Recenzija: Orange is the New Black — Kako je Netflix osvojio publiku – serijala.com
Trenutno čitaš
Recenzija: Orange is the New Black — Kako je Netflix osvojio publiku

Recenzija: Orange is the New Black — Kako je Netflix osvojio publiku

Do početka ljetne sezone, dvije su serije asocirale ljude na Netflix: House of Cards i Arrested Development. (Bio je tu i Hemlock Grove, koji, međutim, nije ostavio ni približan utisak kao prethodne dvije serije.) Svi su hvalili Kevina Spaceya, veličali Fincherov kratak izlet u televizijske vode i pisali Netflixu izljeve ljubavi što su im podarili 15 novih epizoda s obitelji Bluth. Doduše, bilo je tu i kritika na samu izvedbu, no količina potrošene (elektronske) tinte bila je poveća. Tada je Netflix objavio prvi trailer za Orange is The New Black, seriju za koju je malo tko čuo. Nekoliko dana prije premijere čak je i obnovio seriju za drugu sezonu (potez koji je mnoge ostavio skeptičnima). Na posljetku je stigao i taj 11. srpnja – OITNB je objavljen i od tog je dana Netflix postao punopravna televizijska mreža koja svojim originalnim serijama konkurira najboljima. I to ne samo remakeovima i oživljenim kultnim serijama.

Baziran na istoimenim memoarima Piper Kerman, Orange is The New Black upoznaje nas sa ztvaorenicama saveznog zatvora u New Yorku kroz oči novopridošlice, Piper Chapman (Taylor Schilling). Osuđena na 15 mjeseci u zatvoru zbog sudjelovanja u međunarodnom narko lancu sa svojom djevojkom Alex (Laura Prepon), Chapman se mora prilagoditi nemilosrdnom životu iza rešetaka u sasvim novom drušvenom okruženju gdje vrijede sasvim druga pravila, dok istovremeno pokušava održati svoje planove za budućnost na životu.

1_photo
Orange is The New Black, glumačka postava

Za gledatelja koji počne gledati seriju bez prethodnog informiranja, pilot epizoda donekle i uspješno skriva svrhu serije — ostavlja dojam da će Piperina priča biti jedina i glavna priča, a da će joj ostale zatvorenice biti samo privremene prepreke tijekom odsluživanja kazne. Međutim, sa svakom daljnjom epizodom postaje sve jasnije kako je Piperin lik, iako i dalje centralan, samo iskorišten da nas kroz oči novopridošlice uvede u nevjerojatno šarolik, brutalno realističan, na trenutke smiješan, a na trenutke tragičan svijet žena koje su u potpunosti prilagođene zatvorskom svijetu i njegovim pravilima. Flashback metoda kojom se serija koristi možda je predvidljiv alat za upoznavanje s likovima, no ako je prikladan u nekoj seriji (osim u Lostu), onda je to u ovoj. Uz veliki ansambl likova te uz zatvorsku podlogu, serija je na bezbroj načina mogla biti loše odrađena — od vizualno neugodne i pretjerane brutalnosti do preučestale eksplicitnosti. Jenji Kohan, autorica serije, uspjela je izbjeći sve moguće početničke greške. Već joj je to jednom i pošlo za rukom, kada je stvorila Weeds za Showtime, međutim ta je serija nakon sedam, osam sezona u konačnici postala parodija same sebe te, uz manjak inspiracije i kvalitetnog razvoja radnje, do završetka izgubila i zadnju trunku relevantnosti.

Međutim, OITNB-u zasad ne manjka eksplicitnosti i brutalnosti. Kohan je iskoristila činjenicu što je serija završila na Netflixu, no, u njezinu obranu, lezbijske veze, predoziranja te fizičko i psihičko nasilje svakodnevica su u zatvorima, a u seriji su iskorišteni u dovoljnoj količini da ne ostavljaju dojam kao da su ondje čisto radi šokiranja publike ili golicanja mašte muškom dijelu publike.

orange-is-the-new-black-why-you-should-watch-it-ftr
Alex Vause (Laura Prepon) i Piper Chapman (Taylor Schilling); Orange is The New Black – Netflix

Serija je, osim brzo stečene popularnosti, uspjela inspirirati i brojne analize i istraživanja o američkim zatvorima, koji su svojom prenapućenošću jedan od većih problema u toj državi. I dok su se analitičari bavili krupnim planom — zatvorskim sustavom i upitnim metodama kontrole zatvorenika te kvalitetom života iza rešetaka, Jenji Kohan je predstavila petnaestak žena s tragičnim i dirljivim pričama — neovisno o tome jesu li krive za zločin zbog kojeg su u zatvoru te jesu li smatrale da je taj zločin opravdan ili ne. Njihova transformacija i prilagodba zatvorskom svijetu u kojem vlada specifična hijerarhija sa svakodnevnom borbom za sigurnost, povlastice i društveni status odrađena je na izuzetan način. Kao najbolji primjer za to može poslužiti priča o jednoj od najupečatljivijih likova u seriji — ona o Taystee. Ako niste pogledali seriju, bilo bi najbolje da sada skočite na idući odjeljak. Odmah. — Slijede spoileri. — Oke? Dobro. Dakle, na polovici sezone Taystee završava svoju kaznu, izlazi iz zatvora, no u nemogućnosti da se prilagodi nezahvalnom i brutalnom svijetu koji dočeka osobu sa statusom bivšeg zatvorenika, ponovno završava iza rešetaka. Shrvana, ali s olakšanjem na licu, suočava se s najboljom prijateljicom, koja je bijesna na nju. A Taystee joj, sretna što zna da će svaku večer dobiti obrok i moći provoditi poslijepodneva u zatvorskoj knjižnici, odgovara: “Znam kako igrati ovdje. Gdje biti, kojih se pravila držati. Imam krevet i imam tebe.”

