Recenzija: The Plot Against America — David Simon i Ed Burns još jednom dokazuju kako pravilno iskoristiti medij – serijala.com
Trenutno čitaš
Recenzija: The Plot Against America — David Simon i Ed Burns još jednom dokazuju kako pravilno iskoristiti medij

Recenzija: The Plot Against America — David Simon i Ed Burns još jednom dokazuju kako pravilno iskoristiti medij

Sljedeći tjedan televizijski krajolik bit će bogatiji za dvije premijere na HBO-u. Treća sezona Westworlda napokon će predstaviti svoje nove zagonetke, ali manji dio gledatelja s velikim iščekivanjem dočekat će povratak Davida Simona i Eda Burnsa na male ekrane. Simon i Burns autori su najbolje serije svih vremena, The Wire. Samo jedan od ta dva visokoočekivana povratka bit će uspješan.*

Temeljena na knjizi Philipa Rotha iz 2004., nova HBO-ova miniserija priča je ispričana kroz prizmu židovske obitelji iz Newarka u New Jerseyju 1940. godine. Rothov roman, a posljedično i miniserija, zamišljaju alternativnu povijest u kojoj se Sjedinjene Američke Države premišljaju oko sudjelovanja u Drugom svjetskom ratu, a poznati avijatičar i simpatizer nacista Charles Lindbergh se uključuje u borbu za predsjednika SAD-a protiv demokrata Franklina D. Roosevelta. Lindbergh svoju profašističku i izolacionističku platformu gradi na antisemitizmu, puzajućoj inertnosti i sloganima “America first” koji odzvanjaju poznato i u današnjoj političkoj klimi. 

*Imali smo priliku gledati i nove epizode iz treće sezone Westworlda koji se nastavlja u otprilike sličnom tonu čak i uz golemi reboot. Westworld više nikad neće biti zabavni kaubojac koji smo gledali u prvoj sezoni, a sve verzije koje je serija isprobavala u drugoj nisu se uspjele složiti u tematski i idejno zanimljivu i suvislu cjelinu. Westworld se mučio sklepati koherentne zaplete koji su u konačnici bili previše nepredvidljivi, a i prilično besmisleni. Ni treća sezona ne počinje jako uspješno, ali o tom potom. 

Priča prati židovsku obitelj Finkel (promijenjeno iz romana), oca Hermana Levina (Morgan Spector), prodavača osiguranja, majku i kućanicu Bess (Zoe Kazan) i njihovo dvoje djece, Sandyja (Caleb Malis) i Philipa (Azhy Robertson). U svom romanu Roth je izgradio fikcionalnu verziju vlastite obitelji, a većina knjige ispričana je kroz oči najmlađeg i još uvijek dječački naivnog Philipa. Philipovi interesi su skupljanje poštanskih markica i druženje s prijateljima na cesti, dok njegov stariji brat nigdje ne ide bez olovke i papira kako bi crtao. Sandy je vješt umjetnik, ali kao tinejdžer bolje razumije svijet oko sebe od Philipa, bez obzira što se većinu vremena ponaša kao buntovnik bez razloga i know-it-all. Sandy vrlo brzo pada pod utjecaj svoje tete Evelyn Finkel (Winona Ryder) koja sama pak pada na šarm slatkorječivog rabina Lionela Bengersdorfa (John Turtuto), vjerskog savjetnika predsjedničkog kandidata Charlesa Lindbergha. Međusobni odnosi i njihove reakcije na političku situaciju u zemlji gradivno su tkivo serije koja svakom novom epizodom prikazuje kako se brzo status quo mijenja, a crta zdravog razuma bježi sve dalje. U jednoj od kasnijih epizoda rabin Bengelsdorf i teta Evelyn su i sami žrtve antisemitizma u ni manje ni više nego Bijeloj kući, ali sve brzo guraju pod tepih zbog blještavila mjesta radnje. 

Winona Ryder, Zoe Kazan, HBO

The Plot Against America radnju većinom sastavlja kroz novinske naslove, slušanje emisija na radiju i odlazak u kino u kojem se svakodnevno prikazuju vijesti iz ratom zahvaćene Europe. Herman je glavni lik serije, čovjek koji u početku ne može vjerovati da “pilota s mišljenjem” itko može shvatiti ozbiljno, ali iz epizode u epizodu ta tinjajuća iskra polako, ali sigurno postaje otvoreni požar koji se više ne može ugasiti. Židovske obitelji poput njegove posebno su na udaru galopirajuće mržnje svojih sugrađana, ali i pod posebnim povećalom FBI-ja zbog nećaka koji je, pod zastavom Kanade, otišao u borbu protiv nacista u Europu. Zanimljivo je koliko je labava granica nedjelovanja i kako je svijest o svijetu oko sebe lagano promijeniti kroz nekoliko pažljivo biranih riječi iz usta naizgled utjecajnih članova zajednice. 

Fascinantno je pratiti događaje iz serije čiji nimalo suptilni odjeci tutnjaju aktualnim novinskim naslovima, a još je lakše pohvatati paralele i stvarne aktere. Drugi svjetski rat uvijek je bio zanimljiva tema filmskim i televizijskim autorima, a HBO-ova adaptacija romana alternativne povijesti još je jedna obavezna lektira najboljih televizijskih scenarista današnjice. 

The Plot Against America emitirat će se na HBO-u i bit će dostupna na HBO GO-u od 17. ožujka.

9 10 1
9

Žanr: Drama

Autor: David Simon i Ed Burns

Mreža: HBO

Glume: Morgan Spector, Zoe Kazan, Winona Ryder, John Turturo

Datum premijere: 16. ožujak 2020.

Datum premijere (HR): 17. ožujak 2020.

Cijela miniserija pogledana je za recenziju.

Komentari (1)

Odgovori

Serijala je online magazin posvećen aktualnim i popularnim televizijskim serijama, kritici i novostima.

© 2009-2023 Serijala.com, sva prava pridržana

ISSN 2459-5861