Recenzija: Mare of Easttown — Kate Winslet u kriminalističkom trileru za HBO – serijala.com
Trenutno čitaš
Recenzija: Mare of Easttown — Kate Winslet u kriminalističkom trileru za HBO

Recenzija: Mare of Easttown — Kate Winslet u kriminalističkom trileru za HBO

Vremenska prognoza za sljedeće godišnje doba. Ponekad se čini da se time bavimo. Pristup screenerima vrlo često je dvosjekli mač. S jedne strane tu su mreže koje nam prilično rano šalju svoje nove serije i to je odlično jer ostavlja dovoljno vremena za pisanje tekstova, dok s druge strane ako prođe previše vremena od gledanja epizoda do pisanja teksta — pola toga se vrlo lako zaboravi. Srećom, kod dobrih serija to ne predstavlja veliki problem.

Posljednjih nekoliko godina HBO se specijalizirao za kraće “limitirane” serije s poznatim filmskim glumačkim imenima. “Limitirane” serije nekad smo zvali miniserije, ali isto tako nekad te miniserije nismo nastavljali u daljnjim sezonama kao što to često rade ove “limitirane” serije. Jer što je to “limitirana“ serija s drugom sezonom nego samo “normalna igrana serija“. Vrlo često tematski to je varijacija detektivskopolicijskekriminalističke drame koju predvodi neki holivudski A-lister koji češće nego rjeđe igra bivšeg ovisnika/cu, ali je jako uspješan/na u svom poslu iako mu/joj se privatni život raspada kao predizborna obećanja nakon pobjede na izborima.

Kod originalnih djela kao što je HBO-ov krimi-triler Mare of Easttown većina toga ovisi o autoru samog projekta. Prilikom adaptacija odgovornost se može disperzirati na više ljudi, ali ovdje je na vjetrometini samo Brad Inglesby, čovjek koji iza sebe ima šačicu polupoznatih filmova među kojima se najviše ističu prošlogodišnji film The Way Back s Benom Affleckom u glavnoj ulozi i godinu dana stariji Our Friend. The Way Back je priča o razvedenom blue collar radniku i alkoholičaru koji pokušava vratiti svoj život na pravi put tako da preuzima trenersku poziciju srednjoškolske košarkaške ekipe. Solidan film na koji ćete potrošiti manje od dva sata. Zanimljive su paralele koje taj film dijeli s HBO-ovom serijom, ali isto tako Inglesby je sada imao puno veće platno na kojem je mogao proširiti i obogatiti svoje ideje. Mare of Easttown ima sedam jednosatnih epizoda (mi smo imali priliku vidjeti pet od tih sedam epizoda).

Mare of Easttown / HBO

Serija prati naslovnu Mare Sheehan (Kate Winslet), detektivku iz gradića Easttown koji se nalazi negdje oko Philadelphije. Mjesto radnje serije nalazi se u samom nazivu serije, ali isto tako detektivka Mare mogla je rješavati ubojstva u “Bilo gdje, USA”. Sve je to razrađeno tako da slušamo Winslet kako se muči s nepotrebnim naglaskom. Easttown je gradić u Pennsylvaniji koji nema industrije, nema mnogo ljudi, kuće su stare, svi se poznaju, a jedina zabava je napiti se u lokalnoj birtiji. Mare baš i nema jako puno posla jer joj se radni zadaci svode na obilaženje starijih sugrađana koji je zivkaju zbog razno-raznih gluposti. No, godinu dana prije početka radnje iz serije u gradiću je nestala mlada djevojka, a slučaj je dodijeljen Mare. U dvanaest mjeseci Mare nije uspjela zaključiti slučaj i pronaći djevojku iako je sasvim jasno da ona više nije živa. Dodatni grč u želucu je i majka nestale djevojke koja se svaki dan pojavljuje na vijestima i optužuje Mare i lokalnu policiju da ne rade svoj posao kako treba. Ogroman uteg oko vrata je i pritisak zajednice koja očekuje odgovore od policije, ali i činjenica da je majka nestale djevojke dugogodišnja prijateljica naše glavne detektivke Mare. Svađa se s televizijskih ekrana na kojima Mare prati prozivke na svoj račun prelijeva uživo na proslavi 25. godišnjice od kad je Mare zabila pobjedonosni koš i postala heroina ove zajednice koja uspjehe može pobrojati na prste jedne ruke.

