Ona scena iz Igre prijestolja koju svi očekuju vjerojatno se neće dogoditi – serijala.com
Trenutno čitaš
Ona scena iz Igre prijestolja koju svi očekuju vjerojatno se neće dogoditi

Ona scena iz Igre prijestolja koju svi očekuju vjerojatno se neće dogoditi

Većina fanova upoznatih sa daljnjim događajima iz romana Georgea R.R. Martina — bilo da su ih čitali ili ih je “upoznalo” na silu — očekivala je određeni twist u posljednjoj sceni četvrte sezone, no predviđenom twistu ni traga. Čini se da su Benioff i Weiss u potpunosti odustali od toga… U idućem odjeljku prestajemo sa tapšanjem oko teme, pa najbolje da se vratite na naslovnicu.

Spoileri u nastavku, dakle, ali budite tako dobri pa se i u komentarima držite samo događaja iz serije.

* * *

Čak i da niste čitali Martinovu sagu Pjesma leda i vatre, dobre su šanse da vam je netko već spoilao jedan od njegovih najvećih twistova, a možda ste ni krivi ni dužni naletjeli na nespretno sročen naslov i zbrojili dva i dva sami. Ili se samo pitali “jebote zašto Michelle Fairley opet daje intervjue u vezi serije”?

Ulazeći u finale sezone, glavna pretpostavka bila je da će epizoda završiti pojavljanjem Lady Stark kao nemrtvi zombie sa govornom manom, od tada znane kao Lady Stonehart. Očito, to se nije dogodilo. No, odrađujući runde intervjua povodom svog gostovanja u 24, Michelle Fairley dotakla se i te teme.

Pročitaj još

Kaže, “Taj lik je mrtav. Mrtav je. Trebamo poštovati odluku scenarista. Znala sam što slijedi i to je bilo to. Ne mogu se držati romana u potpunosti, nemoguće je. Imaju samo 10 sati godišnje.”

Naravno, ne bi to bilo prvi puta da Benioff i Weiss uzimaju autorsku slobodu u transformaciji knjiga za televiziju, prošla je sezona radila možda najviše devijacija. Niti je nezapamćeni presedan da neki glumac namjerno zavarava gledateljstvo u vezi svog povratka, samo da bi konačno kasnije pojavljivanje bilo veće iznenađenje. Nekako sumnjamo da je to kraj ove priče…

11 komentara
  • Ma biti će toga u slijedećoj sezoni sigurno. Pa poprilično je sadržajna bila ova sezona, šta bi vi. A i određeni lik koji u knjizi tu osobu susretne,nije još u seriji u toj fazi (!). Dakle, za sada je sve otvoreno. A i očekujem malo više susreta sa Brotherhood-om u petoj. Ako njih izbace, poprilično veliki dio knjige će bacit vanka, a 6. knjige ni blizu. Pa mislim da će doći ona nazad.

   • Pa očito je da je LS bila u igri dok su se snimale Brotherhood scene u trećoj sezone, inače je cijeli taj dio besmislen.

    Osim naravno ako ne misle da Berric preuzme ulogu LS, što onda narativno baš i nema smisla, s obzirom na izvjesni cliffhanger iz pete knjige…

 • Problem s tim likom je što je njegova uloga i u knjigama nejasna (bolje reći zasad površna), a George autorima očito nije otkrija njegovu daljnju priču (već samo uopćeni kraj serijala). Njegova pojava u epilogu 3. knjige bila je tu da digne moral i ostavi onaj navijački dojam u čitatelja. U seriji je to moglo bit sad il nikako, jer je 5. sezona prekasna za tako nešto, osim ako se ne zna njegov konkretni tok priče.Možda bude, možda ne, osobno mi je to čak precheesy element serijala, koji je k tome i bolni klišej. Nek se George požuri s tim pisanjem pa će ovaj story arc, kao i ostali bit jasniji. Ovako, serija već dobrim dijelom tapka u mraku čitateljima nepoznatog teritorija.

