Recenzija: The Gilded Age (“Pozlaćeno doba”) — Christine Baranski i njujorška elita 19. stoljeća – serijala.com
Trenutno čitaš
Recenzija: The Gilded Age (“Pozlaćeno doba”) — Christine Baranski i njujorška elita 19. stoljeća

Recenzija: The Gilded Age (“Pozlaćeno doba”) — Christine Baranski i njujorška elita 19. stoljeća

Prije nešto više od desetak godina, autorica popularne britanske serije Upstairs, Downstairs Jean Marsh i Hugh Boneville, lord Grantham iz ITV-jeve uspješnice Downton Abbey, porječkali su se oko Marshine tvrdnje da su Julian Fellowes i Gareth Neame, izvršni producenti Downton Abbeyja, pokrali njezin Upstairs, Downstairs za svoju seriju. Iako je to bilo vidljivo svima sa zdravim očima — Neame je tvrdnje nevoljko priznao tek 2019. Ideja za Downton Abbey “sinula” mu je dok je vrteći po programima ugledao neku staru epizodu Upstairsa i baš je tada odlučio modernizirati projekt i izbaciti ga na tržište za novu generaciju publike. I promijeniti mu ime, naravno.

Julian Fellowes pak od 2012. priča o potencijalnom spinoffu Downtona, a pothvat je svoje neke prve obrise dobio sredinom 2016. The Gilded Age se u međuvremenu razvio u samostalni projekt tako da nema sadržajne poveznice s Downtonom i nema brige da ćete nešto propustiti jer niste gledali Downton. U nekom trenutku serija je prodana NBC-ju (Universal Television je i dalje jedan od producenata), ali na koncu je ipak završila na HBO-u.

Američko Pozlaćeno doba razdoblje je od otprilike sedamdesetih godina 19. stoljeća do početka 20. stoljeća. Snažan ekonomski rast pratio je ogroman rast plaća i potrebu za radnom snagom koja se sve više doseljavala iz Europe. Industrijalizacija je tražila nekvalificiranu radnu snagu koja je zarađivala više nego što je mogla u Europi. Naravno, to razdoblje su obilježile ogromne i sve brže rastuće razlike između siromašnih i bogatih čije posljedice osjećamo i danas.

Priča serije započinje usred ovog razdoblja — točnije 1882. godine — i prati mladu Marian Brook (Louisa Jacobson) koja se nakon smrti oca, generala Unije, pod prijetnjom potpunog bankrota seli iz Pennsylvanije u New York kod svoje dvije tete, Agnes van Rhijn (Christine Baranski) i Ade Brook (Cynthia Nixon). Agnes i Ada su pripadnice staromodne garniture njujorških bogatašica, samoprozvane elite koja u svoje redove ne pušta nikoga tko je svoj novac zaradio za vrijeme industrijalizacije. Mlada Marian na svojem putovanju upoznaje ambicioznu Afroamerikanku Peggy Scott (Denee Benton) koja se u New Yorku želi probiti kao spisateljica. Igrom slučaja Peggy dobiva posao Agnesine tajnice, dok probleme s vlastitom obitelji pokušava sakriti ispod tepiha. Uz sve ostale probleme i zapreke na koje nailazi, Peggy se na svakom koraku susreće i s rasizmom, ponekad upravo i od osoba koje smatra prijateljima.

U Agnesino susjedstvo doseljava se obitelj Russell, željeznički tajkun George (Morgan Spector), njegova žena Bertha (Carrie Coon) i djeca Larry (Harry Richardson) i Gladys (Taissa Farmiga). Russellovi su pripadnici “novog novca” i nakon što se usele u ogromnu palaču nailaze na otpor stare garde. Georgea pokušavaju preveslati na razne načine ne imajući na umu da ima više novca od Boga, a Berthu ostale žene ne žele prihvatiti u svoja društva, dobrotvorne udruge i na razne druge društvene događaje tog doba.

