House mijenja mrežu? – serijala.com
Trenutno čitaš
House mijenja mrežu?

House mijenja mrežu?

Malo vjerojatno, ali ne i nemoguće. Prošlih smo tjedana podosta slušali o obnovama starih serija, sa svih mreža. No pomalo je čudno da između svih tih obnova nije bilo Housea, koji bi obzirom na gledanost trebao biti sigurna oklada za obnovu. Neki će reći da je to samo pitanje vremena kada će Fox obnoviti seriju, dok će drugi reći da tu još ima puno posla prije nego se obnovi.

Ove sezone ističe ugovor između televizijske kuće Fox i produkcijskog studija NBC Universal. Prema tom ugovoru, koji je aktivan od pete sezone, NBC Universal je snosio cijeli trošak produciranja i snimanja serije kao i cjelokupan trošak isplata plaća glumcima i zatim je prodavao Foxu, gdje se serija emitira. NBC Universal je  produkcijski studio koji zapravo posjeduje seriju, tj. snima je i producira, dok se ona emitira na Foxu koji ubire profit od oglasa.

NBC Universal želi ponovno aktivirati ugovor koji je bio aktualan do pete sezone Housea, pri čemu bi Fox i dalje snosio troškove produkcije i plaća glumaca. Fox generalno pristaje na taj ugovor, no traži da se ipak cijena snizi zbog ipak velikih troškova same produkcije, ali i plaća glumaca koje će sigurno morati biti povećane, jer i njima ističe ugovor ove godine, te i oni moraju za pregovarački stol. Studio će aktivirati opcije za produženje ugovora Hugha Lauriea i Olivie Wilde, no Robert Sean Leonard, Omar Epps i Lisa Edelstein nakon aktualne sezone više nisu ugovorno vezani za seriju.

Iako je House veliki hit i uspješna serija, gledanost i rejtinzi polako ali sigurno padaju, a cijena cijele produkcije te isplate plaća glumcima će biti puno veće  nego je kada je serija krenula 2004. godine. Kad bi Fox preuzeo cijeli trošak, pitanje bi bilo koliko je to zapravo isplativo. S jedne strane NBC Universal želi smanjiti troškove, a s druge strane Fox se izgleda da ne želi preuzeti puno plaćanje što je i razumljivo. Prema zadnjim informacijama NBC Universal je dao rok do 15. travnja koji je već istekao. No, House ipak ne bi mogao završiti na NBC-u, jer u tom ugovoru postoji i klauzula prema kojoj produkcijska kuća ne smije ponuditi seriju mreži pod kapom studija NBC Universal, što uključuje NBC, ali i USA Network.

8 komentara

Odgovori

Serijala je online magazin posvećen aktualnim i popularnim televizijskim serijama, kritici i novostima.

© 2009-2023 Serijala.com, sva prava pridržana

ISSN 2459-5861