Lost (premijera 6. sezone) – serijala.com
Trenutno čitaš
Lost (premijera 6. sezone)

Lost (premijera 6. sezone)

Dame i gospodo, dječaci i djevojčice… We’re back! Načekali smo se, ali evo je, premijera zadnje sezone je ovdje. Užasno su naporne i nevjerojatno duge ove pauze između sezona. To je sve kriv 24, koji je prvi počeo s prikazivanjem cijele sezone u nekoliko mjeseci, bez repriza. U jednu ruku je to odlično, jer hej, nema repriza i napornih “malo ima nove epizode, malo nema nove epizode” tjedana, ali zato su dugačke pauze između sezona. Od osam mjeseci. No, dobro, kao da je to sad bitno kad smo pogledali najočekivaniju televizijsku premijeru godine, jel’ tako?

Prije čitanja ovog teksta, preporučujem da pročitate tri odlična teksta našeg Marka. Tekstovi su pisani kao uvod u novu sezonu, pročitajte ih ovdje, ovdje i ovdje i probajte uočiti poneki easter egg, koji vam je Marko ostavio. Sad kad ste to sve pročitali, idemo mi na premijeru šeste sezone. Gdje smo stali? Aha, da, nuklearna bomba je eksplodirala na otoku, Locke je mrtav, Fejk Locke/Ezav/Man in Black je našao svoj loophole i uz pomoć Bena ubio Jacoba, koji je živio u nozi ogromnog kipa. Što još? Sayid je upucan i umire, Ilana (koja je zapalila kolibu) i Richard govore o nekome tko se nalazi u sjeni kipa i tko će ih sve spasiti, Jacob poručuje da Oni dolaze i tako. Višestruki cliffhangeri, kao i na kraju svake sezone Losta. Ono što je finale pete činilo posebnim, je spoznaja, odnosno ne spoznaja onoga što bi se moglo dogoditi sljedeće. Poslije svake sezone smo otprilike mogli, više-manje, popuniti rupe i zamisliti što će se dogoditi sljedeće (gotovo nikad nismo pogađali, ali to je već druga priča), no ovaj put je to bilo gotovo nemoguće. Juliet je pala u rupu, udarila nekoliko puta po bombi i po prvi puta u Lost povijesti dobili smo, sada već famozni cut-to-white, uz zvuk ekplozije bombe.

lost 601

I što sad? Je li Jack uspio u svom naumu da izbriše prošlih pet godina resetirajući vrijeme ili je samo pobio sve važne likove u seriji? Pa, nije sve tako tako jednostavno, kao što je to inače uvijek slučaj s Lostom. Budući da se žurim da ovaj tekst bude čim prije spreman, možda neće biti onako detaljan kao što bih to želio, ali potrudit ću se uključiti što više razmišljanja i detalja. Prvo i osnovno, raspodijelit ću tekst na dva dijela. 2004. gdje je Oceanicov let 815 sletio u Los Angeles i 2007. gdje su se Lostovci vratili nakon što je bomba eksplodirala u 1977.

2004. Timeline 2, Alternativni timeline

Još se nije usuglasilo kako će se vrijeme 1, odnosno vrijeme 2 zvati, tako da ćemo za sada timeline koji pratimo kada Oceanic 815 sleti u LA zvati alternativni. Dakle, nuklearna bomba je eksplodirala, ekran je problijedio, prva slika nove sezone je Jack u avionu. Nisu prošle ni dvije minute, a već mozak skupljamo špahtlom s poda. Nekoliko trenutaka poslije, uočavamo razlike u odnosu na originalni 815 let. Jack je uplašen kada turbulencija počne (u “prvom” 815 letu Jack je bio taj koji je umirivao Rose), Cindy daje Jacku jednu bočicu votke, a ne dvije i hej, avion se nije raspolovio na dva dijela. Boone je na letu bez Shannon, koja se ovaj put nije vratila s njim iz Australije, premda vjerujem kako su Damon i Carlton ipak malo izmijenili priču oko Shannon jer se Maggie Grace nije udostojila vratiti u seriju pa makar na samo scenu-dvije. Charlie se skoro ugušio od vrećice droge koju si je ugurao u usta i nakon što su mu Jack i Sayid pomogli, Charlie je vrlo nezadovoljno viknuo da su ga trebali pustiti da umre. Ovo je drugi put da je Jack spasio Charlieja od sigurne smrti.  Sjećate se kada ga je Ethan objesio u prvoj sezoni i kada su ga Jack i Kate spasili? Hurley više nije najveći nesretnik na svijetu, a Sawyer… pa, Sawyer je manje-više isti kao što je uvijek i bio.

