Parenthood (pilot) – serijala.com
Trenutno čitaš
Parenthood (pilot)

Parenthood (pilot)

Teaser nas upoznaje prvo sa Adamom (Peter Krause, “Six Feet Under”, “Dirty Sexy Money”), zatim i sa njegovom braćom i sestrama: Sarah (Lauren Graham, koja se još uvijek jako dobro drži i par godina nakon “Gilmoreica”), razvedenom ženom bez novca koja se sa svojih dvoje tinejdžera vraća u obiteljsku kuću; radoholičarkom Juliom (Erika Christensen, ljepša verzija Julie Stiles) i njenim mužem Joelom (Sam Jaeger); ocem Zeekom (Craig T. Nelson, znate ga sigurno od svuda, ali osim ako niste jako oštećeni, ne i po imenu) kojem su začepljeni odvodi; te naposlijetku i sa Adamovom ženom Kristinom (Monica Potter, prilično osušenog i ispijenog izgleda otkad je zadnji put viđena u “Boston Legalu”) i njihovom djecom. Sve to u prvih nekoliko minuta, vrlo brzim tempom, fino montiranim scenama i bez gubljenja vremena dobijemo opći pregled likova i situacije, a otprilike možemo pogoditi i što će uslijediti u njihovim životima.

Adamov osmogodišnji sin Max ne želi igrati bejzbol, već bi rađe slagao kompleksne konstrukcije od LEGO kockica (standardni televizijski foreshadowing za autizam), no tata ga nagovori obećanjem sladoleda za nagradu. Adam im je uz to i trener, a pomoćnik mu je i posljednji od braće, Crosby (Dax Shepard, dečko Kristen Bell), koji kasni na utakmicu zauzet pronalaženjem termosice s doniranom spermom u frižideru svoje djevojke (Marguerite Moreau, mmm) nakon pomirbenog seksa.

Nimalo neočekivano, usprkos nepovjerenju ostatka djece u timu i pritisku prenabrijanog djeda, Max uspije pogoditi lopticu kada dođe njegov red za udaranje i nakon opće zbunjenosti, osvaja bazu, no sudac proglašava aut.

Adam u tom trenutku naravno poludi (brilijantan je Krauseov pogled) i posvadi se sa sucem, odlično izrežiranom scenom sa pratećom kamerom koja učini nekoliko punih krugova oko njih i Dylanovom Forever Young (bržom verzijom) koja govori više od bilo kojeg dijaloga. Tada su me već kupili, a tek se pojavila špica.

Parenthood

Nisam puno čitao o seriji prije premijere, makar je puno najavljivana, Howardovog filma sa Steveom Martinom slabo se sjećam, a seriju iz ’91 nisam nikada gledao (što je prilično čudno, pošto je Joss Whedon bio jedan od scenarista). Poznato mi je bilo samo da je Maura Tierney (Abby, “ER”) odstupila iz serije zbog raka dojke (tužno, i šteta, jer čini mi se da bi joj uloga odgovarala, no i Lauren Graham uvijek je lijepo vidjeti), te da je ovu novu verziju razvio i vodit će Jason Katims (također showrunner “Friday Night Lightsa”, ranije i “Roswella”, a prije toga najznačanije, pisao je za “My So-Called Life”).

Katimsovo ime bilo je dovoljan razlog za gledanje, jer dvije od ove tri serije sam su vrh obiteljskih drama i televizije općenito. Očekivano je bilo i da će čak i klišejno postavljena radnja u njegovim rukama biti izvedena odlično, kako je i bilo. Postoji neka inherentna ljudskost u njegovim scenarijima koja skoro svakoga natjera na empatiju i povezivanje s likovima.

Pomaže i fenomenalan ansambl, većinu njih već ste vidjeli negdje, ako ne i pratili godinama u serijama u kojima su igrali velike uloge. Osim već spomenutih, treba istaknuti i baku, Bonnie Bedelia (Holly McClane) koja, doduše, nije imala neki velik screen time u pilotu.

Kemija među glumcima odlična je, pogotovo braćom i sestrama – s vrhuncem u sceni pred kraj epizode kada se svi nađu u istoj prostoriji i uslijedi bratsko-sestrinski banter i rasprava o dotadašnjim događajima u epizodi. Fantastično napisano, odglumljeno i režirano. Tada su me dobili potpuno.

Moram još jednom istaknuti i Petera Krausea – kada mu glas pukne na “dad, there is something wrong with my son” – predivno. I sam kraj epizode, ovaj put sa sporijom verzijom Forever Young – odlično, odlično, odlično.

Ako ste gledali FNL ili MSCL, vjerojatno znate što vas čeka – tople, ljudske priče s kojima se možete povezati ili samo suosjećati, gut wrenching momenti i odlična drama. Ako ratingsi ne zakažu. No, da se mene pita, Katims bi imao siguran posao sljedećih pet godina. Jer, ova serija, iako ne nudi neviđenu ili originalnu priču, sudeći barem po pilotu, a i po Katimsovoj reputaciji, ta priča biti će nam vrlo lijepo ispričana.

8 10 1
8

Žanr:

Autor:

Mreža:

Glume:

Datum premijere:

4 komentara
 • Ova serija je samo odlična verzija ABC-jevog Brothers & Sisters. Nevjerojatno je kako se dvije, gotovo identicne ideje za seriju, mogu razlikovati. I to u velikoj mjeri jer jedna ima Jason Katimsa, a druga nema. Glumacki ansambl je odlican, tempo pilota je odlican, sve je odlicno. Ta “patetika”, koja je cesta u americkim serijama, u rukama nekog sposobnog se pretvara u cisto zlato. Dobro si spomenuo onu scenu kada mali gaca po vodi, a stari prica s dedom. Odlicno, jebemu. FNL i MSCL, manjim dijelom i Roswell, su odlicni. Biti ce i ovo.

 • Mene strah ratingsa. Ovo ne smije biti otkazano. Meni je tempo bio malo prejak, ali sto ja znam. Ono “There’s something wrong with my son” je sjajno.
  A ova Potterica je bome i u BL bila cackalica. Nije mi se tamo svidjala, a gluma joj je carbon copy iz BL-a. Doduse tamo je imala i iritantan lik.

  Odlicna recenzija. Ja sam za to da se statleru plate 3 kutije cigareta po recenziji i neka pise predstavljanja i season recapove.
  Waldorf dobije pive kad se prikljuci.

 • Brothers & Sisters, vidiš, nije mi ni palo na pamet da je ovo slično tome.

  “A ova Potterica je bome i u BL bila cackalica. Nije mi se tamo svidjala, a gluma joj je carbon copy iz BL-a. Doduse tamo je imala i iritantan lik.”

  O da. I tamo je (kao i hrpetina drugih) samo nestala bez traga.

  “Odlicna recenzija. Ja sam za to da se statleru plate 3 kutije cigareta po recenziji i neka pise predstavljanja i season recapove.”

  :)) :)) :)) :)) :))

 • Nisam još pogledao, ali budem ovaj vikend. Izgleda obecavajuce, a pošto je ova serija na NBC-u mogla bi ona imati dugi vijek trajanja, pogledajte samo Heroje :)
  Btw meni je B&S odlicna serija, doduse bila je prve 3 sezone a sad je obicna gledljiva drama, malo me razočarala.

Odgovori

Serijala je online magazin posvećen aktualnim i popularnim televizijskim serijama, kritici i novostima.

© 2009-2023 Serijala.com, sva prava pridržana

ISSN 2459-5861