Domaći kritičari i portali biraju najbolje serije 2016. godine – serijala.com
Trenutno čitaš
Domaći kritičari i portali biraju najbolje serije 2016. godine

Domaći kritičari i portali biraju najbolje serije 2016. godine

Svake godine na Serijali biramo najbolje od godine na izmaku — svoj izbor smo već završili izborom deset najboljih serija godine — isto tako redovito je ljetni kraj sezone vrijeme je kada za mišljenje pitamo vas, naše čitatelje, koji u nekoliko anketa biraju svoje favorite. Ove godine odlučili smo za mišljenje pitati svoje kolege — kritičare, novinare i autore sa niza domaćih sajtova o televiziji i pop-kulturi općenito.

Igrali smo se Eurovizije, skupili glasačke listiće, u glavi zamišljali komentare Ace Kostadinova i pratili kako se svakom novom listom ukupni poredak mijenja. Nakon prebrojavanja glasova — na jedan nevažeći listić je netko kao šaljivo dopisao Fuller House kao najbolju seriju, a druga ekipa nacrtala penis i dopisala “di su pare?” — došli smo do finalnog poretka.

Najbolja serija godine u izboru domaćih kritičara i pop-kulturnih portala je — Stranger Things. Lijepi nostalgijski put prema znanstvenoj fantastici osamdesetih, jedan od glavnih televizijskih hitova godine, bio je na većini lista koje smo sakupili od naših kolega. Bio je to zapravo dvoboj za prvo mjesto, jer nezavisna serija Louisa CK-a, koju smo mi imali na svom broju jedan, bila je kratka za samo jedan bod. Horace and Pete je pokupio pet prvih mjesta, no pojavio se na sedam od trinaest lista. S druge strane, Stranger Things je s jednim mjestom i jedanaest puta u najboljih deset marljivo skupljao bodove.

Evo poretka najboljih deset:

1. Stranger Things

2. Horace and Pete

3. The Young Pope

4. Westworld

5. Atlanta

6. American Crime Story

7. Narcos

8. The Crown

9. The Americans

10. The Night Of

Ovo je, dakle, deset serija koje su proizašle iz lista favorita trinaest različitih kritičarskih lista, te zajedničkih odabira raznih medija i pop-kulturnih portala. Kako smo bodovali? Nimalo originalno, uzeli smo trenutni bodovni sustav iz Formule 1, koji prvom mjestu daje 25, drugom 18, a trećem 15 bodova — i tako dalje. Znajući to postaje još zabavniji podatak da je pobjednika i drugoplasiranog dijelio samo jedan jedini bod. Nastavak ukupne liste broji još čak 50 serija koje su skupile ponešto bodova, što lijepo ilustrira ‘probleme’ svih nas koji želimo pratiti televiziju i pokušati biti ažurni, ne propustiti neku novu odličnu stvar.

Pojedinačne liste, kao i kratke komentare, možete proučiti u nastavku teksta.


Filmske repulzije, uredništvo

Filmske repulzije su hrvatski tjedni podcast koji vode Ivan-Goran Vitez, Goran Sedlar te Sanja Kovačević. Za razliku od klasičnih recenzija, Repulzije recenziraju nove filmove i serije tako što ih kritiziraju bez gledanja, odnosno na temelju trailera, marketinške kampanje i prijašnjih sličnih uradaka svesrdno ne preporučuju. U duhu Repulzija, ne priznajemo da smo gledali ijednu seriju prošle godine. Ali i da jesmo, to sigurno ne bi bile ove:

» Filmske repulzije

 1. Sherlock: The Abominable Bride
 2. Horace and Pete
 3. Stranger Things
 4. Veep
 5. Happy Valley
 6. House of Cards
 7. The Young Pope
 8. Love
 9. Narcos
 10. Orange is the New Black

