Britanski Sherlock u travnju na HTV-u – serijala.com
Trenutno čitaš
Britanski Sherlock u travnju na HTV-u

Britanski Sherlock u travnju na HTV-u

Iako ćemo treću sezonu odličnog BBC-jevog Sherlocka čekati još najmanje godinu i pol – ako ne i više – Hrvatska televizija pobrinula se da nam malo uljepša dan, najavivši otkup serije. Tri epizode prve sezone na drugi program HTV-a stižu u travnju.

Sherlock je moderni pogled na klasičnu priču Arthura Conana Doylea o detektivu Scotland Yarda, ovog puta smješten u London današnjice. Benedict Cumberbatch i Martin Freeman, kojeg ćete možda prepoznati iz britanskog The Officea, glume Sherlocka i njegovog pomoćnika Watsona.

Autori serije su Mark Gatiss, Steve Thompson i Steven Moffat, inače trenutni showrunner Doctora Who. Svaki od autora potpisuje po jednu od tri epizode po sezoni – ukupno šest 90-minutnih epizoda kroz dvije sezone. Seriju smo recenzirali / najavljivali u susret premijeri druge sezone – imate našu iskrenu preporuku za gledanje.

Američki CBS za iduću sezonu planira svoj moderni pogled na Sherlocka, no zbog autorskih prava bit će podosta izmjenjena – za početak, Watson će biti ženski lik, a ulogu je dobila Lucy Liu.

Druga sezona Sherlocka u Velikoj Britaniji emitirala se početkom ove godine, no treću sezonu ipak ćemo morati pričekati malo duže. Početak snimanja tek se očekuje početkom iduće godine, no slično dugačku pauzu imali smo nakon prve sezone – koja je završila u ljetu 2010. godine.

Press najava s HRT-a u nastavku, zajedno s kratkim sažecima epizoda.

[spoiler]

SHERLOCK 1 – serija

Sherlock Holmes oduvijek je bio moderan čovjek – svijet je taj koji je zastario. Holmes se vratio i u izvrsnoj je formi: razdražljiv, suvremen, težak i opasan, a tumači ga nagrađivani Benedict Cumberbatch.

John Watson – liječnik, vojnik, ratni heroj, dezorijentiran. Tek što se vratio iz rata u Afganistanu, stjecajem okolnosti ulazi u svijet Sherlocka Holmesa – samotnjaka, istražitelja, genija. Žena u ružičastom ubijena je u napuštenoj kući. Ona je još jedna u nizu žrtava ubojice koji naizgled ubija bez motiva. Istražitelj Lestrade najbolji je u Scotland Yardu, pa ipak zna da je mladić po imenu Sherlock nenadmašan. On može prepoznati programera po kravati, a pilota po obliku palca. Zahvaljujući njegovu analitičkom umu, nitko na svijetu ne može se s njime mjeriti, on zarađuje za život i razbija dosadu rješavajući zločine. Što je zločin neobičniji i zamršeniji, to bolje… Ta dvojica ne mogu biti različitiji, pa ipak spoj Sherlockovih nadahnutih izljeva oštroumnosti i Johnove pragmatičnosti ubrzo stvara neraskidivo savezništvo. Sherlock i John sjajno se snalaze u tim uzbudljivim, napetim, akcijom nabijenim i veoma zabavnim televizijskim filmovima i prolaze kroz labirint zagonetnih tragova i opasnih ubojica kako bi naposljetku otkrili istinu. Najomiljeniji istražitelj na svijetu konačno je izišao iz magle. Zahvaljujući izvrsnom scenariju i nezaboravnim ostvarenjima glavnih glumaca ovo je Sherlock za novu generaciju.

