Recenzija: 2 Broke Girls i Whitney – serijala.com
Trenutno čitaš
Recenzija: 2 Broke Girls i Whitney

Recenzija: 2 Broke Girls i Whitney

Komičarka Whitney Cummings, koju poznajete pratite li Comedy Centralovu seriju roastova slavnih i “slavnih”, ove jeseni ima dva tradicionalna, multi-cam sitcoma na dvije različite mreže, CBS-u i NBC-u. Onaj CBS-ov, 2 Broke Girls, supotpisuje zajedno s izvršnim producentom i višegodišnjim scenaristom Seksa i grada, Michaelom Patrickom Kingom, dok je Whiteny kreirala samostalno i u njemu glumi polu-autobiografski lik istog imena. I, koliko god je to čudno reći za neki CBS-ov sitcom, 2 Broke Grls je superiorniji. Ne nužno dobar,  ali… mnogo bolji.

Obje serije uživaju prilično povjerenje svojih mreža. 2 Broke Girls imao je sjajnu odskočnu dasku u obliku najgledanije epizode neke serije unazad nekoliko godina: Kutcherovog debija / Sheenovog pogreba u Two and a Half Men, što je omogućilo najgledaniju premijeru neke nove komedije u posljednjih deset godina. Naredne epizode emitirat će se iza HIMYM, što je i dalje solidna pozicija u rasporedu. Whitney pak je ovogidišnji Outsourced. Nova crna ovca u NBC-jevom rasporedu koja ulijeće umjesto omiljene komedije u najlagodniji timeslot – onaj iza The Officea. Lani je s rasporeda izguran Parks and Recreation, a ove sezone midseason će pričekati 30 Rock, koji ionako ima produkcijsku pauzu zbog trudnoće glavne glumice i scenaristice Tine Fey.

Whitney, NBC
Well, hellooooooooo, nurse.

Guranje Whitney iza The Officea je prilično, prilično čudna odluka jer radi se, u gotovo svakom pogledu, o komediji vrlo različitoj od ostatka NBC-jevog četvrtka, kojeg čine Community, Parks i The Office. Dakle, i Whitney i 2 Broke Girls klasični su multi-cam sitcomovi, tonalno dosta slični. U obje serije prisutan je komičarski stil njihove autorice, prilično izravan, sirov i vulgaran. Čitaj: dosta viceva o vaginama. I hej, nemam baš ništa protiv vagina, ali stand up je drugačiji format. Dosta viceva i fora u Whitney djeluju kao da bi mnogo bolje funkcionirale kao kratki pančlajnovi u stand upu, nego produžene, igrane scene u televizijskoj verziji. Koje su podebljane s još nekoliko filler viceva i karitakturalnih likova.

Whitney, pilot, je jednako glasan, napadan i sirov kao njegova autorica. Uz dodatnu porciju otrcanosti klasičnog sitcoma. Ne volim ga više; taj format je proizveo gomilu sjajnih klasičnih sitcomova, no jedini današnji podnošljivi primjerci su How I Met Your Mother (više) i The Big Bang Theory (manje), oba zapravo vrlo dobri do prije dvije sezone. Uz to, dva glavna lika – Whitney i njen dugogodišnji dečko – predložak su izlizanih likova “zgodnog mladog para koji se rijetko seksa.” Što je glavni humoristični zaplet pilota. Ukratko, nemam baš nikakvu namjeru nastaviti  gledati seriju nakon pilota.

S druge strane, ako izuzmemo prejednostavne i očite seksualne forice i aluzijice (“She’s c(o/u)mming”, “Nadam se da je ovo umak od školjke [na odori]”), 2 Broke Girls je zapravo nerijetko smiješan pilot s dvije simpatične glumice, dva simpatična lika u sredini. Iako, jedan više (brineta Kat Dennings kao Max Black), jedan manje (Beth Behrs kao Caroline Channing). Dvije djevojke suprotnih ličnosti i životnih pozadina, koje rade u jeftinom restoranu, a do kraja pilota sprijateljuju se i počnu sanjati o vlastitoj slastičarni. Dennings, odlična u ovoj ulozi, je snažna, radišna i prizemljena djevojka, a Behrs naivna bivša bogatašica koja je ostala bez čitavog nasljedstva. Da, prilično klišejizirana bogatunka koja odjednom postaje radnička klasa te se ne snalazi u svijetu rada za minimalac. No, njih dvije već do kraja pilota imaju simpatičan odnos koji predstavlja pristojan potencijal pred naredne epizode. Ali…

