Prvi američki remake hrvatske serije mogli bi biti Počivali u miru – serijala.com
Trenutno čitaš
Prvi američki remake hrvatske serije mogli bi biti Počivali u miru

Prvi američki remake hrvatske serije mogli bi biti Počivali u miru

Nakon britanskih, francuskih, danskih, švedskih, izraelskih i inih remakeova, američka produkcija mogla bi napraviti i — hrvatski. Produkcijski studio Lionsgate otkupio je prava na seriju Počivali u miru, što je još uvijek daleko od realizacije, no intrigira mogućnost pojave izvorno hrvatske serije — iz toliko omalovažavane domaće produkcije — na toliko konkurentnom i bogatom američkom tržištu.

Lani emitirana na HRT-u, dramska serija Počivali u miru prati mladu novinarku koja uz pomoć umirovljenog zatvorskog čuvara istražuje misterije napuštenog zatvorskog groblja. Zasad je emitirana jedna sezona od dvanaest epizoda, a HRT se još uvijek nije oglasio oko mogućnosti emitiranja njenog nastavka.

Otkup su prenijeli domaći mediji, počevši od HRT-a i Jutarnjeg, potencirajući vezu Lionsgatea i Mad Mena — koje zapravo nema, barem ne autorske, a zanimljiva je to vijest i bez nategnutog spajanja točkica. Lionsgateov televizijski portfelj, uz spomenute Momke s Madisona, uključuje i Weeds, Nurse Jackie, Boss te nekoliko drugih.

Autor serije Dario Vince, vlasnik produkcijske kuće Ring, za Index je prokomentirao kako je došlo do mogućnosti stvaranja prve američke serije po hrvatskoj licenci. U cijelom poslu, kaže Vince, bio je ključan interes švedske distribucijske kuće Eccho Rights, koja je potpomogla prodaji serije uvrštavanjem u konkurenciju južnokorejskog dramskog festivala u Seoulu.

11 komentara
 • Dosta dobra serija, ima greškica tu i tamo, al definitivno jedno od najboljih TV ostvarenja u Hrvatskoj u 21. stoljeću. :)

 • Moram reći da sam očekivala puno više od ove serije, pogotovo jer dolazi od Rukavine koji je godinu dana ranije napravio puno bolju, iako šest epizoda predugu, Lozu. Jest da serija lijepo izgleda, ali mi je jako smetalo pomanjkanje uvjerljivosti i autentičnosti. Na trenutke sam imala osjećaj kao da pratim loš rip-off neke skandinavske produkcije. Doslovno je u jednoj epizodi bila neka scena koja je bila nevjerojatno slična sceni koju sam par dana ranije gledala u Borgenu, samo je protagonistica bila Lucija Car umjesto Katrine Fonsmark. Mislim, sama ideja na kojoj se temelji serija je zanimljiva i ima potencijal koji, nažalost, nije u dovoljnoj mjeri iskorišten i realiziran. Usput, još mi je uvijek nejasan onaj kvaziart kraj.

   • Ova serija je i ovako financirana od strane HRT-a (rupe bez dna koju svi mi moramo krpati bez prestanka i protiv svoje volje), tako da mislim da tu stvarno ne bi trebalo biti mjesta za bilo kakva isforsirana moraliziranja o piratstvu. Čak i slabašni argumenti kojima anti-piratski lobiji obično napadaju piratstvo nisu primjenjivi u ovom slučaju…

     • Pošteno, tvoj site, tvoja odgovornost, ali mislim da bi bila poprilična, s oproštenjem, pizdari*a od HRT-a ne omogućiti ljudima da pogledaju seriju on-demand na ovaj ili onaj način, a onda potencijalno maltretirati nekoga zbog “piratiziranja” “njihovog vlasništva”.

      Nadam se da je onda ipak u redu samo uputiti Luciana (bez linkova) na najveći hrvatski torrent tracker (BitTorrent sam po sebi na koju god stranu i način spinali nije nelegalan).

Odgovori

Serijala je online magazin posvećen aktualnim i popularnim televizijskim serijama, kritici i novostima.

© 2009-2022 Serijala.com, sva prava pridržana

ISSN 2459-5861