Televizija kao inspiracija filmovima – Stranica 7 – serijala.com
Trenutno čitaš
Televizija kao inspiracija filmovima

Televizija kao inspiracija filmovima

Monty Python’s Flying Circus/Leteći cirkus Montyja Pythona (1969.-1974.) – Filmovi iz 1971., 1974., 1979., 1982. i 1983.

Ima li poznatije komičarske skupine od pajtonovaca? Graham ChapmanJohn CleeseTerry GilliamEric IdleTerry Jones i Michael Palin kreiarali su i izvodili skeč-komediju Leteći cirkus Montyja Pythona od 1969. do 1974. na BBC-ju. Postali su svojevrsni fenomen te su se proširili i na film, kazalište, glazbu, knjige. Često se njihov utjecaj na komediju uspoređuje s utjecajem Beatlesa na glazbu. Netipičan, nadrealan humor temeljen na raznim asocijacijama, gegovima i skečevima, ismijavao je najčešće glavne osobnosti britanskog života, posebice razne stručnjake i politiku. Ipak, njihov humor je izrazito pametan s čestim referencama na razne filozofe ili književnost. Zaštitni znak serije bile su animacije Terryja Gilliama, kao i stopalo koje gazi njihovo ime na odjavnoj špici. Serija je doživjela četiri sezone; nakon treće skupinu je napustio John Cleese, smatrajući da nema ništa novo za ponuditi. Naravno, riječ je o seriji i humoru koji će ili imati poklonike ili mrzitelje. Gdje vi stojite?

Pročitaj još

Pajtovnovci su napravili i pet filmova: And Now for Something Completely Different (1971.), Monty Python and the Holy Grail (1974.), Monty Python’s Life of Brian (1979.), Monty Python Live at the Hollywood Bowl (1982.), Monty Python’s The Meaning of Life (1983.). Prvi film je predstavljao zapravo niz skečeva iz prve dvije sezone serije, spojenih i prilagođenih za filmsku projekciju. Zatim su odlučili napraviti i „pravi“ film te je uslijedio Monty Python and the Holy Graili. Pridružio im se i Cleese. S budžetom od samo 229,000 funti, film je bio pravi uspjeh, baš kao i sljedeći, Life of Brian, unatoč kontroverznoj temi ismijavanja Isusa Krista. Četvrti film je sličan prvome: niz skečeva koje su izvodili uživo pred publikom, a u međuvremenu su se pripremali za svoj posljednji film, The Meaning of Life. Svoj posljednji zajednički projekt završili su sa stilom, odnosno s namjerom da uvrijede, kako su sami rekli, baš sve.

Pages: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
14 komentara
  • kriva kategorija, to je serija nastala po filmu (Snake Plissken prije MacGyvera)

   The Brady Bunch (dva komada)?
   Lost in Space (Joey Tribbiani ne glumi Matta LeBlanca)?
   The Flintstones (bar onaj s J. Goodmannom)?

   ne kritiziram izbor, samo par sugestija…

  • Krešo je sve rekao :D Pa evo još jednom za sve koji ne čitaju tekst, već samo gledaju naslove: “Izbor je u potpunosti subjektivan, a moram odmah napomenuti da u toj kategoriji neće biti onih serija koje su završile filmom, odnosno onih kojima je film samo nastavak/završetak.”

 • ” a moram odmah napomenuti da u toj kategoriji neće biti onih serija koje su završile filmom, odnosno onih kojima je film samo nastavak/završetak.”

  Kako je onda Star Trek (točnije TOS i TNG) dospio na listu?

  • možda zato jer posljednji Star Trek film nema ama baš nikakve veze sa serijom? ali ono, možda…

   • Najbolje da napraviš svoju listu, možeš i sve Dosje X-e, čak i one na koje nikad nismo dobili odgovor, iako je on “tamo negdje”

    Star Trek First Contact, Insurrection i Nemesis su nevezani uz seriju, čak je i novi brod uveden…tak da, prouči malo prije nego što pitaš ;)

  • Star Trek je franšiza pa, po mom mišljenju, tako treba gledati i na filmove – oni su dio toga. Ok, možda je film Generations bio pripremljen jednom epizodom TNG-a u kojoj smo upoznali Sorana, ali TNG ima svoj kraj koji je zbilja kraj serije. TOS ionako nije funkcionirao po principu novih serija koje imaju neki početak i kraj. Mislim da je očito kad seriju želiš završiti filmom kao što su X Files ili Firefly ili, na kraju, Sex and the City. U tome je ovdje razlika.

  • Ne znam kakve serije voliš inače, ali ovo je meni skroz zabavno za gledati, nekako neobavezno. Ako si fan 60-ih i takvih stvari, bit će ti zabavno i super, a ako nisi, nisam baš sigurna, moglo bi djelovati prenaivno. :)) Us vakom slučaju, na Youtubeu ima dosta epizoda pa možeš pogledati bar dio neke da vidiš je li ti to ok. :)

Odgovori

Serijala je online magazin posvećen aktualnim i popularnim televizijskim serijama, kritici i novostima.

© 2009-2021 Serijala.com, sva prava pridržana

ISSN 2459-5861