Svibanjski upfrontovi: Detaljna inventura – serijala.com
Trenutno čitaš
Svibanjski upfrontovi: Detaljna inventura

Svibanjski upfrontovi: Detaljna inventura

Zakoračili smo u svibanj, što u svijetu televizije znači dvije stvari – stižu nam finala serija i naravno… Upfrontovi. Najuzbudljivi tjedan televizijske sezone ponovno je pred nama – između 16. i 19. svibnja mreže će predstaviti svoje nove jesenske rasporede, te ćemo saznati koje su serije otkazane, koje nisu, a koje ćemo nove serije gledati od rujna.

Donosimo vam detaljan pregled po svakoj mreži – kako izgledaju trenutni rasporedi i koje su im slabe točke, kojim serijama prijeti otkazivanje, kakvo je stanje s pilotima i kako bi mogli izgledati novi rasporedi. Naravno, naglašavamo da su ovo sve spekulacije, posebice za pilote. Samo zato što u trenutku pisanja članka sudbina nekog pilota ne izgleda dobro ne mora nužno značiti da je taj pilot mrtav. U pravilu je tako, no uvijek postoje iznimke.

ABC

Trenutni raspored

20:0020:3021:0021:3022:002:30
PonedjeljakDancing With The StarsCastle
UtorakDancing With The Stars: ResultsBody of Proof
SrijedaThe MiddleBetter With YouModern FamilyCougar TownHappy EndingsHappy Endings
ČetvrtakSpring WipeoutGrey's AnatomyPrivate Practice
PetakShark TankPrimetime20/20
NedjeljaExtreme Makeover: Home EditionDesperate HousewivesBrothers & Sisters

Statusi serija

 • Nova sezona odobrena: Castle, The Middle, Modern Family, Cougar Town, Grey’s Anatomy, Private Practice, The Bachelor
 • Nova sezona garantirana: Desperate Housewives, Body of Proof
 • Nova sezona upitna: Happy Endings, V, Mr. Sunshine, Better With You, Off The Map, Brothers & Sisters
 • Nova sezona – 0% : Detroit 187, No Ordinary Family
 • Službeno otkazano: My Generation, The Whole Truth, Supernanny

ABC već dvije godine ima isti problem – pronalazak nove generacije hitova. Još od sezone 2004./2005., kada su televizijskim ekranima zavladali Lost, Grey’s Anatomy i Desperate Housewives, ABC nije pronašao dramsku seriju za koju mogu tvrditi da je hit sličnih dimenzija. Neki bi sugerirali da Castle može biti svrstan u tu kategoriju, no unatoč blagom rastu gledanosti iz sezone u sezonu, Castle svoj uspjeh može zahvaliti reality showu Dancing With The Stars, iza kojeg se emitira. Na mreži su bili vrlo blizu uspjeha 2007., kada su predstavili tri nove serije srijedom – Private Practice (koja i dan danas šepa uz Grey’s Anatomy), Dirty Sexy Money i nikad prežaljeni Pushing Daisies. Nažalost, štrajk scenarista uslijedio je mjesec dana nakon lansiranja serija, i nakon gotovo 9 mjeseci pauze, Daisies i Dirty Sexy Money su otkazani. Ove sezone, ABC nema izlike za neuspjeh. Serija za serijom, sve su im redom propadale – My Generation i The Whole Truth otkazani su nakon samo nekoliko epizoda, Detroit 187, jedna od kvalitetnijih krimi serija na mreži u bliskoj prošlosti, nije uspjela zadržati koliko-toliko solidnu gledanost s početka sezone, a No Ordinary Family je nakon obećavajućeg starta počeo tonuti i tonuti do te mjere da je ABC ubrzao emitiranje serije stavivši jednu epizodu u subotu, dobro poznatu kao dan koji je američka televizijska industrija napustila, samo da se što prije riješi serije.

Pushing Daisies, ABC

Sudeći po ovogodišnjim pilotima, vidljivo je da ABC pokušava s drukčijim žanrovima – od povijesnih serija (Poe), preko dramskih serija sa znanstveno fantastičnom podlogom (Once Upon a Time, Hallelujah) do horor serija (The River). Naravno, tu je i neizostavni remake, Charlie’s Angels, ali i serije autora koji su se već dokazali na mreži – Damage Control Shonde Rhimes (Grey’s Anatomy) te Hallelujah Marca Cherrya (Desperate Housewives). Spomenut ćemo i Missing, seriju koju je ABC planirao emitirati preko ljeta, no sada je u planu za jesen. Mreža je naručila 10 epizoda, što znači da će serija prije ili kasnije biti emitirana. No, zanimljiva nam je zbog toga što će se snimati i na Jadranu, o čemu smo nedavno pisali.

Ako se ABC ima čime hvaliti, onda je to blok sitcoma kojeg su lani uspješno lansirali. Tri od četiri serije koje su pokrenule blok (sjećate se Hanka? Uskoro će krenuti na Doma TV) najesen ulaze u treću sezonu, a sa mreže tvrde kako planiraju proširiti broj sati na rasporedu rezerviran za sitcome. Ipak, ABC-evci su uspjeh doživjeli prošle sezone, a ne ove – Better With You i Mr. Sunshine, ovosezonske novopridošlice, nisu impresionirale gledanošću. Jedini sitcom s realnom šansom za opstanak je Happy Endings, no njegova sudbina bit će jasna tek kroz idućih nekoliko tjedana.

