Sons of Anarchy (premijera 3. sezone) – serijala.com
Trenutno čitaš
Sons of Anarchy (premijera 3. sezone)

Sons of Anarchy (premijera 3. sezone)

Propustio sam na vrijeme recenzirati samu premijeru Sonsa, tako da sada gratis dobivate recenziju prvih dviju epizoda, “So” i “Oiled.” Ako netko uopće prati ovu fantastičnu seriju, niste mi se baš iskazali sa reakcijama na predstavljanje serije od prije dva tjedna…

Kraj druge sezone odredio je smjer treće i kao što sam spomenuo u uvodnoj recenziji, nisam previše oduševljen time. Ni uz konstantno pomicanje granica televizijskog nasilja (bar za osnovni kabelski program, dakle ne računajući HBO ili Showtime), nisam uvjeren da je ovo serija koja je u stanju ubiti dijete. Samim time nestaje neizvjesnost tog dijela radnje. Ali daje priliku Charlieju Hunnamu (Jax) da pokaže svoj talent prilikom tugovanja za Abelom i faze paraliziranosti u nemjerljivoj tuzi i očaju. Lanjska premijera dala je Katey Sagal (Gemma) poligon za demonstraciju svog talenta, a u sličnom stilu ova sezona će biti Hunnamova.

Sons of Anarchy, premijera 3. sezone

Dio radnje koji mi je bio najdraži u prve dvije sezone, trenutno nije prisutan, barem u prve dvije epizode. Unutarnja borba u klubu, Jaxov sukob sa Clayem, memoari Jaxovog starog i ideja guranja kluba u drugom, miroljubivom smjeru… To su apravo bili dramski najkvalitetniji elementi serije, iako će vjerojatno većina gledatelja preferirati vanjske konflikte SAMCRO-a – rat sa Mayansima, Zobelleom, neo-nacistima itd. Umjesto toga, čini se da će radnja treće sezone ići u dva ključna smjera – potragu za Abelom uz konflikt sa Sjevernim Ircima, te potencijalni novi rat sa Mayansima, koji se izgleda otvara u početne dvije epizode. No pokojni Teller, Jaxov otac, ključan je pozadinski dio serije, pa ga definitivno očekujem u narednim epizodama.

Gemma je na kraju druge sezone morala zbrisati iz Charminga te se sad skriva odvojena od Jaxa i Claya, u blaženom neznanju Abelove otmice. Ako ste se zabrinuli da će Gemmina uloga u novoj sezoni biti minimizirana, možete biti mirni – u prve dvije epizode je gotovo odrezala spolovilo nekom tipu te pištoljem prijetila ženi koja je prokužila da je policija traži. Dakle, ne samo da nije gurnuta u pozadinu, nego rastura kao i prošle sezone.

Iako sam se nadao suprotnom, izgleda da ATF agentica June Stahl ostaje u seriji do daljnjeg. Dosad je bila prvenstveno okidač za razna sranja koja je namjestila Sonsima i u tu svrhu je njen lik solidno funkcionirao. Nažalost, bio je dosta dvodimenzionalan, a bojim se da će se, nastave li ovako, pretvoriti u karikaturu. Bajdvej, Ally Walker (glumica) je supruga Johna Landgrafa. Nije da impliciram nešto, samo velim.

Sons of Anarchy, premijera 3. sezone

Sama premijera, odnosno prva epzioda bila je relativno mirna. I taman dok sam prihvatio da će epizoda samo oslikati stanje likova nakon događaja u finalu druge sezone (Jax, Gemma prvenstveno) te postaviti temelje daljnje radnje, dogodi se posljednjih pet minuta. Nimalo netipično za Sonse, navesti gledatelja da misli u jednom smjeru, a onda stvari neočekivano presjeći. U tim trenucima ponovo smo dobili odličnu montažu, element koji naprosto obožavam kod Sonsa. “So dad’s gonna kill me” možda nije bio na razini “John the Revelatora” sa kraja prve sezone, ali bio je prilično jebeno blizu. Ta zadnja scena bila je trademark Sonsa u smislu brutalnosti i grafičkom prikaze – šokantna, neočekivana i sjajno realizirana.

Sonsi su se vratili jednako sirovi, na trenutke i crnohumorni kao i prije, sa standardno genijalnim korištenjem glazbe za potenciranje dramskih trenutaka. Vrlo dobra premijera sjajne serije od koje se očekuje mnogo ove sezone. Kao i obično, ne treba im puno da zakuhaju obračune i pokrenu radnju. Nisu bez razloga al pari Mad Menima i Breaking Badu, kao najkvalitetnijim dramama na televiziji.

8.7 10 1
8.7

Žanr: Serijalizirana drama

Autor: Kurt Sutter

Mreža: FX

Glume: Ron Perlman, Charlie Hunnam, Katey Sagal, Mark Boone Junior, Kim Coates, Tommy Flanagan, Ryan Hurst, William Lucking, Theo Rossi, Maggie Siff

Datum premijere: 8. rujan 2008.

Komentari (1)
  • Slažem se sa tobom o pomicanju granice nasilja na TV.

    *slijedi spoiler* Čovječe, ona scena kada su tipa zakopali i Jax i Opie su prošišali pokraj njegove glave na motorima… :o

Odgovori

Serijala je online magazin posvećen aktualnim i popularnim televizijskim serijama, kritici i novostima.

© 2009-2023 Serijala.com, sva prava pridržana

ISSN 2459-5861