Deset najboljih serija 2011. godine – serijala.com
Trenutno čitaš
Deset najboljih serija 2011. godine

Deset najboljih serija 2011. godine

Nakon što smo predstavili izbor serija od 30. do 21. te potom od 20. do 11. mjesta, dolazimo do konačne liste od deset nama najdražih, najboljih, najkvalitetnijih serija 2011. godine. Kraj godine tradicionalno je vrijeme za ovakve liste, koje su uglavnom zabavnog karaktera – služe kao smjernice vama da nadoknadite propušteno, te usput potiču raspravu i ono što svi najviše vole – uvjeravati jedni druge da je “moj tata bolji.” Izabrati samo deset serija u pravilu je Sizifov posao, pa vas lijepo molimo da pročitate i nekoliko opaski na kraju članka. A lista, kakva je, takva je – naša je:

Boardwalk Empire

Prošle godine, Boardwalk Empire nije se našao u top 10 serija po našem izboru, što je izazvalo nezadovoljstvo mnogih čitatelja. I ne, serija se nije ovdje našla samo kako bismo udovoljili onim nezadovoljnima, već zbog vidljivo bolje druge sezone. Prva sezona naspram druge sada djeluje samo kao uvertira u vrhunsku i kompleksnu krimi-dramu, vizualno i auditivno popraćenu prekrasnom režijom i prikazima Atlantic Cityja s početka prošlog stoljeća i tadašnjom glazbom. Nucky Thompson postao je neželjena roba u Atlantic Cityju – prijatelji i kolege urotili su se protiv njega, a jedina mu je utjeha njegova miljena Margaret Schroeder. Kolekcija likova koju je stvorio Terence Winter apsolutno je fantastična, od Omara, pardon, Chalkyja Whitea (Michael Kenneth Williams), Jimmyja Darmondyja (Michael Pitt), Richarda Harrowa (Jack Huston), sve do agenta Van Aldena (Michael Shannon). Jednosatne epizode ispunjene brojnim storylineovima uz brz razvoj radnje i novostvorenu napetost koja se rijetko mogla osjetiti u prvoj sezoni serije, čine Boardwalk Empire televizijskom produkcijom koja se ne propušta.

Boardwalk Empire, HBO

Treme

Deveto mjesto na našoj listi najboljih serija za Treme možda će iznenaditi neke, s obzirom na to koliko obožavamo i štujemo ovu seriju. Međutim, zbog fantastične godine za dramske serije – od dolaska Game of Thronesa, nezaboravne posljednje sezone Friday Night Lightsa, odličnog Justifieda i novopridošlice HomelandaTreme je poguran na nešto nižu poziciju. No, naša ljubav prema Tremeu jednaka je kao i prošle godine, jer kvalitetom nije nimalo popustio. Serija koja prikazuje život u post-Katrina New Orleansu svojim nam je nekonvecionalnim stilom iznošenja radnje, širokim spektrom zanimljivih likova i predivnom glazbom uljepšala i ovu godinu. David Simon izjavio je kako bi, po njegovom mišljenju, četiri sezone bile optimalne, a mi se samo nadamo da će se i HBO složiti s njim. Treme vrlo vjerojatno (iz nerazjašnjivih razloga koje nikada nećemo saznati) nikada neće dobiti priznanje koje zaslužuje u obliku Emmya ili slične nagrade, no ostat će zapamćeno onako kako ga i sada mnogi doživljavaju – kao pravo televizijsko blago.

Treme, HBO

Homeland
Gotovo paralelno s desetom godišnjicom terorističkog napada na SAD, na Showtimeu je debitirao inteligentan i napeti triler koji borbu protiv terorizma konačno ne prezentira na napadan i crno-bijeli način. Homeland se usudio američku Vladu prikazati kako taji činjenice o napadu na Irak i civilnim žrtvama te nije imao potrebu bojicama crtati tko su dobri, a tko loši dečki u čitavoj priči, ako linija uopće može biti povučena između njih. Priča konstantno napreduje i perfektno je tajmirana; u njenom su središtu dva gotovo savršena nastupa glavnih glumaca, Claire Danes i Damiana Lewisa, potpomognuti veteranom Mandyjem Patinkinom i njegovom karizmatičnom bradom. Prva sezona igra je mačke i miša između CIA-ine agentice Carrie Mathison (Danes), koja se tokom sezone pod stalnim pritiskom bori s bolešću koju taji, te marinca Nicholasa Brodyja, bivšeg ratnog zarobljenika za kojeg sumnja da je prešao na neprijateljevu stranu.

Homeland, Showtime
Homeland, Showtime

Friday Night Lights

Kao definicija underdoga, Friday Night Lights je nakon dvije slabo gledane sezone na NBC-u dom pronašao na DirecTVu i doživio još tri sezone, nešto što ni najveći optimisti nisu mogli predvidjeti. Priča o fiktivnom teksaškom gradiću koja živi za petak i srednjoškolske utakmice američkog nogometa savršeno je uspjela uhvatiti duh američkog juga, upoznavši nas s teksaškom mladeži koja ima velike snove i konzervativnim starijim generacijama. U središtu te priče, obitelj Taylor postala je jedna od najobožavanijih televizijskih obitelji, a rijetko kojeg vjernog fana serije nije ostavila u suzama u posljednjoj epizodi serije (emitiranoj u veljači), kada su Taylori napustili Dillon i preselili se u Philadelphiu kako bi započeli novo poglavlje svog života. Skraćene, 13-epizodne sezone na DirecTV-u dale su scenaristima priliku da se riješe nepotrebnog fillera i tri smo godine uživali u vrhu televizijske produkcije, a posljednja sezona i nezaboravno finale bili su samo točka na i.

