Archer (1. sezona) – serijala.com
Trenutno čitaš
Archer (1. sezona)

Archer (1. sezona)

Prvo. Motivacija za čitanje.

Archer

Super, sad kad imam vašu pozornost, možemo dalje. Ajmo, oči dolje. Dakle.

Archer djeluje kao kao nešto što biste prije našli na [adult swimu] (kasnovečernjem / noćnom programu Cartoon Networka), nego FX-u. Štoviše, ovo je FX-ov prvi izlet u animirane vode, ako se ne varam. Prvo pa Mad Men, rekli bi na AMC-u (nisam htio biti šovinist, pa malo modificirao narodnu).

Bilo da više naginjete mainstreamu Family Guya i South Parka ili nešto opskurnijim biserima sa [adult swima] / Cartoon Networka tipa Venture Bros. ili Aqua Teen Hunger Force (što je više područje kolege Marijana, nego moje), Archer je bez problema u top tri animirane humoristične serije trenutno. U biti komedije na televiziji općenito.

Kreirao ga je Adam Reed, kojeg vjerojatno (ne) znate kao autora Frisky Dinga te Sealaba 2021, također zabavnih primjeraka adult animated comedy žanra (nemojte me tjerati da prevodim u “animiranu komediju za odrasle”), emitiranih na [adult swimu]. Par epizoda Frisky Dinga, parodije superherojskog žanra, sam tek površno pogledao i djeluje odvratno dobro. No, nemojte vjerovati meni, IGN ga je uvrstio u top 100 najboljih animiranih serija / crtića (da, crtića – ima svega na listi, od Zekoslava Mrkve do Batmana). Sealab 2021 nisam gledao (još), no par riječi možete naći na NOSF-u. Dosta digresije. Uglavnom, Reed nije s kruške pao u FX-ovo dvorište.

Archer

Iako se čini da je radnja smještena u 60-e – uvodna špica, frizure, odjeća, automobili, Rusi i neprijateljski KGB, ima tu raznih high tech geđeta od GPS-a, HD ekrana (kunem se da je netko spomenuo 1080p video), računala i sličnog.

Archer je hiperbolirana parodija Jamesa Bonda i svih ostalih superšpijunskih filmova, prepuna sirovog, jeftinog i bezobraznog humora. Plus bodovi za genijalni opservacijski humor. Na granici dobrog ukusa balansira jednako dobro kao pijani biciklist po pločniku, što je savršeno. Ubačena je hrpa pop kulturalnih referenci koje je teško poloviti na prvo gledanje, a i često su prilično opskurne. No ako vas veseli, ima i toga.

Glavni akteri su članovi elitne špijunske agencije ISIS, čija je organizacija na razini hrvatske javne uprave. Zaposlenici za vrijeme radnog vremena igraju “bang, marry, kill“, a lozinka na centralnom računalu je “gost”. Ima tu dosta međuuredske ševe, a serija općenito obiluje seksualnim aluzijama.

Voditeljicu agencije Malory Archer prvi put upoznajemo za vrijeme telefonskog seksa sa šefom ruskog KGB-a. Glas joj posuđuje Jessica Walter (Lucille Bluth, Arrested Development), a voice casting ostalih likova također je savršeno pogođen. Glavni junak je top špijun i sin voditeljice agencije, Sterling Archer. Egocentrični šovinist, seksualno ugroženi, bezobzirni, sebični alfa muškarac sa opakim edipovim kompleksom, što se očituje i u njegovom kodnom imenu – Duchess. U njegovoj sjeni je puno sposobnija agentica Lana Kane skladnih, khm, proporcija (da, ona iz prve slike).

Da je Archer u suštini zapravo više uredska komedija nego špijunska akcija potvrđuje šarolikost ostalih likova. U kojoj je drugoj špijunskoj ekranizaciji jedan od glavnih likova nesigurni i uštogljeni računovođa u vezi sa superzgodnom agenticom Lanom, a da usput ševi glupavu sekretaricu i još poneku službenicu druge špijunske agencije?

Produkcijski malo jača kuća donijela je i kvalitetniju animaciju. Izgled likova je zapravo baziran na vektoriziranim fotografijama glumaca koji su im posudili glasove. Vizualni stil je odličan; retro stil i ugođaj te općenito realistični detaljni crteži sjajno dočaravaju ambijent. Primjerice, ured šefice Malory. Gotovo da možete opipati drvo.

Archer

Prva sezona od 10 epizoda nedavno je završila, a dobre su vijesti da je FX naručio 13 epizoda za drugu sezonu. Loše vijesti? Gledat ćemo ih tek 2011.

Probajte, možda vam se svidi. Ako ne, srećom za vas, Two and a Half Men ima čak sedam sezona, te još najmanje dvije.

Woodhouse! Do we have any lube? Like, in this point, even olive oil would…

– Archer

Sir, that stolen lemur bit one of your prostitutes right in the face, and she says she can’t go to hospital because she’s quote, ‘tripping balls’

– Woodhouse

Do you really want to open this can of trust-breachy worms right after I caught you and my ex-boyfriend with a dead hooker in the trunk?

– Lana

Promo

Pay Attention

Offensive

Stapler

Tongo

9.2 10 1
9.2

Žanr:

Autor:

Mreža:

Glume:

Datum premijere:

5 komentara

Odgovori

Serijala je online magazin posvećen aktualnim i popularnim televizijskim serijama, kritici i novostima.

© 2009-2023 Serijala.com, sva prava pridržana

ISSN 2459-5861