Happy Endings, ABC
Happy Endings, ABC

Piloti

S obzirom na to da ABC očajnički traži novu generaciju hitova, ohrabrujuća je činjenica da su čelnici mreže izuzetno zadovoljni velikim brojem dramskih pilota. Kako će Body of Proof vjerojatno biti jedina ovosezonska nova dramska serija koja će dobiti drugu sezonu, ABC ima strašno puno rupa u rasporedu koje trebaju popuniti, stoga će vjerojatno naručiti šest ili sedam dramskih serija. Jedan od ozbiljnih kandidata jest Good Christian Bitches, primetime sapunica smještena u Teksasu. Sa Deadlinea tvrde da je jedina nepoznata stvar oko serije njezin novi naslov, te da Bitches ima zagarantirano mjesto na ABC-evom rasporedu. Tu je i Identity, krimi pilot koji se bavi krađom identiteta s Angelom Bassett u glavnoj ulozi. Iako nisu toliko entuzijastični, čelnici mreže zadovoljni su s remakeom Charlijevih anđela, koji će vrlo vjerojatno biti naručen samo zato što će vrlo lako privući pažnju gledatelja. S druge strane, krimi serija Partners i sapunica Georgetown vrlo vjerojatno neće doživjeti svjetlo dana. Reakcije su osrednje za Hallelujah (kreator Marc Cherry), Scandal (kreatorica Shonda Rhimes) i Grace.

Od sitcoma, Don’t Trust the Bitch in Apt.23 u istoj je situaciji kao i Good Christian Bitches – upitan je samo novi naslov. Serija je na testiranju studija prije nekoliko tjedana imala najbolje rezultate među sitcomima studija 20th Century Foxa u zadnjih 10 godina, zajedno s The New Girl (FOX). Vjerojatno se nećete čuditi kad vam kažemo da je redatelj pilota Jason Winer, koji je prije 2 godine režirao pilot Modern Familya. Još neimenovani sitcom Tima Allena najizgledniji je kandidat na području multi-cam sitcoma, te se šuška kako bi ABC mogao iskoristiti upravo taj sitcom za novi blok, vjerojatno utorkom. Među kandidatima za narudžbu su i Work It te Suburgatory, dok je screening za Bad Mom prošao osrednje i serija bi vrlo vjerojatno bila prekrižena da nije do glavne glumice Jenne Elfman.

Novi raspored?

Kao što smo već spomenuli, s ABC-a tvrde kako planiraju proširiti broj sitcoma. Gledajući po rasporedu, postoje dva mjesta gdje bi ABC to mogao pokušati napraviti. Proširiti već postojeći blok srijedom u treći sat primetimea, kao što već sada eksperimentiraju sa Happy Endings, ili utorkom prije/poslije Dancing With The Starsa. Jedno se vrijeme šuškalo kako će mreža pokušati vratiti staru slavu TGIF bloka (“Thank God It’s Fridays” – kako je mreža nazvala svoj blok sitcoma tijekom 90-ih), no to bi bilo previše riskantno. Cougar Town je nakon povratka s duže pauze svojom gledanošću dao na znanje ABC-evcima da nije serija koja može privući solidan broj gledatelja bez Modern Familya. S obzirom da je upravo Cougar Town bio najizgledniji kandidat za selidbu na utorak, ipak je izglednija opcija da ćemo najesen gledati tri sata komedije na mreži. Happy Endings bi bio odličan par s Cougar Townom, no gledanost serije nikako da se stabilizira stoga je nemoguće predvidjeti što će ABC učiniti sa serijom. Pošto su Mr. Sunshine i Better With You bliži otkazivanju, to bi ostavilo termine u 8.30 i 9.30 za nove sitcome, što su i najbolje opcije jer će se emitirati iza dva najuspješnija sitcoma u bloku. U obzir također treba uzeti želi li ABC strogo single-cam sitcomeBetter With You se nije proslavio kao multi-cam crna ovca u bloku srijedom, stoga bi ABC-evci, ukoliko žele multi-cam sitcome, ipak mogli probati s lansiranjem novog bloka multi-cam sitcoma drugdje na rasporedu. Multi-cam pilot Tima Allena zasad je jedan od ozbiljnih kandidata koji bi mogao pokrenuti novi blok.

Cougar Town, ABC
Cougar Town, ABC

Ponedjeljak bi na ABC-u trebao ostati netaknut, s obzirom da je riječ o jednoj večeri gdje sve funkcionira. Castle je ove sezone u nekoliko navrata bio broj u 22 sata, nadmašivši CBS-ov Hawaii Five-0. ABC bi mogao premjestiti Castle na jedan od drugih dana u 22h da zakrpa neku rupu, no šanse za to su vrlo male. Utorkom bi u 21h i 22h trebala ostati kombinacija rezultata showa Dancing With the Stars i Body of Proof, jer je Proof jedina dramska serija ove sezone na mreži koju se koliko-toliko može prozvati uspješnicom. Zato veliki upitnik ostaje prvi sat primetimea, kojeg je mreža pokušala popuniti obiteljskom serijom ove sezone (No Ordinary Family), no rezultati nisu bili baš ohrabrujući. Četvrtkom će vrlo vjerojatno ostati Grey’s Anatomy / Private Practice kombinacija, a u 20h četvrtkom vjerojatno će se naći neka nova dramska serija. Prijedlog mnogih jest remake Charlie’s Angelsa, koji će zasigurno barem na početku emitiranja privući znatiželjne gledatelje. Petak bi trebao ostati rezerviran za kombinaciju reality showova (Secret Millionaire, Shark Tank) i news magazina (Primetime, 20/20).

