Blic recenzija: Suburgatory (pilot) – serijala.com
Trenutno čitaš
Blic recenzija: Suburgatory (pilot)

Blic recenzija: Suburgatory (pilot)

Sitcomi su tražena roba ove televizijske sezone. S rastućom popularnošću i visokom gledanošću žanra, na televiziju se vraća stara slava sitcoma iz 90-ih. CBS se tako može pohvaliti s 2 Broke Girls, FOX s New Girl, a NBC s Up All Night. Sada je i ABC pronašao svoj biser, a njegovo je ime Suburgatory.

Nakon što joj otac pronađe paket kondoma u sobi, život 16-godišnje Tesse okreće se naglavačke kada biva prisiljena preseliti se s Manhattana u predgrađe, prepuno plastičnih, prozirnih i plitkih žena u krizi srednjih godina, njihovih uvijek odsutnih muževa i ispodprosječno inteligentnih potomaka. Riječ je o satiričnom i hiperboliziranom pogledu na život u pregrađu, najlakše opisan kao Stepford Wives meets Juno meets Easy A.

Jeremy Sisto, Jane Levy

Pa kao što je i Easy A lansirao karijeru Emme Stone, tako i Suburgatory djeluje kao odskočna daska za simpatičnu Jane Levy, koju smo već imali prilike vidjeti u Showtimeovom Shamelessu, u puno mračnijoj (čitaj: bolesnijoj) ulozi. Kemija između nje i Jeremya Sista (Law & Order), koji glumi njezinog oca, Georgea Altmana, je evidentna od samog početka pilota i daje dojam kao da smo dio njihovog života već godinama. No, odlično podijeljene uloge ne prestaju samo s father-daughter timom. Cheryl Hines, koja je publiku godinama zabavljala u Curb Your Enthusiasm, prebacila se u ulogu predgradskog klišeja – u botoxom napumpanu, ružičastu, škljokičastu ali i dobronamjernu Dallas Royce koja živi život kroz svoje dijete, Daliu (Carly Chaikin), koja postaje Tessin “buddy” u novoj školi. Kada su na okupu, Altmani i Royceovi djeluju poput nekonvecionalne obitelji čije su interakcije zabavne i jedinstvene, te su ključni selling point serije. Tu je i Alan Tudyk (Firefly, Dollhouse), koji glumi Georgeovog prijatelja Noahu, no njegova je minutaža svedena na minimum.

Suburgatory se savršeno uklapa u ABC-ev blok sitcoma, sada upotpunjen s dva sata izvrsne televizije, te čini savršen prijelaz s optimističnog, dobronamjernog i simpatičnog Middlea na suvremeni, popularni Modern Family koji se ne shvaća ozbiljno – za razliku od lanjskog Better With You, koji je bio multi-cam crna ovca u bloku. Humor u seriji je oštar i inteligentan, ne oslanja se na reference iz pop-kulture (osim spominjanja Gleea, no to ćemo zanemariti), već na snagu svoje odlične glumačke postave koja taj humor vrlo kvalitetno uspijeva prenijeti s papira na male ekrane. Jedina zamjerka koja bi se mogla pripisati seriji jesu stereotipični likovi (sarkastična cura iz grada, glupa popularna plavušica, naporna žena koja ne želi prihvatiti činjenicu da je ili će vrlo brzo ući u menopauzu,…), no sama srž serije jest taj kontrast između gradskog života i života u predgrađu, koji je hiperboliziran do maksimuma, a uzimajući u obzir da je tek emitiran pilot, dakle, dvadeset minuta materijala, postoji još mnogo prostora za produbljivanje likova.

S obzirom na relativno malu promociju serije, Suburgatory se istaknuo kao ugodno iznenađenje te kao najbolji novi sitcom uz FOX-ovu New Girl. Činjenica da se serija uspjela izboriti za zavidan broj gledatelja ohrabrujuća je činjenica, ali i vrlo zadovoljavajuća jer daje na znanje kako se nećemo tako skoro oprostiti od Altmana i Roycea.

7.4 10 1
7.4

Žanr: komedija

Autor: Emily Kapnek

Mreža: ABC

Glume: Jeremy Sisto, Jane Levy, Cheryl Hines, Alan Tudyk, Rex Lee, Carly Chaikin, Allie Grant

Datum premijere: 28. rujna 2011.

6 komentara
  • Slažem se.. Više mi se sviđa od ostalih sitcomova koje sam pogledao, uključujući 2 Broke Girls and New Girl..

  • Ovo je najbolja jesenska komedija ove godine bar meni,pozitivno iznenadjenje i veoma simpaticna glavna glumica….

  • Holy crap – ovo je zapravo vrlo dobro! Premisa mi je bila skroz bezveze, ali uzeh da odgledam pilot posle pozitivnih komentara ovde, i – nisam se pokajao. Serija je skroz organska, humor i situacije nisu isforsirani, a gluma je odlična. Definitivno gledam i nadalje.

  • Kul je, prilicno kul. Komedije obicno ismijavaju stereotipe i preuvelicavaju ih, ali oni dobre to ne rade na uvredljiv nacin, a likove uspijevaju uciniti simpaticnim.

    Podsjeca na Raising Hope u tom smislu.

    Btw. Levy izgleda neprepoznatljivo u odnosu na Shameless bez pola DM-ove zalihe maskare i sminke na licu.

Odgovori

Serijala je online magazin posvećen aktualnim i popularnim televizijskim serijama, kritici i novostima.

© 2009-2023 Serijala.com, sva prava pridržana

ISSN 2459-5861