Idesh!, uredništvo

Uz zvuke anđeoskih fanfara, milijune latica ugroženih amazonskih orhideja i ushićene djevice koje nam se podaju, izaslanstvo portala Idesh! donosi svoj konačni sud o 10 najboljih serija 2016. godine. Po tajnim podvodnim bunkerima naše redakcije se dugo i naširoko raspravljalo o tome što zaslužuje ući na ovu listu, a neki su zbog svojih uvjerenja i stavova (ne, The Walking Dead NIJE dobra serija i da, Fuller House JE remek-djelo postmoderne!) platili životom i postali hrana krvožednim morskim krastavcima. No dogovor je na kraju ipak postignut, odabrano je deset naslova s jedinim kriterijem da serija mora imati tri ili manje sezona, popis je ispisan krvlju, zapečaćen carskim pečatom vladara Idesh!-a i našom pticom-zaštitnicom, jednonogim pelikanom, poslan do kolega iz Serijale da se arhivira u njihove trezore. Neka im je vječna slava i hvala, a evo i naših 10 odabranika:

» Idesh.net

 1. American Crime Story
 2. The Expanse
 3. Atlanta
 4. Stranger Things
 5. Daredevil
 6. Westworld
 7. Silicon Valley
 8. The Night Manager
 9. Ash vs. Evil Dead
 10. High Maintenance

IGN Adria

Volite li TV serije više od filmova, 2016. godina bila je izuzetno bogata za vas, jer su se mnoge TV kuće pobrinule da vi, mi i ostatak svijeta na raspolaganju imamo mnoštvo toga za gledati. Naravno, kvantiteta nije uvijek ekvivalent kvaliteti, pa stoga, kada su i TV serije u pitanju u žitu se itekako nađe kukolja, ali zato smo ovdje mi, redakcija IGN Adrije u kojoj smo izabrali 10 najboljih TV serija koje smo gledali protekle godine.

» IGN Adria

 1. Westworld
 2. Stranger Things
 3. Game of Thrones
 4. Mr. Robot
 5. The Flash
 6. Gotham
 7. Better Call Saul
 8. Person of Interest
 9. Ash vs. Evil Dead
 10. Marvel’s Daredevil

Index.hr, Hrvoje Marjanović

» Index.hr

 1. The Night Of
 2. Atlanta
 3. Stranger Things
 4. Horace and Pete
 5. Full Frontal with Samantha Bee
 6. Black Mirror
 7. Quarry
 8. Westworld
 9. Last Week Tonight With John Oliver
 10. Veep

Jutarnji list, Nenad Polimac

Ove jeseni na najvećem svjetskom televizijskom sajmu MIPCOM u Cannesu procurila je informacija da velike internetske medijske platforme Netflix i Amazon ulažu u novu televizijsku produkciju, svaki po milijardu dolara. Ako je to točno, a vjerojatno jest, slika američke televizijske produkcije – koja dominira svjetskom ponudom – poprilično će se izmijeniti, jer će spomenute kompanije preteći mnoge kablovske mreže, pa i velike mreže s nacionalnim frekvencijama. Promjene su neminovne, već sada je ustanovljeno da većina gledatelja ne gleda serije na premijernom emitiranju, nego kasnije zahvaljujući drugim uslugama. Revoluciju je napravio Netflix kada je uveo pravilo da nove serije predstavi u cijelosti, sa svim epizodama, a mnogi više uopće ne žele gledati serije dok ne završe i dok ih ne mogu konzumirati od početka do kraja. Godina 2016. definitivno je potvrdila superiornost televizije prema filmu, nove serije za Netflix čak su napravili Woody Allen (“Kriza u šest scena”) i Baz Luhrman (“The Get Down”), a lista holivudskih zvijezda koje žele raditi za mali ekran nepregledna je.