Body of Proof, ABC
Body of Proof, ABC

Ove bismo se sezone mogli pozdraviti s Brothers & Sisters. Serija već nekoliko sezona polako gubi glumce iz originalne postave i pokušava ih nadomjestiti blijedim zamjenama, a i u kreativnom je padu. Kruže glasine da bi ABC mogao vratiti seriju za posljednju, 6. sezonu koja bi imala manji broj epizoda (u rangu od 6 do 13), no to ne garantira da bi serija ostala na svom starom mjestu (nedjeljom u 22h, koje bi mreži puno više koristilo za lansiranje nove serije. Kandidati za to mjesto zasad su Good Christian Bitches te Hallelujah, pilot tvorca Housewivesica, Marca Cherrya.

CBS

Trenutni raspored

20:0020:3021:0021:3022:0022:30
PonedjeljakHow I Met Your MotherMad LoveTwo and a Half Men (R)Mike & MollyHawaii Five-0
UtorakNCISNCIS: Los AngelesThe Good Wife
SrijedaSurvivorCriminal MindsCriminal Minds: Suspect Behavior
¬etvrtakThe Big Bang TheoryRules of EngagementCSI:The Mentalist
PetakFlashpointCSI: NYBlue Bloods
NedjeljaThe Amazing RaceUndercover BossCSI: Miami

Statusi serija

 • Nova sezona odobrena: NCIS, The Big Bang Theory, How I Met Your Mother, Two and a Half Men (ali…), Survivor, The Amazing Race, Undercover Boss
 • Nova sezona garantirana: The Mentalist, NCIS: Los Angeles, Mike & Molly, Criminal Minds, Hawaii Five-0
 • Nova sezona upitna: The Good Wife, Blue Bloods, Criminal Minds: Suspect Behavior, CSI:NY, CSI:Miami, Rules of Engagement, Mad Love
 • Nova sezona – o% : Chaos, Shit My Dad Says, The Defenders
 • Službeno otkazano: Medium, Live to Dance

CBS kao najgledanija mreža u SAD-u ima luksuz otkazivati serije s gledanošću za koje bi ABC i NBC ubili. Zato su se na listi serija s nepoznatnom sudbinom našle sve ove serije.

Two and a Half Men, CBS
Two and a Half Men, CBS

Standardno, veteranske serije na mreži već su osigurale nove sezone. Tu su reality showovi Survivor i The Amazing Race, a pridružuje im se i Undercover Boss, show koji je iznenadio televizijske fanove privukavši nevjerojatan broj gledatelja nakon lanjskog Super Bowla. Od tada je gledanost znantno pala, no još je uvijek solidna za CBS. Zatim imamo veteranske sitcome, How I Met Your Mother, Two and a Half Men i Big Bang Theory, no svi znamo što se događa s Charlijem Sheenom, i ako je jedno sigurno, to je da TAAHM više nikad neće biti hit kakav je bio dosad. Spekulira se i o gašenju serije, no CBS će to teško dopustiti jer bi serija i s polovičnom gledanošću mogla opstati još koju sezonu. CBS još nije podijelio obnove svojim dramskim serijama (osim NCIS-u), vjerojatno zbog zavrzlame oko toga koju otkazati, a gdje koju premjestiti. No, Mentalist, NCIS:LA, Criminal Mindsi i Hawaii Five-0 zasigurno će se naći na jesenskom rasporedu mreže.

Piloti

Iako će biti vrlo zanimljivo vidjeti kako će CBS sklopiti svoj novi raspored, ovogodišnji piloti na mreži nisu posebice interesantni. Mreža navodno traži ukupno četiri nove dramske serije – dvije za jesen, a dvije za drugu polovicu sezone. Kao najizgledniji kandidat za mjesto na rasporedu našao se Rookies, producenta Roberta de Nira – još jedan klasični procedural. No, triler Person of Interest producenta J.J. Abramsa s Jimom Caviezelom i Michaelom Emersonom u glavnim ulogama također je u utrci.

Nažalost, izgledi za Ringer, pilot sa Sarahom Michelle Gellar nisu dobri, a od ostalih dramskih pilotima nijedan se ne ističe posebno. U utrci su još The Rememberer (s Poppy Montgomery) te Hail Mary (s Minnie Driver). Fanovi Gellarice ne trebaju gubiti nadu – prošle godine, Blue Bloods je nekoliko dana prije upfrontsa proglašen mrtvim, no CBS ga je zadnji dan ipak odlučio naručiti i sad serija čeka vijesti o drugoj sezoni.

