DiRekt: Ono što vas zanima – serijala.com
Trenutno čitaš
DiRekt: Ono što vas zanima

DiRekt: Ono što vas zanima

Došla jesen, krenule premijere, pa tako i prva kolumna na Serijali.

Kaže se da se po jutru dan poznaje, pa nam je zato posebno zanimljiv prvi tjedan televizijske jeseni. Od 21. do 27. rujna prvi puta su mjesto na malim ekranima našle neke nove serije, mnoge uspješne su nastavljene, itd. No tko je bio najbolji?

Ovo pitanje vjerojatno prosječnom gledatelju beskrajno ide na živce, nitko ne voli čuti da je baš njegovih najdražih 45 minuta među ‘favoritima za sjekiru’, kako u SAD-u vole zvati serije pred otkazivanjem. Srećom, gledanost nije egzaktna znanost i često se ništa ne zna sve dok nije prekasno, odnosno kao i svaka druga statistika slična je bikiniju – svašta pokazuje ali ništa ne otkriva. Stoga valja voditi računa o nekoliko osnovnih faktora.

Prvo i najvažnije, na kojoj se mreži serija prikazuje. Ambicije ekskluzivnih kabelskih mreža koje se dodatno naplaćuju nešto su drukčije od velikih mreža dostupnih svima kao što su NBC, FOX ili CBS. Primjerice, bilo koja serija s 3 milijuna gledatelja na kabelskoj mreži sigurna je kao medvjed usred Like, dok je istih tri milijuna gledatelja za Dollhouse na FOX-u ravno tome da vas cura uhvati s vašim najboljim prijateljem, u krevetu. E pa kako je onda Dollhouse dobio svoju drugu sezonu?

Anomalije, anomalije. Mjere se u dolarima. Jaka baza fanova (fanbase) kakvu imaju franšize poput Star Treka ili Star Warsa, primjenjiva je i na druge serije (ili filmove, jasno). Dollhouse je u toj kaši zbog jednog imena: Joss Whedon. Čovjek koji potpisuje mizernih 14 epizoda Fireflya donio je FOX-u zlatnu koku: igračke, dvd prodaja, pc igre, pa čak i jedan film približile su FOX koliko god je to moguće profitabilnosti koju uživaju kabelske mreže – a da istovremeno zadrže svoj (veliki) dio kolača na državnoj razini.

Naravno, postoje i obrnute situacije. Instant emisije za široke mase poput američke inačice Plesa sa zvijezdama ‘žive’ od toga da prepolove gledanost suparničkim tv mrežama. Pa se dogodi da zabilježe čak 16 milijuna gledatelja, a to se proglasi neuspjehom. Što je i logično zar ne, nitko normalan neće kupiti dvd prve sezone kad će u novoj sezoni nastupati Simona, Dolores i Ciganović, a još malo pa će i Big Brother

Što me dovodi do zadnjeg relevantnog faktora, demografske grupe. Vaš dobni raspon, rasa, prihodi pa čak i spol nešto su zbog čega sve tv mreže imaju profesionalce na platnom spisku. Nastojeći ne pričati laički o nečemu za što drugi ljudi idu na fakultete, ipak mogu istaknuti jednu stvar: sve mreže žele što veću gledanost u grupi 18-49, gdje su u istom košu svi oni koje televizija još zanima a da si plaćaju račune. Upravo na taj dio demografije ću se i ja fokusirati, ali tek u sljedećoj kolumni. Kao i FOX, prvo ću si stvoriti fanbase. ;-)

8 komentara
  • Uhm, CW nije kablovska mreza vec je broadcast network isto kao i CBS, NBC, ABC i FOX. Kablovske su USA, FX, TNT…
    Dollhouse je dobio jos jednu sezonu i zato sto je jeftiniji od ostalih serija (iz istog razloga je i Til Death obnovljen).

  • CW je hibrid, po dostupnosti u kosu s velikima, po gledanosti kabelska (s losim programom)… ispravio sam svejedno.

  • Ja non-stop pratim te brojke jer me zanimaju, a CW je od potencijalne mreže prerastao u mrežu na kojoj se prikazuju “bogata, glamurozna i razmažena trash smeća”. Šefica CW-a Dawn Ostroff je osoba koja je tu mrežu odvela do samog dna, i ništa manje nije poznato da nema osobe koja je voli u SAD-u!

    Na toj mreži jedino šta valja je Supernatural i Smallville

Odgovori

Serijala je online magazin posvećen aktualnim i popularnim televizijskim serijama, kritici i novostima.

© 2009-2023 Serijala.com, sva prava pridržana

ISSN 2459-5861