» Jutarnji list

 1. Horace and Pete
 2. The Crown
 3. The Young Pope
 4. Westworld
 5. The Americans
 6. Rectify
 7. The Night Of
 8. Stranger Things
 9. Black Mirror
 10. American Crime Story

Muf.com.hr, uredništvo

Serija Girls Lene Dunham Mufov je zajednički favorit već pet sezona zbog neugodnog humora, antipatičnih ženskih likova te subverzivnih prikaza tjelesnosti i seksualnosti, no ove je godine britanska serija Camping genijalne Julije Davis tu nelagodu podigla na sasvim drugu, hipnotičku razinu (gledateljskog) užasa. Od ostalih humorističnih serija posebno smo voljele Insecure Isse Rae i Atlantu Donalda Glovera koje napokon u centar televizijskog svijeta stavljaju priče mladih crnaca, njihovu kulturu i svakodnevni život. Među dramskim serijama kao jasni favorit istakla se serija Westworld, kompleksna no istovremeno zabavna serija o sukobu ljudi i umjetne inteligencije, kao i još jedan SF, Stranger Things, koji donosi svježu reinterpretaciju kultnih filmova iz 80-ih. Od krimića izdvajamo Line of Duty Jeda Mercurija zbog njegove gotovo neizdržive napetosti i rijetko preciznog vođenja zapleta. I, na kraju, tu su dva dokumentarna programa: domaća serija Betonski spavači posvećena napuštenim remek-djelima jugoslavenske modernističke arhitekture koja nas podsjeća na vrijeme kad je arhitektura funkcionirala kao javno dobro te naš omiljeni GBBO koji je i u sedmoj sezoni pun lascivno-kulinarskog humora, napetosti, zamamne hrane i lijepih, toplih osjećaja.

» Muf.com.hr

 1. Girls
 2. Westworld
 3. Camping
 4. Stranger Things
 5. Line of Duty
 6. Insecure
 7. Atlanta
 8. Crazy Ex-Girlfriend
 9. Betonski spavači
 10. The Great British Bake Off

PlanB, uredništvo

Godina na izmaku ostat će ozloglašena po mnogo čemu, ali nikako po serijama. Televizijska produkcija i dalje je sve kvalitetnija, a mnogi serijofili imali su u čemu uživati proteklih 12 mjeseci, uključujući i one u redakciji Plana B. Kako je većini naših kolega SF iznimno drag žanr, prva pozicija ne čudi — Stranger Things pravo je osvježenje ove godine, bez obzira na to što snažno igra na kartu nostalgije. Ne sjećamo se kada smo zadnji put tako brzo “srasli” s likovima, pričom i cijelom atmosferom. Nostalgični faktor uvelike dolazi do izražaja u žanrovski sasvim drukčijoj seriji – The Get Down, ali i u ovom slučaju dobili smo jedan fascinantan i vizualno istančan prikaz minule epohe na koji je teško ostati ravnodušan. Na našoj se listi nalaze i već uhodane serije koje u novim sezonama nisu nimalo posustale u kvaliteti (što nam je posebno drago u slučaju Black Mirrora), a našlo se tu i mjesta za domaći i uvijek zabavni Crno-bijeli svijet. Što reći, očito ‘padamo’ na nostalgiju i sve što je retro.

» planb.hr

 1. Stranger Things
 2. Narcos
 3. The Get Down
 4. Better Call Saul
 5. Orange is New Black
 6. The Goldbergs
 7. Crno bijeli svijet
 8. The 100
 9. Black Mirror
 10. Silicon Valley

Serijala.com, uredništvo

Neka i (ne)ukus domaćina stoji kraj ostalih lista — svoju smo već objavili prošli tjedan, prošli kroz najboljih deset, a prije toga i još trideset također odličnih. Pisali smo hvalospjeve o Horaceu, pa i Peteu, dali seriji desetku, nagovarali vas da gledate. Idite na louisck.net i dajte tih dvadesetak baksa za seriju. Ako imalo vjerujete u podržavanje autora arhaičnom metodom plaćanja za sadrćaj koji konzumirate — isplati se. Recite Louisu da smo vas mi poslali, dat će vam popust.

