Deset najboljih serija 2012. godine – serijala.com
Trenutno čitaš
Deset najboljih serija 2012. godine

Deset najboljih serija 2012. godine

Odbrojavanjem kroz mini-seriju članaka o najboljim serijama godine došli smo i do finalnih deset. Serije razvrstane po mjestima od 21. do 30. te 11. do 20. mjesta predstavili smo ranije, pa u nastavku slijedi deset nama najdražih, najboljih, najistaknutijih serija 2012. godine. Godina iza nas ponovo je bila dobra za televiziju i ne vjerujte nikome tko vam kaže da nema ničeg pametnog za gledati. Ipak, ovo je bila godina nešto slabijeg razvoja novih serija — tek su se tri ugurale među 30 najboljih. Usto, neke serije sa samog vrha možda nisu imale svoje najbolje sezone dosad, dok je nekolicina onih sa sredine naše ljestvice napredovala — stoga je neka prividna, iz našeg kuta gledanja percipirana razlika u kvaliteti ponajboljih serija ponešto smanjena. Uglavnom, lista je informativnog i zabavnog karaktera — prvenstveno je namjenjena vama kao preporuka za gledanje i poticaj za nadoknađivanje serija koje ste propustili, a poredak nije nužno zapisan u kamenu spuštenom s nebesa. S time na umu, najbolje serije 2012. godine su…

good_wife

Televizija jednostavno ne može bez poštene odvjetničke drame. Dani kada je žanrom vladao David E. Kelley (Ally McBeal, The Practice, Boston Legal) davno su iza nas. Kada je prije tri i pol godine CBS predstavio The Good Wife, nitko nije vjerovao da serija može opstati na životu duže od 13 epizoda, a kamoli unijeti novi život u žanr, preporoditi ga i onom ozloglašenom CBS-u napokon donijeti barem neki pedigre. I iako gledanost serije, za CBS-ove standarde, nije baš sjajna, upravo taj pedigre održava The Good Wife na životu.

Način na koji kreatori serije, Michelle i Robert King, elegantno kombiniraju priče iz sudnice i s političkih bojišnica s privatnim životima likovima, te proceduralne aspekte serije sa serijaliziranima je fantastičan. A uz jednako fantastičnu glumačku postavu (i postavu gostujućih glumaca također, kao što smo već u nekoliko navrata spomenuli), nije ni čudo da inspiracije imaju napretek. Dodatna pohvala što su pokazali da slušaju svoju vjernu publiku, kada su se zbog negodovanja fanova riješili storylinea koji je bio izvan karaktera serije.

10. The Good Wife
10. The Good Wife

parenthood

Parenthood je uvijek bio odlična, vrlo nam draga serija; personalna i intimna priča o jednoj golemoj obitelji. Kao i sve obitelji, Bravermani imaju svojih nedostataka i mana, no one nikad nisu bile manje uočljive kao ove godine. Aktualne sezone obitelj Braverman potresla je vijest o teškoj bolesti jednog od glavnih likova. Rak, kao jedna od našokantnijih i najtragičnijih nesreća koja može pogoditi jednu obitelj, u rukama gotovo bilo kojeg drugog autora izgledala bi grozno manipulativno i lijeno, kao jeftin trik za pridobivanje suosjećanja publike. Možda to i jest ovdje.

Ali način na koji ga je realizirao Jason Katims sa svojom scenarističkom ekipom rezultirao je izvlačenjem maksimuma iz ionako sjajne glumačke postave, zbližavanjem nekih likova i općenito vrlo potresnih i emocionalnih, vjerojatno najdirljivih televizijskih trenutaka koje ste mogli gledati na televiziji 2012. godine. Kako serija odmiče, Parenthood je sve bolji i bolji, a jedva smo čekali priliku i izvor da ga uvrstimo u deset najboljih serija godine.

Parenthood
9. Parenthood

boardwalk

Ove je jesenske sezone nedjelja bila poprilično zauzet dan za ljubitelje televizije. Uz sve silne spletke i twistove koji su se događali u Homelandu i poznate face koje su gostovale u The Good Wife — Boardwalk Empire bi često bio zapostavljen i ostavljen u sjeni drugih serija. Međutim, Nucky Thompson i njegova ekipa priredili su nam i ove sezone fantastičnih dvanaest epizoda.

Prošle je godine serija dobila veliki plus kod nas jer su scenaristi i producenti pokazali kako ih nije strah riješiti se stalnih članova glumačke postave u korist kvalitetnog napretka priče. Isto su pokazali i ove sezone, a uz solidnog glavnog negativca (Bobby Cannavale), koji je, istina, nerijetko djelovao kao da je ispao iz American Horror Storya, i intrigantne sporedne storylineove, Boardwalk je još jednom opravdao status jednog od glavnih HBO-ovih igrača. Vizualno spektakularan i nenadmašiv, sa prvoklasnom ekipom scenarista, redatelja i glumaca, Boardwalk Empire itekako zaslužuje svoje mjesto među deset najboljih serija godine.

9. Boardwalk Empire
8. Boardwalk Empire

homeland

U godini na izmaku, Homeland je bio jedna od serija o kojima se najviše pričalo i raspravljalo. Nismo sigurni da je “kontroverzna” prava riječ, no druga sezona definitivno je bila polarizirajuća te poticala na rasprave. Nakon uvjerljive prve sezone — u biti još od samog pilota — postavljala su se pitanja može li serija nastaviti ovakav tempo i kada će se (hoće li) jednostavno raspasti pod bremenom očekivanja. Nakon još jednog fantastičnog ulaska u sezonu (epizoda sa ispitivanjem Brodyja!), pukotine u Homelandovoj priči počele su se nazirati, ali kada podvučemo crtu ispod druge sezone, dojma smo da je u svojim najboljim trenucima bila bolja od prve, a lošija u onim slabijim.

Znači li to da se krajnosti pokraćuju? Nismo baš sigurni, zamjerki imamo — nedostajala nam je moralna dvosmislenost prve sezone, serijin ekvivalent Osame Bin Ladena je do finala djelovao kao grozan teroristički papirnati klišej (onaj apsurdni govor…), a priča je ponekad išla logičkim prečacima i povremeno prekoračila granicu uvjerljivosti. No, kao dramski triler, Homeland je uvijek bio napet i zabavan, a njegovo rangiranje na listi vjerojatno se svodi na to koliku važnost pridajete problematičnijim dijelovima radnje. Jedna stvar, doduše, ne bi smjela biti otvorena za raspravu — Claire Danes, Damian Lewis i Mandy Patinkin ponovo su bili očaravajuće brilijantni te spašavali seriju kada je bila u padu.

Homeland
7. Homeland

parks

Primjetit ćete da je Parks & Recreation jedini sitcom s velikih mreža na našem popisu deset najboljih serija. Razlog je jednostavan – riječ je o seriji koja nam iz tjedna u tjedan, iz epizode u epizodu svojom inovativnošću, duhom, šarmom i grupom nezaboravnih likova stavlja osmijeh na lice. Od grupnog sramoćenja na ledu iz epizode emitirane u siječnju, sve do priča u Washingtonu i čuvene prosidbe (koja je, usput, bila jedan od najboljih televizijskih trenutaka godine) iz epizoda s kraja godine, Parks & Rec je poslastica koja nikad ne razočara.

U zadnje vrijeme često slušamo o nepotrebnim otkazivanjima serija i žaljenjem gledatelja jer “XY serija nije stigla pronaći svoj glas i doći na svoje”. P&R je savršen primjer serije kojoj je to dopušteno (uglavnom zahvaljujući NBC-evim problemima, no nećemo cjepidlačiti) te koja se dovođenjem Adama Scotta i Roba Lowea digla u nove visine. Sada na polovici pete sezone (kad prije?), još uvijek je na kreativnom vrhuncu. Nadamo se samo da će Amy Poehler kad-tad dobiti svoje itekako zasluženo priznanje i stati na pozornicu jednog rujna s Emmyem u ruci.