Po slijetanju u Los Angeles (zračna luka LAX), svjedoci smo da je situacija malo više off nego što je to na prvi pogled izgledalo. Jacku javljaju da mu je aviokompanija izgubila oca, Locke je ostao bez noževa, a Jin je đubre kakvo je bio u prvoj sezoni kojemu čak ni vlastita žena ne želi pomoći oko nesporazuma do kojeg je došlo u zračnoj luci. Možda i najbitniji događaj u alternativnom vremenu je pojava Desmonda na letu. Desmond nije bio na originalnom 815 letu i što točno on radi na ovome letu nismo saznali, jer misteriozno kako se pojavio, tako je i nestao. Što se točno događa s Desmondom, nadam se da ćemo saznati čim prije.

lost 601_2

2007. Timeline 1, Originalni timeline

Događaje koje pratimo u 2007. zvat ćemo originalni timeline, jer smo pet sezona proveli u ovom timelineu i ovo će nam služiti kao prvi odnosno primarni timeline. Damon i Carlton su spominjali da se ove godine riješavaju flashbackova, flashforwarda i putovanja kroz vrijeme i da će implementirati potpuno novu narativnu strukturu. Vrlo brzo smo saznali kako će ona izgledati. Nakon otvaranja epizode s Oceanic 815 i očitog “uspjeha” koje je detonacija bombe donijela, priča se okreće za 180 stupnjeva i vraća nam Lostovce u 2007. u timeline u kojem bomba nije detonirana. Nisam 100% siguran je li i u ovom timelineu bomba detonirana, ali opet, ako nije, kako su se oni vratili u 2007. godinu?

Što se dogodilo u originalnom timelineu? Ah, ništa posebno, osim da smo nakon pet sezona saznali što i tko je Smoke Monster! Pretpostavke su divljale već prošle godine nakon što smo saznali da Locke nije Locke i sada smo dobili konačnu potvrdu. Man in Black, Čovjek u crnom, Titus Welliver, Ezav, Fejk Locke, Bog, Sotona, kako god ga hoćete zvati je – Smoke Monster. Ali u najboljoj Lost maniri, taj odgovor nam je dao milijun drugih pitanja. Tko je onda ustvari Čovjek u crnom?  Zašto se želi vratiti kući? Gdje je ta kuća? Zašto nije samo pitao Jacoba da ga pusti kući? Petnaestak epizoda je svega ostalo, dosta toga još ne znamo.

S druge strane otoka, Sawyer se jako naljutio na Jacka i kaže: “Ubit ću te!”. “Plan ti nije uspio, ubio si mi žensku”, nastavlja Sawyer, kada čujemo Juliet da zadnjim atomom snage zove upomoć ispod implodirane Swan stanice, koju je Desmond u finalu druge sezone uništio. Predivna scena između Sawyera i Juliet, koja svojim posljednim dahom ima nešto jako važno za reći Sawyeru, ali nema više vremena da to kaže. Kasnije od Ghostbusters Milesa saznajemo kako je Juliet rekla da “je upalilo.” Znači li to da je timeline u 2004. ipak pravi i da je Jack uspio? I kako to i zašto Juliet zna? No, od nje nažalost nećemo saznti jer je ovo sasvim izgledno zadnja scena koju će Elizabeth Mitchell snimiti za Lost, mada opet, ovo je Lost, možda i nije zadnji put da vidimo Mitchellicu.

