Sherlock Holmes u 21. stoljeću – serijala.com
Trenutno čitaš
Sherlock Holmes u 21. stoljeću

Sherlock Holmes u 21. stoljeću

Sherlock

Uvijek je stvar samo u ljudima iza scene. Ponekad pratimo drage glumce iz serija koje smo gledali, ali uvijek se vraćamo novim serijama showrunnera, scenarista i producenata koje volimo, nevezano o tome tko je ispred kamere. Steven Moffat je jedan od takvih ljudi. Nakon što je čovjek napisao najbolje epizode Doctora Whoa u eri Russella T. Daviesa, BBC mu je prepustio seriju da radi s njom što želi. I napravio je, zasad, dvije najbolje sezone od povratka Doktora na male ekrane.

Dok se u našim i svjetskim kinima prikazuje drugi dio filskog “Sherlocka Holmesa” Guyja Ritchieja, večeras, na Novu godinu, BBC će predstaviti drugu sezonu svoje superiornije modernizacije ovog klasika Arthura Conana Doylea. Tri epizode prve sezone Beebs je prikazao u ljeto 2010. godine, koje sam tada nažalost ignorirao zbog nedostatka vremena. Prije nekoliko tjedana konačno sam se sjeo ispred televizora i gotovo u komadu pogledao sve tri devedeset-minutne epizode. Moffat je uspio modernizirati Sherlocka bez da je ispalo da nas time udara batinom po glavi. Dobro, na samom početku malo su nas lupkali, ali na simpatičan način, sa “Hej, pogledajte ovo, Sherlock šalje SMS poruke, koristi internet, Dr. Watson piše blog!” i sličnim korištenjem modernih pomagala 21. stoljeća.

Sherlock (Benedict Cumberbatch) i Watson (Martin Freeman)

Moffatov Sherlock (čovjek sa najbritanskijim imenom u povijesti britanskih imena, Benedict Cumberbatch) ekscentričan je lik, na granici Aspergerova sindroma; krajnje inteligentan tip s priličnim problemima u socijalnoj interakciji. Cumberbatch se fantastično “izgubio” u ulozi i zadovoljstvo ga je gledati kako se šepuri okolo rješavajući slučajeve postavljene pred njim. Njegov sidekick Dr. Watson (novi Bilbo, Martin Freeman), glas je razuma u ovom čudnom partnerstvu i prijateljstvu, čovjek koji se divi Sherlocku, ali ga i spušta nazad na zemlju kada treba.

BBC-jeva verzija Sherlocka nadasve je zanimljiva i moderna detektivska priča sa starim i poznatim junacima, vođena pod dirigentskom palicom velikog Stevena Moffata. Moffat je svog Sherlocka stavio u sadašnjost, potez koji je odlično prošao, jer uz svu silinu verzija i interpretacija, Moffat je uspio ne pretvoriti svoje likove u karikature, a slučajevi su dovoljno zanimljivi da opravdavaju dugačko vrijeme trajanja za TV epizodu.

Sherlock je zanimljiv, životan, žustar, duhovit i sjajan je uvod u televizijsku 2012. Nećemo vas dalje pilati tekstom jer ste vjerojatno još mamurni, ako ste se uopće i probudili. Želimo vam sve najbolje u ovoj godini, kupite si velike televizore, pogledajte što više serija, a ako imate BBC možete početi već i večeras kada kreće druga sezona Sherlocka.

13 komentara
  • Odlična recenzija,s obzirom da 2. dio filma igra u kinima a ovo je savršeno došlo u pravo vrijem zainteresirao sam se u potpunosti tako da ću tokom tjedna pogledati ovo.

  • Prva epizoda 2 sezone je bila odlična ;) Poslije drugog nastavka filma ovo je sjelo predobro. Samo neka nastave tako.

  • Ček na koji način da gledam onda,pretpostavljam da niej povezano al da pogledam sad prvo seriju ili film!?!?

    p.s.drugi dio filma.

  • Kraj prve epizode je bio malo previše očigledan za moj ukus ali sve u svemu svaka čast Moffatu i dao bog da nas pičasti sa još puno ovako dobro napravljenih serija

  • Ovo je jedna od rijetkih kriminalističkih serija gdje me zanima kako se slučaj odvija.Ozbiljno sam nekoliko puta premotao dio gdje Sherlock počne ubrzano pričati i objašnjavati kako je došao do nekog zaključka.Blow my mind everytime.

  • Čim je proizašlo iz briljantnih umova Moffata i Gatissa, mora biti genijalno! A serija je apsolutno genijalna!

  • Zanima me samo da li je ova druga sezona (2012) povezana sa prvom sezonom (2010) tj. nastavlja li se tamo gdje je stalo ili je novi pocetak? :) Hvala

Odgovori

Serijala je online magazin posvećen aktualnim i popularnim televizijskim serijama, kritici i novostima.

© 2009-2023 Serijala.com, sva prava pridržana

ISSN 2459-5861