Friday Night Lights, NBC/DirecTV
Friday Night Lights, NBC/DirecTV

Community

Community u svom najboljem izdanju gotovo je nedodirljiv u svojoj originalnosti; konceptualne epizode duboko su ukorijenjene u popularnu kulturu, a meta-humor toliko specifičan da serija sama sebe gotovo osuđuje na propast, ograničavajući se na usku publiku koja prepoznaje te cijeni uvrnute ideje showrunnera Dana Harmona i njegove ekipe. Što ujedno rezultira neujednačenim epizodama i pomalo nekonzistentnom kvalitetom, ali čak i one “obične” epizode itekako su dobre, zahvaljujući komičarskom ansamblu glumaca čijem rasponu i dubini parira tek onaj Parks and Recreationa. Partija D&D-a s Pierceom kao glavnim negativcem (“Advanced Dungeons & Dragons”), parodija mockumentary žanra i Gloverov plač “Set phasers to love me!” (“Intermediate Documentary Filmmaking”), novi paintball okršaj u finalnim epizoda druge sezone (“A Fistful of Paintballs, For a Few Paintballs More”), Abedov dokumentarac o fakultetu (“Documentary Filmmaking: Redux”) te, možda ispred svih, sedam različitih vremenskih linija (“Remedial Chaos Theory”) samo su neki od iznimnih ovogodišnjih momenata i izvrsnih epizoda. I, naravno, easter eggovi koji se protežu kroz tri sezone.

Community, NBC
Community, NBC

Justified

Justified nam je već u prvoj sezoni bio drag, uglavnom zbog odličnog Timothyja Olyphanta i Waltona Gogginsa, no nikad nas nije uspjela uhvatiti do te mjere da s nestrpljenjem iščekujemo iduću epizodu. Više se bavila samostojećim epizodama nego kontinuiranom radnjom, da bi tek potkraj sezone nagovjestila potencijal. U drugoj sezoni Olyphantu i Gogginsu prododano je nekoliko zanimljivih likova, među kojima se ponajviše ističe Mags Benett, matrijarh zločinačkog klana, koju je perfektno utjelovila Margo Martindale, kasnije osvojivši jedan od najzasluženijih ovogodišnjih Emmyja. Radnja je bila mnogo više fokusirana, sadržajnija i napetija, a rijetke samostalne epizode – ili priče – bile su mnogo zanimljivije. Ne znamo kuda nas vodi treća sezona, ali Justified je sam sebi letvicu očekivanja digao vrlo, vrlo visoko.

Justified, FX
Justified, FX

Downton Abbey

Ah, Downton Abbey. Ponekad se osjećamo glupo što ga nismo gledali još prošle sezone. Ove godine ispravili smo pogrešku i pogledali smo taj toliko hvaljeni Downton Abbey. Iako nismo naročiti obožavatelji britanske povijesne i kostimirane drame, Downton Abbey nas je ostavio bez teksta. Ove jeseni, svijet serije pogodio je prvi Veliki rat. Produkcijski besprijekorna, serija je ove godine prebacila u višu brzinu i ispričala nam nove, ovaj put mnogo bolnije priče iz života svojih likova. Deset milijuna britanskih gledatelja svake nedjelje ove jeseni gledalo je Downton na ITV-ju, potvrđujući da se kvaliteta još uvijek negdje cijeni. Julian Fellowes, Oscarom nagrađeni tvorac i scenarist serije, zaslužio je svaku pohvalu za svoje remek-djelo. Na Božić nam dolazi i specijal, kojeg jedva čekamo.

Downton Abbey, ITV
Downton Abbey, ITV

Game of Thrones

Ono što su David Benioff i D. B. Weiss ove godine učinili malo tko je mogao i zamisliti. Autor cijele sage, George R. R. Martin, pisao je svoj (još nedovršeni) magnum opus vjerujući da ga se neće moći ekranizirati. O, kako li je samo u krivu bio i koliko nam je samo drago zbog toga. Deset prvosezonskih epizoda HBO-ove najnovije fantastične drame prošlo je u trenu, skupljajući nove fanove iz tjedna u tjedan. Game of Thrones, možda i najveći televizijski događaj godine, postao je i više nego uspješan za svoju mrežu, a Benioff i Weiss, izvršni producenti i showrunneri, pokazali su se sposobnim za posao koji su dobili. Game of Thrones se vraća na proljeće sljedeće godine, a iščekivanje je pregolemo. Naša treća najdraža serija godine.

Game of Thrones, HBO
Game of Thrones, HBO

Louie
Ne znamo je li Louie komedija ili drama; ne zna to ni njen autor Louis C.K., niti se trudi isprofilirati seriju samo unutar jednog žanra. Niti je to bitno. Serija koja je već u prvoj sezoni bila vrlo zanimljiv, jedinstven televizijski primjerak, eksperimentalna serija bez ikakve centralne radnje ni kontinuiteta, samo niz crtica iz Louisovog uma, opservacija ljudske kulture i kratkih eseja gotovo egzistencijalističke tematike. Bez obzira kakvo mišljenje imali o samoj seriji, ogromno priznanje treba odati Louisu C.K.-u koji sam režira, producira, montira i glumi u seriji te FX-u koji mu daje potpunu kreativnu kontrolu da stvara epizode kakve želi. Naravno, uz daleko niži budžet nego što bi ga dobio na nekoj drugoj mreži. U drugoj sezoni, Louis je seriju odveo u još ozbiljnijem smjeru, pozabavivši se temama poput neuzvraćene ljubavi (fantastična epizoda “Subway/Pamela”), religije, rasizma te roditeljstva. Uvjereni smo da trenutno ne postoji originalnija i kreativnija serija, koja iz tjedna u tjedan razbija konvencije televizije.