Taystee je samo jedan djelić galerije likova koji  gledatelju ostanu utisnuti u pamćenje nakon gledanja serije. Tu je i naizgled bezobzirna Red (Kate Mulgrew), voditeljica kuhinje; zatim Pennsatucky (Taryn Manning), psihički nestabilni vjerski fanatik; Sophia (Laverne Cox), zatvorska frizerka koja je zapravo transseksulac sa ženom i djetetom s druge strane ograde te uvijek simpatična Morello (Yael Stone), koja provodi vrijeme u zatvoru planirajući svoje vjenčanje i putovanje na, kako ona kaže, Boru Boru Boru. Središnja priča, ona o ljubavnom trokutu između Piper, njezinog zaručnika Larrya (šarmantni Jason Biggs) i Alex (poklapanje da se dvije bivše ljubavnice nađu u isto vrijeme u istom zatvoru prvi su i jedini “come on” televizijski trenutak kojeg ćete morati probaviti) nije ništa manje zanimljiva, iako se ipak povremeno izgubi u klasičnim televizijskim zapletima. Piper naivno ulazi u zatvor misleći da će provesti mirnih godinu i pol dana nevidljiva i držeći se svojih pravila i hrpe knjiga koje planira pročitati, no zatvorski ju život, kao hladan tuš, brzo vraća u realnost.

Orange is The New Black gotovo je savršena serija za Netflixov model, što je i pokazala činjenica da je riječ o jednoj od najpopularnijih serija ljeta. Ne nosi sa sobom težinu ili kompleksnost radnje kao što to ima jedna drama Davida Simona (The Wire, Treme), niti je strukturirana po epizodnoj formuli da gledatelj nema želju gledati epizodu za epizodom zbog nepovezanosti radnje, stoga je “binge watching“, jedan od novijih termina u televizijskom žargonu, gotovo stvoren za OITNB. Kao serija koja se na televizijskom radaru stvorila gotovo niotkuda, Orange is The New Black preko noći je postala jedna od najvećih i najljepših televizijskih priča godine. Kao iskrena priča s kvalitetno i pažljivo razrađenom galerijom likova, kao i s izuzetnim scenarijem, glumom i izvrsnim balansom između drame i humora, OITNB je fantastična studija međuljudskih odnosa u nezahvalnom i nemilosrdnom okruženju.

8.7 10 1
8.7

Žanr: dramedija

Autor: Jenji Kohan

Mreža: Netflix

Glume: Taylor Schilling, Laura Prepon, Jason Biggs, Kate Mulgrew, Michelle Hurst, Michael J. Harney

Datum premijere: 11. srpnja 2013.

8 komentara
 • Baš sinoć ovdje ostavih komentar zašto više ne gledam Newsroom a ova sjajna serija je jedan od razloga (uz Top of the Lake i Orphan black)…od ove serije nisam baš nešto pretjerano očekivao-nadao sam se da će biti pristojna baš kao i prethodni HOC ali mi se zaista svidjela…likovi su jako lijepo isprofilirani,radnja je mirna,nježna i logična…Alex i Taystee su mi fantastični likovi i zaista mi je krivo što u novoj sezoni više neće biti Alex….serija mi je jedna od dvije najbolje nove serije godine….Uz Rectify-naravno.
  Obavezno gradivo za sve ljubitelje kvalitetnih serija…

 • Odlicna recenzija! Slazem se sa svime, serija je stvarno fenomenalna. Autorica serije je i rekla da Piper najvise sluzi kao sredstvo da priblizi vecinsko bjelackoj middle class publici cijeli taj svijet crnkinja, latinosa, transeksualne zene (e da, sophia nije transvestit – jedina greska u recenziji) itd. A i rekla je da bez nje vjerojatno ne bi dobila green light za seriju.
  Nadam se da one glasine o Lauri Prepon nisu istinite, i da ce se Alex vratiti.
  Slazem se s gormarom, uz Rectify (i Hannibal) ovo mi je najdraza nova serija.

 • Odgledao sa suprugom za dva dana, i ukapiramo sutradan kako oboje razmišljamo o likovima , serija je super , pravo otkriće sezone, Top of the lake takodje

 • Ja sam ovu seriju gledala s dozom sumnje jer mi se na početku učinilo da će ta zatvorska priča, odnosno Piperin odlazak u zatvor, biti prikazani neuvjerljivo i površno. Kako su se nizale epizode, u par navrata se dogodilo da sam bila sigurna da će baš, eto, ta neka iduća scena biti ta na koju ću podići obrve, zakolutati očima i spomenuti Amere, međutim, za divno čudo, to se nije dogodilo. Sve u svemu, veselim se idućoj sezoni.

 • Odlicna, nepredvidiva, komicna i tragicna serija, jedino ne vjerujem, nakon 3. puta sto gledam od 1. do 7. sezone, ne vjerujem da Taystee nisu mogli dat sretan zavrsetak, dali su ga dosadnjikavoj, bljutavoj Piper i ne toliko interesantnoj Cindy a Taystee ne.. steta. Previse suza od mene za kraj

Odgovori

Serijala je online magazin posvećen aktualnim i popularnim televizijskim serijama, kritici i novostima.

© 2009-2023 Serijala.com, sva prava pridržana

ISSN 2459-5861