Carrie Coon i Morgan Spector / HBO

Plejadu sporednih likova popunjava posluga, baš kao i u Downton Abbeyju, koja daje određeni balans dinamici onih jako bogatih, malo manje jako bogatih i siromašnih. Ono što odvaja seriju od Downtona jest što posluga dobiva puno manje prostora nego u ITV-jevoj seriji, ali ponavljanje ideja i tema je više nego očito. Dramsku okosnicu radnje čine vlasnici palača i bogatstva te njihove međusobne borbe, a posluga dobiva mrvice u smislu marginalnih priča i gotovo beznačajnih prijepora i podrugljivog bockanja prema gospodarima. Većinom prema susjedovim, ne prema svojim gospodarima.

Ako mislite da je The Gilded Age samo Downton Abbey presvučen američkim naglascima… pa, potpuno ste u pravu. Ulozi u seriji su prilično minimalni i ona manje ili više krstari na trivijalnim sukobima koji se odvijaju s tri para rukavica sa svake strane, uz par ozbiljnijih okršaja koji bivaju zaboravljeni kroz epizodu-dvije. Iako vizualno raskošna i s prekrasnim kostimima, radnja ipak pati, jer su konflikti i okršaji više sapuničasti nego dramski, zbog čega bismo mogli reći da serija više naginje farsi nego drami. Christine Baranski čini sve kako bi kanalizirala Maggie Smith iz Downtona, ali dijalog ju nažalost ne prati kako bi trebao. Odlična je to glumačka izvedba, ali i takva kakvu smo već nekoliko puta vidjeli u projektima Juliana Fellowesa.

Ipak, glavna zvijezda serije je Carrie Coon i njezina izopćena Bertha Russell koja se svim silama pokušava ugurati u elitno društvo “starog novca” i učiniti sve što je u njenoj moći da do svog cilja i dođe. Nametljiva je to i vrlo samouvjerena izvedba s iznenađujućom dozom tjeskobe i sentimentalnosti.

Louisa Jacobson (jedna od kćeri Meryl Streep) i njezina Marian obavljaju velik dio posla da gledatelja uvedu u visoko društva New Yorka osamdesetih godina 19. stoljeća. Nažalost, time Marian postaje više lista s pitanjima nego formirani lik u seriji, iako je Jacobsen i više nego na razini zadatka. Osim raznog čuđenja normama elitnih stanovnika New Yorka, Jacobson je dopao i ljubavni side-plot budući da je tehnički ona glavna junakinja serije.

The Gilded Age je dobra serija, tehnički odlično napravljena, ali scenaristički i tematski više čaj od kamilice nego žestoko piće. Pronaći će svoj put do gledatelja baš zbog te svoje nenametljivosti i neciničnog pristupa. U svom klasičnom stilu Julian Fellowes pripremio je u “Pozlaćenom dobu” pitko televizijsko štivo sa sitnim rizicima i garantiranim dobicima. Želite li pustiti mozak na pašu, ovo je odlična serija. Oni željni većeg izazova mogli bi ostati razočarani.

The Gilded Agre (“Pozlaćeno doba”) bit će dostupno od ponedjeljka, 25. siječnja na HBO GO-u, a istog dana u 20:00 emitirat će se na linearnom HBO kanalu. Pet epizoda prve sezone za recenziju ustupio nam je HBO Adria.

6.5 10 1
6.5

Žanr: Drama

Autor: Julian Fellowes

Mreža: HBO

Glume: Carrie Coon, Cynthia Nixon, Louisa Jacobson, Morgan Spector

Datum premijere: 25. siječanj 2022.

Datum premijere (HR): 25. siječanj 2022.

Pet epizoda prve sezone pogledano je za recenziju.

Komentari (1)
  • Ovo ćemo preskočiti.

    Ima šta od novih serija da valja ili da crpim Succesion i My Brilliant friend do kraja? Je li ovaj 1883 vrijedan gledanja?

Odgovori

Serijala je online magazin posvećen aktualnim i popularnim televizijskim serijama, kritici i novostima.

© 2009-2023 Serijala.com, sva prava pridržana

ISSN 2459-5861