Od sitcoma, nijedan se nije istaknuo kao što su se istakli Don’t Trust the Bitch za ABC i The New Girl za FOX. CBS je ovako i onako u problemima sa sitcomima zbog Two and a Half Mena, stoga im je od velike važnosti da pronađu novi polusatni hit. Zasada su na testiranjima najbolje prošli How to be a Gentleman, s poprilično poznatom glumačkom postavom (Kevin Dillon, Mary Lynn Rajskub, Dave Foley) te Two Broke Girls.

Novi raspored?

Predvidjeti CBS-ov raspored gotovo je nemoguće. Nakon lanjskih drastičnih promjena (Big Bang četvrtkom, Survivor srijedom, CSI:NY petkom), s mreže su dali na znanje da se ne boje velikih poteza, za razliku od nekolicine svojih konkurenata (NBC?). CBS je jesenas startao odlično – sve nove serije dobile su narudžbu za kompletnu sezonu, Blue Bloods je potukao gledanost petkom, Shit My Dad Says je imao najgledaniju premijeru u A18-49 od svih novih serija… Međutim, kako je sezona napredovala, problemi su se počeli pojavljivati, što sa novim (The Defenders, Shit My Dad Says), što sa starim serijama (kompletna CSI franšiza, Medium, Two and a Half Men,…), stoga je za očekivati da će na ovogodišnjim upfrontsima predstaviti još jedan poprilično drukčiji i neočekivan raspored. Konsenzus među televizijskim fanovima jest da bi ove godine trebala prestati dominacija CSI-eva i da bi jedan od njih (vrlo vjerojatno jedan od spin-offa) mogao odjetjeti sa rasporeda. Također, upitna je i sudbina vrhunske drame The Good Wife, koja unatoč iznimnoj kvaliteti i podršci kritike ne uspijeva održati gledanost na zadovoljavajućoj razini za CBS. No, unazad nekoliko tjedana šuška se kako bi CBS mogao produžiti seriju ne za jednu, već dvije sezone.

The Good Wife, CBS
The Good Wife, CBS

Promjene na CBS-ovom rasporedu svakako se mogu očekivati na njihovom lineupu petkom – CSI:NY je na izmaku snaga, a prvi sat primetimea cijele im sezone pravi probleme (Medium, Defenders, Chaos). Također, mjesto svih serija koje se emitiraju u 22h nije zacementirano – tu se uglavnom nalaze serije s upitnom sudbinom (The Good Wife, Criminal Minds: Suspect Behaviour, Blue Bloods, CSI: Miami) te bi bilo koja od njih mogla ili biti otkazana ili premještena na neko drugo mjesto na rasporedu. Što se tiče bloka sitcoma, mreža će vrlo vjerojatno zadržati dva sata ponedjeljkom i jedan sat četvrtkom. Nagađa se kako bi Two and a Half Men mogao biti prebačen na četvrtak, no to bi dovelo do još veće erozije gledanosti, što CBS-u nikako ne ide u korist. Savršen primjer? Big Bang Theory – koji je, usprkos solidnom startu jesenas, izgubio dobar broj gledatelja koji je imao ponedjeljkom. Mad Love i Rules of Engagement zasad su još pod upitnikom (Mike & Molly bi svakako trebao dobiti novu sezonu), no Engagement ima veće šanse za povratak. Shit My Dad Says je mrtav.

Uzimajući u obzir nepoznatu sudbinu CSI-eva, probleme s nedjeljnim rasporedom i s Two and a Half Men, jedno je sigurno – CBS će zasigurno i ove godine prirediti nekolicinu iznenađenja.

NBC

Trenutni raspored

20:0020:3021:0021:3022:0022:30
PonedjeljakChuckThe EventLaw & Order: LA
UtorakThe Biggest LoserThe Voice
SrijedaMinute to Win ItLaw & Order: SVU
ČetvrtakCommunityThe Office (R)The OfficeParks & Recreation30 RockOutsourced
PetakFriday Night LightsDateline
NedjeljaAmerica's Next Great RestaurantThe Celebrity Apprentice

Statusi serija

 • Nova sezona odobrena: 30 Rock, Community, Parks & Recreation, The Office, The Biggest Loser, The Sing-Off, Who Do You Think You Are?
 • Nova sezona garantirana: Law & Order: SVU, The Voice
 • Nova sezona upitna: Parenthood, Harry’s Law, Outsourced, Chuck, The Celebrity Apprentice
 • Nova sezona – 0% : Law & Order: LA, Perfect Couples, The Event, The Cape, Chase
 • Službeno otkazano: The Paul Reiser Show, Outlaw, Undercovers, Friday Night Lights*

Ne moramo posebno ni naglašavati u kakvim se govnima NBC trenutno nalazi. Sve nove serije ove sezone redom su im propale, a nekolicina njih još jedva pokazuje znakove života na katastrofalnom rasporedu kojeg je tek nedavno uljepšao The Voice. Kao još jedan američki pjevački reality show, Voice je oborio sve rekorde gledanosti, čija je premijera bila najgledanija za novu seriju još od premijere Undercover Bossa na CBS-u prije dvije godine (a on se emitirao iza ultra-gledanog Super Bowla!). NBC takve brojke utorkom nije imao od… 2005. Tužno, zar ne? No, na vrhu hijerahijske piramide dogodila se promjena, stoga neki vjeruju da će iduća sezona biti prekretnica za “Peacock”, dok su mnogi već odustali od bilo kakve vjere u mrežu. Jedina dramska serija koja ima šansu za povratak jest Law & Order: SVU, vrlo vjerojatno i Parenthood, dok je Harry’s Law još pod upitnikom.