2 Broke Girls, CBS
I'm on a horse.

Ostali likovi su grozne, grozne stereotipne karikature, baš tipični primjeri iz najgorih sitcomova: azijski šef restorana s tipično lošim engleskim naglaskom, a ni kuhar (ljigavi istočnoeuropski šovinist) i Denningsinin (bivši) dečko nisu puno bolji. Nisu oni jedini problem pilota, ima tu sasvim solidan niz jeftinih, lijenih viceva i fora, ali u globalu, ono što je najvažnije, temelji funkcioniraju. Ovisi o scenaristima hoće li više ciljati na populističke lagane viceve ili produbljivati likove.

Ne mogu staviti odvojen info box za dvije serije, a obzirom na sličnosti serija puno lakše mi je bilo sumirati razmišljanja u jedan  članak. Zato, ocjene ovako:

2 Broke Girls: 65

Whitney: 30

10 komentara
 • Meni je draža whitney i onaj njen momak, i njihove glupave fore, i poneki punchline (al glasna je whitney što jest jest), nego prenategnuta kemija između Kath i Beth, ok su glumice, ali meni su oba lika jako iritantna. Kod Whitney su mi fore bar glupave pa se nasmijem, što sa 2 broke girls nije bio slučaj. Kat mi je tipičan lik “nije mi stalo, al zapravo mi je stalo”.

 • Whitney nisam gledao, ali, 2 Broke Girls mi deluje skroz OK za lagano opuštanje i odmaranje mozga… Što je, uostalom, i osnovni cilj svakog sitkoma.

 • 2 Broke Girls je vidljivo superiornija serija. Čak sam se i nasmijao par puta.
  Od Whitney, zato što u njoj Cummings baš ima glavnu ulogu, sam očekivao puno više. Ne revolucionaran novi sitcom, ali gledljivi multi-cam. Laugh track je preglasan i preiritantan u seriji.

 • A meni 2 Broke Girls jos i najbolja nova komedija ove sezone… Whitney se ne mogu natjerat uopce pogledati.

 • 2 broke girls mi je bila izvrsna, a Whitney hororična. Gdje su našli onog tipa šta joj glumi dečka? “Glumi” ko da mu je jedina stvar u životopisu prije te serije bila Krv nije voda.

 • Ma, 2 Broke Girls ima potencijala, iako je zapravo dosta izlizan format i izgleda ko sitcom iz osamdesetih, no fakat je bilo nekoliko fora koje čovjeka iznenade i nasmiju, pa makar bile i gegovi (izdvajam poljubac u podzemnoj), a i ima taj neki urbani šarm, koji pripisujem Michaelu Patricku Kingu. Mislim, da se razumijemo, serija je i dalje LOŠA i tamo je negdje u rangu sa, štajaznam, “Mike & Molly”, ali u odnosu na ove dvije je definitivno bolja i mogla bi biti hit u narodu.

  • FWIW, 2 Broke Girls ima *uzasnu* drugu epizodu koju je napisao upravo MPK. Dobro, dogodit ce se losa epizoda uvijek, ali jos jedna ovakva i ja prestajem gledati ovo te dodajem disclaimer na kraju da se ograđujem od svega pozitivnog :))

 • broke girls, bezveze. ona plava cijelu epizodu gnjavi oko njihovog projekta, a ona crna mi je jednostavno iritantna sa svojim ponašanjem. meni se ne sviđa, nikako.

Odgovori

Serijala je online magazin posvećen aktualnim i popularnim televizijskim serijama, kritici i novostima.

© 2009-2023 Serijala.com, sva prava pridržana

ISSN 2459-5861