V 1×09: Heretic’s Fork – serijala.com
Trenutno čitaš
V 1×09: Heretic’s Fork

V 1×09: Heretic’s Fork

Osoba sa slike iznad je Posjetitelj vojnik. Premda se činilo kako će taj vojnik biti nešto opako, sve one najave, “još niti jednog nisu poslali”, “morat će počistiti nered za njim”, čovjek se ponada da je on nešto posebno. Međutim, osim što je malo bolje naoružan i istreniran za borbu, vojnik Posjetitelja se ne razlikuje previše od klasičnih Posjetitelja. Već je bilo jasno kako on neće obaviti svoj zadatak uspješno.

Ova epizoda je nešto bolja od prethodne, premda serija i dalje pati od problema s kojima sam se bavio u recenzijama proteklih epizoda, stvari sada postaju nešto napetije. Anna napokon odlučila poslati vojnika na zemlju, Chad Decker bio na operaciji, Posjetitelji znaju za bebu… I dalje se ne događa nešto konkretno, i dalje Anna priprema vojnike, ovi na zemlji čekaju kad će Posjetitelji napasti, sve je u stanju pripravnosti. Kako se polako bližimo kraju sezone, vrlo je izvjesno da prije posljednje epizode nećemo ni vidjeti ništa konkretno.

Pod riječ konkretno, dakako, ciljam na taj dugoočekivani sraz Posjetitelja. Zapravo još ne možemo sa sto postotnom sigurnošću ni reći zašto su oni došli zemlju, no sigurno nije zbog mira, a ovim tempom kojim serija ide, možemo biti zadovoljni što uopće išta i znamo. Fascinantno je da se nakon devet epizoda još uvijek nije dogodila neka značajnija promjena u priči, još uvijek sve ostaje na riječima, a sezona će imati tek 12-tak epizoda. Baš zato što nema, recimo, 22 epizode, sezona je mogla biti daleko zanimljiva, ne mora se pretjerano razvlačiti, može se nešto napraviti, no oni rade baš suprotno.

Od zbivanja u ovoj epizodi valja izdvojiti akcijske scene unutar kuće Thompsonovih gdje je Posjetitelj vojnik krenuo u napad. Baš kao i efekti, tako i akcijske scene izgledaju prilično neuvjerljivo, čak i nadprosječno trzakanje kamerom nije uspjelo prikriti slabašne scene sukoba. Dakle, Anna se iznenadila kada je saznala kako je Valerie trudna, to se još nije dogodilo, pa tako šalje vojnika da je locira i eliminira. Očekivano, on u tome nije uspio, i eto još jednog neuspjeha.

S druge strane, uspješna je bila operacija Chada Deckera, moram priznati da mi se njegov karakter činio pomalo nepotrebnim u toj čitavoj priči, samo uokolo izvještava, ni sam ne zna što bi, sve do operacije koja je bila prekretnica. Kao i za svaku uslugu koju Posjetitelji naprave ljudima, tako će i za ovu oni nešto dobiti zauzvrat. U ovom slučaju će Chad pokušati saznati što je više moguće stvari o Petoj koloni, te ih ljudima prikazati u što lošijem svjetlu. Tako je moguće da ipak nije nepotreban, te da bi kasnije njegova uloga mogla biti presudna, pitanje je, je li on na strani Posjetitelja ili ljudi?

Nakon što je očuvala živu glavu, Valerie sa doktoricom Posjetiteljicom odlazi negdje daleko, a Ryan ostaje sa svojom skupinom u kojoj su FBI-ova agentica Erica Evans, svećenik Jack Landry te Kyle Hobbes. Sad ponovno nemaju nešto posebnoga za raditi, ovo s Valerie su riješili, tako da je na scenaristima da ponovno nešto ubace za sljedeću epizodu. Samo da sezona prođe, a od glavne radnje ništa. Malo se razvila situacija što se tiče Tylera, nakon što je primljen za život na brodu Posjetitelja, Lisa mu dolazi u kuću te ga nagovara da ipak ostane doma. On, naravno, ljut.

