Tjedni top 5: vraćaju se Hannibal i Amerikanci – serijala.com
Trenutno čitaš
Tjedni top 5: vraćaju se Hannibal i Amerikanci

Tjedni top 5: vraćaju se Hannibal i Amerikanci

Olimpijski plamen u Sočiju je ugašen, Zimske olimpijske igre su završene, a američka televizija ponovo se budi iz zimskog sna. U tjednu kada se velik, velik broj serija vraća s pauze, mi se vraćamo našim nekad redovitim tjednim pregledima. Ovog puta u malo izmjenjenom formatu. Umjesto nastojanja brojanja svih tjednih premijera i finala, tjednu najavu posvetit ćemo petorki serija koje u aktualnom tjednu kreću, vraćaju se, završavaju ili ih jednostavno želimo spomenuti, jer dugo nismo. Ovog tjedna to su četiri premijere drugih sezona lani novih serija te jedan debitant:

1. Hannibal

Bryan Fuller uspio je, usprkos očekivanjima (ili njihovom izostanku), stvoriti još jednu odličnu verziju Hannibala Lectera, iako su romani Thomasa Harrisa prošli kroz nekoliko adaptacija. Prva sezona imala je svojih manjih posrtaja, ali istovremeno bila jedna od vizualno najimpresivnijih serija trenutno. Fuller je vrlo dobro rekreirao već viđene likove, dojmljivo dočarao psihozu Willa Grahama i Hannibalovu inteligenciju te sezonu zaokružio odličnim finalem, zbog kojeg se još više veselimo novoj sezoni.

http://www.youtube.com/watch?v=UuqnfpZovI8

2. The Americans

Kad smo kod serija čija su nas finala ostavila na rubovima kaučeva — Amerikanci, još jedna serija koja je bila odlična od samog pilota. Iz nekog razloga bila je poprilično ignorirana kada su se trebale dijeliti nominacije relevantnijih nagrada, no Keri Russell i Matthew Rhys bili su među najboljim novim televizijskim parovima.

3. The Red Road

Lani, negdje u ovo vrijeme, Sundance je kuhao svoje prve serije — Rectify i Top of the Lake. Njihove premijere prošle su relativno nezapaženo, do kraja godine dobar dio televizijskih fanova počeo je Sundance asocirati sa tim dvjema serijama — i usput ih nazivati novim AMC-jem zbog iznenadnog kritičkog uspjeha sa prvim vlastitim serijama. The Red Road sada nema prednost smanjenih očekivanja, a prati šerifa Harolda Jensena, koji silom prilika surađuje sa opasnim članom indijanskog plemena, čije će se savezništvo obiti o glavu svim uključenima. Među glumačkom postavom uglavnom manje poznatih imena ističe se Jason Momoa (Game of Thrones, Stargate: Atlantis).

4. Legit

Jim Jefferies odlično se uklopio u FX-ov blok politički nekorektnih, vulgarnih i jednostavno vrlo smiješnih crnohumornih komedija kao što su Louie, Archer, It’s Always Sunny in Philadelphia, The League i Wilfred. Prva sezona podosta se oslanjala na ekranizacije Jefferiesovog (također odličnog) standupa, a pratila je ovog australca kako nakon stjecanja slave i para želi postati malo bolji čovjek. Malo.

http://www.youtube.com/watch?v=uojd7TOFsoQ

5. Vikings

Želite li gledati seriju o nordijskim vikinzima, njihovim prvim putovanjima prema prekomorskim prostranstvima, njihovim unutarnjim bitkama i pljačkanju nejakih? Vikinzi su sasvim solidna serija koja ima sve to. Gledajte ga kao nešto manje krvavi, manje eksplicitan i manje napadan Spartak. Možda će vam zato biti manje zabavan. Ne interesira li vas posebno ovakva tematika, Vikinzi ipak nisu nezaobilazna televizija.

12 komentara
 • vikinzi nemaju bas budget neki i malo mi je glupo di njih 5 idu u neku kraljevinu u engleskoj i ovaj kralj u strahu od njih,pa samo ih je 5

  • Zapravo, imali su iznadprosječan budžet i svejedno je to ponekad djelovalo kao ekranizacija velikih bitaka koristeći Legače. Navodno 4,5 milijuna dolara po epizodi. Game of Thrones ima oko 6 milijuna i punkurac skupljih glumaca.

   • A stvarno neznam u cemu je onda problem serija ima potencijala jedini problem bi moga biti sto je serija na historiju

   • Pa i “grandiozne scene” u GoT često izgledaju ko dvorišna zabava. Ili ste zaboravili u prvoj sezoni velebni turnir kojeg dolazi gledati cijeli Westeros i koji je skupio nepreglednu publiku od cca 20 gledatelja, a o malj-u-glavu “bitci” da i ne govorim. Čak i toliko hvaljena bitka kod Blackwatera zapravo više izgleda kao makljaža pred zidom.

    Velike bitke i budžet tv serija se ne druže baš dobro. Uostalom ja i preferiram skromnija, kreativna rješenja od nekakvog traljavog CGI-ja.

    • Poanta je da te dvije serije ne izgledaju kao da ih dijeli milijun i pol po epizodi. Osim toga, 60 milijuna dolara je budzet obicne filmske komedije, kamoli 10 sati fantasyja.

 • Ja nisam toliko oduševljen ‘Amerikancima’ ali svejedno u drugoj sezoni očekujem skok iz ‘vrlo dobrog u odlično’.

  • meni su amerikanci malo precjenjeni. kemija između glavnih glumaca je
   zapravo njihova veza iz stvarnog života. Felicity i dalje glumi felicity
   samo što se sad manje sexa. njezin partner samo mijenja perike i to je
   pola glume u seriji. ne znam koliki je tu budžet uložen u seriju ali se
   baš i ne vidi. osim po američkim autima iz 80ih kojih barem po SADu ima
   na bacanje za siću. Vikinzi su užas, Hannibal je imao po meni grozne i
   navučene zadnje dvije epizode. ove dvije druge nisam pogledao…

 • The Red Road izgleda odlično! Tipična njihova serija (ako možemo reći da nakon 3 komada imaju “tip”). Kome se sviđa TOTL i Rectify, gutat će i ovo.
  A za ostale, bring it on!

 • Meni su The Americans baš nekako fino sjeli, možda nisu neki spektakl, ali mi atmosfera u seriji nadoknađuje potencijalne mane. Baš ih jedva čekam.
  Legit mi je također na popisu trenutnih favorita. Na samom početku sam bio možda mrvicu skeptičan, ali pokazalo se – bez razloga.
  Hannibala sam odgledao možda 2-3 epizode, ali sam ga onda namjerno stavio ‘na mirovanje’ za doba kad budem imao malo više vremena – tu me atmosfera nije baš oduševila na prvu loptu (iako očito zauzima dosta važno mjesto u seriji), ali zbog silnih pohvala tu na Serijali je ipak ne mislim ignorirati…

  OT: vidim da se broj tekstova na Serijali ponešto povećao zadnjih dana… samo tako nastavite, treba nam toga!

Odgovori

Serijala je online magazin posvećen aktualnim i popularnim televizijskim serijama, kritici i novostima.

© 2009-2023 Serijala.com, sva prava pridržana

ISSN 2459-5861