Biramo: 10 najboljih novih serija – serijala.com
Trenutno čitaš
Biramo: 10 najboljih novih serija

Biramo: 10 najboljih novih serija

Svoju presudu ste dali. U vrlo tijesnom izboru, Modern Family proglasili ste najboljom novom serijom protekle sezone. Za naš jubilarni tisućiti članak pripremili smo vam naš izbor najboljih. Neki više, neki manje, no kroz prošlu sezonu kolektivno smo pogledali cijelu hrpu novih serija i naposlijetku odabrali finalnih, najboljih deset. Za razliku od prošlog puta, kada smo birali najbolje serije 2009. godine, odabrali smo samo jednog pobjednika, a ostatak poredali abecedno. Razlike su malene, svaku od deset navedenih vam bez puno razmišljanja preporučujemo. Naravno, ovisno o vašem ukusu, naginjete li više drami, akciji ili humoru. Ili svemu pomalo, poput nas. A najbolja nova serija protekle sezone je… 

Treme

Ljubav prema ovoj seriji ne može se opisati riječima. Ako ne poznajete Davida Simona, teško ćete razumjeti magiju kojom očarava gledatelje. Priča obična, produkcija jeftina i radnja spora, ali ne možete odvojiti oči od ekrana. Jel tajna u životopisnim likovima, glumcima koji ih portretiraju ili društveno provokativna tema i mjesto radnje? Isto kao i za The Wire teško je dokučiti točan recept. S prethodnom Simonovom uspješnicom Treme je povezan i preko Wendella Piercea i Clarka Petersa koje ćete ionako zvati Bunk i Lester bez obzira na imena njihovih likova. Posebno izdvajamo glazbu u seriji i potpuno suprotan pristup produkciji u odnosu na Glee.

Archer

Zašto imamo dojam da još uvijek niste probali ovu genijalnu novu animiranu seriju? Privlači li vas ili ne animirani žanr, Archer je jedna od najboljih novih komedija protekle sezone. Britak, bezobrazan, seksistički, jeftin, sirov humor umotan u odličnu animaciju te pojačan sjajnim voice castingom (H. Jon Benjamin, Judy Greer, Jessica Walter) čini ovo nezaobilaznim štivom za sve ljubitelje nekonvencionalnog, pomaknutog humora. Gle, dobro, ima seksa, akcije, one-linera, špijunaže, (animirane) golotinje, pištolja, kalaša, a povrh svega ne morate se bojati da će neki tinejdžer puknuti u pjesmu usred epizode. Hoćete sad pogledati?

Community

Postoji onaj posebni trenutak kad se jednostavno konektirate sa serijom. Možda vam je to bila partija šaha u prvoj sezoni Wirea, Jason Street u bolnici na kraju pilota Friday Night Lightsa, Donov govor ljudima iz Kodaka u prvoj sezoni Mad Mena… Iako se nitko neće naljutiti ako spomenete jedan od bezbrojnih pamtljivih momenata prije, ipak je Modern Warfare bio “the trenutak”; onaj koji će se pamtiti. Ali najviše od svega nam se sviđa što nas Community (za razliku od isto odličnog Modern Familya) podsjeća na nikad prežaljeni Arrested Development. Tko bi rekao…

Human Target

Najbolja nova akcijska serija koja neće gledatelja zadovoljiti samo po pitanju akcije, nego i humora. Osim toga, glavni trojac, Chance (Mark Valley), Winston (Chi McBride) i Guerrero (Jackie Earle Haley) je iznimno zanimljiv sa uvijek svježim doskočicama i dijalozima. Kroz 12 epizoda gostuje i podosta poznatih glumaca/glumica, a doživi li serija veći broj sezona, Christopher Chance mogao bi biti novi Jack Bauer.

Justified

FX je stekao reputaciju jedne od najboljih kabelskih mreža još kada je premijerno počeo prikazivati The Shield. Od Shielda je prošlo mnogo vremena, a FX je samo nadograđivao svoju paletu proizvoda sa kvalitetnim programom. Mreža koja nam je donijela Sons of Anarchy, Sunny in Philly, Rescue Me i mnoge druge, ove godine je predstavila Justified. Timothy Olyphant u modernom settingu kao neki šerif na divljem zapadu sa šeširom i čizmama jednostavno se ne smije propustiti. Čovjek je pokraden za Emmy nominaciju ove godine, Akademija ga je očigledno zaboravila, pa nemojte i vi. Nema ovdje ništa novo i revolucionarno, ali ipak ima nešto u toj redneck seljačiji istočnog Kentuckya što vam mami osmijeh na lice, pogotovo kad se Raylan Givens obračunava s bad-guysima.

