V: 1×03-04 – serijala.com
Trenutno čitaš
V: 1×03-04

V: 1×03-04

Ispričavam se zbog kašnjenja, ali sad ćemo rješiti dvije muhe jednim udarcem. “Bright New Day”, prošlotjedna epizoda započinje tamo gdje je ona prije nje stala. Visitori dobivaju prve vize i sad se mogu mirno šetati gradovima Zemlje. Erica i dalje pokušava objasniti i naći ljude koji su bili u skladištu kada je njezin partner otkriven kao Visitor. U tom trenutku svećenik Jack dolazi i postavlja najpametnije pitanje u seriji. “Zašto oni nas jednostavno ne ubiju nego imaju spavačke ćelije i kul su i misteriozni i sve to?” Bravo, svećenik Jack, to se i svi mi pitamo. No, to je odgovor koji ćemo malo duže čekati.

Pokret otpora dobija dobija ime (odnosno već ga je godinama imao), Peta kolona. U Petoj koloni glavni frajer je bio Ryan, koji sad skuplja svoje prijatelje da nastave borbu. Dolazi do svog bivšeg partnera Cyrusa koji ga izdaje zbog toga što mu je obećano da će ga “prispojiti” natrag. U Matrix vjerojatno. Alan Tudyk vraća se kao Dale, međutim pati od amnezije. Pomaže mu glavni brodski liječnik da se sjeti što se dogodilo. Dale se prisjeća da ga je Erica odalamila po glavi i vidjela da je on Visitor. Dale odmah govori: “Dajte mi majicu i hlače, idem ubiti Ericu, neće ona mene po glavi lupati”. I u prvom pravom twistu serije liječnik ga ubada smrtosnosnom iglom i otkriva mu da je on dio Pete kolone.

Anna i dalje igra svoju igru i tako nekakvim pranjem mozga uspijeva smiriti situaciju na Zemlji koju žena poginulog pilota raspiruje. U drugom, manjem i nebitnijem twistu epizode, otkrivamo kako je Lisa Annina kćer i da im Tyler za nešto treba. Tyler je i dalje najlošiji dio serije i njegov datum trajanja je davno istekao. Hitno ga ubiti. Ali bar je uspio Lauru Vandervoort do grudnjaka i gaćica skinuti. Ne baš skroz svojom zaslugom, ali ajde, neka mu bude jedan plusić. Bolje od prethodne epizode, zato:

punapunapunapraznaprazna

“It’s Only The Beginning” otvara in medias res. Što može biti odlično, ali ovdje to nije. Ryan trči, Georgie leži u lokvi krvi, a Erica nad njim. Ryan diže pištolj i uperuje ga u Ericu. Bam! “14 sati prije”. Oh, ne, što se dogodilo? Hoće li Ryan upucati Ericu ili je gađao nešto drugo? U međuvremenu Anna objavljuje kako svi ljudi koji žele mogu se doći cijepiti s “vitaminskom injekcijom” koja poboljšava naš imuni sustav i nećemo dobiti rak, ebolu, sidu, mutiranu svinjsku gripu. Ali neće spriječiti prehladu. Šteta.

Erica pokušava održati razgovor sa svojim sinom, jer ga je zatekla sa polugolom djevojkom u sobi, no kako joj telefon konstantno zvoni, Tyler odustaje od silnih pokušaja razgovora i ode psihijatru. L-O-L. Tylerova psihijatrica je Ryanova djevojka/zaručnica. Super twist? Ne, ne baš. Malo mi je žao glumca koji glumi Tylera, nije on kriv zbog retardiranog materijala koji dobija, valjda je i sam tog svjestan.

Od ostalih hepeninga, ubrzo saznajemo kako Ryan ipak nije upucao Ericu, a Erica je saznala kako je Ryan Visitor. Njih dvoje i otac Jack pronađu skladište koje V-ovi koriste za proizvodnju i distribuciju svojih vitaminskih injekcija. Ispostavlja se da su vitaminske injekcije stvarno vitaminske, ali da svoj top-secret kemijski spoj R-6 stavljaju u injekcije za gripu. Ubrzo zatim njih troje uništavaju skladište i tim potezom pokažu srednji prst Anni. Hej, Anna, ne možeš se ti s troje amatera nadigravati. AV Club je scenu njih troje kada izlaze iz skladišta nazvao Scooby scenom. Potpuno se slažem.

Anna na brodu pronalazi uljeza, koji to je, ali i nije, što nije bitno jer se junački žrtvovao za šefa koji je veći frajer od njega, pa ne bi bilo dobro da njega pogube. Anna pak pokazuje što je “bliss”, koji je kratko spomenut u prethodnoj epizodi. Oni to zovu Bliss, meni je to Sigur Ros + gola Anna koja ispušta nekakve tripove i drogira svoje podanike.

Do početka slijedećeg bloka epizoda moramo čekati do ožujka, ali zato su nas ostavili sa nekoliko “napetih” cliffhangera. Naime, otac Jack je upiknut u trbuh, Ryanova žena je zatrudnila, a armada napadačkih Visitorskih brodova čeka u orbiti iznad planeta koji je udaljen bar nekoliko galaksija od naše. Hm. Ne znam samo što će im toliko brodova kad nas i sa 29 trenutnih mogu potamaniti. Ništa, čekamo ožujak i nadamo se da će Scott Rosenbaum (novi showrunner) popraviti ovu, za sad, vrlo osrednju SF seriju.

punapunapunapraznaprazna

2 komentara
  • “Daaaa! Njega i onog njegovog prijatelja.”

    Koliko sam vidio po promo slikama za 1×03 debeli je imao scene s Elizabeth Mitchell, ali su izgleda misteriozno nestale, jer ih AFAIR nije bilo u epizodi. :)

Odgovori

Serijala je online magazin posvećen aktualnim i popularnim televizijskim serijama, kritici i novostima.

© 2009-2023 Serijala.com, sva prava pridržana

ISSN 2459-5861