Gledanost: Odličan start za Sleepy Hollow, FOX-ovi sitcomi solidni – serijala.com
Trenutno čitaš
Gledanost: Odličan start za Sleepy Hollow, FOX-ovi sitcomi solidni

Gledanost: Odličan start za Sleepy Hollow, FOX-ovi sitcomi solidni

Iako većina novih i povratničkih serija svoje premijere ima tek idući tjedan, koji predstavlja službeni start nove televizijske sezone, nekolicina serija imala je premijeru ovaj tjedan, a rezultati su miješani.

Nakon katastrofalnog starta nove sezone X Factora (2.2 rating u demografiji A18-49), FOX-u su itekako dobro došle pozitivne brojke za novopridošlicu Sleepy Hollow. Najnoviji serijalizirani SF na mreži zabilježio je 3.5 A18-49 rating, što je najbolja brojka za premijeru dramske serije na FOX-u još od Standoffa (2006.) i K-Villea (2007.). Interesantna je činjenica da su obje spomenute serije otkazane nakon samo jedne (nepune) sezone, što samo govori o drastičnoj promjeni američke televizije i nižim standardima. Sleepy Hollow je s lakoćom nadmašio premijeru Bonesa (2.3 A18-49 rating) koja se emitirala sat vremena ranije, a još impresivnije, nakon pribrojene L+3 publike (gledanost uživo kombinirana s publikom kroz iduća tri dana putem DVR-a, interneta,…) popeo se na 5.0 A18-49, čime je postao, kako se FOX hvali, najgledanija dramska premijera na mreži još od akcijskog 24. Hollow je svojom premijerom nadmašio i premijerne brojke NBC-jevog Revolutiona, ali i FOX-ovog The Followinga. Naravno, treba u obzir uzeti i činjenicu kako serija nije imala gotovo nikakvu konkurenciju, te da će se idući tjedan suočiti s NBC-jevim Voiceom i CBS-ovim popularnim sitcomima.

Kad smo već spomenuli X Factor – show se strmoglavio gotovo 40% u odnosu na lanjsku premijeru, te je u srijedu, 11. rujna, nadmašen od strane ljetnih realitya kao što su MasterChef i Big Brother. Ako se u obzir uzme činjenica da prave konkurencije još uvijek nema, ali i da gledanost pjevačkih realitya regularno opada kako sezona napreduje, vrlo je vjerojatno da X Factor više nećemo gledati na jesenskom rasporedu. A ista će stvar vjerojatno vrijediti i za NBC-ev Million Second Quiz. Predstavljen kao revolucionaran televizijski proizvod, integriran s društvenim mrežama koji omogućava gledateljima da sudjeluju u realnom vremenu te s najvećom nagradom u povijesti kvizova – show nije uspio preći ni 2.0 A18-49 rating za premijeru, a gledanost je tijekom deset dana emitiranja samo nastavila padati. Show je trebao poslužiti kao platforma za reklamiranje NBC-jevih jesenskih serija, no eksperiment nije uspio. Na CBS-u, Survivor je u srijedu zabilježio najslabije gledanu jesensku premijeru ikada s 2.6 A18-49 ratingom. I da zaključimo s reality showovima – Dancing With The Stars vratio se u ponedjeljak s premijerom (3.1 A18-49 rating) koja je zabilježila 20%-tni porast u odnosu na lanjsku, uglavnom zahvaljujući relativno popularnoj postavi i novouspostavljenoj dinamičnosti zbog ukidanja Results Showa utorkom.

FOX je u utorak, 17. rujna, predstavio svoj dvosatni blok sitcoma s dva nova igrača (Dads, Brooklyn Nine-Nine) i dva povratnika (New Girl, The Mindy Project). Iako su tri od četiri sitcoma (osim Mindy) popravila stanje u odnosu na lanjsku premijeru bloka, i ove su brojke vjerojatno “napuhane” zbog manjka konkurencije koje je imao lanjski blok s Raising Hope i Ben & Kate u prvom satu. Univerzalno popljuvan Dads pokrenuo je večer s 2.2 A18-49 ratingom, a Brooklyn Nine-Nine popravio je prosjek u satu s 2.6 ratingom. New Girl je bio najgledaniji sitcom večeri s 2.9, dok je Mindy bila najslabija karika u grupi s 1.9. I iako su svi isticali pad u odnosu na lanjsku premijeru Mindy Projecta, sitcom se (zasad) definitivno oporavio od brojki koje je imao proljetos (u rangu 1.3, 1.4 ratinga).

ABC je također ovaj tjedan predstavio jedan od svojih sitcom blokova, no ne sa sjajnim rezultatima. Last Man Standing (1.5 A18-49 rating) se vratio s 25%-tnim padom u odnosu na lanjsku premijeru u studenom, a premijera druge sezone relociranih Neighborsa (1.2 A18-49 rating) nije bila ni blizu premijere otkazanog Malibu Countrya, iako je bila blizu proljetnom prosjeku serije. Shark Tank je nastavio dominaciju u drugom satu primetimea na ABC-u s 1.7 ratingom. To nije rekord za show, iako su mnogi predviđali da će premijera lako otići preko 2.0 u traženoj demografiji, stoga se čini kako su sharksi ipak dosegli svoj plato.

I za kraj, malo kabelske – moć društvenih mreža, Netflixa i binge gledanja serija najbolje se mogu dokazati na Breaking Badu. Kao serija koja je kroz prve četiri sezone bilježila jedva vidljivu gledanost, kroz posljednjih se osam tjedana emitiranja pretvorila u kabelskog diva. Pretpretposljednja epizoda Bada oborila je rekorde sa 6.4 milijuna gledatelja i 3.2 A18-49 ratingom. To ipak nije u rangu kabelske serije #1, The Walking Deada (također na AMC-u) , no s lakoćom je nadmašila sve ostale igrane serije na rasporedu. Na posljetku, FX-ovi Sons of Anarchy ušli su u svoju šestu sezonu s najgledanijom epizodom ikada i oborili rekord za najgledaniji program u povijesti mreže s 5.9 milijuna gledatelja i 3.1 A18-49 ratingom.

Idući vam tjedan od utorka, kako to biva i svake godine, donosimo detaljni pregled gledanosti serija na četiri najveće američke mreže. Tu su, između ostalog premijere novih serija kao što su Marvel’s Agents of SHIELD, The Blacklist i The Michael J. Fox Show, ali i popularnih povratnika kao što su How I Met Your Mother, Person of Interest, Parenthood, Grey’s Anatomy, Parks & Rec i mnogi drugi. Za sve datume i detalje o serijama koje stižu na male ekrane, bacite oko na naš jesenski vodič.

3 komentara
  • Pogledah Sleepy i Brooklyn i nisu mi loši…sleepy mi je dosta zanimljiv,imam dijam da će crane i Abbie biti par koji se bori protiv 4 jahača apokalipse dosta drugo…stavljam ruku u vatru da će biti druga sezona….za dalje ne garantiram.Premisao je zanimljiva,priča sa_SPOJLER_ njegovom žemnom koju treba izbaviti dobra.Vrlo gledljiv pilot.Brooklyn99 me je kratko nasmijao…meni tek pristojan…slabiji od Wilfreda a puuunoo bolji od onoga zla od Tima Allena,trebali bi proširiti Crewsovu ulogu…čini mi se potencijalno najzabavnija.

Odgovori

Serijala je online magazin posvećen aktualnim i popularnim televizijskim serijama, kritici i novostima.

© 2009-2023 Serijala.com, sva prava pridržana

ISSN 2459-5861