lost 601_3

Jacob se ukazuje Hurleyu i govori mu kako mora Sayida odnijeti u Hram. Jack mu više ne može pomoći i dogovor pada da je zadnja opcija odvesti Sayida u Hram. Sayid je doveden u Hram, a “gle, to je onaj tip iz Deadwooda” i vođa Hramskog plemena Drugih ih pozdravljaju i ubrzo zatim naređuju da ih ubiju. Hurley vadi asa iz rukava i daje Japancu (Kinezu?) torbu za gitaru, koju mu je u prošlom finalu Jacob dao. U torbi je bila velika drvena Egipatska Anka, simbol vječnog života. Japanac ga lomi na dva dijela i unutra pronalazi papirić. Nakon što su mu svi rekli kako se zovu, pušta ih unutra uz riječi kako njihov prijatelj Sayid ne smije umrijeti. Dovodi ih do izvora (koji više nije čist), vadi veliki pješčani sat i baca Sayida u izvor vode. Sayid, kojeg drži pet ljudi, se utapa i umire. Hurley im govori kako je Jacob također mrtav i počinje opća panika, kao pred smak svijeta. Dižu se ograde, pale se signalne baklje (pretpostavljam za Alperta i ostale koji se nalaze izvan zidina Hrama), posipa se vulkanski pepeo oko vrata i počinje čekanje. U šokantnoj završnici, Sayid, koji je proglašen mrtav, diže se i zapituje: “Što se dogodilo?” Pretpostavka je da je pravi Sayid stvarno mrtav i da je Jacob sad našao svoj loophole i uzeo tijelo Sayida, kao što je to Onaj drugi učinio s Lockeom.

Još dosta nasumičnih zabilješki:

 • Pretpostavljali smo da je Smokey nekakav sigurnosni uređaj za otok. I da Jacob njime upravlja. E, pa nije tako. Saznali smo tko je Smokey, ali ne i zašto se tako manifestira. Saznali smo i da su mu jedine dvije prepreke vulkanski pepeo (koji je okruživao i Jacobovu kolibu ako se sjećate) i sonična ograda oko Dharmavillea.
 • Je li Sayid stvarno Sayid ili je Sayid postao netko drugi? Npr. Jacob?
 • Gdje je nestao lijes Jackovog oca?
 • Otok je potopljen u alternativnom timelineu, zašto? I kvragu, koliko je jeftino izgledalo kada su prikazivali scene ispod Oceana? I da, morski pas ima DHARMA logo. Na repu.
 • Bilo je lijepo vidjeti neke starne i zaboravljene favorite. Boone, Charlie, Arzt, Neil Frogurt, Rose i Bernard, US Maršal Mars …
 • Hoće li se dva timelinea nekako povezati, hoće li se netko od njh prisjetiti nečega čega se ne bi trebao sjećati?
 • Desmond će, bez obzira što Henry Ian Cusick nije više dio regularne postave, odigrati važnu ulogu prije kraja serije. I gdje je nestao?
 • “It’s nice to see you out of those chains” – Richard i Man in Black se poznaju, a izgleda da je Richard bio rob na Black Rocku. Sjećate se unutrašnjosti Black Rocka i lancima zavezanih kostura? I činjenice da je Black Rock prevozio robove?
 • U sceni vrlo sličnoj prvosezonskoj, Jack pokušava spasiti Sayida. U prvoj sezoni je uspio oživiti Charlija, ali ovaj put mu nije uspjelo sa Sayidom.
 • Cindy, Zack i Emma još jedanput. Ovaj put kao potpuno integrirani dio Drugih.
 • Prvi put nakon cijele jedne sezone vidimo Claire.
 • “What happened?” “I just found a flashlight.”
 • Zašto se Kate probudila na drvu?
 • Prvi put poslije pilot epizode da sezonu otvaramo s dvostrukom epizodom.

UPDATE:

Okej, mali update, nakon što su se u život vratili svi sajtovi koji su sinoć pali zbog navale teorija, diskusija i općenitog ludila ljubitelja Losta.

Zašto je Desmond nestao iz aviona?