Louie, FX
Louie, FX

Breaking Bad

I evo nas na samom kraju ljestvice. Očekivano? Pa vjerojatno. Većina vas, koja nas duže vrijeme čita, pogodila je da će se Breaking Bad naći na prvom mjestu. Zasluženo? Naš odgovor – itekako. Breaking Bad je i drugu sezonu zaredom pokupio prvo mjesto u našem odabiru najboljih serija tekuće kalendarske godine. Dugo smi čekali četvrtu sezonu, no Vince Gilligan i društvo opet su nas počastili nevjerojatno napetom, kontroverznom, teškom i srceparajućom sezonom televizije. Breaking Bad je iz sezone u sezonu sve bolji i sve napetiji, a kroz preostalih šesnaest epizoda autore čeka težak posao dovršavanja priče o neobičnom partnerstvu još neobičnije dvojice glavnih likova. Walt je ove godine pao u moralni ponor iz kojeg će se teško izvući, a svaki put kada gledamo onu “I am the one who knocks!” scenu ledi nam se krv u žilama. Aaron Paul je i dalje fantastičan kao Jesse Pinkman, a scenaristi su i ove sezone izvlačili najbolje od cijele svoje postave. Materijal je odličan, glumački ansambl je možda i najbolji na televiziji, a napetost iz scene u scenu može se rezati nožem. Breaking Bad je jedan od najsjajnijih dragulja televzije u posljednjih dvadesetak godina, a kraj koji se približava u jednakoj mjeri iščekujemo, koliko ne želimo da dođe. Informacije radi, od sedmero članova “redakcije” koji su glasali, Breaking Bad je zauzeo šest prvih mjesta. Da, toliko ga volimo. Hvala na čitanju.

Breaking Bad, AMC
Breaking Bad, AMC

* * *

11. – 20. mjesto

 • 11. Parks and Recreation
 • 12. The Good Wife
 • 13. Archer
 • 14. Men of a Certain Age
 • 15. Parenthood
 • 16. The League
 • 17. It’s Always Sunny in Philadelphia
 • 18. Happy Endings
 • 19. Sons of Anarchy
 • 20. Curb Your Enthusiasm

21. – 30. mjesto

 • 21. Southland
 • 22. Shameless
 • 23. Fringe
 • 24. Doctor Who
 • 25. Modern Family
 • 26. Misfits
 • 27. How to Make it in America
 • 28. Hidden
 • 29. Cougar Town
 • 30. 30 Rock

To je to. Raspravljajte, kritizirajte nas, hvalite nas i, prije svega, sastavite svoje liste najdražih serija, pa da možemo mjeriti tko ima većeg. Ali prije budite tako dobri, pa pročitajte nekoliko opaski vezanih uz listu, njeno sastavljanje i raspravljanje:

 • Prvo i osnovno, ako nečeg nema na listi, razlog je jednostavan – nismo htjeli izbaciti nešto drugo da napravimo mjesto. Malo je vjerojatno da smo zaboravili. Okrenuli smo hrpu, hrpu serija. Pogledali još više. Ne sve. Ni blizu. Ali svejedno se osjećamo prilično samouvjereno kad kažemo da smo odgledali sve što (nam) valja, barem kad je u pitanju finalni izbor deset serija. Ako nismo, uvijek primamo preporuke.
 • Ove godine izdvojili smo ravno trideset serija, ali vjerujte nam kad kažemo, još ih je 10-15 bilo razmatrano za širu listu. Ako mislite da “_________” fali na listi, lako je moguće da smo seriju teška srca ostavili na pragu 30. mjesta.
 • Za finalnih 10 trebalo bi nam barem 15 mjesta. Upravo zbog toga smo lani “varali”, stavivši po dva para serija na diobu jednog mjesta. Ove godine htjeli smo izdvojiti ravno deset serija bez izvlačenja, pa što bude, bude. Neke od serija između 11. i 20. mjesta bile su sasvim blizu upada u završni izbor, u nekim ranijim verzijama čak i u “top 10.”
 • Poredak je prilično proizvoljan. Da, Breaking Bad bez zadrške proglašavamo najboljom serijom 2011. godine, ali tvrdimo li da je serija na sedmom mjestu bez ikakve sumnje bolja od one na osmom? Ne. Možete li nas uvjeriti da je serija na osmom mjestu zapravo bolja od one na šestom? Da, pogotovo ako platite pivo. U svakom slučaju, ako je serija među finalnih 30, prilično nam je draga, a rasprave o tome je li trebala biti par mjesta gore i dolje ipak graniče sa sitničarenjem.
 • Da, ovo je lista serija koje su omiljene nama. Ljetos smo imali niz anketa u kojima ste vi, čitatelji, birali svoje favorite. Takav izbor imat ćemo i idućeg ljeta. Liste su izrazito subjektivne. Ovo je izrazito subjektivna lista. Ali iza ovog izbora stojimo i vjerujemo da reprezentira najbolje od televizije u protekloj godini.
 • Probajte baciti oko na članak s NPR.org-a, naslovljen “20 nezadovoljnih tipova ljudi koje ćete sresti u komentarima na godišnje liste”, da vidite stvari iz naše perspektive. Zapravo je prilično zabavan kako god okrenete.
 • Ovo zapravo nitko nije pročitao, zar ne?
86 komentara
 • lista je odlična, jedino što je trebalo ući po meni je:
  black mirror? ili mini-serije nisu u konkurenciji :ne zna:

  • Vidjevši Breaking Bad na prvom mjestu,zaintrigriralo me da nabavim prvu sezonu…što reći.. u roku od 10 dana odgledao sam sve 4 sezone..Briljantno i zasluženo na prvom mjestu, jer sam ostale serije bolje serije već gledao..

