Televizija kao inspiracija filmovima – Stranica 5 – serijala.com
Trenutno čitaš
Televizija kao inspiracija filmovima

Televizija kao inspiracija filmovima

Miami Vice/Poroci Miamija (1984.-1989.) – Miami Vice/Poroci Miamija (2006.)

Miami Vice (Poroci Miamija), serija Anthonyja Yerkovicha i producenta Michaela Manna, jedna je od najvećih serija u povijesti televizije. Mislim da nije pretjerano to reći. Imala je pet sezona koje je emitirao NBC od 1984. do 1989. godine.  James Sonny Crockett (Don Johnson) i Ricardo Rico Tubbs (Philip Michael Thomas), detektivi su s Odjela za poroke u Miamiju. Najčešće rade tajno, a odgovaraju poručniku Martinu Castillu (Edward James Olmos). Izrazita filmičnost ove serije, integracija novovalne, MTV kulture 80-ih prvenstveno kroz glazbu, što je jedan od glavnih aduta serije, a uz to naglasak na mnoge druge vizualno privlačne elemente kao što su aktualna moda, skupocjeni automobili, brodovi, čak i vrste oružja (serija je popularizirala određene modele), učinili su svoje za kultni status ove serije i prepoznatljivost, kao i brojni poznati glumci koji su u njoj gostovali (od kojih su mnogi slavu doživjeli tek nešto kasnije, što dodatno ide u prilog seriji). Ipak, popularnost joj je počela opadati tijekom treće sezone, a serija je doživjela i veliki obrat, kao i odlazak Manna te, na kraju, mračniji ton.

Pročitaj još

Michael Mann je 2006. godine napisao, producirao i režirao istoimeni film s Colinom Farrellom i Jamieom Foxxom kao Sonnyjem i Ricom. Iz originalne postave serije, jedino je Edwardu Jamesu Olmosu bila ponuđena njegova stara uloga, no on ju je odbio. Zamijenio ga je Barry Shabaka Henley. Zanimljivo je da je glazba za film bila u potpunosti promijenjena i drugačija; nije čak sudjelovao ni Jan Hammer, koji je skladao temu serije. Najveći krivac tome je Universal koji nije htio dati prava, a Mann ih nije htio previše moliti. Film je poprimio podijeljene kritike, no većinom pozitivne. Također, zanimljivo je da je Foxx dao Mannu ideju za snimanje ovog filma dok su zajedno radili na Aliju.

Pages: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
14 komentara
  • kriva kategorija, to je serija nastala po filmu (Snake Plissken prije MacGyvera)

   The Brady Bunch (dva komada)?
   Lost in Space (Joey Tribbiani ne glumi Matta LeBlanca)?
   The Flintstones (bar onaj s J. Goodmannom)?

   ne kritiziram izbor, samo par sugestija…

  • Krešo je sve rekao :D Pa evo još jednom za sve koji ne čitaju tekst, već samo gledaju naslove: “Izbor je u potpunosti subjektivan, a moram odmah napomenuti da u toj kategoriji neće biti onih serija koje su završile filmom, odnosno onih kojima je film samo nastavak/završetak.”

 • ” a moram odmah napomenuti da u toj kategoriji neće biti onih serija koje su završile filmom, odnosno onih kojima je film samo nastavak/završetak.”

  Kako je onda Star Trek (točnije TOS i TNG) dospio na listu?

  • možda zato jer posljednji Star Trek film nema ama baš nikakve veze sa serijom? ali ono, možda…

   • Najbolje da napraviš svoju listu, možeš i sve Dosje X-e, čak i one na koje nikad nismo dobili odgovor, iako je on “tamo negdje”

    Star Trek First Contact, Insurrection i Nemesis su nevezani uz seriju, čak je i novi brod uveden…tak da, prouči malo prije nego što pitaš ;)

  • Star Trek je franšiza pa, po mom mišljenju, tako treba gledati i na filmove – oni su dio toga. Ok, možda je film Generations bio pripremljen jednom epizodom TNG-a u kojoj smo upoznali Sorana, ali TNG ima svoj kraj koji je zbilja kraj serije. TOS ionako nije funkcionirao po principu novih serija koje imaju neki početak i kraj. Mislim da je očito kad seriju želiš završiti filmom kao što su X Files ili Firefly ili, na kraju, Sex and the City. U tome je ovdje razlika.

  • Ne znam kakve serije voliš inače, ali ovo je meni skroz zabavno za gledati, nekako neobavezno. Ako si fan 60-ih i takvih stvari, bit će ti zabavno i super, a ako nisi, nisam baš sigurna, moglo bi djelovati prenaivno. :)) Us vakom slučaju, na Youtubeu ima dosta epizoda pa možeš pogledati bar dio neke da vidiš je li ti to ok. :)

Odgovori

Serijala je online magazin posvećen aktualnim i popularnim televizijskim serijama, kritici i novostima.

© 2009-2021 Serijala.com, sva prava pridržana

ISSN 2459-5861