Igrajmo se prijestolja – serijala.com
Trenutno čitaš
Igrajmo se prijestolja

Igrajmo se prijestolja

Ostalo je svega tjedan dana do premijere najiščekivanije serije godine, HBO-ove adaptacije George Martinove epske sage, “Pjesme Leda i Vatre”. Prije otprilike godinu dana, kada je HBO konačno dao zeleno svjetlo za snimanje serije, predstavili smo vam naš prvi članak koji je služio kao kratka najava onoga što nas čeka. Ono od čega nam koljena klecaju još od 2007., kada je HBO kupio prava na adaptaciju, sada nam je već nevjerojatno blizu. Posljednji Game of Thrones ponedjeljak prije prve epizode je ovdje.

Godina za nama bila je vrlo uzbudljiva i svaka mrvica novih informacija izazivala je snažne reakcije obožavatelja, a ogromna (i skupa) reklamna kampanja za seriju radila je punom parom da predstavi seriju onima koji za “Igru prijestolja” nisu nikad ni čuli. HBO je uložio golem trud i još veća financijska sredstva, u seriju koja čak i prije svoje premijere obećava biti jedna od najboljih koje je televizija ikad i pružila. Financijski troškovi za prvu sezonu su golemi, pričalo se čak da je cifra premašivala i stotinu milijuna dolara, a informacija kako je “posramljena” nekad najskuplja TV serija, Rome, samo još više raspiruje naša već i onako pregolema očekivanja.

Zid je... vrlo impresivan.

Prve reakcije američkih kritičara su iznimno pozitvne, one malo negativnije gotovo isključivo se odnose na nesimpatije prema samom žanru fantastike. Hvalospjevi o produkciji, lokacijama, priči, likovima, glumi i svemu ostalome gotovo da i ne prestaju. Što nam je, naravno, iznimno drago. Mi ćemo vam donijeti naše prve dojmove najvjerojatnije u petak, nakon što pogledamo HBO-ovu ekskluzivnu pretpremijeru.

Glavna radnja prve knjige, a i prve sezone serije, prati nekoliko simultanih priča iz osam različitih gledišta glavnih likova. Devet, ako računamo i prolog. Glavni junak priče je Eddard “Ned” Stark. Ned je knez Winterfella (prevedeno u nas kao Oštrozimlje) i guverner Sjevera. Westeros, svijet u kojem se radnja događa nalik je srednjovjekovnoj Europi. Westeros je za vladavine kuće Targaryen, podijeljen na Sedam kraljevina, a svakom kraljevinom upravljala je jedna od velikih kuća. Nakon svrgavanja kralja Aerysa II. Targaryen, na Željezni tron kao kralj zasjeo je Robert Baratheon.

Naša priča započinje dok je vladar Sedam kraljevina upravo kralj Robert, a osjećaj da se vrijeme (doslovno) mjenja ono je što zaokuplja naše likove. Na Sjeveru, iza velikog ledenog Zida okupljaju se misteriozne sile, a zima kakva dugo nije viđena kuca na vrata kontinenta. U Westerosu, naime, ljeta znaju trajati godinama, a hladne i oštre zime još i duže.

Glavni junak priče Ned Stark, patrijarh kuće Stark, predosjeća promjenu u zraku, a bojazan za kontinent ne skriva pred svojim kraljem i obitelji. Ned i njegova žena Catelyn dobri su prijatelji s kraljem Robertom, koji im na početku priče dolazi u posjet, tražeći od svog starog prijatelja Neda pomoć. On ostavlja svoju ženu i trojicu svojih sinova (Rob, Bran i Rickon) u Winterfellu, dok svoje dvije kćeri (Sansa i Arya) vodi sa sobom u King’s Landing, prijestolnicu Sedam kraljevina, da bi služio svome kralju kao njegov Namjesnik. Pored petero djece s Catelyn, Ned ima i izvanbračno dijete, Jona, koji odlazi na veliki Zid, u službu Noćne straže, nekad elitne i poštovane, danas zaboravljene i naizgled nepotrebne, postrojbe čuvara kontinenta.

Ned Stark

Pored nekoliko paralelnih priča na Westerosu, radnja prati i onu na Istoku, gdje prognani Viserys Targaryen pokušava, uz pomoć svoje trinaestogodišnje sestre Daenerys i ratničkog, nomadskog plemena Dothraki povratiti prijestolje svoga oca Aerysa, koje kralj Robert trenutno okupira.

Golema je količina je likova, mnoštvo je i događaja u izmišljenom svijetu Westerosa, no priča vas brzo uhvati, a neočekivani smjerovi u kojem se počinje kretati su ono što će vas konstantno držati budnima i opreznima. Martin je sjajno okarakterizirao svoje likove, koristeći sve boje u svojem arsenalu, te precizno i fantastično iscrtao svijet u kojem se saga događa. Ovdje nema crno-bijelih likova, nitko nije 100% dobar, odnosno 100% pokvaren. Moralna stajališta likova su nešto što se mjenja češto kao i plima i oseka, a političke igre i borbe za prijestolje krvave su i bespoštedne. Svatko u priči igra prvo za samoga sebe, a alijanse i neprijateljstva koja se stvaraju samo su nusproizvod karakterizacije svakog pojedinog lika.

Deset uzbudljivih tjedana je pred nama, a vijest kako Gemma Jackson, jedna od producentica te glavna i odgovorna za izgled serije, izviđa lokacije za drugu sezonu (među kojima se spominje i Hrvatska) pokazuje koliko HBO vjeruje u uspjeh svoje serije. Zaključujemo i naš posljednji Game of Thrones ponedjeljak prije premijere serije. Čitamo se u petak s našim prvim dojmovima serije, a zima na male ekrane dolazi u ponedjeljak, 18. travnja u 21:00 na HBO Adria.

3 komentara

Odgovori

Serijala je online magazin posvećen aktualnim i popularnim televizijskim serijama, kritici i novostima.

© 2009-2023 Serijala.com, sva prava pridržana

ISSN 2459-5861