» Deset najboljih serija 2016. godine

 1. Horace and Pete
 2. BoJack Horseman
 3. Rectify
 4. The Get Down
 5. American Crime Story
 6. The Americans
 7. Halt and Catch Fire
 8. Veep
 9. Better Call Saul
 10. Fleabag

Serijatori, uredništvo

Prošla godina nas je dobro istukla po pozadinama količinom produkcije, pa je u moru odličnih serija bilo teško odabrati one najbolje. Na listi se nalaze uglavnom nove serije i tek bi lista od 20 i više serija dala pravu sliku o našim gledačkim navikama i preferencijama i uključila sve one druge, treće i pete sezone koje volimo. Zapravo, sad kad gledamo listu nismo sigurni jesmo li uopće stavili sve što nam je srcu drago. No sigurno je da se o prvom mjestu nije imalo što razgovarati. Louie CK nas je iznenadio serijom o kojoj nismo znali ništa, nismo bili spremni na nju, a onda nas je pogodila ravno u pleksus i ostavila bez zraka. “Horace And Pete” je majstorija koja će se gledati opet. I opet. Ser(ij)atori su podcast o tv serijama koji vode Zrinka Pavlić, Luka Rukavina i Zlatan Mirkić – Charlie, a objavljuje se u vrlo neredovitim intervalima kad se uspijemo skupit’ na hrpu.

» Serijatori

 1. Horace and Pete
 2. High Maintenance
 3. BrainDead
 4. Stranger Things
 5. Transparent
 6. The Crown
 7. The Night Of
 8. Young Pope
 9. This Is Us
 10. Better Things

Serijski ubojica

Za ‘serijskog ubojicu’ svako vrijeme pravo je vrijeme za uranjanje u svijet serija. U moru serija koje smo imali na raspolaganju u 2016. godini, izdvojili smo listu od 10 naslova koji su na nas ostavili najjači dojam. Na listi se nalazi samo jedna hrvatska serija, iako je ove godine i kod nas napravljeno nekoliko odličnih serija ili novih sezona – Crno-bijeli svijet, Nemoj nikome reći, Počivali u miru, te serija Novine koja se i našla na našoj listi, produkcijske kuće Drugi plan, čiji je format otkupljen za strano tržište. Iako joj popularnost opada, Igra prijestolja također se našla na listi jer nijedna serija nije prozivela toliko hypea i hatea u isto vrijeme. Prvo mjesto osvojio je Preacher.  Serija je ublažena verzija stripa, što sigurno ne znači da je i manje luda. Do zadnje dvije epizode ne znate što se događa, no razrada likova je fenomenalna, s vlastitom dinamikom, te vas upravo to ostavlja zakovanima. Zanimljivo je što fanovi stripa mrze seriju, dok oni koji su pročitali strip nakon serije tvrde da im je serija i dalje dobra. Producent joj je Seth Rogen – važan podatak, s obzirom da Seth inače ima tendenciju sve svoje filmove i serije raditi u duhu marice.

» Serijski ubojica

 1. Preacher
 2. The Night Manager
 3. Stranger Things
 4. Incorporated
 5. Luke Cage
 6. Billions
 7. How To Get Away With Murder
 8. The Grand Tour
 9. Game of Thrones
 10. Novine

Telegram.hr, uredništvo

» Telegram.hr / kultura

 1. Narcos
 2. The Young Pope
 3. The Crown
 4. The Americans
 5. Stranger Things
 6. Atlanta
 7. American Crime Story
 8. Better Call Saul
 9. House of Cards
 10. Game of Thrones