Iako Mare of Easttown prati zavidan broj likova Mare je središte svih zbivanja i okosnica radnje cijele serije. Pored radne okoline Mare ima velikih problema i u privatnom životu. Ona živi u kući sa svojom majkom Helen (Jean Smart), kćeri Siobhan (Angourie Rice) i unukom kojega odgajaju zajedničkim snagama. Mare je imala dvoje djece, već spomenutu Siobhan, ali i sina koji se ubio i ostavio svoje dijete njima na čuvanje. Osim toga — Mare se rastala od svog muža Franka (David Denman) koji se pak uselio sa svojom novom zaručnicom u kuću pored. Iako zvuči pomalo nevjerojatno koliko toga autor serije može natovariti Mare na njena leđa dio serije koji se bavi privatnim životima glavnih likova iznenađujuće je topao i duhovit. Nije sve tako crno i depresivno bez obzira na broj udaraca koji obitelj Sheeham može primiti.

Koncept (anti)heroja nije ništa novo na televiziji, ali čim ovdje postoji trunka originalnoga, to odmah postaje zanimljivije. Mare nije karakterizirana kao dobra ili loša — ona samo čini što misli da je najbolje za nju i njenu obitelj. Dizat ćete obrve na neke poteze i čuditi se zašto bi tako postupila jedna detektivka, ali Mare svjesno radi u interesu koji njoj odgovara.

Mare of Easttown / HBO

Osim Mare i njene obitelji sporednu ulogu u seriji dobio je Evan Peters koji dolazi u Easttown pomoći riješiti slučaj ubojstva jer zbog pritiska javnosti šef policije dodjeljuje partnera Mare u istrazi. Peters igra detektiva Colina Zabela koji gaji određene simpatije prema Mare, ali osim toga vrlo je plošno karakteriziran. Sam Peters ne pridonosi ništa spektakularno uzbudljivo baš kao ni Guy Pearce koji se pojavljuje sporadično kroz prvih pet epizoda u ulozi predavača i književnika Richarda Ryana koji također gaji simpatije prema našoj naslovnoj detektivki. Richard je novopridošlica u gradić i ako ste gledali jednu kriminalističku seriju onda su vam se sve lampice već upalile. Ostatak glumačke postave je hrpica “that guyeva” koji pomažu prikazati povezanost ove male zajednice. Kao što smo već spomenuli — svi se znaju, a vrlo često su i u raznim rodbinskim vezama. Lokalni pop je Marein bratić koji voli popiti npr.

Mare of Easttown je zanimljiv i uzbudljiv kriminalistički triler s vrlo dobrom Kate Winslet u glavnoj ulozi i solidnom sporednom postavom. Ako ste gledali bilo koju HBO-ovu “limitiranu” seriju zadnjih desetak godina onda možete pretpostaviti što vas otprilike čeka. Dojmljiva je ovo i vrlo slojevita serija koja tjera na razmišljanje, a i činjenica da epizode završavaju cliffhangerima samo je dodatni razlog za upaliti televizor svaki ponedjeljak navečer. Podsjeća na ona stara vremena kad smo besane noći provodili za ekranom upravo zato što nas je neka serija toliko dobro prikovala da morate puštati epizodu za epizodom kao nikotinski ovisnik. Čik za čikom, epizoda za epizodom, kutija za kutijom. Ako znate o čemu pričamo i patite od sličnih problema i imate slobodnog vremena, ne tražite dalje. Mare of Easttown je ono što vam treba. Nažalost, morat ćete se prilagoditi tjednom prikazivanju ili pričekati cijelu sezonu za koji mjesec kada završi linearno emitiranje.

Mare of Easttown (“Mare iz Easttowna”) bit će dostupna od ponedjeljka, 19. travnja na HBO GO-u, a istog dana u 21:00 emitirat će se na linearnom HBO kanalu. Epizode za recenziju ustupio nam je HBO Hrvatska.

8 10 1
8

Žanr: Drama

Autor: Brad Inglesby

Mreža: HBO

Glume: Kate Winslet, Jean Smart, Guy Pearce, Evan Peters

Datum premijere: 19. travanj 2021.

Datum premijere (HR): 19. travanj 2021.

Pet epizoda pogledano je za recenziju.

Komentari (1)

Odgovori

Serijala je online magazin posvećen aktualnim i popularnim televizijskim serijama, kritici i novostima.

© 2009-2023 Serijala.com, sva prava pridržana

ISSN 2459-5861