Možete li zamisliti televiziju bez Simpsona? – serijala.com
Trenutno čitaš
Možete li zamisliti televiziju bez Simpsona?

Možete li zamisliti televiziju bez Simpsona?

Kada su Simpsoni debitirali u prosincu 1989. godine, svijet je izgledao drugačije. Tehnološki, društveno, politički… Hrvatska je još uvijek bila dijelom bivše države, Sovjetski Savez još uvijek je postojao, Internet (web, točnije), kao medij za prigovaranje kako stvari “nisu dobre kao nekad”, nije bio komercijaliziran, Berlinski zid pao je tek mjesec dana ranije, autor ovih redaka prohodao je tek godinu ranije.

Postoje tek dvije (primetime) serije s više emitiranih epizoda od Simpsona. Gunsmoke (635) i Lassie (588). Obje su krenule u pedesetima, nijedna nije usporediva po televizijskom i društvenom značaju. Osim toga, te pedesete bile su period televizije kada je konkurencija bila neusporedivo manja, a televizijski program se emitirao na samo tri mreže. Danas, kada otprilike dvije trećine novih serija ne uspijeva izgurati prvu sezonu, Simpsoni i dalje privlače respektabilan (i više nego dovoljan) broj gledatelja. Noćas su dogurali do okrugle 500. epizode, a teško je zamisliti gdje im je kraj.

Simpsoni nekad...
Simpsoni nekad…

Fascinantan je to uspjeh i televizijski fenomen. Koliko se svijet promijenio u ovih 20 i nešto godina, a ti likovi u suštini su ostali isti, prilagođavajući se dobu u kojem egzistiraju. Sasvim je realno da u jednoj obitelji danas postoje dvije generacije odrasle na Simpsonima. Kao klinac, znao sam ih gledati na austrijskom ORF-u, sinkronizirane, iako ni dan danas ne znam više od jedanaest riječi njemačkog — tek nabrojati do deset, plus ‘Kaufland’. Emitirali su se i kod nas, “nabavljali” smo ih na CD-ovima, kasnije čak skidali na faksu. Prije nego se podrazumijevalo da svatko doma ima flat.

Negdje u međuvremenu sam ih prestao pratiti. Do dvadesete sezone većinu epizoda pogledao sam dva puta, neke barem jednom. Zadnje tri sezone propustio više epizoda nego što sam ih pogledao. Simpsoni će za mene uvijek imati nostalgijsku vrijednost, a upravo je nostalgija jedan od glavnih razloga zašto ih se redovito kritizira da “nisu kao nekad.” Niti jedno oživljavanje serije, filma ili čega god neće se moći mjeriti s idealiziranom slikom iz djetinjstva. Ta se sjećanja vežu uz mnogo više od obične serije.

Definitivno sam kriv za povremeno kritiziranje kako su “tek blijeda kopija” ili “više nisu društveno relevantni,” vjerojatno nisam samo jednom ovdje napisao nešto u sličnom stilu. I stojim kod toga još uvijek, ali nedavna neizvjesnost oko obnove i budućnosti serije natjerala me da se zamislim, može li se zamisliti televizija bez njih? Vi koji ste ih prestali gledati, cinično ćete reći “naravno”; ne pratim ih ni ja duže vrijeme, ali ipak — drago mi je da su još uvijek tu negdje, da mogu tu i tamo skinuti poneku dobru epizodu. Možda više nema 22-23 takve kroz godinu, ali sigurno ih ima nekoliko. Primjerice, apsolutno sjajna ovosezonska božićna epizoda “Holidays Of Future Passed,” koja se bavila naslovnom obitelji, ali 30 godina u budućnosti. Bila je to kombinacija dragih likova, dirljive priče i skrivenih suptilnih easter eggova, što obično čini najbolje epizode Simpsona.

...i danas
…i danas

Svi smo ih gledali kao klinci, iako smo tek kasnije shvatili njihov česti podtekst, društvenu kritiku, relevantnost u sklopu pop-kulture i čitav niz onih satiričnih slojeva ispod nečeg što nam je bio zabavni obiteljski crtić. Pomicali su granice prihvatljivog, poigravali se tabuima i društvenim normama. Da, radi se o prošlom vremenu. Danas je ta uloga prešla na neke druge serije. Smionije, šokantnije, drskije. Ali smionije samo u današnjem kontekstu televizije. Neke od njih u svom startu Simpsone su iskopirale koliko su stigle, te mnogo brže same utonule u irelevantnost — poput Family Guyja, recimo.

Ne, Simpsoni već godinama nisu na razini najveće slave iz devedesetih. Nekad su bili oštriji i relevantniji, no i televizija se uvelike promijenila. Ono što je pred 15-ak godina bilo smiono, šokantno i drsko, danas je mnogo normalnije i učestalije. Naravno da su reciklirali sve moguće priče i viceve uzduž i poprijeko, no još uvijek su važan dio televizijske kulture i bilo bi vrlo neobično pratiti novu sezonu bez njih. Većina nas, a sigurno i vas bez obzira na godine, je odrasla na Simpsonima, makar danas pogledamo 2-3 epizode godišnje, uvrh glave. Vjerojatno su pop-kulturi dali sve što su imali, no često ih uzimamo zdravo za gotovo i definitivno mi je drago da će doživjeti i 501. epizodu.

5 komentara
  • Neki pogledaju i više od 2-3 epizode godišnje. Meni su Simpsonovi go-to serija za kad treba buljiti u nešto dok se doručkuje ili večera, ili kad nema šta drugo da se gleda ni na kompu ni na TVu. Ranije sezone, do 14e, sam sigurno odgledao po pet puta, a nove epizode skidam kako izađu, jednom odgledam i brišem. Slažem se da kvalitet serije danas nije ni približan onom od pre 15 godina, ali sama činjenica da imamo sezonu od pre 15 godina za uporediti dovoljno govori o tome koliki je značaj Simpsonovih.

  • Family Guy je trenutno zapravo gledaniji od Simpsona pa ne bih rekao da je pao u irelevantnost. Ali Simpsoni su ipak popularniji, naravno.

  • meni je family guy brutalniji. ne znam, gledala sam ih ko mala.nakon toga sam otkrila family guy i stewie-a i od tada ne mogu vise gledati simpsone.

Odgovori

Serijala je online magazin posvećen aktualnim i popularnim televizijskim serijama, kritici i novostima.

© 2009-2023 Serijala.com, sva prava pridržana

ISSN 2459-5861