tportal.hr, Zrinka Pavlić

Odabrati deset iz berbe serija 2016. bila mi je totalna muka, kuka i motika. Ispljunula bih ih 20-25 da sam smjela, čak mi je palo na pamet hakirati sistem s forom: “Treće mjesto dijeli ovih sedam serija…”, ali ne mogu baš podvaljivat takve bureke. Pa eto, skučih se na nesigurnih deset. Zadnjih par pri blagoj bi mi promjeni raspoloženja moglo lako odletjeti ispod crte i prepustiti rang, štajaznam, BrainDeadu, You’re the Worst ili Willu Forteu, koji u seriji Last Man on Earth stalno pomiče granice onoga što se u humorističnim serijama radi, a što ne. No oko prvog mjesta ni sekunde nisam dvojila. Horace & Pete nisu samo najbolja serija godine, nego i desetljeća, golem iskorak iz svega što se snima u serijaliziranom formatu i – začepite nos jer slijedi iskren, ali ipak patetičan panegirik – dokaz da se mogu zbiti čuda ako okupiš hrpu talenta, volje, mašte i neovisan si o korporacijskim strukturama TV kuća. Okej, potrebno je i dosta love, ali nemojmo sada kvariti svečani trenutak. Horace & Pete, dame i gospodo! Pa dugo, dugo nitko… a onda ostalih devet.

» tportal.hr / TV kritika Zrinke Pavlić

 1. Horace and Pete
 2. BoJack Horseman
 3. The Young Pope
 4. Atlanta
 5. Crazy Ex-Girlfriend
 6. High Maintenance
 7. Brooklyn Nine-Nine
 8. American Crime Story
 9. The Crown
 10. Transparent

Večernji list, Samir Milla

Svi ljubitelji dobrih serija blagoslovljeni su da žive u doba takvog genijalca kao što je Louis C. K. Nakon pet sezona serije Louie odlučio se malo odmoriti i napraviti seriju za svoj gušt. Ali kakvu seriju! Sve izgleda tako jednostavno. Steve Buscemi i on vlasnici su malog bara u Brooklynu koji postoji točno 100 godina. Cijela plejada živopisnih likova ondje raspravlja o različitim temama, a mi se smijemo, ali i plačemo.

» Večernji list

 1. Horace and Pete
 2. Stranger Things
 3. The Young Pope
 4. The Americans
 5. Black Mirror
 6. Better Call Saull
 7. Happy Valley
 8. Westworld
 9. The Night Of
 10. Ófærð (Trapped)
15 komentara
 • Najgora epizoda Sherlocka do sad (jedna epizoda!!) je 15. najbolja “sezona” godine…

  Čudno da je toliko naših kritičara gledalo mladog papu.

 • zanimljiva ideja, zanimljive ljestvice, zanimljiv sveokupan ishod, pogotovo činjenica da serije koje jako volim nebudu na prvom mjestu u očima večine, ali dobro, better call saul nije ni na vidiku tako da ipak postoji neka ravnoteža u svemiru…
  simpatično je vidjeti koje uredništvo ima kakav ukus, i svi ga imaju manje više, osim ign adrie, neznam šta je s njima ali koda su taj popis radili botovi, androidi ili đinđeri – ta ljestvica koda nema dušu – kao da je netko uzeo popis 15 najgledanijih serija godine i na random izvukao top 10…neznam, nekako prazno mi se čini, čak i jutarnji i muf i index imaju nekakav ukus, koliko loš on bio, mislim da se nemože uspoređivat sa tportalom, po meni najlošija ljestvica svih ovih ljestvica, katastrofalan top 10 – neznam zašto you’re the worst nije na tom popisu ali znam da se zrinki nebi nikad obratio da me savjetuje šta da idem gledati u kino.
  simpatično je što je netko stavio black mirror, sherlock i brooklyn99 na ljestvicu a nije više 2014.
  mislim da sam vidio štamparsku grešku – netko je the flash stavio na ljestvicu, mora da je zajeb.
  fora je vidjet da je netkome preacher na prvom mjestu, neznam tko su serijski ubojice ali znam da su bukmarkirani i da ću držati oko na njima.
  vidim da večina dikrajda horacea i bojacka kao da nije ništa drugo bilo na tvu, nebi nikoga ubilo da je ubacio koju seriju kao što je rick & morty, vice principals ili nedo bog da je netko rekao review (meni osobno bolja serija od svih ovih gore komedija zajedno).
  sve u svemu dobro je, stranger thing je definitivno najbolja serija godine, westworld odma jaše iza…
  neznam kako the young pope može biti iznad narcosa i westworlda, možda je dobra serija ali nebi je gledao ni da me netko pribije na križ