  • Jel ja to dobro vidim? pokusavam naci na listi najboljih seriju the big bang theory i ne nalazim je. pokusavam shvatiti pozadinu vase odluke da uvrstite happy endings ili cougar town, a ne tbbt.ne,…..nije mi jasno

 • Dvije primjedbe.Louie i Homeland su morali zamjeniti mjesta i mislim da je u cijeoj listi od 30 serija moralo biti mjesta za Dextera.Znam da ne volite ovu sezonu,ali ja sam je upravo pogledao i ne slažem se.Detaljnije kad bude Vaša recenzija.
  Sretan Božić i Nova Godina

  • Slažem se za Dextera.

   Makar na 30 mjesto ako ništa. Jer imate Sonse (koji su imali dve odlične sezone pa se toooliko srozali da je to strašno, a oni su na listi). A Dexter je imao 4 vrhunske sezone, petu očajnu i sada šestu više nego solidnu i nije tu.
   Ali opet – razumijem vas. Ipak je btino to: Dexter je postavio visoke standarde i kada ih nije dosegao razočarenje je veliko. Ali objektivno i takav ipak je u vrhu televizijske produkcije.

   No, nadam se da će sledeća sezona biti odlična, pa da i bude čvrstog razloga da opet na lisit vidimo Dexa.

   • Pa Dexter je srozan još od 3. sezone, eventualno je 4. bila nešto bolja. Nijedna od tih sezona se ne moeže mjeriti sa 3. sezonom SoA, a kamoli ostalima s tim da su se sad vratili na ok put (osim finala sezone).

    • Ne bi želio sada tu potaknuti preveliku raspravu, ali moram reagirati na Dextera i 4. sezonu. Osobno mi je četvrta sezona zaista vrh, Trinity i kako su povezivali likove iz prvih sezona, jednostavno ne mogu vjerovati da nekome ta sezona loša :O

 • Kul. Moja lista ne bi bila takva [djelom zato sto neke serije nisam ni gledao], a rekoh vec ranije da mislim da su neke serije [prije svega Sunny] daleko bolje nego sto plasman na listi pokazuje, ali dobro, to je vec stvar misljenja i ukusa. Svejedno mislim da se sve sto je trebalo da se nadje na listi tu i naslo.

 • Lijepa lista, svaka vam čast.

  Naravno, svako od nas bi mogao reći ovo može malo više na listi, ovo niže – ali suštinski, ovo je najbolje što nam je televizija dala 2011-te.

  Što se tiče mene: Drago mi je vidjeti Downton Abbey i FNL tu, GoT bi na prvo i Homeland malo više, ali to nije toliko bitno.

 • Prezadovoljna s top 10, a pogotovo 1. mjestom. ako mogu iznijeti svoje mišljenje, moja top 3 bi bila: BB, GoT, Downton Abbey :D
  U top 30, vjerojatno negdje u onaj prvi dio kojeg ste iznijeli, ubacila bih još možda The Hour.

  Zadnja rečenica teksta :D:D:D

 • Wow, odlični članci, recenzije, najave, sve, al ova lista je nešto najgore ikada. What the effing ef.

 • Yeeeeeeeaaaaaaaaaaaah!!!

  Pogodio sam koje ce se serije naci u Serijalinom Top 10-u. High fivin’ myself.

  Inace, lista bez vecih zamjerki; BrBa zasluzeno na broju 1.

  Eh, da, sretan Bozic/Nova/praznici svim Serijalcima! ;-)

 • Zapravo bih mogao da krenem da serem o tome sto Parks and Recreation nije upala ipak u finalnih 10, al nakon sto sam vidio FNL uvrsten u listu, jednostavno nemam srca. Slazem se sa dosta stavki, odlican posao i radujem se slicnim listama i naredne godine :D

  p.S.
  Breaking Bad FTW! :D

 • Pozdrav
  Lista je super većinu serija sam odgledao a neke su mi na užem popisu za gledati baš zato jer cijenim mišljenja urednika ove stranice….

  Samo jedna mala mala opaska … žao mi je što na vašoj listi nema Being Human (UK) jer mislim da je to zaslužio, Breakout Kings su isto bili super al možda sam i subjektivan jer sam obožavao Prison Break pa mi valjda zato i BK odgovaraju…

  Želim vam sve najbolje za nadolazeče blagdane i još puno ovakvih lista u narednim godinama.

 • Louie je previsoko… Slazem se sa svim napisanim o njemu, da je originalan, da mu treba dati priznanje za to sto radi i sve, ali jednostavno, to nije dovoljan razlog da bude na drugom mjestu…

  PS. bilo bi zgodno na napisete koje su to serije koje su ostale na pragu 30. mjesta

 • Redoslijed nikad neće biti idealan i svatko će nać poneku zamjerku, ali svih 10 najboljih je tu i to je najbitnije.

 • Ovo o Boardwalk empire kao da sam ja napisao. Prvu sezonu sam jedva odgledao a nakon odgledane prve epizode druge sezone skoro sam i odustao od serije. Srećom, nisam.