Parks and Recreation
6. Parks and Recreation

girls

HBO dugo nije imao ovako dobru dramediju. Možda čak nikad. Mnogi će sad vikati: Sex and the City! Hung! Bored to Death!, ali ako ćemo biti realni na trenutak nijedna od tih serija nije dostigla visine debitantske sezone ove fantastične serije. Lena Dunham čvrsto u svojim rukama drži sve uzde; od glume, režije, producentskih i scenarističkih dužnosti. Teško je ne biti impresioniran sposobnostima ove dvadesetšetogodišnjakinje. Girls se vraća u siječnju, a mi vas ostavljamo s riječima našeg Marina.

Miskoncepcije i očekivanja su zajebana stvar. Kada vaš um jednom zacementira što očekuje od filma, serije, čega god drugog – teško će prihvatiti i naviknuti se na nešto drukčije. A s Girls ne možete predvidjeti što će vam servirati, a upravo je zato posebna i nezamjenjiva serija…. U deset kratkih epizoda, stvorila je jedan brutalno realističan svijet i upoznala nas s četiri djevojke i njihovom okolinom, te je teško zamisliti da, ukoliko ovog trenutka sjednemo na let za New York, nećemo u Brooklynu sresti Shoshannu na drogama ili Jessu u Central Parku kako čuva djecu.

Girls
5. Girls

treme

Ryan Murphy je u svoje dvije serije u razmaku od 48 sati imao dvije reference na Treme (u Gleeju i u The New Normalu). Par mjeseci kasnije, i scenaristi Happy Endingsa smjestili su šalu na Treme u seriju. Bile su to dobronamjerne šale tipa “ništa meni nije jasna ta serija”, “oni tamo previše sviraju” i “tamo ima previše likova”. Nažalost, samo smo mi i još šačica ljudi koja uistinu prati Treme shvatili te šale. Ostali su gledatelji vjerojatno počešali glavu i zapitali se: “A o čemu oni buncaju?”

U svojoj je trećoj sezoni Treme ponovno pokrio širok spektar tema koje su u post-Katrina New Orleansu bila svakodnevica — od korupcije u policiji, birokracije i nepravdi, preko kulinarskih i glazbenih majstorija sve do vođenja školskog benda i snimanja jazz albuma s lokalnim legendama. Zahvalni smo HBO-u što je Davidu Simonu dao zeleno svjetlo za snimanje četvrte sezone, makar se sastojala od samo pet epizoda, a mi smo zahvalni Davidu Simonu i svima iza i ispred kamere koji su nas uveli u fantastičan svijet New Orleansa, grada čiju smo dušu uspjeli osjetiti i kroz male ekrane.

4. Treme
4. Treme

louie

Louis CK stvorio je seriju koja se može beskonačno secirati, kritički analizirati i tumačiti. Serija koja u svom polusatnom formatu probija granice medija te impresionira svojom kreativnošću. Gledamo je impresionirani lakoćom kojom ruši okvire televizije, zamišljeni nad društvenim komentarom i kritikom, a zabavljaju nas vicevi o prđenju, masturbaciji i ostale “politički nekorektne” (odvratnog li pojma) opservacije sjajnog komičara. Louie nije komedija, nije ni drama; nije najsmiješnija serija trenutno, ni najozbiljnija. Zapravo, nije usporediva ni s čime na televiziji.

To je gotovo eksperimentalna serija, igralište divno poremećenog uma Louisa CK-a u kojoj 13 puta godišnje, pred milijunskim auditorijem, priča o svojim najvećim životnim strahovima, ali i radostima. Druga sezona bila je uistinu revolucionarna i smjela, a trećom Louie ostaje jedna od najintrigantnijih i najdubokoumnijih televizijskih serija. Činjenica da Louis to radi potpuno sam — od produkcije, preko pisanja scenarija do režije — samo pridonosi našem poštovanju njegovog rada. Volite li Louieja — ili čak ako ga ne volite, ali ste dovoljno otvoreni i znatiželjni — bacite oko na tekst u kojem AV Clubov Todd VanDerWerff uspoređuje seriju sa Obitelji Soprano, samo u kontekstu televizijske komedije.

Louie
3. Louie

breaking-bad

Skoro. Breaking Bad je skoro i treću godinu zaredom zasjeo na prvo mjesto naše godišnje liste, ali serija ispod je emitirala jednu od od svojih najboljih sezona. Dugo smo razmišljali i ipak odlučili da je ovih osam epizoda Breaking Bada što smo vidjeli u 2012. možda bilo premalo za prvo mjesto. To ne govori puno o kvaliteti epizoda, jer je i ove godine Breaking Bad bio fantastičan, ali ona dolje, serija koja je zauzela prvo mjesto, emitirala trinaest sjajnih, cjelovitijih epizoda. Vidjeli smo prvu polovicu posljednje sezone Breaking Bada i nestrpljivo čekamo kraj. Bez obzira na sve, radi se o dvije najbolje serije na televiziji koje biste morali gledati, ako kojim slučajem to već i ne činite.

“Degradiranje” Breaking Bada na “tek” drugo mjesto, nakon dvije uzastopne godine stolovanja na čelu, ne predstavlja baš nikakvu promjenu u našemu mišljenju. Jednostavno, AMC-jevom odlukom posljednja, peta sezona podijeljena je na dva dijela od osam epizoda, a kao posljedica toga, ovogodišnjih osam djelovalo je tek kao uvertira u finalni niz. Zato ga je teško uspoređivati sa potpunim, kompletiranim i zaokruženim sezonama drugih serija, pa Breaking Bad “ispašta” samo kod ovakvih, u načelu nebitnih informativno-zabavnih rangiranja. Prošle godine smo napisali kako autore serije čeka iznimno težak posao završavanja priče u šesnaest preostalih epizoda serije, a način na koji su napravili ovih osam, mislimo da neće biti problema.

Breaking Bad
2. Breaking Bad (YEAH, BITCH! MAGNETS!)

mad-men

Koplja su se lomila, krv prolijevala i beskonačno raspravljalo o tome treba li na ovoj poziciji biti Breaking Bad ili Mad Men, no mjesto je samo za jednog i konsenzus u redakciji bio je: Mad Men je najbolja serija 2012. godine. Rekli smo 2010. komentirajući njeno drugo mjesto: “Oni posjeduju smrtno ozbiljnu produkciju i vizualni stil od kojeg prdonje u Akademiji dobivaju trajnu erekciju, ali nama je ipak najvažniji balans dramskih elemenata koji se postiže konstantnim razvojem likova (i njihove okoline) te sidetrackova u vidu Draperovih avantura.”

Postoji mogućnost da nas je osupnula nostalgija nakon osamnaest-mjesečne pauze, razljutilo zaobilaženje na Emmyjima i Globusima ili smo i sami u međuvremenu postali stari prdonje s trajnom erekcijom na Mad Mene, no kako god bilo, peta sezona bila je savršen nastavak fantastične četvrte. I dok je četvrta bila najvećim dijelom duboko egzistencijalistički tmurna, peta je podigla tempo i najviše dosad doslovno izrazila i reflektirala promjene u životima zaposlenika Sterling Cooper Draper Prycea, uz kontroverzne razvoje radnje, a čak i uz podignutu dozu humora zadržala prepoznatljivu melankoliju. Na prve taktove uvodne špice svaki put znamo da nas u sljedećih sat vremena očekuje nešto drugačije od bilo čega na televiziji, drugačije, neusporedivo i u svakom pogledu odlično i zato im čestitamo.