 • morao bi pohvalit plan b- najbolji ukus serija od svih ovih portala; btw kupovao sam planb časopise kad su izlazili, svega mi 6 komada fali da upotpunim kolekciju; i kad smo već kod nostalgije – prije mnogo, mnogo godina, u tom istom časopisu sam prvi put ćuo za serijalu – bukmarkirao – i još uvijek sam tu
  respekt planu b

 • Happy Valley na cak dvije liste, to me je toliko obradovalo, jer sam stekao dojam da je nekako svima ispod radara, po meni najbolja serija godine, odl i zanimljiv izbor, bilo bi super kad bi ovo radili svake godine, od top 10 liste mi je drago vidjeti da je Stranger things na prvom mjestu izuzetno sam uzivao gledajuci je, Horace and Pete je remek dijelo, young pope jos nisam pogledao,Westworld me je unistavao prve 4 epizode, osobno nisam bio okej s tom serijom i na nagovor frenda sam se brutalno zakacio od 6 epizode, Atlanta je tako poucna i pametna a u istu ruku tako zabavna, People vs OJ mi je sigurno bila najiscekivanija serija godine i serija koju sam bas svaku epizodu sa zadovoljstvom iscekivao jer je imala to nesto, glumacki ansambl savrsen, Sarah Paulson napokon nakon svih ovih godina osvaja sve nagrade zasluzeno, Narcos nisam gledao, niti iskreno mislim bar zasad, dok Crown vec imam na watchlisti otkako je izisao al nikako da uhvatim vremena, mislim da je ovo nadolozece vrijeme kao stvoreno za dobro staro binge popodne u dva dana, Americans je po meni imalo najbolju sezonu do sada, drago mi je da su ih Emmyi napokon prepoznali, i za kraj BoJack je serija koju ja stvarno nemogu smislit probao par puta gledat, al jednostavno mi ne ide.

 • Vidim da ste bodovali po F1 sistemu. I takodjer vidi da ste medju prvih 10 preko veze ugurali BoJack Horseman (18+18) a izostavili The Night Of koji ga šije za 3 boda (25+6+6+2).

 • Samo bih napomenula ovome koji se žali da nema Ricka & Mortyja ni na jednom popisu – ne znam kako je s drugima, ali meni je to jedna od najboljih serija uopće, ali 2016. godine nije imala nijednu epizodu (druga sezona je završila 4. 10. 2015. i meni je za tu godinu serija bila na visokom drugom mjestu) pa i ne može biti u izboru.

  • smiješno je kad netko ovakve liste kritizira “jer nisu dovoljno dobre”, kad nitko nije odgledao sve serije, a i da jest – puno je dobrog i odlučit će često hype (ono što su svi gledali) ili subjektivni ukus.

   meni osobno je upravo Vaš, Zrinka, izbor bio najbliži.

 • Hi JaneThanks for the updated list. Another new app is Auslan Tutor’ Key Sign’ with 150 signs for people just starting out using key word signs. Very very well made by North Rocks Deaf & Blind Assoc, and each sign is done in a small video clip – not animation. Auslan (Australian). Some of the signs (only 20) are different to those done by those using Key Word Signing and people can check out the list on my Face Book page if they want. The best part is the App is FREE.

 • Koliko vam hrvatski kritičari imaju godina? Između 13 – 16?
  NIkad se nisam osjećao toliko glupavo kao nakon odgledane prve sezone stranger things. Da sam ne znam kakav nostalgični fan s djetetom u sebi… štogod.
  To i Horace and pete stavljati u isti koš?
  Pobogu …

Odgovori

Serijala je online magazin posvećen aktualnim i popularnim televizijskim serijama, kritici i novostima.

© 2009-2023 Serijala.com, sva prava pridržana

ISSN 2459-5861