 • 8 od prvih deset su sjajne serije. Sasvim zadovoljan.

  Ali da, od sledece sezone mogli bi i mini serije da uvrstite. Rekao bih da je Mildred Pierce recimo imala mesta tamo negde od 25-30og mesta :)

 • Boss, Lights Out i This is England 88 je trebalo bit u širem izboru, možda i Hell on Wheels, ali sve u svemu ok.

  • This is England jako volim. Da se mene pita snimali bi crtice iz njihovih života svakih nekoliko godina dok glumci ne umru.

 • Odlicna lista sve pohvale, Srecan Bozic i Nova Godina zelim vam da i sledece godine obavljate sjajan posao o pisanju nasih (ne)omiljenih serija kao sto ste to vrhunski radili i ove na izmaku 2011. godine. Cheers i citamo se i u 2012 :)

 • Mogu zamisliti kako je bilo teško sastaviti ovu listu, stoga – svaka čast! Očekivao sam GoT na prvom mjestu, a BB na drugom, ali i ovako je u redu, dapače.

  Sve najbolje uredništvu, suradnicima i čitateljima :)

 • Fino,Boardwalk Empire među 10…Meni nije problem sto su [sakrij]ubili lik Jimmyja Darmodyja…[/sakrij] Vidim da se halabuka digla zbog toga.Downton Abbey gledao,puno je bolja prva sezona,druga mi je slabija..Ovaj Homeland,je li to vrijedi gledati?Ko je sad neprijatelj?Muslimani,Srbi,Rusi,Kinezi?

 • Shvacam da je ovo samo subjektivna lista serija koje se vama sviđaju i da to ne znaci nuzno zaista najbolje i najkvalitetnije serije, ali svejedno smatram , ako ste vec slagali top 30, da se tu moraju naci neke vrhunske i dokazano kvalitetne serije( pa cak i ako vama nisu toliko drage). Zato onu ljetnu listu, gdje smo mi glasali, ipak smatram daleko boljom i mjerodavnijom. Prije nego ste stavili ovu listu, ipak nisam ocekivao da ce se toliko razlikovati od nase. Usput, ako se smije znati, koliko je ljudi uopce sudjelovalo u izboru ove liste?
  U svakom slucaju, pohvale na sjajnom radu dosada, nastavite tako i u novoj 2012.
  A sada mi slobodno mozete poceti nabijati “ne slazem se”

  • Smije se znati, ali napisali smo u članku. Sedmero, s time da nije nužno bilo zbrajanje glasova.

   Re: ostalo… Okej, ali malo je pointless kad ne komentiraš što je viška, a što fali gore.

 • Super lista, Louie moze na 2. mjesto IMHO. iako je GoT lakse gledati, Homeland je napetiji, Community je mozda msjesniji ali je Louie Louie. ne znam da li ima iejdna serija slicna Louieu, i kada sam citala Louisov IAMA na redditu ostala sam skroz zaprepastena sta covjek sve radi za seriju :D

 • Više-manje zadovoljan sam listom ( opet moj nedostatak gledanja gore spomenutih komedija ).

  Btw, GUS a la Terminator mi je vratio užitak gledanja BB ;)

 • Lista dobro sastavljena i izbor dobro opravdan i odlično popraćen tekstom.
  Naravno da se može kukati za poziciju neke serije, ali svejedno mislim da bi zbog prevelikih razlika u ukusima među gledateljstvom bilo više-manje isto, tj. netko bi mislio da je njegova omiljena serija zakinuta.

  Imam i jedan mali prijedlog: sljedeće godine uz ovakav izbor suradnika neka se ponudi i izbor čitateljima sajta pa da i oni izaberu svoje omiljene serije. Može početi uvodnim člankom ppočetkom 12. mjeseca i pozivom da osim navedenih serija ljudi još u komentarima sami predlože za što bi glasali, pa da se oko 20. 12. sastavi jedan ogroman popis i da ljudi počnu ubacivati po 3-5 glasova za svoje omiljene serije. [Ionako ovakvih izbora nikad ne fali!]
  Tako bi se vidjelo što zapravo “obični” ljudi vole na kraju sezone, a priložena bi bila svakoj seriji, kao i inače, statistika glasova. ;)

 • Moj prijedlog za sljedeću godinu je da odvojite komedije od drama.Znaći da iamti dvije liste(broj je na vama).Ovako je malo teško uspoređivati Loui-Homland,Game of Thronos-Big Bang Theory,Breaking Bad-Community itd…
  Mislim da bi bilo bolje,ali to je samo moj prijedlog.

  • Mislim da to nema smisla, kad to vrlo lako mozes i sam izracunati (a ovako ipak dobijemo kompletniju listu)…

   Drame:
   1. Breaking Bad
   2. Game of Thrones
   3. Downton Abbey
   4. Justified
   5. Friday Night Lights
   6. Homeland
   7. Treme
   8. Boardwalk Empire
   9. The Good Wife
   10. Men of a Certain Age

   Komedije:
   1. Louie
   2. Community
   3. Parks & Recreation
   4. Archer
   5. The League
   6. It’s Always Sunny in Philadelphia
   7. Happy Endings
   8. Curb Your Enthusiasm
   9. Modern Family
   10. How to Make It in America

 • Vidim da se dosta ljudi zali sta TBBT nije na listi, pa da pitam, zar stvarno ima jos netko kome je ta serija jos uvjek dobra? Ili jos bolje pitanje, zar stvarno ima jos netko kome nije postala uzasno losa?