Harry's Law, NBC
Harry's Law, NBC

Nakon četiri sezone “on the bubble“, Chucku je vrlo vjerojatno odzvonilo, jer gledanost je ove sezone potonula poprilično duboko, te seriju iz tih dubina ovaj put Subwayevi sendviči ne mogu spasiti. Law and Order: LA je krenuo solidno, no kada je NBC zimus poslao seriju na dužu pauzu, Dick Wolf je podijelio otkaze polovici glumačke postave, a serija se u novom ruhu poprilično osramotila.

Veteranski reality show The Biggest Loser također pokazuje znakove starosti, a oni će vrlo vjerojatno još više doći do izražaja iduće sezone, s obzirom da Jillian Michaels, popularna trenerica, napušta show. Game show Minute to Win It dobio je Deal or No Deal sindrom – NBC ga je toliko isforsirao u zadnjih nekoliko mjeseci da su se gledatelji zasitili showa i sada ima gledanost manju od The Paul Reiser Showa (koji je, podsjećamo, otkazan nakon dvije epizode).

Iako obožavamo Community i Parks & Recreation, lagali bismo kad bi rekli da imaju solidnu gledanost. Community redovito na proljeće izgubi drastičan broj gledatelja, a Parks & Rec gubi strašno puno gledatelja The Officea. Osim Officea, jedina svjetla točka u sitcom bloku jest 30 Rock, koji kao sitcom u 22h (što je neviđeno i suludo za Amerikance) uspijeva imati rejting u A18-49 iznad 2.0, što rijetko kojoj seriji u 22h (izvan CBS-a) polazi za rukom.

Piloti

NBC je u sličnoj situaciji kao i ABC – imaju stravično velik broj rupa u rasporedu koje moraju popuniti, stoga će vrlo vjerojatno naručiti ekstremno velik broj serija. Producente i glumce svih tih pilota to sigurno ohrabruje, no činjenica da je NBC lani naručio jedanaest novih serija, od koje dvije još nisu ugledale svjetlo dana (Love Bites će se emitirati kao burn-off preko ljeta, a Friends With Benefits vjerojatno nikad neće biti emitiran), dok su preostale propale, je poprilično zabrinjavajuće i katastrofalno.

Wonder Woman, NBC
Wonder Woman, NBC

17th Precinct, autora Rona D. Moorea, s hrpom BSG glumaca navodno ima vrlo male šanse da dobije zeleno svjetlo. Naravno, još jednom ćemo podsjetiti na Blue Bloods pravilo – ne znači da je pilot službeno mrtav. Kao glavne “zvijezde” među dramskim pilotima našli su se Smash, remake Prime Suspecta te REM autora Kylea Killena (Lone Star). Playboy i Wonder Woman, uglavnom zbog lakog privlačenja publike imaju velike šanse za narudžbu, posebice Wonder Woman. Grimm i Metro (prethodno poznat kao SILA) također imaju šanse, dok budućnost ne izgleda svijetlo za Reconstruction i A Mann’s World. Reconstruction ima velik problem, a to je AMC-ev Hell on Wheels – serija užasno slične premise, koja će kvalitetom sasvim sigurno biti superiornija.

Kruže glasine da bi NBC mogao pokrenuti novi, female-centric blok sitcoma, jer su prva testiranja multi-cam sitcom pilota komičarki Whitney Cummings i Chelsea Handler prošla iznimno dobro. Od ostalih sitcoma, neimenovani sitcom s Willom Arnettom i Mayom Rudolph morao bi biti apsolutni promašaj da ne završi na NBC-evom rasporedu, jer se zbog imena ispred i iza kamere savršeno uklapa u postojeći blok sitcoma četvrtkom.

Novi raspored?

Onoliko koliko je teško predvidjeti CBS-ov raspored jer imaju luksuz napraviti nekoliko riskantnih promjena, toliko je teško predvidjeti NBC-ev raspored zbog kaosa u kojem se on trenutno nalazi. Kao prvo, pitanje je hoće li čelnici mreže napraviti kompletno čišćenje i udahnuti malo svježine s potpuno novim rasporedom ili će igrati na sigurno i nagodinu biti u istoj situaciji kao i sada. Kao drugo, s obzirom na količinu seriju koju planiraju naručiti, postoji bezbroj kombinacija kako bi ih mogli rasporediti na rasporedu.

Jedno je sigurno – opstanak sitcom bloka četvrtkom. Jedina nepoznanica jest njegova dužina, hoće li ostati u trosatnom obliku ili će se vratiti na stari, dvosatni oblik. Čak je i sudbina jesenskog Sunday Night Footballa upitna, zbog nesuglasica između vlasnika klubova i igrača američkog nogometa, što prijeti regularnom održavanju sezone. Za NBC je to dodatna noćna mora, jer bez američkog nogometa, koji im donosi masovnu gledanost, mogu se samo čvrsto usidriti na broj 4 među velikim mrežama, odakle već godinama pokušavaju pobjeći. Istina, šanse da kompletna NFL sezona bude upropaštena su male (vjerojatnije je da će samo prvih nekoliko tjedana biti zahvaćeno), no bit će zanimljivo vidjeti hoće li NBC na svojoj upfront prezentaciji predstaviti ikakvu alternativu ili će, u slučaju izostanka NFL sezone, odustati od nedjelje i emitirati tri sata Minute to Win It.

