Gledanost: Game of Thrones rekordno visoko, The Killing rekordno nisko – serijala.com
Trenutno čitaš
Gledanost: Game of Thrones rekordno visoko, The Killing rekordno nisko

Gledanost: Game of Thrones rekordno visoko, The Killing rekordno nisko

Tyrion Lannister

Prilično očekivano, Game of Thrones je u drugu sezonu ušao najgledanijom epizodom dosad. Ukupno 3.86 milijuna gledatelja (2.0 18-49 rating) gledalo je premijernu epizodu nove sezone, što je 74% više od premijere prve sezone i 30% više od lanjskog finala. Brojke uključuju samo prva emitiranja, dakle bez kasnijih repriza i ostalih platformi tipa HBO GO. Kao pretplatničkoj mreži, HBO-u live gledanost nije naročito bitan podatak.

Svejedno, gledanost je praktički konstantno rasla od prve epizode i polako se približava najvećem HBO-ovom hitu, True Bloodu. Game of Thrones je u prosjeku imao gledaniju prvu sezonu od one True Bloodove, koji je drugu sezonu otvorio pred 3.7 milijuna te do kraja sezone skočio preko 5 milijuna te tu brojku stabilno držao kroz treću i četvrtu sezonu. Prilikom ankete o čitanosti serije romana “Pjesma leda i vatre” spomenuli smo da očekujemo obnovu serije nakon premijere — HBO je u zadnje vrijeme utorkom objavljivao obnove svojih drama. *Gleda na sat.* Još malo.

S druge strane, The Killing je u sezonu ušao jako loše. Dvosatnu premijeru gledalo je 1.8 milijuna gledatelja (0.5 rating u 18-49), što je 33% manje u ukupnom zbiru, odnosno 26% manje u ključnoj demografiji od lanjskog finala prve sezone. To je dosad najniža gledanost serije u ukupnoj demografiji — pretposljednju epizodu prošle sezone gledalo je 1.83 milijuna, finale sezone 2.32 milijuna, a pilot epizodu 2.72 milijuna gledatelja.

Daleko od toga da postoji bitna korelacija između kvalitete i gledanosti, ali podaci su znakoviti obzirom na kontroverzno lanjsko finale (i kritike koje su uslijedile). Pri čemu kažemo “kontroverzno” samo da budemo pristojni prema vama kojima se finale svidjelo. Kabelske serije obično imaju tendenciju rasta gledanosti iz sezone u sezonu, pošto ih publika u pravilu teže “otkriva”, a premijerne epizode gotovo uvijek su najgledanije u sezoni. Prisjetimo se komentara autorice serije Veene Sud nakon finala sezone: “Polaskana sam i malo iznenađena. Ali sigurno je dobar osjećaj znati da ljudi gledaju i govore o seriji. Posljednji puta kad sam vidjela ovakvu reakciju bilo je kad je Obitelj Soprano završila. Biti u tom društvu je izuzetan kompliment.”

10 komentara
 • Meni je, recimo, druga epizoda koju su danas greškom pustili u optjecaj (ahem demnoid) prejebena!! Stvarno se u svakoj novoj epizodi vidi poboljšanje…

  • Da, zanimljivo. Zna netko kako se to dogodilo? Je li HBO-u slučajno iskliznula na HBO GO ili nešto slično? Piše da je webrip.

   Edit:
   Aha, da, Nizozemci i Poljaci zajebali stvar, veli wicnet. Pustili epizodu na HBO GO, pa brzo povukli. Prekasno, doduše.

 • shame on me još nisam stigao pogledati GOT, ali sam zato pogledao prvu epizodu killinga.

  mogu konstatirati kako je radnja otišla u prilično drugačijem smjeru nego u danskom izvorniku. trebat će mi još 1-2 epizode kako bih mogao dati konačni sud, ide li serija u dobrom smjeru ili u smeće.

  [sakrij] primjerice lik koji je ubio djevojčicu u danskoj seriji mrtav je na početku druge sezone [/sakrij]

  • Ako ništa drugo barem su ispravili onaj fail iz finala prve sezone, iako su ga prema mom mišljenju stavili na krivo mjesto. Ne možeš završiti sezonu sa takvom nelogičnosti i onda čekati pola godine da ju razriješiš.

   [sakrij]Mislim o tome da se ispostavilo da Holder nije namjestio Richmondu nego je i sam bio izmanipuliran.[/sakrij]

 • Ja sam također dosta zadovoljan s prve dvije epizode Killinga, za sad mi se sviđa kud i kako je krenulo. Cmizdrenja publike nakon prve sezone zašto nismo(?) saznali ubojicu su mi bila prilično bedasta no slažem se s tim da su trebali [sakrij]ranije polako uvesti Holderovo muljanje a ne ostaviti za finale kao paf efekt.[/sakrij] Nadam se samo da neće biti dosadnih i nezanimljivih red herringa koje će razvlačit ko onog učitelja.

 • Ja sam iz znatiželje pogledao premijeru druge sezone i ne mislim nastaviti. Ne sviđa mi se smjer kojim su krenuli sa teorijom zavjere. To što nisu otkrili tko je ubojica u finalu prošle sezone mi i nije tako veliki problem koliko ona očajna zadnja epizoda sa 3 twista u zadnjim trenucima i cliffhangerom…

Odgovori

Serijala je online magazin posvećen aktualnim i popularnim televizijskim serijama, kritici i novostima.

© 2009-2022 Serijala.com, sva prava pridržana

ISSN 2459-5861