  Za HIMYM jos mogu razumjeti, oni mozda jesu malo losiji negu u pocetku, ali se nisu bas tolko srozali kao TBBT

  Mjenjao bih poradak nekih stvari na listi, ali sam manje-vise zadovoljan serijama koje su se nasle na njoj (ovima koje sam gledao, dosta tih serija ne pratim). Dodao bih South Park i eventualno New Girl… malo mi je cudno da nema South Parka, dosta ste ga nahvalili u clanku “South Parkova konstanta”

  • Re: South Park
   To ti samo govori koliko je serija moglo doći na listu i apsolutno bismo jednako bili zadovoljni listom.

   I koliko dobrih serija ima na televiziji trenutno, usprkos neinformiranim komentarima koji se često znaju čuti, “možda je _______ loš, ali je bolje od većine sranja na televiziji” ili neke generalne predrasude o “američkom smeću.”

   • kad cujem ljude koji samo gledaju sitcome i procedurale kako govore da nema nista dobro na televiziji. ne pratim bas toliko serija, ali mislim da zadnjih par godina ima stvarno dobrih serija/emisija, mnogo vise nego sto je bilo prije 5 godina. umjesto kvlitetnih dramskih filmova imamo odlicne dramske serije, klasicno dobre sitcome i hrpu smeca reality showova.

 • Boardwalk Empire je debelo prenisko. Kao cjelukupni proizvod (produkcija, story scope, writing) nadmašuje sve drame. Najdojmljivije replike su dolazile baš iz Boardwalka.

 • @naopako: nije to bila nikakva provokacija, ja zaista jesam šokiran listom, samo sam to napisao
  @Marin_708:Ja nisam stručnjak u vezi serija, to je moje osobno mišljenje što se meni ne sviđa popis. Gledam serija, podosta njih, znam kakve mi se sviđaju i kakve ne, ne ulazim u to kakva je kamera boja i zvuk u kojoj seriji jer se ne razumijem u to. Moje mišljenje je krajnje laičko. Evo nikako mi nije jasno da Desperate housewives nisu nigdje na popisu..npr.

  Btw sakriven mi je komentar radi velikog broja negativnih bodova (njih 15), samo da nadodam da je pozitivnih 9. Dakle više od pola, rečeno dosta :)

  Enihu, happy holidays ppl :D

  • šala, prestone (:
   sve ove godišnje liste su samo jedna zabava i ne bi smele da se uzimaju za ozbiljno. uostalom, sve je ovo veoma subjektivno i nijedna lista ne može biti objektivna i pogrešno je to i očekivati. tako da…

 • meni se lista nikako ne sviđa jer na njoj skoro pa da nema niti jedne serije po mom ukusu, osim community i parks&recreations, parenthooda i how to make it.
  ali to sam samo ja, meni se uvijek sviđa ono što je drugima tak tak. sve te serije nisu me pridobile, a one koje jesu, nisu dugo zadržale moju pažnju.

  ako ništa drugo, sviđa mi što pišete o louieu pa će to biti sljedeće što ću pokušati gledati.

  nemojte zamijeriti, a možda je vrijeme da prestanem gledati serije :)

 • Lista po meni nije dobro sastavljena, neke serije nisu pomenute, niti dodate medju 30 najboljih, klasican primer Spartacus, New Girl, i po meni serija koja bi trebala uci u uzi izbor je Chicago Code, a da ne pominjem neverovatnu sezonu Supernatural-a i seriju koja sigurno zasluzuje mesto od 1 do 5, Dexter.

  Mislim da se lista sastavljala po zanrovima, dajuci svakom zanru favorita, iako neki zanrovi imaju bolje serije, koje vise zasluzuju da udju na ovu listu. No svako ima svoje mislenje, i svoje ukuse, pa tako i pisac/tim koji je ovo sastavljao.

  Serijali i svima nama zelim sve najbolje u 2012, i srecne praznike. Evo moje liste :

  1. Breaking Bad
  2. Game Of Thrones
  3. Supernatural
  4. Dexter
  5. Boardwalk Empire
  6. Homeland
  7. Sons of Anarchy
  8. Spartacus: Gods of The Arena
  9. The Chicago Code
  10. American Horror Story

 • Jos sam malo razmisljao o Louieu i ne mogu preci preko toga da je dospio na drugo mjesto. Gledao sam 13 od 30 serija na listi (od Boardwalk Empirea sam odustao) i sve njih je teze napraviti nego Louiea. A mogu pretpostaviti da to vrijedi i za ostalih 16 serija. Zasto? Breaking Bad, Game of Thrones, Homeland i ostale vrhunske drame moraju imati odlicnu pricu i moraju paziti da se ta prica kroz sezone ne razvodni, da nemaju previse fillera, da stalno imaju nove i zanimljive i najbitnije smislene zaplete itd. Community, The League, Archer i ostale vrhunske komedije je malo lakse snimati nego drame jer je uglavnom svaka epizoda za sebe pa ne moraju imati neku povezanu radnju, al opet moraju paziti da uvjek budu smjesni, da ne postanu glupi, da ne pocnu gledatelje tretirat kao kretene, da ne postanu antipaticni (kao TBBT) itd. A Louie ne mora pazit ni na jedno ni na drugo. Nit je radnja s dramske strane posebno kvalitetna, nit je smjesan. Samo ubaci neka svoja razmisljanja i snimi epizodu o tome. Nije on neki genijalac zbog toga, hrpa ljudi (ne svi, moras biti inteligentan za to, ali ipak, ima dosta takvih ljudi na svijetu) ima neka svoja zanimljiva razmisljanja o kojima bi mogli snimati seriju da imaju priliku. Uostalom, i sami ste to napisali u ovom clanku: “eksperimentalna serija bez ikakve centralne radnje ni kontinuiteta, samo niz crtica iz Louisovog uma, opservacija ljudske kulture i kratkih eseja gotovo egzistencijalističke tematike”. I slazem se sa stvarima koje ste napisali, da nema nista slicno na televiziji, da je serija originalna, drukcija, zanimljiva, da Louieu treba odati priznanje zato sto seriju radi gotovo sam, sve to stoji, ali ipak, na televiziji ima puno kvalitetnijih drama i smjesnijih komedija i mislim da bi Louieu sasvim dovoljno priznanje bilo da se nasao na onoj listi 21.-30.