Ukoliko planiraju biti ikakva realna konkurencija ostalim mrežama, NBC će za ponedjeljak morati osmisliti kompletan novi lineup, barem za 20h i 21h. Harry’s Law mogao bi se vratiti u 22h, obzirom da je ondje imao solidnu gledanost (za NBC-jeve standarde) uzimajući u obzir da se emitirao nasuprot Castlea i Hawaii Five-0-a, a iza Eventa / Capea na NBC-u, koji su u drugoj polovici sezone zabilježili sramotne brojke. Osim Harry’s Lawa, jedine dramske serije koje će mreža vjerojatno obnoviti su Law & Order SVU i Parenthood. Parenthood je skroman hit za mrežu, no zasjao je u ovogodišnjem finalu s popriličnim rastom gledanosti, i to primarno zbog izostanka nove epizode The Good Wife na CBS-u. Obje serije dijele istu ciljnu publiku, pa međusobno uzimaju gledatelje. Tu teoriju potvrđuje i gledanost prve epizode The Good Wife bez Parenthooda na NBC-u – narasla je za 0.3 rejtinga u A18-49.

Parenthood, NBC
Parenthood, NBC

Što se tiče reality showova, NBC ih ima četiri – veteranski The Biggest Loser, koji će vjerojatno ostati utorkom, The Celebrity Apprentice, čija sudbina ovisi o predsjedničkim cirkusarijama medijske kurve Donalda Trumpa, The Sing Off te novopridošlicu The Voice. Unazad mjesec dana, za vrijeme emitiranja svojih serija NBC daje gledateljima na znanje da su audicije za novu sezonu Sing-Offa u tijeku, što vrlo vjerojatno znači da planiraju produženu jesensku sezonu. Reality show je zadnje dvije godine emitiran u vrlo kratkom izdanju, od 5-6 epizoda, kao zimski filler za vrijeme božićnih blagdana. Međutim, show je pokazao znatan rast u drugoj sezoni i nadmašio gledanost mnogih igranih serija s mreže, što je vrlo vjerojatno potaklo NBC da za jesen pripreme produženu sezonu. Postoji mogućnost da NBC svoje pjevačke showove rasporedi onako kako će FOX sa X Factorom i Idolom – X Factor / Sing Off najesen, Idol / Voice od siječnja. Mreža će vrlo vjerojatno sa tim showovima probati zakrpati srijedu, gdje redovito, od početka sezone, završavaju na četvrtom mjestu, a unazad nekoliko mjeseci bilježe A18-49 rejting kakvog se nalazi na CW-u (izuzev Law & Ordera).

NBC-ev raspored jedna je velika zavrzlama – koje serije obnoviti, koje ne? Koje nove serije otkupiti? Gdje ih smjestiti na raspored? Istina, to su pitanja koja muče sve mreže, no glavešine NBC-a imaju poprilično težak posao pred sobom i mogu se samo nadati da im se među ovogodišnjom grupom pilota skriva koji potencijalni hit.

FOX

Trenutni raspored

20:0020:3021:0021:30
PonedjeljakHouseThe Chicago Code
UtorakGleeRaising HopeTraffic Light
SrijedaAmerican IdolBreaking In
ČetvrtakAmerican IdolBones
PetakKitchen NightmaresFringe
SubotaCopsAmerica's Most Wanted
NedjeljaThe SimpsonsBob's BurgersFamily GuyThe Cleveland Show

Statusi serija

 • Nova sezona odobrena: Fringe, Glee, Raising Hope, The Simpsons, Bob’s Burgers, Family Guy, The Cleveland Show, American Dad, Hell’s Kitchen, Mobbed, Bones
 • Nova sezona garantirana: House, American Idol
 • Nova sezona upitna: The Chicago Code, Lie to Me, Human Target, Breaking In, Kitchen Nightmares
 • Nova sezona – 0% : Traffic Light
 • Službeno otkazano: Running Wilde, Lone Star, The Good Guys

FOX, kao i većina ostalih mreža, ove sezone nije imao previše sreće. Već na samom početku sezone dogodio se Lone Star. Prvog dana premijernog tjedna televizijske sezone internet je bio zasut člancima o velikoj propasti nove FOX-ove serije: Lone Star bilježi katastrofalne brojke! Gledanost Lone Stara najmanja za premijeru nove serije ikada! Naravno, FOX je povukao seriju nakon samo dvije epizode, a nije im se posrećilo ni s ostalim novopridošlicama. Running Wilde je od početka sezone trunuo u 21.30h iza Raising Hope, jedine novopridošlice koja je proglašena hitom u moru propaliteta. No, u realnosti, Hope nije nikakav hit, kao ni posljednji sitcom kojeg je mreža predstavila – Breaking In. Obje serije “pate” od emitiranja iza iznimno popularne serije (Glee i American Idol), čime su brojke za gledanost automatski veće nego što bi bile da nemaju taj udoban položaj na rasporedu. FOX će emitirati svih sedam epizoda prve sezone Breaking Ina iza Idola, i time neće saznati kako bi se serija snašla u nekom drugom mjestu na rasporedu. Oni tvrde da je serija hit, no s rejtingom oko 2.5 u A18-49, Breaking In ima istu gledanost koju je imao i Traffic Light kada je jednom dobio priliku biti emitiran iza Idola. Traffic Light, inače, na svom regularnom mjestu na rasporedu, ima rejting oko 1.2. Hoće li FOX nastaviti slijepo vjerovati da je Breaking In hit i dati sitcomu drugu sezonu, saznat ćemo uskoro.