Serija je 2010. i 2011. godine osvojila čak 17 nagrada, među njima BAFTA-u za najbolju dramsku seriju i najboljeg epizodnog glumca (Martin Freeman kao dr. John Watson), Peabody, Satellite za najbolju mini-seriju. Benedict Cumberbatch je 2011. za BAFTA-u bio nominiran u kategoriji najboljeg glumca, a serija je iste godine bila nominirana i za 4 Emmyja.
Prva sezona Sherlocka imala je fantastičan uspjeh i gledanost u svijetu, a prodana je u 38 zemalja.

 • Glavne uloge: Benedict Cumberbatch (Sherlock Holmes; Small Island, Hawking, The Last Enemy), Martin Freeman (dr. John Watson; The Office, Hitchhiker’s Guide to the Galaxy, Hot Fuzz)
 • Scenaristi i koscenaristi: Steven Moffat (Doctor Who, Jekyll, Coupling), Mark Gatiss (Doctor Who, The League of Gentlemen)
 • Scenarist: Stephen Thompson (Mutual Friends) prema pričama Arthura Conana Doylea
 • Producent: Sue Vertue (The Vicar of Dibley, The Cup, Coupling)
 • Izvršni producenti: Beryl Vertue, Steven Moffat, Mark Gatiss, Bethan Jones, Rebecca Eaton
 • Proizvodnja: BBC
 • Urednica: Ranka Horvat

  1. epizoda: A STUDY IN PINK

Žena u ružičastom leži mrtva u napuštenoj kući. To je još jedno u nizu naizgled nevjerojatnih samoubojstava. Policijski istražitelj Lestrade najbolji je u Scotland Yardu, no čak je i njemu jasno da mu samo jedan čovjek može pomoći. Na drugom kraju Londona, ratni heroj koji se kao invalid vratio iz Afganistana upoznaje neobičnog, ali karizmatičnog genija koji traži sustanara. Tako se dr. John Watson i Sherlock Holmes sreću.

2. epizoda: THE BLIND BANKER

Watsonov novi život sve je samo ne dosadan, kako bi i bio kad stanuje sa Sherlockom Holmesom, pa ipak rješavanjem misterija ne mogu se podmiriti režije. Nevolja je međutim da se Sherlockova ideja odlaska u banku prilično razlikuje od Watsonove. Na zidovima diljem Londona pojavljuju se zagonetne šifre, a svatko tko ih vidi umre za nekoliko sati bez obzira na to pripada li blještavom svijetu financija ili pak putuje s kineskim cirkusom. Sherlock i Watson moraju dešifrirati opasne simbole prije nego padne još jedna žrtva zagonetnog Crnog lotosa.

3. epizoda: THE GREAT GAME

Sherlock kojega je uhvatilo malodušje zbog dovitljivosti londosnkih kriminalaca pozvan je da preuzme naizgled veoma jednostavan slučaj – mladi službenik pronađen je na tračnicama podzemne željeznice, a glava mu je smrskana. Čini se da je otvorena i zatvorena, ili se samo tako doima. I tako počinje zastrašujuća igra mačke i miša jer mahniti bombaš ima plan kako uništiti Sherlocka. Dvadesetogodišnji ubojica, automobil natopljen krvlju, iznova otkriveno djelo velikog majstora koje vrijedi milijune – pustolovina kakva budi strast u Sherlocku i Johnu, no tko se krije iza smrtonosne slagalice? Sherlock se suočava s osobom koja ga je sposobna nadmašiti i stoga se London pretvara u bojište.[/spoiler]

2 komentara
 • Sherlock, Downton Abbey, krenulo je HRT-u ove godine. Ajd još Misfitse i How not to live your life. A i Upstairs, downstairs.

  • Word.
   Imaju još Pacific, a mogli bi otkupiti i Game of Thrones i Rome (za koju se prije pričalo da ju imaju u svom fondusu, iako je nikad nisu emitirali). Plus Homeland i Castle – tada bi bili kompletni.

Odgovori

Serijala je online magazin posvećen aktualnim i popularnim televizijskim serijama, kritici i novostima.

© 2009-2023 Serijala.com, sva prava pridržana

ISSN 2459-5861