  • Htio sam biti cinicni seronja i odgovoriti samo s ovim:
   http://www.youtube.com/watch?v=pWdd6_ZxX8c

   Ali ajde. Kao da imam pametnijeg posla.

   Nije sve u tehničkoj izvedbi. Svatko može samostalno napisati pjesmu. Nives Celzijus može napisati knjigu. Ne može svatko napisati remek-djelo. Ja sam je skoro stavio na prvo mjesto svoje liste. Od troje ljudi koji smo gledali Louieja, dvoje nas je stavilo seriju na #2, jedan na #4. Louie s tehničke strane nije kompleksna serija. Sa sadržajne itekako jest.

   Subway/Pamela je savršena epizoda kod koje je meni kliknulo “da, ovo je nešto posebno”. Pogotovo taj Subway isječak. Kontrast (jukstapozicija, ako mogu biti pretenciozni seronja) violinista i beskućnika kako se pere vodom iz flaše. Totalno random i apstratkno. I odmah poslije njegovo maštanje kako će ispasti heroj u podzemnoj ako obriše onu lokvu sa sjedala. Ali ne napravi ništa i nastavi sjediti, a prolog završava. Meni je to bilo predivno za gledati. Laže svatko tko kaže da mu nešto takvo u životu nije prošlo kroz glavu. U seriji ima toliko iskrenih i dubokih momenata da je milina promatrati. *To* je dramska strana i tu je Louie izvrstan.

   Jednostavno, ako serija i njen sadržaj ne rezoniraju kod tebe na taj način, gledaš je drugim očima. Po meni, Louie je jedna od malobrojnih serija koje nadilaze televiziju kao zabavni medij.

   • Slazem se s tobom djelomicno. S jedne strane, moguce da je Louie remek-djelo tipa Zlocin i kazna. I moguce da ga ja ne cjenim dovoljno, isto kao sto bih radije citao neku zabavnu knjigu (npr. LOTR ili ASOIAF) nego Zlocin i kaznu, mozda je problem u meni. Al jednostavno, meni nije kliknuo na taj nacin i zato preferiram zabavne serije (pod zabavne mislim smjesne tipa The League ili napete tipa BB), a Louie mi je jednostavno precudan

 • Ja bih možda jedino zamijenio 5. i 8. mjesto, ali ostatak liste mi se čini realnim.

  Nego, baš mi je drago kaj vas je ekipa s Winter is Coming foruma spomenula u kontekstu dodjele trećeg mjesta Igri prijestolja, baš mi je bilo drago kada sam vidio da su spomenuli Serijalu…

 • samo vi stavite jos “serije koje su skoro usle” ili se bojite to stavit da nebi zaboravili nesto :D

 • nisam bas zadovoljan cijelim poretkom no svatko ima svoje ukuse ali moram reci koje serije fale:

  dexter – vama sad nije nesto no serija je i dalje jako popularna i gledana

  californication – nije se kvarila od pocetka

  alphas – dosta djetinjast pilot no serija se odlicno razvila

  Spartacus The Gods Of The Arena – neznam jeste ovo skroz zaboravili jer je isla pocetkom godine ali stoji uz rame prve sezone

  i jos pitanje jel se boardwalk empire fakat tolko popravio kasnije, gledao sam dio prve sezone i predosadna mi bila pa odustao?

 • Dobra lista, možda Modern Family mrvicu previsoko TJ. prenisko, ako me kontate, al s ovim drugim se manje više slažem.
  Odličan site, nastavite s dobrim radom!!

 • Samo jedan komentar: Lista najboljih serija za jednu godinu ne može biti izmiksana i gradirana po različitim žanrovima ma koliko se vi potrudili.

  Razlog je jednostavan, a da je to tako, potvrđuju sve moguće i nemoguće dodjele nagrada na svijetu za TV serije.

  Lista je trebala i morala biti sastavljena kao što je MacGyver napisao svoju listu koja je podjeljena na 2 kategorije.

  I ako može netko od cijenjenih autora odgovoriti, kako je uopće moguće i svjetlosnim godinama približno usporediti produkciju i zahtijevnost serija kao što što su GOT, BB, Homeland,BoardW E sa serijama tima Community, Louie, Modern Family, TBBT itd itd itd

 • Homeland sam odgledala u jednom danu. Boardwalk Empire jos nisam zavrsila. Game of Thrones sam gledala epizodu za epizodom s nadom da ce me nesto stvarno oduseviti. I mislim da zasluzuju biti na listi, ali gledano pojedinacno svaka ima svojih problema … Homeland, i pored Danes i Lewisa, mi se cinio kao usporeni 24. Game of Thrones – odlicna gluma pojedinih likova, neki dosadni do zla boga – nekako mi je dosta tih nadnaravnih mitoloskih bica toliko da ne mogu ni knjige citati (nije da nisam pokusala). Sto se tice Boardwalk Empire – tu sam izrazito subjektivna jer mislim da i pored tematike veliki boost seriji daje Steve Buscemi.