  • ma neće se pojaviti, pa vidiš da serija pokušava maksimalno pratiti vremenski tok (to me malo i sekira, jer tek što negdje postane zanimljivo, oni se presele dalje i tako po 6-7 minuta od svuda, zbog toga mi sad 9. epizoda bila najbolja ikad), a LS “nastane”, ako se dobro sjećam, dva dana nakon red weddinga. A i u ovoj sezoni su počeli raditi svašta, mijenjati knjigu, a Martin im je to dozvolio.

   • To što su ubili Jojena i izbacili L.S. daje prilično jasnu poruku čitateljima da od ovog trenutka više ne planiraju usko pratiti knjige.

    Ne bih se čudio da od iduće sezone nadalje imamo dva prilično različita vremenska toka kad se gleda knjiga vs serija (čak osobno ne bih imao niš protiv)….

  • Ne znam po čemu je uloga LS nejasnija od bilo kojeg drugog lika, s obzirom na općeniti narativni stil cijelog opusa. Jednako tako mogu reć da mi nije jasna uloga Khaleesi, koja se kroz cijeli serijal blesira dva kontinenta dalje, ili Arye, koja uzima godišnji na Bravoosu, ili čak i Tyriona, koji radi to što već radi od ovog trenutka iz serije nadalje da ne spoilam.

   Ako ništa drugo LS ima neki utjecaj i motivaciju pa čak i direktni kontakt sa nekim drugim bitnim likovima, da ne spominjem određeni cliffhanger iz pete knjige.

  • Ne znam po čemu je uloga LS nejasnija od bilo kojeg drugog lika, s
   obzirom na općeniti narativni stil cijelog opusa. Jednako tako mogu reć
   da mi nije jasna uloga Khaleesi, koja se kroz cijeli serijal blesira dva
   kontinenta dalje, ili Arye, koja uzima godišnji na Braavosu, ili čak i
   Tyriona, koji radi to što već radi od ovog trenutka iz serije nadalje da
   ne spoilam.

   Ako ništa drugo LS ima neki utjecaj i motivaciju pa
   čak i direktni kontakt sa nekim drugim bitnim likovima, da ne spominjem
   određeni cliffhanger iz pete knjige.

   P.S. Ne znam zašto onaj gost dolje ima isti moj komentar…

   • Istina, mislio sam samo reći da je barem zasad njen utjecaj na priču dosta površan. Osvetnički motiv je prisutan i kod Daenerys i Arye ali su tu stvari malo kompleksnije. Zapravo, jedini problem je manjak chaptera u kojima se LS pojavljuje, da se priča razradi u širem smislu.

 • Iako dio mene želi vidjeti baš ekranizaciju Martinove priče, a ne svojevrsnog “fanfictiona” koji pišu showrunneri… Ciknula sam od sreće na ovu vijest. Iskreno, meni je to bio odvratno dosadan dio u knjigama, toliko dosadan da sam prestala čitati i nikad se nisam vratila. Naprosto sam preskočila to sve i otišla na Dance of Dragons. Toliko mi se zgadilo da niti nemam želju vratiti se i pročitati. Moja je pretpostavka da je i showrunnerima taj dio bio dosadan i besmislen.

  Unatoč mojoj prvoj rečenici, istovremeno mi je i drago da serija divergira, jer me još stigne iznenaditi i mogu gledati bez očekivanja. To im je vjerojatno i cilj.

  • Plus, na taj način će i knjige biti moguće čitati bez predznanja i očekivanja istih događaja. Što je korisno jer čini i knjige i show svježima i nepredvidljivima. Marketinški, to je vjerojatno najpametniji potez. >.>

Odgovori

Serijala je online magazin posvećen aktualnim i popularnim televizijskim serijama, kritici i novostima.

© 2009-2023 Serijala.com, sva prava pridržana

ISSN 2459-5861