Recenzija: Free Agents i Up All Night – serijala.com
Trenutno čitaš
Recenzija: Free Agents i Up All Night

Recenzija: Free Agents i Up All Night

Up All Night i Free Agents dvije su nove NBC-jeve komedije koje su trebale činiti novi humoristični blok srijedom, no čini se da će mreža vrlo brzo odustati od eksperimenta, jer Free Agents je već nakon druge epizode na korak do otkazivanja. Radi se o dvjema single-cam komedijama, bez klasičnog laugh tracka i/ili publike, s nekoliko prilično poznatih imena ispred, ali i iza kamere.

Up All Night ima čak troje talentiranih glumaca u svom mini-ansamblu: svima omiljenog Willa Arnetta (Arrested Developent), svima poznatu glupavu plavušicu Christinu Applegate (Bračne vode) te Mayu Rudolph, jednu od zvijezdi najnovijeg hita iz produkcije Judda Apatowa, filma “Bridesmaids.” Autorica je doduše relativno neiskusna scenaristica Saturday Night Livea, Emily Spivey, no projekt nadzire jedno od najjačih NBC-jevih produkcijskih imena, Lorne Michaels, autor SNL-a i izvršni producent 30 Rocka.

Christina Applegate, Will Arnett (Up All Night, NBC)
"Sad jedna slika za Fejsbuk."

Free Agents, s druge strane, spaja dva možda nešto manje poznata imena, Hanka Azariu i Kathryn Hahn. Ako već ne prepoznajete Hahn, Azariu bi trebali, i to ne samo po glasu. Osim kao glas Moea Szyslaka i hrpe drugih glasova iz Simpsona, Azaria je prilično često, iako u pravilu sporedno ime niza filmova i serija. Radi se o remakeu istoimene britanske serije, iako nešto manje poznate i novijeg datuma, pa dežurni anglofili još nisu stigli staviti cilindar i monokl, a kamoli podignuti vile u znak protesta. Anthony Head (Buffy), možda najbolji dio ove komedije, glumi istu ulogu u obje verzije. Plus, remake potpisuje John Enbom, ko-autor i glavni scenarist sjajnog, prerano otkazanog Party Downa.

Samo, ima jedan problem. Obje komedije uopće. Nisu. Smiješne. Ako je glavni cilj humorističnih serija nasmijati (duh), na takvoj skali nisu puno više od, recimo, Whitney. Ali to je samo jedna dimenzija serije, baš kao što su likovi u Whitney jednodimenzionalni. To je u biti i jedna od bitnih razlika single-cam i multi-cam serija. Multi-cam sitcomovi se ponajviše oslanjaju na situacije, brze one-linere i općenito brzo nizanje viceva jedan za drugim. Što, ako ne funkcionira, zna biti vrlo iritantno i naporno (kao Whitney). Up All Night i Free Agents imaju mnogo simpatičnije i draže glavne likove, ali jednostavno ne uspjevaju proizvesti više od par smiješnih trenutaka.

U Up All Night, Will Arnett se odmiče od svog klasičnog nezrelog lika zaljubljenog u sebe (Arrested Development, Running Wilde) te preuzima očinske zadaće kao nezaposleni otac, dok Christina Applegate glumi prezaposlenu producenticu talk showa pomalo arogantne, nesigurne i živahne voditeljice (Maya Rudolph). Mayin lik djeluje odvojeno od ostatka serije, ne samo što je pomalo karikaturalan, već djeluje kao čisto druga serija. Dok, Arnett i Applegate glume novopečeni roditeljski dvojac, Rudolph je izolirana u dijelu serije u kojem nema naročito mjesta za Arnetta, osim ako će u svakoj epizodi ili “Arnett” posjećivati suprugu na poslu, ili će “Rudolph” visjeti u njihovoj kući.

Hank Azaria, Kathryn Hahn (Free Agents, NBC)
"Pa rekla si da si na piuli!"

Azaria i Hahn u Free Agents glume “kolege s posla s povlasticama”, i to u pomalo inverznom stereotipu muško-ženskih odnosa. Azaria je ovdje pretjerano emocionalni, nesigurni tip koji pokušava slučajnu brzu ševu pretvoriti u nešto više; dok Hahn potiskuje osjećaje za preminulim suprugom, a na Azarijin lik gleda kao običnu brzu ševu. Koja se ne bi trebala ponoviti. Dok Up All Night praktički nema sporednih likova, Free Agents ima nekoliko, uključujući Anthonya Stewarta Heada kao ekscentričnog šefa PR tvrtke. Ostali su irelevantni ili pretjerani.

Odgodio sam komentiranje ovih serija jer nakon pilota nisam imao pojma što napisati osim da, za serije etiketirane komedijama – nisu smiješne. Čini se da nemam puno više konkretnog za reći niti nakon dvije epizode. Tek dodati da Up All Night zapravo ima lošiju drugu epizodu, a Free Agents čak bolju. Iskreno, kontra svakoj logici, Free Agents djeluje kao bolja, sigurno smiješnija serija.

Imaju li obje serije potencijala? Sigurno. Pokazuju li ga? Ne naročito.

Up All Night: 60

Free Agents: 63

5 komentara
  • Ne slažem se, meni je druga epizoda Up all nighta bila bolja od prve. :) Od FA sam odustao kad će je NBC ionako otkazat za tjedan-dva :D

  • up all nije pretjerano smješan, ali je u neku ruku zabavan i simpatičan, prije svega radi willa i christine. a free agents mi više sliči na neku melodramu o čovjeku koji je u krizi srednjih godina, nego na komediju, pokušavaju biti duhoviti, ali kod mene ne prolaze.

  • FA nisam ni pokušao gledat, a Up all night me razočarala i izgubio sam svaku volju za istom.

  • I jedna i druga serija kao da ne spadaju ni u jedan žanr. Drama treba izvući neke emocije iz gledatelja, sitcom ga treba nasmijati. I UAN i FA su mi 40 minuta tjedno gdje samo buljim u ekran, indiferentne face, čekajući da završe.

    Od UAN sam očekivao puno više pa sam razočaran, a od FA sam očekivao totalno sranje pa sam čak i ugodno iznenađen. But that’s not saying much. :/

Odgovori

Serijala je online magazin posvećen aktualnim i popularnim televizijskim serijama, kritici i novostima.

© 2009-2022 Serijala.com, sva prava pridržana

ISSN 2459-5861