Bizarnom promjenom spola Up All Night uskoro postaje klasični multi-cam sitcom – serijala.com
Trenutno čitaš
Bizarnom promjenom spola Up All Night uskoro postaje klasični multi-cam sitcom

Bizarnom promjenom spola Up All Night uskoro postaje klasični multi-cam sitcom

NBC je povukao čudan i neočekivan potez koji će, ako ništa drugo, postati zanimljiva crtica iz televizijske povijesti. Slabo gledana single-cam komedija koja se za goli život bori u terminu četvrtkom tokom prosinca će otići na pauzu – a kada se vrati, bit će prilično drugačija serija. Nakon balansiranja hormona, uz malo silikona i rezanja viška na kritičnim dijelovima, Up All Night će se iduće godine vratiti kao multi-cam sitcom sniman pred publikom uživo.

Jedanaest dosad produciranih epizoda bit će emitirano do kraja godine, a idućih pet (mreža je naručila dodatne tri povrh inicijalnih 13) bit će snimljeno u novom formatu. Promjena je bizarna i teško je očekivati drastične promjene u gledanosti zbog takvog poteza, no Up All Night ionako klizi prema sigurnom otkazivanju, pa hej… Zašto ne.

Sličnih poteza se teško sjetiti, a Variety — koji je objavio izvornu vijest — ističe kultni sitcom Happy Days (Fonzie, Ayyy!) koji je u prvu od jedanaest sezona krenuo kao single-cam komedija, da bi spol promijenio između sezona.

Za objašnjenje termina multi-cam i single-cam upućujemo vas na našu televizijsku početnicu:

Sitcom (multi-cam, single-cam) – Sitcom je skraćenica riječi situation comedy, odnosno komedija situacije, najzastupljeniji žanr televizijske komedije, odnosno humorističnih serija. Kad kažemo sitcom, obično mislimo na multi-cam humoristične serije snimane pred publikom ili sa dosnimljenim smijehom. Najpopularniji današnji primjeri su The Big Bang Theory, Two and a Half Men, How I Met Your Mother… Multi-cam i single-cam termini označavaju tehniku snimanja, a odnose se na broj korištenih kamera za snimanje. Kod multi-cam sitcomova koristi se veći broj kamera koje snimaju istu scenu, dok je single-cam serija, pogodili ste, snimana jednom kamerom. Zbog toga je multi-cam sitcom jednostavniji, brži i jeftiniji za proizvodnju, a gotovo isključivo se snima na zatvorenom setu. Nerijetko pred publikom, koja dobiva upute kad se treba smijati, no njihov smijeh kasnije se u post-produkciji miksa i pojačava. Single-cam tehnika pred par desetljeća gotovo se isključivo koristila za snimanje dramskih serija, no u posljednje vrijeme popularizirana (i komercijalizirana) je i među komedijama. Najpopularniji današnji primjeri single-cam komedija su Modern Family, Community, Parks and Recreation…

I da, nakon što Up All Night ode na pauzu, za očekivati je da će upražnjeno mjesto popuniti Community.

6 komentara
 • Nije mi jasan NBC.. Tu se muce sa UAN (koji je onako solidna serija, ali nista posebno i nije strasno ako je otkazu, vise mi krivo za Willa, Christinu i Mayu, kojima treba dobar materijal) i katastrofalnih Vitni (to dobilo 2. sezonu!), Are you there Chelsea, a imaju sjajan Community, koji iako ima malu publiku, ipak je verna i Community ima sjajnu reputaciju.. Kad vidim sta se sve desava sa network programima, mene podseti na Louiueve muke sa talk-showom i kakva je to samo masinerija.. :) Definitivno je buducnost serija u drugom formatu -Netflix, Youtube (kako je Childrens Hospital poceo) jer na nacionalnim mrezama od sitkoma valjaju samo Parks i Community.

  • Ma ugađaju Lorneu Michaelsu, koji je producent serije. A ližu mu dupe jer je on gospon primarijus nedodirljivi koji stoji iza Saturday Night Livea. ;)

  • Pa… Ja bi prosle godine bio spreman reci da su kabelska i broadcast mreze blizu sto se komedija tice.

   30 Rock je lani ponovo bio negdje blizu najboljih dana.
   Happy Endings je mozda nekonzistentan, ali kad je odlican onda je sjajan.
   Cougar Town je prešao na kabelsku pa se vaga mijenja, ali i to je komedija koja je bila problematicna u startu, a kasnije postala zbilja simpaticna i dobra.
   Slicno i Bob’s Burgers, ako racunamo animirane. Raising Hope je isto zgodna komedija, mozda ne među najboljima, ali svejedno često zabavna. Plus, Suburgatory, New Girl i taj Modern Family koji postaje sve vise generican, ali tu i tamo jos uvijek imaju vrlo dobru epizodu.

   A to za Community… Ta njihova mala ali vjerna publika je zbilja mala. I ne mozemo kriviti NBC sto nisu zadovoljni gledanoscu. Moraju isprobati… nešto. Nekakve alternative.

   Televiziji trebaju promjene i prilagodbe novim formatima – sve mreze (osim NBC-a, sto je smijesno) su u drasticnom padu ove jeseni. Ali jos uvijek ne nalaze pravi nacin monetiziranja van tradicionalnog emitiranja.

 • Interesantan, bizaran potez. Pogledao inače prvu i nije me se nešto dojmila pa nisam ni nastavio dalje, ali čisto iz znatiželje pogledat ću zadnju single-cam i prvu multi-cam epizodu, usporedbe radi :-)

Odgovori

Serijala je online magazin posvećen aktualnim i popularnim televizijskim serijama, kritici i novostima.

© 2009-2023 Serijala.com, sva prava pridržana

ISSN 2459-5861