Pjesma leda i vatre – serijala.com
Trenutno čitaš
Pjesma leda i vatre

Pjesma leda i vatre

Prvi dio filmske trilogije “Gospodara Prstenova” došao je u svjetska kina krajem 2001. godine. Mnoštvo je odahnulo jer je Peter Jackson prilično respektabilno uspio dočarati ono što je Tolkien sredinom prošlog stoljeća napisao. Manji dio ljubitelja fantasya počeo je sanjati ono što se do tada smatralo nemogućim. Da ćemo jednog dana vlastitim očima gledati A Song of Ice and Fire na TV ekranima.

Game of Thrones (HBO)
Game of Thrones (HBO)

George R. R. Martin je 1996. izdao prvi dio sage, pod naslovom A Game of Thrones, te je manje-više redefinirao što možemo očekivati od, bar u mainstreamu, nepopularnog fantasy žanra. A Game of Thrones osvojio je srca publike i kritike, a Martin je obećao epsku sagu, koja će se protezati kroz sedam knjiga. Četrnaest godina poslije izdavnja prve knjige, saga trenutno broji četiri napisane i objavljene (posljednja A Feast for Crows), a čekanje na petu izluđuje ljubitelje diljem svijeta već nekoliko godina.

Kada je objavljena vijest da je HBO otkupio televizijska prava na Martinove knjige uzbuđenje je tek počelo. U rukama bilo koje druge TV kuće ovakav materijal jednostavno ne bi funkcionirao. Martin je svoju priču smjestio u zemlju, vrlo nalik srednjovjekovnoj Europi, na kontinent pod imenom Westeros. To je mjesto u kojem ljeta znaju trajati desetljećima, a zime cijeli životni vijek. Priča nam počinje baš kod jedne takve smjene doba. Ljeto je pri kraju, a zima kakva nije dugo viđena, dolazi na vrata. Misteriozne nadnaravne sile počele su se okupljati u hladnim šumama sjeverno od ledenog Zida, a ljudi Night’s Watcha (Noćne Straže), zaduženi za obranu kraljevstva, počeli su nestajati u ophodnjama koje vrše u njima.

The Sopranos u fantasy svijetu

Elementi fantastike su itekako prisutni kroz knjigu, no glavni značaj nije na njima. Ako se bojite da će Game of Thrones biti Xena 2 ili kao jeftina syndicated ekranizacija, Legend of the Seeker, Goodkindeovog The Sword of Truth serijala, nemojte. Plemenitaške obitelji u borbi za vlast, njihova nastojanja dolaska do moći i bogatstva, moralno sivilo i dvosmislenost koje su glavna značajka svakog opisanog lika u knjizi; borbe, tragedije, političke i zakulisne igre, saveznici i neprijatelji koji se okreću kako vjetar puše, pravi su recept da po prvi puta na televiziji dobijemo kvalitetnu, žanrovski specifičnu, seriju.

Game of Thrones (HBO)
Game of Thrones (HBO)

Pilot, sa budžetom oko sedam milijuna dolara, snimljen je krajem 2009. na lokacijama u Sjevernoj Irskoj i Maroku. Velika glumačka imena poput Seana Beana, Lene Headey, Petera Dinklagea i ostalih obećavaju da nas očekuje nešto zbilja posebno. Prvog ožujka HBO je dao zeleno svjetlo snimanju prve sezone, koja će imati ukupno deset epizoda. David Benioff i D. B. Weiss napisali su scenarij za pilot, a služiti će i kao dvojac odgovaran za vođenje serije. Njihov cilj je da svaka knjiga u sagi dobije po jednu sezonu na HBO-u, a George Martin (radio i kao scenarist u Hollywoodu) će dobiti počasno mjesto izvršnog producenta. Martin je također za nagradu dobio priliku pisati scenarij za jednu epizodu tokom svake sezone.

Još malo čekanja

Svi preduvjeti za odličnu seriju su ovdje, hoće li naša očekivanja ispuniti moramo pričekati još samo desetak dana. Odlaskom Losta i Battlestar Galactice, ostavljena je rupa, koju bi Game of Thrones mogao vrlo lijepo popuniti. Uzbudljivo je vrijeme za ljubitelje fantastike, a HBO koji je polako počeo gubiti korak za ostalim kabelskim mrežama odlaskom Sopranosa, The Wirea, i Deadwooda, pokazao je da ima nekoliko aseva u rukavu, jer je poznato da kada igrate igru prijestolja; pobjeđujete ili umirete. Predviđamo (epsku) pobjedu.

Tekst je izvorno objavljen u 31. broju časopisa Plan B u sklopu Serijaline redovite rubrike.

6 komentara

Odgovori

Serijala je online magazin posvećen aktualnim i popularnim televizijskim serijama, kritici i novostima.

© 2009-2023 Serijala.com, sva prava pridržana

ISSN 2459-5861