Anketa: Jeste li čitali seriju romana “Pjesma leda i vatre”? – serijala.com
Trenutno čitaš
Anketa: Jeste li čitali seriju romana “Pjesma leda i vatre”?

Anketa: Jeste li čitali seriju romana “Pjesma leda i vatre”?

Daenerys Targaryen

Niste valjda mislili da nećemo baciti još jedan člančić prije premijere druge sezone? Game of Thrones kreće u dugo iščekivanu drugu sezonu noćas, a moći ćete je gledati (i) na domaćem HBO-u samo dan kasnije. Pošto smo premijeru najavili u sto i jednom članku, uključujući isječke iz prve epizode, nova anketa posvećena seriji koja nam donosi najviše klikova…

Pitamo vas, jeste li čitali seriju romana “Pjesma leda i vatre”, odnosno “A Song of Ice and Fire” u izvorniku? Prije ili nakon gledanja serije? Ili nepokretne riječi nisu za vas?

Serijal trenutno broji pet romana, od kojih je posljednji, A Dance with Dragons (Ples zmajeva), objavljen u srpnju. Prethodni romani bili su A Game of Thrones (Igra prijestolja), objavljen 1996. godine, prema kojem je snimljena prva sezona; A Clash of Kings (Sudar kraljeva), kojeg se uglavnom drži druga sezona te A Storm of Swords (Oluja mačeva) i A Feast for Crows (Gozba vrana), nakon kojeg je uslijedila šestogodišnja pauza do petog romana.

George R. R. Martin u planu ima još dva romana — The Winds of Winter i A Dream of Spring — ali o datumima je još prerano pričati, obzirom da je između izdavanja prve i pete knjige prošlo 15 godina. Serija dosad je uglavnom slijedila knjige po predlošku “jedna knjiga, jedna serija,” ali autori adaptacije, David Benioff i D. B. Weiss, već su ranije najavili da će treću sezonu morati razvući na dvije sezone — ukupno 7 ili 8 za pet romana.

Čitamo se sutra sa neizbježnom viješću o obnovi serije za treću sezonu, a za sve one koji su propustili nešto, evo najbitnijih materijala za ubiti nekoliko preostalih sati do premijere:

Anketa: Jeste li čitali romane iz serije "Pjesma leda i vatre"?

Loading ... Loading ...

Pošto smo malo takli u osinjak spoilera, rasprava je svakako poželjna, ali budite pristojni i nemojte otkrivati događaje nakon prve knjige. Svaki komentar koji imalo liči na spoiler morat ćemo obrisati, pa zato lijepo molimo — koristite [ sakrij ] … [ /sakrij] tag.

18 komentara
 • Da čitalo se davno.. Ali fino je vidjeti da dosta ljudi sada kupuje knjige i čitaju, jer koliko god serija bila vrhunska – knjiga je knjiga.

 • Hahaha sjećam se kad sam prošle godine u tramvaju vidio lika da fura Igru prijestolja pod miškom, sjeda u stolicu i onak laganini čita… A ja si cijelo vrijeme mislim kako sam pred frendovima morao “skrivati” da čitam Martina tj. rasprava nije bila poželjan jer su me samo tupo gledali koliko got se ja trudil njima dokazati da knjige vrijede da ih se pročita… Ja se osobno u nadolazećim sezonama najviše veselim jednom vjenčanju (i pritom ne mislim na famozno Red Wedding) i tome kako će događaje s istog prikazati u seriji..
  Eh da, ak bi netko mogao reći koga je trebalo podmititi/ubiti/moliti kako bi se došlo na onu premijeru u Cinestaru bil bi zahvalan…

  • > Eh da, ak bi netko mogao reći koga je trebalo podmititi/ubiti/moliti
   > kako bi se došlo na onu premijeru u Cinestaru bil bi zahvalan…”

   Izgleda da je bilo dovoljno otvoriti random sajt o serijama i biti na HBO-ovoj mailing listi.

   Who knew.

  • jel misliš na [sakrij]Joffrey-evu svadbu? i ja to jedva čekam al to sigurno neće bit u ovoj sezoni kad je to ipak pred sam kraj 3. knjige[/sakrij]

   ipak se ispostavilo da nas je većina pročitalo. nisam to očekivao.

   • [sakrij]uh i zaboravaila sam na to, ja mislila na Tyrionovu svadbu. a svaka svadba im je dobra :D[/sakrij]

 • valjda ce stari martin objavit ove ostale dvije knjige prije nega sta odapne, vec sada se moze procitat prvo poglavlje seste knjige na njegovoj web stranici

  • Ja već čitam drugi dio ples zmajeva.Mogu vam samo poručiti da ju obavezno pročitate, jer se intrige nizaju jedna za drugom ko meso na štapić za roštilj.BTW serija je odlična, tako sam ju je manje više i ja zamišljao.

  • a četvrta je dosadnjikava, mislim da je zato što su ju prepolovili i ne prate neke najkul likove :(

 • I ja se slažem da polako pada u kvaliteti, pogotovo u 4. knjizi. 5. je tek nešto bolja, očito priprema za konačni rasplet.

  Za toliko godina čekanja, očito više troši vrime na pusta gostovanja i samopromocije, umjesto da se uhvati kvalitetnog pisanja.

  • Mene više brine ona njegova škemba, prsnuti će mu koronarke ak nekaj ne napravi po tom pitanju jer ipak nije više dječarac u najboljim godinama, glavno da završi 6. i 7. knjigu i da se više skine s nevažnih pizdarija i američkog nogometa, jer ak napravi isto kaj i Frank Herbert biti će vraga…

   • Možda je blasfemija, no DUNE mi je draži, od kada su ga preuzeli njegov sin i K. ANDERSON. Pročitao sam sve do sada objavljene knjige, osim ove zadnje. Malo sam ljut jer su preskočili zadnje 2 knjige i započeli novu trilogiju.

    PS I ja se nadam da će nam MARTIN izdržati do kraja serijala :) A može i duže od toga.

 • A slušaj, ako tebi osobno više odgovara njihov stil pisanja… ja sam jedan od onih kaj više drže do originala jer ak se uzme da je source material bio dovoljno kvalitetan da bih uopće počeo čitati onaj tko bi serijal preuzeo nakon smrti autora može eventualno nastaviti serijal, al nikako nemre poboljšati, ipak je autor jedan jedini koji zna kako želi koncipirati knjigu i likove i ima svoj štih pisanja koji je jedinstven… Al to je stvarno do svakog ponaosob..

  A što se tiče Martina ja mislim da se njemu nigdje ne žuri trenutno, ima se-može se nakon kaj su ovi počeli snimati seriju, prvih 5 knjiga se prodaje k’o ludo, a nogomet se neće sam od sebe gledati…. -.-

Odgovori

Serijala je online magazin posvećen aktualnim i popularnim televizijskim serijama, kritici i novostima.

© 2009-2023 Serijala.com, sva prava pridržana

ISSN 2459-5861