Mad Men
1. Mad Men

11. — 20. mjesto

 • 11. Game of Thrones
 • 12. Justified
 • 13. Sherlock
 • 14. Archer
 • 15. Community
 • 16. Luck
 • 17. The Hour
 • 18. Southland
 • 19. Downton Abbey
 • 20. Happy Endings

21. — 30. mjesto

 • 21. 30 Rock
 • 22. The League
 • 23. It’s Always Sunny in Philadelphia
 • 24. Peep Show
 • 25. Shameless
 • 26. Fringe
 • 27. Doctor Who
 • 28. The Walking Dead
 • 29. Veep
 • 30. Cougar Town

To je to. Raspravljajte, kritizirajte nas, hvalite nas i, prije svega, sastavite svoje liste najdražih serija, pa da možemo mjeriti tko ima većeg. Ali prije budite tako dobri, pa pročitajte nekoliko opaski vezanih uz listu, njeno sastavljanje i raspravljanje:

 • Ako nečeg nema na listi ili je “prenisko”, razlozi su jednostavani — nismo htjeli izbaciti nešto drugo da napravimo mjesto, odnosno druge serije smo smatrali boljima.
 • Ove godine izdvojili smo ravno trideset serija, ali vjerujte nam kad kažemo, još ih je desetak bilo razmatrano za širu listu. Ako mislite da “_________” fali na listi, lako je moguće da smo seriju teška srca ostavili na pragu 30. mjesta.
 • Za finalnih 10 trebalo bi nam barem 15 mjesta, jer neke od serija između 11. i 20. mjesta bile su sasvim blizu upada u završni izbor, u nekim ranijim verzijama čak i u “top 10.”
 • Poredak je prilično proizvoljan. Da, Mad Men proglašavamo najboljom serijom 2011. godine, ali tvrdimo li da je serija na sedmom mjestu bez ikakve sumnje bolja od one na osmom? Ne. Možete li nas uvjeriti da je serija na osmom mjestu zapravo bolja od one na šestom? Zašto ne. U svakom slučaju, ako je serija među finalnih 30, prilično nam je draga, a rasprave o tome je li trebala biti par mjesta gore i dolje ipak graniče sa sitničarenjem.
 • Ovo je lista serija koje su omiljene nama. Ljetos smo imali niz anketa u kojima ste vi, čitatelji, birali svoje favorite. Takav izbor imat ćemo i idućeg ljeta.
 • 20 nezadovoljnih tipova ljudi koje ćete sresti u komentarima na godišnje liste“.
 • Ovaj dio zapravo ni ove godine nitko nije pročitao, a svi ste samo proletjeli kroz listu zar ne?
112 komentara
 • wtf?!?!nemogu vjerovati da nema dextera,ok pljuvali ste ga prosle godine i bio je nesto slabiji ali ova sezona mi je definitvno u najboljim i dextera i opcenito serija ove godine…blaaaa :P

  • Potpisujem.Ako ste prošle godine i imali opravdanje,ove godine nemate nikakvo za ne uvrštavanje Dextera.Napominjem,mislim u 30,a ne u 10 najboljih serija..

  • Slažem se, izostavljanje Sons of Anarchy s liste je KA-TA-STRO-FA! Od 30 serija pa da nema mjesta za SoA?! Još mi sad recite da uopće nije bilo rasprave o tome!

   • SOA je ove sezone bio vrhunski, bolji od Breaking Bada. Da nije bilo mjesta među 30 serija, ne kužim logiku. Bitno da je Good Wife tu, tipična generična network serija kakvih je u zadnjih 20-ak godina snimljeno toliko da ih nitko više ne broji (kamoli pamti).

 • \”Ovaj dio zapravo ni ove godine nitko nije pročitao, a svi ste samo proletjeli kroz listu zar ne?\” …. kako ko :)
  Super za The good wife i Parenthood :P :) ja zadovoljan :D

 • Ovo je vec netko prije pitao, a ja cu ponovit molbu… dajte objavite tih 10ak serija koje su ostale na pragu 30. mjesta

  • Ali koja bi bila svrha toga? Možemo spiralom ići unatrag unedogled i nabrajati dobre serije. Čemu? Da bi netko dobio validaciju svog mišljenja i ugledao seriju koju voli na popisu?

   No dobro, pitao je Mislav u prethodnom threadu i mogu pejstati ovdje.

   Burgers, Wilfred, Boss, Awake, New Girl, Apartment 23, Arrow, Spartak, Sons of Anarchy, Dexter (ako ignoriramo opet lose zadnje epizode), Childrens Hospital, NTFS:SD:SUV::, Suburgatory, Key & Peele, Raising Hope…

   Ali to je samo iz glave i sa internih lista u kojima su se spominjale druge serije. Mogla bi ici i dalje…

   • Što se mene tiče, sve ove serije koje si nabrojio nisu toliko odlične da bi ušle u TOP 30, 20 ili 10.
    Vidim da vas nekoliko spominje Raising Hope, ja pratim tu seriju, ali je ne bih zamijenio ni s jednom drugom iz ove Serijaline liste.

   • Ali koja bi bila svrha toga? Možemo spiralom ići unatrag unedogled i
    nabrajati dobre serije. Čemu? Da bi netko dobio validaciju svog
    mišljenja i ugledao seriju koju voli na popisu?

    ne, ne radi se o tome.ja sam na vašem sajtu već dvije godine tak da znam koje su vam najdraže serije.toliko uzdižete i mm i bb da ste, i one koji nisu htjeli gledati te serije,uspjeli nagovoriti da bace oko.
    mene je zanimalo samo da li postoje još neke serije kojoj ja nisam dao šansu iz nekakvog razloga, pa da me vi \”uspijete nagovoriti\”, odnosno da mi kažete da neću zažaliti ako bacim oko:))

    naime, ja sam jedan od onih luđaka koji prati više od 70-tak serija, pa se uvijek desi da ponestane materijala, pogotovo u ovo božićno vrijeme…

 • Stvarno ne vjerujem da među 30 serija nema Dextera. Među TRIDESET. Sorry ljudi, možete vi stavljati linkove na kojekakve tekstove o 20 nezadovoljnih tipova ljudi na godišnjim listama, možete stavljati razloge zašto je ovako, a ne onako, ali izostavljanjem Dextera stvarno ste nadmašili sami sebe. Hej, nema ga među TRIDESET najboljih serija sezone! Ma čekajte, moram to ponoviti jer mi je smješnije i nevjerojatnije svaki put kad napišem: Dextera nema među TRIDESET najboljih serija sezone! Zatvorite stranicu i ključ u bravu :)

   • Andi, ne želim te vrijeđati, ali ovo je odgovor na razini dječjeg vrtića. Jel isto vrijedi i za svaku kritiku, pa tako i recenzije na Serijali? Ako im serija ne valja, tko im brani da snime svoju? Zaista blesav odgovor… ali dobro, svakome njegovo veselje.

    • Isto tako je glupo lamentirati zašto neka serija nije na Serijalninoj listi. I ja smatram da je Dexter bio odličan ove godine, ali autori Serijale nisu smatrali da mora biti unutar prvih 30. Big Deal!

    • Ali zato je tvoje \”Zatvorite stranicu i ključ u bravu\” tako odraslo, pametno i suvislo.

     (Krivo kliknuo, obrisite prvi komentar)

     • Prijatelju, nakon te rečenice je smajli, toliko je očito da karikiram i da se šalim da je nevjerojatno da to možeš izvaditi kao primjer djetinjastog komentara. Štoviše, ni cijeli moj komentar nije militantan niti poziva na ustanak, već se jednostavno čudim da za Dextera nije bilo mjesta među 30. Tim više što autori kažu da je mjesta bilo samo za \”odlične\” serije, pa je Dexter ispao jer je samo \”dobar\”, a onda na listi ima mjesta za 30 Rock, Cougar Town ili slične \”odlične\” serije.

     • Pretpostavit cu da nisi \”gledao\” nijednu, barem ne ove godine.