Breaking In, FOX
Breaking In, FOX

Većina serija sa FOX-a već je obnovljena za novu sezonu, no pod upitnikom je još nekolicina serija koje se bore za mjesto na jesenskom rasporedu mreže, koji je već krcat, primarno zbog nadolazećeg X Factora. I Lie to Me i The Chicago Code i Human Target imaju dobre razlog za i protiv obnove, no teško je predvidjeti koje će od njih, i koliko njih, dobiti još jednu priliku. Naravno, ne ide im u korist činjenica da je Fringe već dobio novu sezonu. Kako stvari stoje, Lie to Me ima ipak najveće šanse među svojim konkurentima, a Human Target najmanje.

Veteranske serije s mreže, House i Bones, pokazuju različite rezultate ove sezone. Bones iz tjedna u tjedan doseže nove rekorde, emitirajući se iza American Idola, i u četvrtak, 5. svibnja, nadmašio je divove CSI: i Grey’s Anatomy u ukupnoj gledanosti i u demografiji A18-49. S druge strane, House pati na svom standardnom mjestu, ponedjeljkom u 20h – gledanost pada i pada, a u ovogodišnjem je razdoblju svibanjskih sweepsa dosegla novo dno. Problemi oko nove sezone još nisu sređeni, no House bi svakako trebao doživjeti osmu sezonu, bilo na FOX-u ili negdje drugdje.

Stvari nisu bajne ni za Glee – iako mega hit i dalje bilježi iznimno zavidnu gledanost među mlađom publikom, počinju se pojavljivati znakovi slabljenja. Gledanost je trenutno otprilike na razini prvih epizoda serije, koje su emitirane dok serija još nije eksplodirala i postala globalni fenomen.

Piloti

FOX se dramskim pilotima ove sezone uglavnom okrenuo znanstvenoj fantastici. Touch, pilot s Kieferom Sutherlandom u glavnoj ulozi, navodno već ima rezevirano mjesto na zimskom rasporedu mreže. Tu su još Alcatraz i Locke & Key, no prve reakcije s mreže bile su vrlo pomiješane. Izgovor FOX-ovaca za odbacivanje Alcatraza lako bi mogao biti: J.J., produžili smo ti Fringe, ne možeš i ovce i novce. Naravno, ne smijemo zaboraviti i Terra Novu, koja je odgađana i odgađana zbog produkcijskih problema. Da je sve išlo po planu i da je serija startala kad je originalno trebala, sad bismo već gledali jedanaestu, dvanaestu epizodu.

Akcijski triler Exit Strategy s Ethanom Hawkeom jedan je od pilota s kojim su na mreži najviše zadovoljni i vrlo će se vjerojatno naći na jesenskom rasporedu, no i medicinska drama Weekends at Bellevue nalazi se u utrci. Pilot je opisan kao polu-House, polu-Grey’s Anatomy.

Od sitcoma, The New Girl, kojeg smo spomenuli u pregledu ABC-a, garantirano će dobiti zeleno svjetlo, a FOX-ovci su također zadovoljni s Family Album (Mike O’Malley u glavnoj ulozi).

Novi rapsored?

Već se mjesecima vode rasprave o tome koliko zapravo FOX ima mjesta za nove serije. S obzirom da će X Factor oduzeti dva i pol ili tri sata tjedno + još Terra Nova, ostaje vrlo malo prostora za nove serije. Uz House, Bones, Glee, Fringe, Raising Hope i Hell’s Kitchen te uz prethodno nabrojane novopridošlice mreži ostaje još samo sat vremena koji moraju popuniti (izuzmemo li animirani blok nedjeljom koji definitivno ostaje netaknut). Još dodatni problem jest to što je taj sat zapravo razlomljen u dva dijela – 30 minuta (teoretski) iza Raising Hope utorkom u 21.30h, a 30 minuta srijedom iza 90-minutnog X Factora. Naravno, ukoliko FOX obnovi Breaking In, onda zapravo ostaje samo jedan jedini timeslot za jedan novi sitcom. I kuda onda s dramskim serijama? I što sa Lie to Me, Human Target, Chicago Code?

Terra Nova, FOX
Terra Nova, FOX

Nemojte se čuditi ako Terra Nova ponovno bude odgođena. Također, zbog velikog uspjeha kojeg su ove sezone imali s Bonesom, FOX-ovci bi lako seriju mogli spariti ponedjeljom s Houseom i tako zakrpati rupu u rasporedu koja im već godinama predstavlja problem. Za Hell’s Kitchen je rečeno da će biti emitirane dvije sezone zaredom, jedna preko ljeta, a druga najesen, te s obzirom da se petkom u 20h trenutno emitira još jedan reality Gordona Ramsaya, logično je za očekivati da će Kitchen završiti upravo ondje. Također, Kitchen će biti puno bolja odskočna daska za gledanost Fringea, s obzirom da je puno gledaniji od Kitchen Nightmaresa.

