Recenzija: The Good Fight — Dobar odvjetnik, loš odvjetnik – serijala.com
Trenutno čitaš
Recenzija: The Good Fight — Dobar odvjetnik, loš odvjetnik

Recenzija: The Good Fight — Dobar odvjetnik, loš odvjetnik

Pravničke serije ili sudske drame su jedna od osnova televizijskog žanra i advokati su pored doktora i policajaca možda najzastupljenija zanimanja na malim ekranima. To i ne čudi s obzirom da pravo donosi često slučajeve koje se bave pitanjima života i smrti, samo suđenje ima jednu dozu teatralnosti, a i prati određenu formu koja se ponavlja iz slučaja u slučaj (ili epizode u epizodu) a opet je dovoljno zanimljivo da ih pratimo iznova upravo jer su ulozi visoki a sam ishod suđenja često neizvestan.

Iako su takve serije bread and butter uglavnom četiri nacionalne američke mreže, prošle godine su se kablovski kanali HBO i FX proslavili sa mini serijama te tematike The Night Of i American Crime Story.

Kanal CBS je često okarakterisan kao „mreža za starce“ jer većina njihovog programa upravo proceduralnog tipa (CSI, NCIS, Criminal Minds i njihovi spin-offovi), ili multicam sitcomi. Iako njihove serije retko osvajaju najvažnije nagrade ili nakon emitovane epizode imaju buzz, teoretisanje fanova nakon epizoda i naklonost kritičara, one imaju visoku gledanost upravo iz tog razloga što ne morate pratiti svaku epizodu (i to je razlog zašto su popularne u syndicationu, odnosno prodaji serija nakon prvobitnog emitovanja i obično 80-100 epizoda na druge kanale da se popuni program, a tu počinje prava zarada za mrežu).

Ipak, ponekad će se i pored pravila mreže CBS “svaka epizoda novi slučaj” naći dobra serija poput Elementary ili odličnih Person Of Interest i The Good Wife.

Spin-off The Good Wife, The Good Fight, i nova serija Doubt predstavljaju upravo najbolji i najlošiji primer koji nam može doći sa CBS-a.

The Good Fight je, kao i svoja matična serija The Good Wife, pravničko-politička drama o ženi koja se nakon skandala vraća karijeri advokatice. Za razliku od dobre žene Alicie Florrick, ovde imamo njenu nekadašnju šeficu, mentorku i sada bivšu prijateljicu, Diane Lockhart. Serija počinje godinu dana nakon finala The Good Wife u kojoj je Alicia radi slučaja uništila Dianin brak sa sudskim ekspertom za oružje Kurt McVeighom. U finalu smo videli Diane koja nakon Alicieine izdaje joj udara šamar u hodniku nakon što je Aliciain muž održao konferenciju za štampu. Fanovi su bili razočarani krajem tako da su kreatori serije bračni par Robert i Michelle King čak objavili pismo gde pravdaju svoj postupak, ali svi koji su pratili seriju od početka znaju da je takav kraj dobar, čak i neophodan, i da je repriza scene iz pilota u kojem Alicia udara šamar suprugu koji je izdao njihov brak i blistavu karijeru političara finansijskim skandalima i seksom sa prostitutkama. Kroz sedam sezona smo videli kako se “sveta” Alicia, kako su je njeni neprijatelji okarakterisali, pretvara u nemoralnu junakinju spremnu da iskoristi sve i svakoga radi svoje profesionalne i političke koristi te prestaje da bude “dobra žena”.

Nakon kraha njenog braka, Diane se sprema za penziju, ali onda otkriva da je njen prijatelj i finansijski savetnik izveo Ponzi šemu i ukrao novac. Diane ostaje bez svega i mora da stavi penzionisanje na čekanje, pa se vraća karijeri advokatice. Zajedno sa njom je i njena kuma mlada advokatica Maia Rindell, upravo kćerka čoveka koji je ukrao novac od Diane i ostalih klijenata. One se zaposle u novoj firmi zajedno sa Luccom Quinn, koju smo takođe upoznali u poslednjoj sezoni The Good Wife.

Čak i da niste pratili The Good Wife, možete uskočiti u svet ove serije. Diane je sjajan lik za nastavak, upravo zato što retko imamo priliku da za glavnu junakinju vidimo jaku, odlučnu i stariju ženu koja nije samo seks objekat na televiziji. Također, korumpirani svet i politika Chicaga koji su Kingovi izgradili je već formiran u pređašnjoj seriji, pa pilot ne pati od preteranog objašnjavanja radnje i likova, a opet je dovoljno lak za praćenje i novim gledaocima. Prva scena je šokirana Diane dok gleda Trumpovu inaguraciju (Diane je prijateljica sa Hillary Clinton, koja je inspiracija za lik Alicie, žene koja stoji uz muža nakon političkog skandala), pa je serija kao i The Good Wife veoma aktuelna i u prvoj epizodi obrađuje slučaj političke brutalnosti prema crncima, što je problem koji sve više potresa Ameriku.