      A smajlic ne ponistava glupost komentara.

   • Ali zato je tvoje \”Zatvorite stranicu i ključ u bravu\” tako odraslo, pametno i suvislo.

 • Lol, Dexter je govno, falakurcu da ga nema. imao je 3 dobre epizode, sto nije dovoljno da iskupi psihoticnu sezonu.

 • Odlična lista, sve serije koje sam očekivao su tu i Mad Men je na zasluženom prvom, a BrBa na drugom mjestu.

  SoA su vjerojatno na 31. mjestu, a Dexter na 32. ;)

 • Mnogo mi je drago sto ste Parks and Rec uvrstili ovako visoko na listi. Zaista je to jedna od najboljih humoristickih serija koje se trenutno prikazuju. I sad kad imamo konacnu listu…jedino vam mogu zamjeriti sto ste Veep stavili ipak previse nisko na listi…zasluzio je da se nadje, ako ne u top 10, u top 20 serija ove sezone. U svakom slucaju odlicno.

 • Ne razumijem opčinjenost s Girls. Je, ima dobrih trenutaka, ali da je tak dobra? Pa gotovo svi likovi su glupače i glupani,neki i iritantni. Ona zadnja epizoda sa svadbom? Ko da sam prije tog trenutka gledao neke druge likove. Ma… Ne znam zašto sam mislio da ću tu naći tekstove o tome što ne valja s fenomenom \”Girls\”.

  • Ne mogu te ubediti da je Girls dobra serija, ako se tebi ne dopada, ali vidim da si gledao celu sezonu, pa mozes sa pravom reci kakav utisak na tebe ostavlja.. Meni je bila pregenijalna, pocev od recimo trece epizode, i posle sam je odgledao ponovo od pocetka i tek tada shvatio koliko sve ima smisla, i kao sto kazu koliko se u 10 epizoda serija formirala.. Svaka cast Leni Dunham (joj, uvek me to asocira na Oliviju), a stvarno nije u redu one price u seriji nema crnaca, likovi su bitni samo sebi, nepotizam Lene itd.. Ja sam student u 20-im godinama, i znam mnogo ljudi mojih godina koji su kao likovi iz te serije – nasi problemi su nam najvazniji, svi pisu blogove, imaju tviter, instragram(voice of us generation!) svako ima neku manu i zato su mi likovi Girlsa dragi, jer su kao prave osobe. Mene brine da ce 2. sezona biti losija, jer su ocekivanja visoko (slucaj sa Homelandom, gde je bila dobra ali ne i sjajna 2. sezona), ali kad vidimo koliko je Lena uradila sa 10 epizoda, ne brinem puno. Ona i Louie su najgenijalniji ljudi sto rade na televiziji, ako uzmemo u obzir da skoro sve sami rade, i odlicno je sto im HBO i FX podrzavaju. Inace, lista je super, neke serije ne gledam (Parenthood, Good Wife), ali nema zamerki. Lepo je znati da zivimo u zlatnom dobu televizije. :D

   • Najglavniji problem kod Girls je ono što ti smatraš najboljim: likovi su kao stvarni ljudi. Ma molim te lijepo! Gdje to? Na Upper West Side-u možda,a sumnjam da i tamo. Jedini lik koji mi je postao pristupačan je Marnie, ostali su svi prepotentni ili glupi. Par cura mi je reklo da im je Adam postao zakon. Meni je i dalje idiot kojeg je ponekad zabavno gledati, no i on mi je već prekipio. Ima
    serija dobrih trenutaka i konfrontacija, ali stvari koje mi dignu tlak mi ga dignu u stratosferu i upropaste gledanje. Evo spomenut ću 3 trenutka kad sam bio gotovo pa razjaren:

    3.Mislim da je već u pilotu loše počelo kad plešu na Robyn-Dancing on My Own, pjesmu koja mi je vrlo draga. Likovi mi uopće nisu zavrijedili taj trenutak povezanosti uz pjesmu (ionako već isfurani štos). Ukratko-zgadili su mi jednu super stvar. (to je čisto onako, osobna observacija koja je priznajem dosta učestala; nešto slično se dogodilo i u filmu Warrior kad mi je cijeli film upropastio moje doživljavanje benda The National s posebnim
    naglaskom na pjesmu About Today)

    2. Zadnja epizoda s Jessom i njezinim Thomas-Johnom. Užas živi. Stvarno sam zamrzio Jessu.

    1. Ono što mi je najviše diglo živac do te mjere da sam skoro išao gađat plazmu daljinskim je bila jedna scena u ne znam kojoj epizodi kad Marnie upozna navečer nekog užasno kretenskog umjetnika s kojim flertuje nakon što ju njezina šefica upozna s njim na prilično degutantan način(ko priča tako a da ne dobije barem vino u lice?), a on Marnie kasnije eksplicitno veli kako bi se osjećala kad bi je on “kresnuo”. Sama ta njegova rečenica je toliko debilna da ću poštedjeti čitatelje te scenarističke grozote, no ono što je još gore je Marnina reakcija:toliko se napali da sama otiđe u wc “riješiti se napetosti”. Sad ozbiljno pitam: koja normalna,stvarna osoba se tako ponaša?! Zar bi neka cura
    poput Marnie u stvarnom životu tako reagirala?! Tko su ti mladi ljudi iz stvarnog života koje likovi iz “Girls” oslikavaju? Ma daj molim te!

    • A moja frendica koja je dugo u vezi se nasla u liku Marni, jer voli svog decka, ali oseca dosadu. Eto, recimo meni su bas likovi stvarni i ja i moja ekipa, kako zenska i muska, se nasla u likovima, a sad to sto su neki puritanci pa im sex tabu tema je druga stvar. Nismo mi nikakvi hipsteri, niti glumimo Upper East Side, samo kazem da je meni, koja sam ciljna grupa te serije, od 24 godine i imam problema da nadjem posao i nakon zavrsetka ekonomskog fakulteta, ta serija dosta realna. Sto se tice umetnika, on se pojavljuje u traileru druge sezone, pa njegov story-arc se nastavlja.

 • Okej su mi sve tri liste najboljih serija, s tim da na njih više gledam kao na mini recenzije serija koje možda dosad nisam gledao, pa mi se, iz opisa, neka možda učini interesantnom i krenem da je gledam.
  Tako sam otkrio nekoliko serija koje su mi sad mnogo drage.
  Sve je to subjektivno, nešto što je meni kvalitetno možda nekom drugom nije i obratno. Većinu serija sa liste sam gledao, ili tek treba da dođu na red. Neke sam počeo pa mi se nisu svidele ali to ne znači da im osporavam generalni kvalitet, samo znači da nisu po mom ukusu. Recimo, meni je New Girl prošle sezone bio manje više smor. Ove sezone mi je serija odlična ali nemam potrebu da branim njen kvalitet i da zahtevam da je uvrste u top 30/20/10. Da nisam čitao ovaj sajt ne bih je ni otkrio. Manje više ni ne gledam brojeve pored naziva serija na listi.

 • Sve zavisi od toga ko sastavlja listu, tako da uopšte ne znači da je ovo najboljih 30 serija ove godine. Naravno da ovdje ima dosta dobrih serija koje zaslužuju mjesto gdje jesu, neke zaslužuju više mjesto, neke ne zaslužuju uopšte da budu u top 30. Bez obzira na sve, glupo je da među top 30. nema ni Dextera ni Sons of Anarchy, Fringe je katastrofalno nisko, što je skroz nezasluženo, smatram da su i Boardwalk Empire i Homeland zaslužili bolju poziciju, ali dobro, ovo je Vaša lista ;)

 • Moće li mi netko s ovog portala objasniti što to točno ne valja s Boardwalk Empireom da je recimo iza Homelanda? Jer, kažete da su imali 12 fantastičnih epizoda dok se to za Homeland ne može baš reći.
  Intrigantni sporedni storylineovi, prvoklasna ekipa scenarista, redatelja i glumaca, da ne znam na kojem su mjestu rekao bih da su u top 3.

