Povijesne serije – serijala.com
Trenutno čitaš
Povijesne serije

Povijesne serije

Povijest je puna zanimljivih događaja i likova koje Hollywood redovito prebacuje na veliko platno upotrebom onoga čega imaju više od TV industrije, a to je novca. S druge strane, televizijske postaje nisu toliko ograničene vremenom i dopuštaju detaljniju razradu radnje i likova.

Usporedbe s filmom ponekad nisu potrebne. Pogledajte samo Pacifik, njegov budžet, broj ljudi i važna imena koja su radila na tom projektu. U mnogo čemu uspoređuju ga sa Združenom braćom, serijom koja je rekorder po budžetu, zaradi, a nije loše prošla i kod podjele nagrada. Sjetite se samo dominacije Elizabeth I i Hellen Miren. Dakle, povijesne serije imaju svoj udoban kutak u industriji i iz njega nam redovito dolaze kvalitetna djela na ekran. Stariji će se sjetiti Sjevera i Juga, te Isusa iz Nazareta koji su povezali blockbuster osjećaj kina i televizijsku napetost očekivanja nove epizode, a sve to iz udobnosti našeg doma.

Koprodukcije

Novci su vječan problem takvih produkcija jer teško je vjerno prenijeti povijesne scene na ekran. Drugi problem održanje je kontinuiteta kroz dodavanje fikcijskih elemenata. Ako želite stvoriti seriju povijesne tematike, treba li se strogo držati povijesnih činjenica? Pogledajte Deadwood, western dramu koju smo imali prilike gledati na HRT-u. Ona je dobar primjer serije kojoj ono „povijesno“ služi samo kao vrijeme radnje. Iako su se u seriji pojavljivale povijesne ličnosti toga doba i mnogo likova temelji se na stvarnim osobama, serija je hvaljena upravo zbog dobrog pisanja (dakle fikcije).

Deadwood

Postoje i serije u kojima se vješto balansira između te dvije krajnosti. Rome je nastao kao suradnja HBO, BBC i RAI mreža.Povijesna priča starog Rima unaprijeđena dramskim elementima ispričana je kroz dva, povijesno gledano, nebitna lika. Proširivanjem njihovih priča dobili smo naizgled neograničenu priču uz održanje dovoljne povijesne konzistentnosti. Bez brige, upoznajemo sve povijesne ličnosti i vidimo sve važne događaje. Naravno, svi likovi prilagođeni su za seriju i postoje neke scene o kojima nećete moći pročitati u povijesnim knjigama jer to je ipak dramska serija. No na kraju prve sezone, Brut ubija Cezara (ups, veliki spojler). Rome je bio posebno dobar u prikazivanju običnog života građana Starog Rima i u tome mu je kabelska koprodukcija svesrdno pomogla. Seks i nasilje u ovoj seriji doista tjera oznaku “za odrasle” do maksimuma. Međutim, nije bilo moguće osigurati budžet za nove epizode te je Rome nakon druge sezone otkazan.

Rome

Vidjevši recept i druge mreže su krenule sa svojim projektima od kojih je najviše uspjeha imala drama o engleskom kralju Henryju VIII. The Tudors trenutno je u svojoj četvrtoj i posljednjoj sezoni i svoju dugotrajnost zahvaljuje spomenutom kralju i njegovom burnom životu.

Krv, pijesak i seks

Poučen iskustvom svojih prethodnika, najnovija uzdanica kabelske mreže Starz, Spartak: Krv i pijesak, ima namjeru trajati. Od 300 uzeo je izgled, od Gladijatora ideju, a od Romea brutalnost i nastranost. Dosadašnja radnja prequel je Kubrickovom Spartaku no obećava biti drugačiji. Njegov cilj u prvom redu je zabaviti. Posljedica toga je da su gladijatori autentični kao i Twillightovi vampiri.

Spartacus: Blood and Sand

No serija uspješno odvlači pažnju od svojih mana raznim eye candy momentima. Teško je ocijeniti nakon jedne epizode jer postaje bolja kako sezona odmiče. Jedna sezona već je završila s emitiranjem i što se tiče priče, nema zapreka snimanju još nekoliko. Zbog bolesti glavnog glumca, Andya Whitfielda, produkcija druge sezone je odgođena, a umjesto nje snimit će se šestodijelni prequel. Srećom, Andy se oporavlja i Spartak će se nastaviti s njime.

Tekst je objavljen u 33. broju časopisa Plan B.

3 komentara
  • sa wiki “In March 2010, Whitfield was diagnosed with Non-Hodgkin lymphoma, beginning treatment immediately in New Zealand. In June 2010 it was announced that Whitfield completely finished with his treatment, has a clean bill of health and is expected to be back on the set of Spartacus: Blood and Sand by October.”

Odgovori

Serijala je online magazin posvećen aktualnim i popularnim televizijskim serijama, kritici i novostima.

© 2009-2023 Serijala.com, sva prava pridržana

ISSN 2459-5861