Serija je zadržala svoju dozu crnog humora, kao u sceni kada nakon što se Diane zaposli u pretežno crnačkoj firmi njen bivši kolega, David Lee, joj pošalje Afričke maske, ili kada u drugoj epizodi meleskinja Lucca shvati da će klijenti pre pitati za savet Maiu, jer je bela nego njene crne kolege čak iako ima manje iskustva od svih njih.

Prva epizoda je prikazana na kanalu CBS, a ostatk sezone od deset epizoda će biti objavljen digitalno na platformi CBS All Acess (na kome ćemo gledati i novi Star Trek: Discovery), što znači da su čelnici mreže spremni na kreativno rizičnije projekte i okretanje ka mlađoj publici.

S druge strane, Doubt predstavlja sve najlošije što ovaj žanr pravničkog trilera nudi. Serija predstavlja povratak Katherine Heigl na male ekrane nakon neuspešne serije State Of Affairs prošle godine, gde tumači advokaticu Sadie Ellis. Za razliku od Diane, Sadie je jednodimenzionalan lik koji živi za svoju karijeru i briljatni je advokat, ali i pored toga započinje aferu sa svojim klijentom, seksi lekarom optuženim za ubistvo svoje devojke. Uz to, Sadie ima i mračnu prošlost jer je njena majka u zatvoru.

Problem Doubta je takođe to što nije siguran šta želi da bude (mada im se može donekle oprostiti s obzirom da nije lako, ali je moguće, napraviti dobar pilot i prikazati formiran svet, likove i radnju u 40-i-nešto minuta). U prvoj epizodi imamo dva slučaja, prvi koji ćemo pratiti tokom cele prve sezone a to je misterija da li je Sadiein klijent ubio svoju devojku, i drugi koji je rešen na kraju epizode o šizofreničaru koji je gurnuo ženu u podzemnoj železnici. Takođe, serija zalazi u žanr sapunice kada se radi o Sadienoj aferi, a imamo i neuspešne pokušaje humora sa nesposobnom asistentkinjom u firmi ili advokatu koji je toliko posvećen poslu da je zaboravio svog psa o čemu kasnije cela firma bruji (da, zaista, to je jedan od podzapleta u pilotu).

Doubt je privukao i pažnju kao prva serija u kojoj je jedan od glavnih likova transrodna žena. Laverne Cox (Orange Is The New Black), koja tumači lik Cameron Wirth, je prva transrodna glumica u nekoj seriji na nacionalnoj mreži. Ona je možda najjača karika u glumačkom ansamblu i osvežavajuće je što njen lik nije sveden samo na njen pol, već je to spomenuto uzgred, i fokus je na tome što je odlična u svom poslu.

Gledajući pilot, podsetio sam se genijalne scene u Futurami u kojoj robot Bender gleda parodičnu seriju o advokatici čija uvodna špica ide “Single Female Lawyer, fighting for her client! Wearing sexy miniskirts and  being self-relient!“, što potpuno pristaje Doubtu, koji je i sam potpuni kliše pravničkih serija, pa je The Good Fight mnogo bolji izbor ukoliko vam fali doza kvalitetne sudske drame.

8 10 1
8

Žanr: Pravnička drama

Autor: Michelle King, Robert King, Phil Alden Robinson

Mreža: CBS All Access

Glume: Christine Baranski, Rose Leslie, Erica Tazel, Sarah Steele, Cush Jumbo

Datum premijere: 19. veljače 2017.

Dvije epizode su pogledane za recenziju

3 komentara
  • Ovde mi je neko od vas pre par godina preporucio The Good Wife. I onda sam tih pet sezona koje su do tada izasle odgledao za manje od mesec dana. To su uglavnom mojih najboljih televizijskih mesec dana, koliko sam bio odusevljen serijom. Cak me je i do samog kraja drzala kao i na pocetku, nisam osetio nikakav pad u kvaliteti. Od The Good Fight ocekujem da bude podjednako dobra i da traje podjednako kao svoj prethodnik. Pilot epizoda obecava. Rose Leslie je stvorena za ulogu.

  • Good wife je jako pala u kvaliteti nakon odlaska iz skladista, odnosno povratka u maticnu firmu. Trebala je zavrsiti te sezone ioi kracom sezonom nakon toga nekim praskom. Do tada sam bingeao u tjedan dana, a sad god dana poslije jos nisam gotov

Odgovori

Serijala je online magazin posvećen aktualnim i popularnim televizijskim serijama, kritici i novostima.

© 2009-2023 Serijala.com, sva prava pridržana

ISSN 2459-5861