Igra prijestolja i Homeland večeras u 16:9 formatu na HRT-u – serijala.com
Trenutno čitaš
Igra prijestolja i Homeland večeras u 16:9 formatu na HRT-u

Igra prijestolja i Homeland večeras u 16:9 formatu na HRT-u

Nakon što je prošli tjedan najavljeno, danas se HRT i službeno osvrnuo oko jesenske sheme, te najavio i da po prvi put kreću u puni 16:9 format slike.

Danas, 16. rujna na HRT-u je i formalno započela jesenska shema, a uz hrpu novog sadržaja (23 nove televizijske emisije, filmovi, serije i ostalo), po prvi puta emitiranje programa vršit će se u 16:9 formatu slike. Zasad još ništa od HDTV-a, ali nadamo se i tome jednog lijepog dana. Objavu za medije možete pročitati u nastavku.

Programsko vodstvo HRT-a na današnjoj je sjednici Programskog vijeća prezentiralo pojedinosti jesenske sheme i njezinu usklađenost s orijentacijom pojedinih radijskih i tv kanala javnog servisa.

Jesenska shema na televiziji započela je ovog ponedjeljka 16. rujna te donosi brojne nove sadržaje među kojima su 23 nove televizijske emisije, brojni filmovi, serije i ostali sadržaji.

Uvodnu riječ održao je ravnatelj programa HRT-a Goran Rotim. Jesenska shema započinje danas, i to u formatu 16:9 na svim našim kanalima. Njezine odlike su u tome da svaki kanal bude prepoznat i profiliran kod specifične publike kojoj se obraća, rekao je Rotim.

Prvi program je opći i obraća se najširoj publici, Drugi ima sportske sadržaje, obrazovne, religijske, zabavu i ležerniji pristup, Treći je usmjeren na kulturu, znanost i obrazovanje a četvrti je informativni.

Glavni urednici kanala potom su predstavili programska usmjerenja i sadržaje koji će se od jeseni gledati na svakom od njih. Glavna urednica HRT 1 Gordana Mrđen rekla je kako na Prvom kreću nove emisije te kako je jedan od glavnih zadataka ostvariti što bliži kontakt s gledateljima. Programski prioriteti su takvi da ono što smatramo javnim sadržajima nastojimo učiniti što kvalitetnijim, rekla je Mrđen.

Govoreći o Drugom programu, glavna urednica HRT 2 Maja Tokić kazala je kako su među ciljevima podizanje gledanosti u popodnevnom terminu, kao i povećanje proizvodnje vlastitih sadržaja.

Treći program, pokrenut prije godinu dana, prema riječima svoga glavnog urednika Deana Šoše donosi puno novih emisija kao i  drugačije obrađivanje sadržaja koje će biti  dinamično i moderno. Želimo doprijeti do što šireg kruga primatelja a pri tome nam je važna suradnja sa kulturnom i znanstvenom zajednicom, istaknuo je Šoša.

Glavna urednica HRT 4 Sanja Gvozdanović rekla je kako na Četvrtom kanalu od ove jeseni slijede vijesti svaki puni sat te kako će se program emitirati 24 sata na dan.

Glavni urednici radijskih kanala također su predstavili novosti koje ćemo od jeseni moći slušati na valovima radija. Među njima je i puno više novosti i informacija, najavio je Vladimir Kumbrija, glavni urednik Prvog programa radija.

Članovi Programskog vijeća potom su iznijeli svoje primjedbe na shemu i sadržaje. Predsjednica Vijeća Nina Obuljen te članica Vijeća Neda Ritz upitale su zbog čega se ukidaju pojedine emisije, poput Globalnog sijela, Horizonata i Među nama. Na to je dogovorio Rotim kazavši kako niti jedan sadržaj nije ostao zakinut, štoviše, kako je javnih sadržaja i više nego prije.

Obuljen je također rekla i kako Vijeće želi uvid u programske budžete, na što je odgovorila ravnateljica produkcije Marija Nemčić, koja je rekla kako su budžeti  unutar financijskog plana za 2013. godinu, te kako će se zbog rebalansa uštedjeti 5,1 milijun kuna, a više novca dodijeljeno je kulturi.

Glavne primjedbe članice Vijeća Marine Mučalo odnosile su se na po njezinim riječima prevelik broj nedovršenih projekata, dok se Ivica Maštruko založio za izmjenu ugovora između HRT-a i Hrvatske biskupske konferencije.

Programsko vijeće je potom donijelo zaključak kako nema dovoljno elemenata da procijeni o tome hoće li se ostvariti programske obveze sukladno ugovoru s Vladom RH. Također je zaključilo i kako će upozoriti ravnateljstvo da su informacije koje su dostavljene nedovoljne, te kako će konačnu procjenu donijeti kada se dostave dodatne informacije.

Vijeće je na kraju sjednice prihvatilo izvještaj povjerenika za korisnike usluga Zvonka Šeba.

Komentari (1)

Odgovori

Serijala je online magazin posvećen aktualnim i popularnim televizijskim serijama, kritici i novostima.

© 2009-2023 Serijala.com, sva prava pridržana

ISSN 2459-5861