Parenthood

Tako obična premisa, tako tipični likovi, a tako tople i ljudske priče. Parenthood koristi svaki klišejizirani filmski i televizijski lik koji postoji, od čangrizavog pater familijasa, djeteta sa ozbiljnom bolešću, samohrane majke sa problematičnom kćeri tinejdžericom, uštogljenu majku sa uzornom kćeri koja traži svoj identitet… A opet, ti vas likovi već u pilotu natjeraju na identificiranje sa njihovim životom, problemima i uspjesima. Kako? Sjajnim scenarijima i pričom koja kroz epizode varira od laganog humorističnog tona, do ozbiljne drame kroz izvedbe sjajne glumačke postave koja je nepravedno zakinuta za barem jednu Emmy nominaciju.

Men of a Certain Age

Sjajan glumački trojac kojeg čine Raymond Romano, Scott Bakula i Andre Braugher, od kojih je posljednji nominiram i za Emmy, čini osnovu ove dramedije o trojici prijatelja na prekretnici njihovih života. Njihovi su životi sasvim prosječni, životne pobjede rijetke i obično ih prate barem dva posrtaja. Tko bi rekao da ćemo iz tjedna u tjedan jedva čekati nove epizode o trojici srednjovječnih muškaraca?

Modern Family

Čini se da o Modern Familyu ne treba trošiti previše riječi. Svi ste ga već gledali, svi znate o čem se radi. Kritika ga obožava, nominacije i nagrade pljušte sa svih strana, a neki idu toliko daleko pa ga uspoređuju sa legendarnim Arrested Developmentom. Ipak, nemojmo ići toliko daleko. Moderna obitelj sa svojom sjajnom glumačkom postavom definitivno je, ne samo jedna od najboljih novih komedija na televiziji, već i vrh humora na televiziji općenito.

Spartacus: Blood and Sand

Cice i guzice, borbe mačevima i krv. Ne nužno tim redom. Tek kad smo vidjeli Spartacusa shvatili smo koliko nam je to falilo. U moru uzora smatramo kako je Spartacus uspio stvoriti svoj stil i pozdravljamo vidljivo klesanje tog stila tokom sezone. Rijetko možemo primjetiti i pohvaliti poboljšavanje neke serije sa svakom epizodom i zato moramo preporučiti Spartacusa kao lagano štivo od kojeg ne morate previše očekivati i zbog toga nemate pravo biti razočarani. Od druge sezone očekujemo još više.

The Pacific

The Pacific nije Band of Brothers. No, svejedno je bar jednako dobar. Epska HBO-ova miniserija očarala nas je ne samo svojim ogromnim i skupim produkcijskim vrijednostima, najvećim budžetom za televiziju u povijesti, već svojom velikom porukom i  ljudskom pričom unutar svih strahota pacifičkog teatra rata. The Pacific možda nije bio to što smo očekivali, no svejedno nas je osvojio. Pa kvragu, samo deseta epizoda nas je toliko puta slomila, pa razveselila, pa opet slomila da bi bio smrtni grijeh ne staviti Pacific na listu. Ako ste u mogućnosti gledanja samo jedne nove serije ove godine, neka to bude upravo ova. Nećete požaliti.

Tko nije uvršten?

Grizla nas je savjest što nismo neku od ispod navedenih serija uvrstili u izbor, pa je ovo svojevrsni honorable mention, serije koje zavrijeđuju vašu pažnju, no ipak se nisu uspjele ugurati među deset.

  • Caprica: Prequel BSG-a dočekali smo sa ogromnom skepsom. No pilot nas je ugodno iznenadio, pa iako (zasad) nije blizu veličini originala, jedno je od rijetkih kvalitetnih novih SF štiva na televiziji.
  • Glee: Upali smo i mi u Gleemaniju početkom sezone, pisali pohvalno o seriji, no nastavak sezone nije nas previše oduševio, pa Gleeja nema u prvih deset.
  • Hung: Thomas Jane i ekipa čine vrlo dobru ljetnu seriju za pustiti mozak na pašu, no zbog više od par sitnica (čitaj: svi likovi osim Janeovog) nema mjesto među deset.
  • Life Unexpected: Britt Robertson i ekipica razbili su nam barem neke predrasude koje smo imali o The CW-u. Tko bi rekao da ova mreža može izbaciti nešto što ne vrijeđa gledateljevu inteligenciju?
  • The Good Wife: Istakla se na Zlatnim globusima i Emmyima, no još uvijek nije privukla našu pažnju. Da, priznajemo, još je nismo pogledali, no poprilično glasna kritika nagovara nas da ispravimo i tu nepravdu.
13 komentara

Odgovori

Serijala je online magazin posvećen aktualnim i popularnim televizijskim serijama, kritici i novostima.

© 2009-2023 Serijala.com, sva prava pridržana

ISSN 2459-5861