 • Mislim da ako bi bilo mjesta za serije poput Dextera i sličnih onda se barem u prvih dvadeset serija morala naći i serija Criminal Minds koja obrađuje nama potpuno nepoznati segment policijskog posla, ali koji postoji i kod nas i postoji poseban odsjek na fakultetu gdje se uči profiliranje.
  Dakle, serija nije plod neke američke izmišljotine poput većine njihovih krim. serija u kojoj dobri pobjeđuju, a osim toga nije tako niti zamišljena. Za razliku od iste serija Good wife prema mom mišljenju nikako ne pripada mjestu koje joj je dodijeljeno, budući da je to samoreklama američkog načina života.

 • Jasan mi je stav autora, ali svejedno fali sljedeće:

  The Big Bang Theory – kao jedina gledljiva humoristična serija valjda ikada (priznajem, imam ogromnih, ENORMNIH problema s humorističnim serijama inače – Seinfeld, Modern Family, 30Rock, Office (američki), How I Met Your Mother samo su neke od serija u kojima nisam mogao “uživati” dulje od nekih 20-tak epizoda (kod nekih čak i kraće))

  Dexter – vidim da tu neki pišu da je četvrta sezona bila nešto najbolje ikada, a da je nakon toga krenula nizbrdo; daleko od toga. Ovo je serija koja ima određeni kontinuitet i koja meni osobno služi samo za zabavu (nešto slično kao i “90210” – da, usudio sam se staviti ove dvije serije u istu rečenicu!). :) Zato sam nesposoban vidjeti njezin pad, jer ona za mene nikad nije niti bila nešto pretjerano posebno. I zato fali na ljestvici. :)

  American Horror Story – vidim da je na prvom mjestu najvećih iznenađenja. Pa zašto, pobogu? Ja sam je doživio kao vrlo zabavnu mješavinu “Šestog čula”, “Rosemaryne bebe” i “Poltergeista” uz fenomenalnu Jessicu Lange i lijepo zaokruženu priču. Ne znam tko je što očekivao pa da je ispala toliko razočarenje?

  Boss – najbolja serija godine koja scenaristički i glumački jede svih ovih trideset za predjelo prije doručka.

  Glee – priznajem, davno je ova serija prestala biti ono što je bila na početku, ali svejedno se u ovoj trećoj sezoni vidi mali oporavak. Ne veliki, ali naslućuje se da bi treća sezona mogla biti bolja od (lošoćkaste) druge.

  Mad Men – premda je nije bilo, svejedno je se mora staviti na listu. Ona to zaslužuje. :)

  • Ne mozemo na listu najboljih serija 2011. godine staviti onu koja se nije emitirala 2011. godine, koliko god nam draga bila.

   Kod ostalih redom priznajes da nisu bas najbolje, kako onda mogu ici na listu najboljih?

   • Zato što je i najlošija epizoda Big Bang Theoryja bolja od najbolje epizode 30Rock. Zato što je i najdosadnija epizoda American Horror Storyja bolja od ove travestije zvane Doctor Who. A prvenstveno zato što pola ovdje stavljenih serija nisam gledao. :)

    Ovo za Mad Men je bila šala. :)

     • Zato što ste očekivali da će to zauvijek ostati geek serija, što je po meni greška.

     • Uf… Ajde još bih se i mogao složiti da nije toliko smiješno koliko je bilo u, recimo, drugoj sezoni, ali da je postalo naporno to nikako nije. Pa kako Raj bilo kome može biti naporan? :) Znaš što je naporno? Treća sezona Heroesa… Eh, to je NAPOR za gledanje.

 • Znaci ne mogu da vjerujem da se ona glupost od It’s always sunny in Philadellphia nasla na listi najboljih serija, a nije American Horror Story?? Sramota.

 • Realno, lista nije objektivna… DExter,Big bang theory,White collar,Spartacus,Mad man….takvo nesto se nemoze izostaviti a neke sapunice visoko pozicionirati….Naravno, svako ima svoj ukus i daje svoju procjenu ali svakakve ste vi gluposti gore pisali…..Necu se tuci s vama samo zato sto ste stavili Breaking Bad na vrh gdje mu je i mjesto….pozz

  • Realno, Mad Men se uopće nije emitirao lani, pa nije mogao ni biti na listi. Preklani nam je bio na drugom mjestu.

   Sto cini jednu objektivnu i realnu listu? Kako napraviti realnu i objektivnu listu najboljih serija godine, ako je ionako rangiranje najboljeg… bilo čega prilično subjektivna stvar? Mogu li ti dati listu realnih i objektivnih razloga zasto Dexter, TBBT i Spartak ne zasluzuju biti ni na jednoj listi najboljeg nečeg protekle sezone?

 • Dexter i Big Bang Theory u bilo kakvoj kategoriji moraju biti među top 10 najkvalitetnijih serija 2011. godine. A ne staviti niti jednu od tih serija u top 25… To je već uvreda. :)

 • Potpuno so se slažem s odabirom liste, a HBO serije su uvijek bile na vrhunskoj razini. Jedino mi je malo krivo što je Curb Your Enthusiasm na tako niskom mjestu, ali s druge strane ne čudi me previše s obzirom da to nije vrsta humora koja bi odgovarala našim prostorima

Odgovori

Serijala je online magazin posvećen aktualnim i popularnim televizijskim serijama, kritici i novostima.

© 2009-2023 Serijala.com, sva prava pridržana

ISSN 2459-5861