  • Zar stvarno moramo započinjati raspravu zašto je Homeland na sedmom, Boardwalk na osmom mjestu? Riječ je o nijansama nijansi. Razlike u kvaliteti između deset odabranih serija su gotovo nepostojeće. To što je tekst o Homelandu imao kritiku ne znači da automatski treba biti izbačen s liste. C\’mon.

   • Nije riječ o nijansama jer Homeland treba biti van topa 10 dok Boardwalk zaslužuje višu poziciju. I to dolazi od nekoga tko više voli Homeland.

     • Just let it go. Nema ničeg što ne valja s Boardwalkom. Preferiramo Homeland. End of story.

     • Pa onda jednostavno recite ovo je lista serija koje mi preferiramo a ne lista najboljih serija. Bilo bi poštenije…

     • Samo treba citati uvod, a ne proskrolati grafiku i odletjeti prema komentarima:
      \”…pa u nastavku slijedi deset nama najdražih, najboljih, najistaknutijih serija 2012. godine\”
      Mada je glupo sto to uopce treba napominjati.

     • Najdraži, najbolji, najistaknutiji, to su sve različiti pojmovi. No vratimo se na ono što treba pomnije pročitati a to je da sam kažeš kako ste birali što je vama draže a što je tebi draže ne znači da je i bolje a naslov je 10 najboljih serije u 2012.

      Najpoštenije bi bilo sastaviti listu 50 serije u godini i dati svekolikom pučanstvu da zaokruži recimo deset njima najdražih serija pa zbrojiti i vidjeti kako ljudi dišu. Ako ništa uz ovu listu dodati i jednu takvu, čisto usporedbe radi… Nikad nije napravljen izbor da je svima odgovarao ali čim napraviš izbor i objaviš ga moraš biti spreman na kritike i pohvale… takav je život!

    • Buraz. Pa jebemu mater, daj malo razuma.
     Zelis matematicko rastavljanje na proste faktore i tablicu u Excelu? To ne funkcionira tako. Cjepidlacis oko dvaju susjednih pozicija. Shvacas li apsurd? BE je sjajna serija. Homeland je sjajna serija. Bottom line je: Homeland nam je generalno bio drazi i bolji. Imao je fantasticne trenutke u drugoj sezoni koji iskupljuju onih nekoliko losijih. Nama je Homeland serija koja treba biti u top 10. Tebi ne. Fair enough.

     Nisam gledao S3 Boardwalka. Čeka na catchupanje u komadu. Moja zamjerka na prethodne dvije sezone – puno previse likova za koje serija nema dovoljno vremena, zbog toga je radnja rastrgana i nekoherentnija. Ne vjerujem da su to riješili. Nisu ni morali. To je ambiciozna serija koja možda ne ispunjava uvijek potencijal. I to je *uvjetno rečeno* jer govorimo o seriji sa liste 10 najboljih serija među ~200 serija na televiziji.

     • Čemu takva agresivnost? Da pomnije čitaš, onda bi vidio da ne cjepidlačim oko dviju susjednih pozicija, nego kažem da je BE bio dosta bolji od Homelanda i trebao bi biti daleko ispred (dakle ne jednu poziciju) a nalazi se čak iza Homelanda.
      Uostalom, nisi pozvan da ovome pričaš kada treću sezonu nisi niti gledao, a još si među glasačima za ovu listu.

     • U pravu je lik, Boardwalk Empire je iz godine u godinu blago marginalizirana u odnosu na standardne velike zvjerke, a u 3. sezoni su imali najbolju epizodu serije. Da ne govorim da su dijalozi, produkcija i tematski obim i dalje nešto najbolje što tv trenutno nudi. Čovjek je samo tražio detaljnije obrazloženje zašto serija ne dobiva zasluženi status.
      I nije mi jasno zašto netko tko radi za Serijalu prije sastavljanja liste ne pogleda prvo seriju/serije za koju/koje je siguran da će igrati veliku ulogu u poretku. Ajde razumio bi da uopće ne pratiš Boardwalk Empire, ali pa znaš i po reakcijama s drugih siteova da je to materijal za sam vrh. Bolje da si vrijeme utrošeno na Dextera potrošio na Boardwalk Empire.

     • Ja, a niti itko drugi, ne *radim* za Serijalu. Radim u IT-u, a usput u fušu za jedne dnevne novine i par portala.
      Za Serijalu pišem iz gušta jer me zabavalja, danas doduše nešto manje nego inače. Zato nije nimalo fer, i oprostit ces, bezobrazno je, da mi govoris sto je bolje da gledam. Jedan od razloga zasto gledam Dextera je jer ga svi gledaju. Zbog sajta. Popularniji je, nazalost, od Boardwalka. BE sam gledao prve dvije sezone i rekao sam svoje zamjerke. Da, znam i po reakcijama sa drugih siteova da je rijetko tko uvrstio seriju u top 10. Ali gledat cu i trecu kada uspijem naci vremena. U startu sezone sam zaostao i odlucio sam da cu pogledati u komadu kada zavrsi jer znam da se mogu pouzdati u nekog sa sajta da procjeni treba li i kuda ici na listu.
      Uostalom, seriju koju smo dva puta (ili tri? ne sjecam se) za redom stavili u top 10 tesko mozes nazvati marginaliziranom.

     • Ma gledaj ti Dextera do mile volje, nitko ti ne brani samo velim da mi je čudno za nekog ko piše za takav site da se nije uhvatio Boardwalk Empire-a prije sastavljanja godišnje liste. To je kao da ideš sastavljati top 10 filmova,a nisi gledao Argo ili Zero Dark Thirty recimo.
      Mislim da jest malo podcjenjena u odnosu na glavne pretendente od kojih neki nisu toliko kompleksni ni dijaloški dotjerani, a kao najveću vrlinu bi naveo da od svih serija Boardwalk Empire ima najmanje scenarističkih-kontroveznih trenutaka. Nikad nisam pronašao neku nedosljednost u liku ili se pjenio na scenariste da ovaj ili onaj lik to nikad ne bi učinio, ili da je glupo ili nelogično to što se sad desilo. A takva propitkivanja su prisutna kad gledam recimo Homeland ili Breaking Bad. Mana serije jest ta da ima previše likova i ne dobe svi svoj prostor, ali kad sagledamo cjeloukupnu sliku riječ je dramskom proizvodu za sam vrh.

     • Argo i Zero Dark Thirty:
      Da, samo sto nije jednako jednostavno odvojiti vremena za pogledati dvosatni film i 12-satnu sezonu.

     • Ja Zero Dark Thirty nisam gledao, ali mi po trejleru jako lici na Homeland.. Agentkinja (Dzesika Cestejn) lovi teroristu.. Ok, mozda i ima slicnosti i svako da je uspeh Homelanda imao nesto sa snimanjem tog filma, verujem. U svakom slucaju, jedva cekam da ga gledam. Ali necemo o filmovima ovde.. :D

 • Vidim da ima dosta razočaranih komentatora a i ja sam jedan od njih.Naither the less poštujem serijalinu listu ali se ne slažem u dosta toga s njom.Staviti GIRLS ispred GOT,WD,BW,Homelanda… THAT SHIT`S JUST CRAZY!

  • Pitat cu, iako ne bi trebao otvarati tu pandorinu kutiju. Kako netko moze biti razocaran jednom listom koja odražava tuđe mišljenje i ukus? Zašto bi netko očekivao… išta? I što to, uopće? Potvrdu vlastitog mišljenja i ukusa?