Samo je nekolicina stvari lako predvidljiva – The X Factor će okupirati mjesto kojeg trenutno ima American Idol – 90-minutne (ili dvosatne) emisije srijedom i jednosatne četvrtkom; House će vrlo vjerojatno ostati na svom mjestu, kao i Fringe i Glee.

The CW

Trenutni raspored

20:0020:3021:0021:30
Ponedjeljak90210Gossip Girl
UtorakOne Tree HillHellcats
SrijedaAmerica's Next Top Model (R)America's Next Top Model
ČetvrtakThe Vampire DiariesNikita
PetakSmallvilleSupernatural

Statusi serija

 • Nova sezona odobrena: 90210, Gossip Girl, The Vampire Diaries, Supernatural, America’s Next Top Model
 • Nova sezona upitna: One Tree Hill, Hellcats, Nikita
 • Nova sezona – 0% : Shedding for the Wedding
 • Službeno otkazano: Life Unexpected, Smallville

Stanje na The CW-u poprilično je očajno – ove sezone nakon deset godina gube Smallville, a takozvani “hitovi”, signature serije mreže, kako to Ameri vole zvati – Gossip Girl i 90210, imaju katastrofalnu slabu gledanost. Originalne serije ABC Familya (koja je kabelska mreža) regularno nadmašuju serije sa CW-a po gledanosti i to redovito u pressicama trljaju CW-ovcima u facu.

Mreža je nedavno dala zeleno svjetlo za snimanje novih sezona većini svojih serija, tako da upitne ostaju još samo tri – novopridošlice Hellcats i Nikita te veteranski One Tree Hill. Kako stvari trenutno stoje, Nikita i One Tree Hill vjerojatno će se najesen vratiti s drugom i devetom (!) sezonom, a Hellcats bi trebao biti otkazan.

The Vampire Diaries, The CW
The Vampire Diaries, The CW

Piloti

The CW je navodno iznimno zadovoljan sa Hart of Dixie, serijom koja više vuče na old school mrežu WB, kojja nam je donijela Gilmore Girls, Roswell, Everwood, Dawson’s Creek, Felicity, Buffy itd., nego na standardni CW. Jedina zamjerka je Rachel Bilson, koja sa svojim baby-faceom nije baš uvjerljiva u ulozi uspješne doktorice. Nadalje, mreža će najvjerojatnije spariti The Secret Circle s The Vampire Diaries, uglavnom zbog činjenice što su obje serije autora Kevina Williamsona i vrlo su kompatibilne. Danny Lowinski i Cooper & Stone imaju iznimno male šanse, a za treće mjesto među novim serijama bore se Awakening i Heavenly.

Novi raspored?

Ako je nešto lako za predvidjeti, onda je to jesenski raspored CW-a. Pošto Smallville završava ove sezone, Life Unexpected je otkazan, a eksperiment sa Shedding for the Wedding je propao, The CW ima tri mjesta na rasporedu koje treba popuniti. Upravo zato neće riskirati sa otkazivanjem dvije od tri “on the bubble” serije koje smo maloprije spomenuli (Hellcats, Nikita, Tree Hill).

Ponedjeljak bi trebao ostati identičan sa 90210 / Gossip Girl kombinacijom. Utorkom bi One Tree Hill trebao poslužiti kao odskočna daska za Hart of Dixie, četvrtkom, kao što smo već rekli, će biti noć vampira i vještica s The Vampire Diaries / The Secret Circle kombinacijom, što ostavlja Supernatural i Nikitu za petak. Treća nova serija završit će na rasporedu srijedom iza Top Modela, a taj timeslot predstavlja ogroman problem za mrežu već godinama.

10 komentara
 • Odličan članak, svaka čast :)

  Ja sam skroman pa samo želim renewal za “The Good Wife”, “Parenthood” i “Happy endings”. Zdravko Mamić *ajmoooooooooooooooooooooooooooo* Zdravko Mamić

 • Dobar je članak, ali imam samo jednu zamjerku :

  Nova sezona upitna: Parenthood.

  Parenthood je jedna od rjetkih NBCevih serija koja je zadržala solidnu gledanost te je finale sezone imalo 2.5 rating (odmah nakon premijere sezone najbolji rezultat) tako da..

  • Jbga, ne sviđa se to ni meni, ali stanje je takvo kakvo je. Istina, 2.5 rating za finale je svakako pomogao seriji i bliža je obnovi nego otkazivanju, samo nikako nije u istom košu kao i Law & Order SVU. ;)

 • odličan članak Marine, ali ne mogu vjerovati da supernatural ide u 7. sezonu, pa koga li će sada loviti haha ;)

 • Nisam znao da ce Hallelujah od Cherrya imat znanstveno fantasticnu podlogu.
  @Robi, naci ce vec ovi iz Supernaturala nekog za lovit :) u svojoj sestoj sezoni su zanimljiviji od sveg ostalog na CW-u (a i imaju 2. najjaci rating)

Odgovori

Serijala je online magazin posvećen aktualnim i popularnim televizijskim serijama, kritici i novostima.

© 2009-2023 Serijala.com, sva prava pridržana

ISSN 2459-5861