Iako nešto bolja epizoda od prethodne, sve to izlazi na isto. Radnja sporo napreduje, serija se ponaša kao da ima preko 20 epizoda, a ne tek 12, ovo sve što smo dosad vidjeli je moglo stati u kakav cjelovečernji film, izbacimo li sve nepotrebne scene. Što se gledanosti tiče, kreće se oko 5 milijuna, ako ne znate koliko je to slabo, možda je dovoljno napomenuti da FOX-ove animirane serije gleda više ljudi. Tako da je vrlo izvjesno da nećemo gledati drugu sezonu, pa bi bio red da nam u ovih još nekoliko preostalih pokažu nešto vrijedno spomena.

punapunapraznapraznaprazna

16 komentara
 • He, he, pa kad se to podrazumijeva…

  BTW mislim da se epizoda zove Heretic’s Fork (a ne Work), po onoj Hobbesovoj spravici za mučenje…

 • Jeste Fork, riješeno. Što se Tylera tiče, a i meni je više dosadilo pisati iritantni sin. :) Malo za promjenu ovako, dok ne počne opet previše iritirati. Dobro je dok ga ne gledamo puno.

 • onaj tko je uistinu iritantan je Chad. light verzija michaela j foxa. serija mi je inače ok, nije toliko loša koliko se ovdje piše, ali bože moj, već sam zaključio da spadam u manje zahtjevnu publiku (P break mi je bio dobar i u četvrtoj! ;-)). u ovoj epizodi je i mene razočarao soldier. totalno bez veze izvedeno, a očekivao sam nekog tko će preorati pola grada…

 • “(P break mi je bio dobar i u četvrtoj! ;-))”

  *headdesk*

  Sori, morao sam se ubaciti tu :))) (btw. autor recenzije ti je fan PB-a, pa cete se tu naci :)
  Od V-a sam odustao nakon pete epizode, nemam se volje forsirati losim SF-om samo zato sto je SF… A V je los. Ima pametnijih stvari za gledati :) Ali ono, koga veseli, jel… :)

 • A mora bit druge sezone jer nema teorije da ovi posjetitelji poraze zemlju ili zemljani poraze njih u 3 epizode uz ovakvu sporu radnju, moraju to nekako kompletirati do kraja.Ovo sve dosad bi stalo u 3 epizode, a i serija je puna rupa, kao što je netko gore napisao oni sami sebe zovu V

 • daj neku preporuku. trenutno pratim LOST (naravno! bez premca!), FF, V i Pacific. Sa svime od navedenog sam zadovoljan, inače ne bih gledao. Od aktualnih serija sam još probao s Fringe, al to mi je bez veze (jednu i pol epizodu pogledao i odustao). Što da još probam gledati? Samo, ne da mi se baš gledati serije koje su već na X-toj sezoni, tipa “24”.

 • Breaking Bad pod obavezno.
  Fringe nisam ni ja gledao, ali eto, pametniji ljudi od mene tvrde da je kasnije puno bolji. Prva je sezona dosta standalone-ish.
  Dextera slobodno ako jos nisi. Sons of Anarchy i Mad Meni su navodno isto obavezno stivo, ali to jos nisam stigao pogledati, ceka ljeto.
  Ja cu preporuciti Parenthood ako te takav tip serije interesira.
  E – ako mora biti nesto od SF-a, Caprica. Serijala approved.

 • stvarno koji smijeh je bio ovaj soldier. tolika najava, ja vec pomislio da ce nekog dinosaura poslat, da ce preorat pola grada, a ono neki wussy kojeg su zabili u pola minute. :)

 • Da Fringe je malo spor u prvoj sezoni, tj svaka epka za sebe ali po meni vrijedi truda u svakom slučaju nema rupa ko V pa ak možeš to gledat. Meni su trenutne epizode u Fringe-u predobre, uz breaking bad najviše njega iščekujem, a inače niti nevolim SF serije

 • Spartacus blood and sand odlicna serija.. prve 2epizode nisu nesto… ali kasnije epizoda iz epizode sve bolja.. prica odlicna cak mi je bolja od Gladiatora

 • A sad da se vratimo na V.. :D
  jedino se vidi da je Kyle čovjek od akcije.. Kod njega nema zaje…. i on će sve riješiti..Kad bi svi manje pričali, a više radili, možda bi i gledanost bila bolja..

 • Da ali zato će zabiti sjekiru u posjetiteljskog vojnika, i umjesto da ga dokrajči, preplašeno otrčati u auto…

Odgovori

Serijala je online magazin posvećen aktualnim i popularnim televizijskim serijama, kritici i novostima.

© 2009-2023 Serijala.com, sva prava pridržana

ISSN 2459-5861