   • Ti ne vidiš kako a svi smo čitali vaše komentare na razne dodjele nagrada gdje ste bili vidno razočarani.Možda je \”razočarani\” pre snažna riječ pa će \”ne zadovoljan\” biti bolja u ovom slučaju.Moj komentar ne vrijeđa nikoga i još sam navela da poštujem listu dok su neki napisali da im je smiješna.Redovno čitam vaše članke i ako želim napisati da sam razočarana ne vidim zašto i ne bi jer smisao komentara leži u iznošenju vlastitog mišljenja.pozdrav

    • Komentiraj, dapace.
     Ali volio bih cuti nesto konkretnije osim \”razocaran sam\” ili \”nisam zadovoljan\”. A i velika je razlika izmedju nagrada i obicnih godisnjih lista… (mada, nisam siguran sto tocno od award-worthy serija fali na listi).

 • Vidim da Dexter najviše \”kontroverzi\” izaziva :) Evo, ja volim gledati Dextera (unatoč svemu), ali slažem se s onim što je \”Andi Bancic\” napisao, autori serijale je tu naprosto nisu vidjeli i kao da je to neki big deal.

  Dexter je rekao bih imao dobru sezonu (pogotovo nakon pete i šeste) sve do smrti Isaaca Sirca koji je bio odličan negativac (odmah poslije Trinitya – Lithgow), bravo za Raya Stevensona. Nakon toga je rekao bih krenulo prema dolje do pomalo razočaravajućih epizoda (barem meni) i finala, ali nije bilo ni realno očekivati i neki drugačiji kraj od onoga. Dramska izvedba je bila dobra, ali što to vrijedi kad znaš da postoji samo jedan ishod pa je samim time nekakva dodatna napetost nestala. Osim samog finala, neke stvari vezane za Dextera mi i nisu baš \”sjele\”, ali to je stvar izbora showrunnera ili koga već.

  Ipak, gledam ovu sedmu sezonu samo kao \”zagrijavanje\” za posljednju sezonu, a sama \”podloga\” nije loše postavljena i nadam se kako će posljednja sezona biti na razini onih početnih.

  Ako bi zamislili neku krivulju koja je bila u rastu do 4. sezone, i naglo počela padati u 5. i 6., u 7. se ipak nešto podignula :)

  • Odgovaram tebi jer si se jedini potrudio nešto i napisati… Ne zato da bi opravdao izostavljanje, nego čisto da bacim svojih par centi.

   Ako nekome treba podsjetnik, nakon tri epizode bio je komentarcic sa naslovom \”Nakon dvije bezlične i dosadne sezone, Dexter je opet… dobar\”.
   https://www.serijala.com/drama/nakon-dvije-bezlicne-i-dosadne-sezone-dexter-je-opet-dobar/

   Kraj sezone je bio jako antiklimaktican, zadnje tri epizode imale su sve lose elemente zadnjih dviju sezona, predvidivost, antiklimakticnost i puno preskakanja plot pointova. Sirkov storyline u globalu je bio slijepa ulica i filler. Iako vrlo solidan. Quinnov jos vise, iako los. Sto smo tocno dobili iz toga? Jumpali su shark bar dvaput. Kvazi-ljubavna priča sa Deb koja se vuce iz prosle sezone je ljigava i out of place koliko je Carpenter bila dobra. Stevenson jos bolji.

   Ja ga gledam i dalje, i gledat cu iducu sezonu. Dobrim dijelom zbog inercije, ali i zato sto je ipak definitivno postao zanimljiviji ove sezone. Nazalost, ne dovoljno. Ljudi zbilja ne shvacaju da postoji jako, jako puno serija na televiziji, a ne bi trebalo zvucati umisljeno kad kazem da smo kolektivno pogledali vise nego itko od citatelja pojedinacno. Bottom line is, u top 30 je bilo mjesta samo za odlične serije. Dexter je u S7 bio dobar.

   • Da, to sam htio također reći u jednom od idućih komentara, ali mogu i sad.

    Meni ili nekom drugom bi Dexter bio u TOP30, ali to je samo zato što sigurno nismo pogledali svih ovih 30 serija koje su navedene (ja nisam sve, vjerujem da nisam jedini) i zato nemam problem s \”izostavljanjem\” Dextera (ili Raising Hope, seriju koju volim gledati i koju bi recimo stavio u npr. 21-30). I sam kažeš kako ste vi sigurno pogledali više serija, u što vjerujem, ne djelujete mi kao likovi koji bi pisali o nečemu \”naslijepo\”.

    Tako da eto, moje nekakvo razmišljanje je da se malo pretjeruje s nekim reakcijama, ali za serijalu.com je to dobro, znači da je ljudima ipak i stalo do vašeg mišljenja :-)

    To je bilo općenito i nevezano uz Dextera, vidim da se uglavnom slažemo… I da, nisam baš previše spominjao u svojem komentaru (ovom i prošlim) vezano uz ovu ljubavnu priču Deb i Dextera jer ni meni to uopće nije \”sjelo\” kao nekakva potencijalna ideja pa se nekako trudim to i izbjegavati xD Nadao sam se kako će se na to ipak zaboraviti, napočetku sezone je tako i djelovalo, ali na kraju… Što se glumaca tiče, meni je velika većina njih baš na jednoj dobroj razini, šteta je što sam scenarij i radnja ne koriste njihovu kvalitetu u potpunosti.

    • Mogli smo ugurati SoA i Dextera, mogli smo GoT i Sherlocka pogurnuti prema vrhu, mogli smo Fringe i Walking Dead staviti više, mogli smo opet staviti Breaking Bad na #1. Sve bi to relativno lagano opravdali komentarom i držalo bi vodu, a \”lijepše\” izgledalo. Mogli smo podilaziti i pobrati više lajkova, šerova i klikova. ALI KAKO BISMO ONDA NOĆU SPAVALI?!

     • Aha, našlo bi se materijala :)) Nekim čudom još nitko ne spominje TBBT, HIMYM, True Blood, House, Californication, Modern Family…

 • Drago mi je što se Parenthood našao tako visoko na listi jer zaista volim tu seriju, kao što je i Southland dobio svoje mjesto kad mu već nitko neće odati priznanje/a koje zaslužuje. Jedino mi nedostaje Flashpoint :(.

  Možda griješim, iako Serijalu pratim već dugo, ali čini mi se da ste uglavnom orijentirani na serije iz SAD-a ili…?

  • SAD-a i Velike Britanije. Ali primjetna je pristranost Amerima i to nije neka tajna. To je nesto sto nastojimo poboljsati, ali iz razno raznih razloga je to puno teže nego sa američkim, koje su puno više eksponirane.

   • Ne morate pratiti van engleskog govornog podrucja, ali mozete baciti pogled i ka Australiji i Novom Zelandu(ovo nije kritika, vec savet). Pogledaj(te) barem Rake, sigurno necete zazaliti.

    Inace, lista kao i svaka lista. Ali komentari su tuga. Koliko bespotrebnog kukanja. I ja bih rekao neko svoje neslaganje, ali ne bih da zvucim kao ostali.

    • Eto, pogledat cu Rake ovaj vikend, nadam se.
     (i daj zamisli da smo stavili par takvih marginalnih serija za koje nitko ziv nije cuo, ovi neki komentari bi bili cvijeće u usporedbi…)
     U cem je stvar sa pristranoscu americkim serijama… Kako mi / ja imam(o) isto vremena koliko i vi ostali za gledanje, a poanta je da sluzimo kao neki filter za preporuku za gledanje – trebamo i mi neki svoj filter. Tako da ja imam neki krug kriticara koji mi pašu i koji dobro pišu, pa ako nešto propustim, pohvatam na njihovu preporuku. Za europske serije nemam ili ne znam za nesto slicno, a vremena za eksperimentiranje jednostavno nemam(o). Pa se drzim pouzdanog.
     A sto se komentara na listu tice, ne moras se suzdrzavati od komentiranja zbog drugih. Koja pametna konkretna uvijek dobro dodje.
     BTW. Gledao Borgen? Danska serija. Vidio da je jednom kriticaru bilo na #1 liste…

     • Pa evo onda preporuka ^^

      \”Bron/Broen\” dansko-švedska odlična krimi serija s upečatljivim glavnim likovima. Zapravo glavna likuša je zaista neobična, a glumica je vrhunski odradila svoj posao <3.

     • A Borgen sam počela (upravo zato što sam odgledala ovu gore navedenu), no nisam baš fan političkih serija pa joj nisam dala priliku. I sama najviše pratim amer. serije jer slabo možeš na našim portalim naći preporuke za neke izvan tih granica, a propuste se baš dobre stvari.

      Recimo i na britansku seriju Whitechapel i mini seriju Collision sam slučajno naišla, a baš su mi se svidjele… Bilo bi dobro imati mjesto gdje se daje prostor i za takve nerazvikane serije čija je jedina \”mana\” što nisu s engleskog govornog područja i/ili nisu \”in\”. :)

     • Borgen i Bridge su odlicne, ali za njih sam cuo samo zato sto su je poredili sa svedskim Killingom, za koji sam cuo preko americkog rimejka.. Sigurno ima puno kvalitetnih serija, ali problem je sto se do evropskih serija tesko dolazi, a i cesto nema prevoda, pa cak ni engleskih titlova. Ja sam ih gledao na engleskom, i to lose prevedenom, narocito Borgen, pa sam odustao nakon prve sezone. Kasnije sam nasao srpski i hrvatski prevod za Bridge, i mogu reci da mi je bolja od Borgena, slicna filmu Devojka sa tetovazom zmaja (uostalom ti me filmovi i navukli na skandinavske trilere). Ja recimo hocu da gledam i Thick of it (jer me Veep odusevio), ali ne mogu naci dobar torent za prve dve sezone, vec samo za trecu i cetvrtu.. :( Sve u svemu, zbog jezika i dostupnosti mi je lakse pratiti americke serije, a ne moze se reci da nema kvalitetnih. Sto se tice Britanskih, sem Serloka, Dokcor Whoa i Downtona nista ne gledam, a razlog je taj sto su zastupljeni u americkim medijima pa ima recenzija, a kao sto kazes nemam vremena za neproverene stvari. Kad smo kod britanaca, mogli bi da napisete neki osvrt na genijalne Inbetweenerse. :D

     • Inbetweeners? Britanski, nadam se? :)
      Fkors, odlicni su, ali posto se jako-jako rijetko vracamo na stare serije osim ako se radi o obljetncama nekih kultnih… Nazalost, ne vjerujem :)

     • Naravno, britanski, od americkih sam odustao nakon pilota, mada sam zeleo da im dam sansu jer mi je Awkward ok, ali je MTV zeznuo.. Britanski Inbetweenersi su sjajni, momci su streberi (ali ne ono na americki nacin star wars itd), neuspesni sa devojkama pred kojima zamucaju, ali se medju sobom tako vredjaju i imaju tako inteligentne replike da sam plakao od smeha. :D

 • Isto ko prosle godine, mislim da je Louie previsoko, [insert bitchanje ovdje], al zanima me jedna druga stvar vezana uz Louiea, mozda netko tu zna… Onaj arc pred kraj sezone, kad je Louie bio na testiranju za Late Show, da bi na kraju skuzio da ga je CBS iskoristio da smanji placu Lettermanu. I onda mu Lettermanovi ljudi poruce da je mrtav i da nikad nece voditi Late Show. Uglavnom, jel zna netko backstory oko toga? Mislim, i CBS i Letterman su ispali seronje. Ok, i Seinfeld i Chris Rock su ispali seronje, al oni su glumili u epizodi, pa su ocito sami pristali na to, dok CBS i Letterman nisu glumili nego ih je Louie prikazao kao seronje. Jel zna netko dal se on dogovorio s njima prije toga ili ih je isao na svoju ruku prikazati takvima? Ili dal ima neka svadja Louiea i Lettermana od prije? Nasao sam na netu da je Louie bio pisac za Lettermana pa su ga izbacili, tako nesta, ali nisam mogao naci nista konkretno

  • Nisam siguran da su ga izbacili, od kud ti to? Sjecam se da je govorio da je bio užasan, ali to je tipican njegov self-deprecating stil…

   Nemoj iscitavati previse iz toga. Imao je ideju i išao je s tim. CK nije konfliktna osoba koja bi se na taj način osvećivala.

   • http://www.nbcchicago.com/entertainment/television/Louie-Laughs-Last-171200551.html

    konkretno recenica \”In the end, not only does Louie lose the Letterman slot, but gets banned from \”Late Show\” – somewhat mirroring CK’s real-life history with Letterman. Before appearing on the show last year for the first time in 15 years, CK, a former Letterman writer, told Esquire he believed he’d been barred from the program.\”

    U stvari, to je izvuceno iz ovog interviewa, pa je mozda bolje njega procitati – http://www.esquire.com/features/man-at-his-best/q-and-a/louis-ck-interview-0611-2

    SR: That\’s the one you have to be on?
    LCK: That\’s the highest-rated of all the late-night shows. Plus, Jay puts me on whenever I want. I really like Jay, and he\’s always invited me to come on. They don\’t have me on Letterman anymore.
    SR: Why?
    LCK: I don\’t know. I haven\’t been on Letterman in 15 years. I loved doing that show. Dave\’s my favorite. Dave\’s who I watch — I wrote for him. And I did the show five times or so, and I\’ve been told that I\’m not okay there anymore.
    SR: There has to be a reason.
    LCK: No one would tell me.

    Ustvari me najvise zanimalo dal se on dogovorio s njima da ih tako ocrni ili je jednostavno to napravio. Jer Letterman je bas ispao seronja seronja, i to mu se vjerojatno nije svidjelo (ako nije bilo dogovoreno). A i CBS je dosta konzervativna mreza, pretpostavljam da se ni njima nije svidjelo, zanima me oce li se to nekako odraziti na onaj pilot koji je Louie trebao snimiti za CBS.

 • Ok ovo je vasa lista normalno da nemaju svi iste ukuse ali ajmo ovako da vidimo sta gledaju fanovi vase stranice.Znaci napravite anketu tipa 50 serija jer ima dosta koje se nisu nasle tipa Spartak,dexter,continum,falling skies itd ne kazem da su ove sve brutalne ali kakve su se nasle na listi ono….i od tih 50 da recimo odaberes 10 svojih…pa da vidimo rezultate…hvala

   • e pa da nesto takvo ali sad neka bude za kraj godine,pa bez kategorija samo nabrojane serije iz kojih biras tipa 10 najboljih koje si gledao ove godine… bez bodova prvo mjesto tolko drugo tolko nego samo odaberes deset serija

    • Ali ne vidimo smisao da istu stvar radimo i sredinom i krajem godine, samo sa twistom. Upravo je zato odvojeno tako da se dva izbora ne \”kose\” međusobno.

     • ma zanima me tek tolko kak bi izgleda lista kod publike.al kazem bez kategorija jer prosjecan covjek ne prati tolko serija ko vi :) ovak samo piknes one serije koje su ti najvise ostale u glavi cijele godine.A anketa nikad dosta i ne stete samo povecavaju aktivnost i komunikaciju na stranici ;)

     • Ne prati prosjecan, ali par stotina prosjecnih? Dobijes punkurac toga i komentare da opet nešto fali u anketi :). I u krug…

      Pa listu publike sam ti linkao, samo spoji liste i okvirno je to to. Velim, dupliciranje nije potrebno, a izbjegavamo križanje da ne ispadne da mi svojom listom želimo negirati najpopularnije među čitateljima, i obrnuto.

 • Ohrabren sa velikom kolicinom argumentiranih kritika ( ova lista smijesna ; nema Dextera – KATASTROFA itd…) odlucio sam i ja napisati jednu. Zamislite moju uzrujanost listom nakon sto mjesecima lobiram ( barem 2 posta) kod Krese da TWD bude u top 10 i on mi to prakticno potvrdi ( imam dokaz !!! ) , a ono 28.mjesto. A da ne govorim o GoT-u ( za koji, istina, nisam lobirao smatrajuci da je to sigurno top 10 ). Recimo zašto nema animinirane serije Star Wars TCW, pa pobogu meni je to u top 10 serija (inače trenutačno pratim 10 serija) i u kombinaciji sa TWD moj život je završio. Jedino što mi je preostalo je da kmečim na Serijali o velikoj nepravdi koja mi je nanesena. Mada je Krešo

  • Htio bih samo zahvaliti na Vašem trudu u ovoj godini pošto da nije Vas pola serija u kojim sada uživam ne bi nikad niti vidio. E da još nešto, onaj tip (mislim da se potpisuje kao Slaven) što Vas napada u vezi BE je stvarno mutav. Zamisli ti to, Serijala BE stavi 2 godine zaredom u top 10, a ovaj kmeči zašto nije BE u vrhu liste (mada ja osobno ju ne bi stavio u top 15).

  • CENZURA BRIŠU MI KOMENTARE!!1

   Bio je odrezan u pola rečenice, ali si ga editirao i dopunio pa moja zajebancija vise nije imala smisla :(

 • hahaha, brišem vas iz bookmarka… zadnjih pola godine nisam naišao gotovo niti na jedan koristan članak, a ova lista je prelila čašu!

  sretno!

 • Eto kad niko neće ja ću napravaiti svoju litu 10 najboljih:

  1.BB-bez konkurencije,znaći ne zamalo
  2.MM-dobra,ali ni blizu BB-u

  3.Dexter-nakon dvije prosječne,opet odlična epizoda

  4.Homeland-meni osbno bolja od prve sezone o kojoj su \’\’bajke\’\’ ispričane

  5.Boardwalk Empire-odlična gluma i priča

  6.The Good Wife-iako to u procuduralima i inje bitno i ovdje je odlična gluma koja nosi cijelu seriju

  7.The walking Dead-ipak radi ovih 8 epizoda zadnje sezone
  8.GoT-lošiji nego prva(zmajevi!!!!),ali još uvijek dobro,vjerovatno najviše zbog HBO produkcije

  9.Sherlook-simpatično i britanski otkačeno

  10. TBBT-da bude jedna i humoristična,a meni su još uvijek dobri
  Napominjem da sam sve serije odgledao(i još puno toga),ali iskreno osim TBBT humoristične serije baš i ne gledam.

 • Teško vam je proturječiti…osobno Louie je najboje što sam ove godine gledao,možda je za moj ukus Luck prenisko,ali sto ljudi sto čudi.

   • Primijetih tek nakon tvog prvog replya, pa sam mislio… ak ti nisi skužio, ne da mi se mijenjat :D

    BTW mogu ja dobit ovaj tagić? :)

    • A, ipak sam stavio. Na brzinu s mobitela pokušavao u tramvaju i nije se odmah pojavljivalo.

     (fwiw, to bih najradije maknuo, ali ne mogu na Disqusu mijenjati previše toga van par CSS klasa. to bi trebao biti kao mod tag – mozes sad brisati komentare :] – ali \”MOD\” značka mi djeluje preserantki, k\’o da glumis policajca)

 • jedino bi boardwalk empire pomaknula malo naprijed, iako mi se ispočetka nije nešto sviđala, prema kraju zadnje sezone definitivno ide u omiljene serije.

  upravo odgledala terrierse, negdje je netko pisao, i dobro ocijenio,odlična. šteta što je ostala samo na jednoj sezoni. od gore spomenutih pola nisam gledala ali kao preoruka da se virne, svakako ostaje.

  • Retrospektivno, mislim da dobro da su Terriersi ostali kakvi jesu. Jer je jedna savrsena zaokruzena cjelina. Mozda bi u sljedecim sezonama dosegli i puno vece vrhove, ali bolje ne misliti o tome.

 • Breaking bad je zaista imao sjajnu polusezonu.Po meni,serija godine.Mad men,pored najbolje zelje da gledam,nisam izdrzao dalje od dvije epizode prve sezone.Grozno dosadna i taj retro stil mi se generalno ne svidja.Homeland cu poceti gledati ovih dana,upravo zbog vasih silnih pohvala.Iskreno,za ovaj Treme prvi put cujem.Ostale iz top 10 ne pratim trenutno.

  • Možda to opet moj snobizam progovara, ali Mad Men mi je uvijek bio draži između ostalog i zbog toga što treba više truda za navući se, ali je onda i nagrada za trud odlična – kao i kod npr serija Davida Simona.

 • fali tu dosta serija koje su sigurno trebale biti na ovom popisu: Suits, Supernatural,dexter,californication… I smatram da je breaking bad trebao biti prvi

 • Ovisno koga pitate, ovo bi kao trebao biti stoti komentar (wordpressov brojac na naslovnici kaze 102, Disqus 100). Ne bih rekao da smo ikad prosli tu brojku do sada (neki stari threadovi imaju duplicirane komentare zbog retardiranog importa pa tehnicki jesmo imali, ali jebiga).

  Uglavnom, komentara je svakakvih, od korektnih i pozitivnih do… druge krajnosti. Sortirano po \”najbolje ocijenjenima\”, na vrhu su oni korektni i razumni, pa je to kut gledanja koji mi se više dopada. I reject your reality and substitute it with my own.

  Znala se par puta ovdje povuci rasprava o \”objektivnome\” i \”subjektivnome\”, mislim da je ova lista dobar primjer razlike — \”objektivno\” 70% ove liste su sjajne serije sa fantastičnim sezonama iza sebe (plus 30% sa nešto slabijim, ali svejedno odličnim sezonama); mislim da je onaj \”subjektivni\” dio u ovoj priči njihovo razvrstavanje i pozicioniranje.

  Nadam se da je većina iz ovog izvukla ono najbitnije – preporuke dobrih serija koje mogu pogledati u narednim mjesecima kad im zafali materijala. Ne postoji univerzalna lista \”najboljih serija\”, niti ona s kojom ce se svi do jednoga sloziti. Jebiga. I znam da sam se previse upustao u polemiziranje. A rekao sam da necu. Jebiga.

 • kako ekipa masovno fulava poantu ovog članka =)) ili to, ili su završili osnovnu prije čitanja s razumijevanjem =)))

 • Svako ima svoje mišljenje ali ovo prema meni nema nikakog smisla.. Većina popularnih i nagrađivanih serija uopće nije na ovo listi.. Gdje je How I Met Your Mother, The Big Bang Theory, Modern Family???

  • Ako su popularne i nagrađivane, moraju biti na ovoj listi? I još na listi za sezonu iz 2012. godine. C’mon! Dobro pa nisi naveo Two and a Half Men ;)

  • A ono, da, nemamo ti neki pametan odgovor osim “ovih 30 nam je bolje / draze”. U pravilu nismo obozavatelji takvih laganih procedurala. Ali da, u tom zanru definitivno ima puno losijih stvari od Suitsa…

 • zasto nema barem nekog sturog opisa tih serija? sve nesto pise ovo ono, a nemam pojma o cemu se uopce radi u njima?

  • Kako je ovo nas izbor, pisali smo komentare na seriju u toj godini, ne u globalu. Opise lako nadjes na Wikipediji i slicno, to nam nije bila poanta.

Odgovori

Serijala je online magazin posvećen aktualnim i popularnim televizijskim serijama, kritici i novostima.

© 2009-2023 Serijala.com, sva prava pridržana

ISSN 2459-5861