Desmondov nestanak iz aviona mogao bi se povezati s Charliem. Naime, Desmond je sjedio do Jacka u ponovljenom letu i bio je najveća “greška” u odnosu na originalni let. Nakon što je Cindy pozvala Jacka da ode pomoći Charlieju u WC-u, Desmond misteriozno nestaje. Charlie kasnije govori Jacku kako ga nije smio spasiti. Je li Desmondovo nestajanje i nastajanje u raznim vremenskim i prostornim lokacijama kroz čitavu seriju nekako vezano uz Charliea? Desmond je svoju konstantu u vremenu našao upravo zato što nije uspio spasiti Charlieja na kraju treće sezone. Je li Jack izbacio Desmonda iz vremena i prostora zato što je spasio Charlieja?

Kasno prošle sezone, Daniel Faraday objašnjava da zamislimo vrijeme kao potok koji stalno i nepromjenjivo teče. Potom objašnjava kako se događaji u vremenskoj liniji (potoku) ne mogu mijenjati malim radnjama, odnosno da potok ne može promijeniti svoj tok ako u njega ubacujemo kamenčiće. Potom u potok, kao metaforu za nuklearnu bombu, ubacuje kamenčugu koja potpuno izmijeni tok potoka. Kamen (nuklearna bomba) podijeli potok na dva toka (dva timelinea), koja će se prije ili kasnije ponovno spojiti u jedinstveni potok. Znači li to da će se i naša dva timelinea ujediniti u jedno?

Skroz je zakon vidjeti dvije verzije Jacka u dva različita timelinea. U originalnom timelineu, on je potpuno izbuljen čovjek, koji nije uspio u svom naumu da vrati sve na svoje mjesto. Sawyer ga krivi što mu je ubio Juliet, a Jack i sam vjeruje da je kriv ne samo za Juliet, nego i za Sayida. U alternativnom timelineu on je doktor, gazda, kralj. Locke mu u kolicima govori kako njegovo stanje nije izlječivo, ali Jack (kao istinski heroj, vođa i spasilac svih, kao što je i bio kroz dobar dio tri sezone) govori Lockeu kako ništa nije neizlječivo. Još nešto mi je zapelo za oko tijekom gledanja, a nisam spomenuo u prvoj rundi. Kakva je ona rana na Jackovom vratu bila? Nekako ne vjerujem da je to slučajno stavljeno, jer ništa ni u jednom kadru u Lostu nije slučajno stavljeno. Jeste li samo primjetili Desmondov bicikl kada je Sawyer kopao, tražeći Juliet?

Ocjena epizode Lost: 6x01-02 LA X

Loading ... Loading ...
8.5 10 1
8.5

Žanr:

Autor:

Mreža:

Glume:

Datum premijere:

26 komentara
 • ja goru recenziju nisam procitao. daj malo jos o sebi i svojim dogovorima i svom naumu o podjeli. ugh.

 • a zbilja si mogao pricekati i to malo duze napisati. :P

  dobra je ova teorija sa sayidom. tko je sad onda u lockeu kvragu, je li nestao? :/

 • “Pretpostavka je da je pravi Sayid stvarno mrtav i da je Jacob sad našao svoj loophole i uzeo tijelo Sayida, kao što je to Onaj drugi učinio s Lockeom.”

  OMG to mi uopće nije palo na pamet!

  “Desmond će, bez obzira što Henry Ian Cusick nije dio regularne postave više, odigrati važnu ulogu prije kraja serije. I gdje je nestao?”

  Da da da da. Aaaaa. Možda će on biti taj koji će se sjetiti pravog… pravog? originalnog? timelinea.

  Ne znam koliko mi se sviđa ta struktura… to mi je bio najveći problem s epizodom. A da li će konvergirati timelineovi ili kaj će bit… nemam pojma. Neznamneznamneznam al hoću saznati. Odmah.

  ” Ah, ništa posebno, osim da smo nakon pet sezona sazanli što i tko je Smoke Monster! ”

  Daaaaa. AAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA.

  “Zašto se Kate probudila na drvu?”

  Bolje je pitanje zašto se nije probudila mrtva :/

  @izgubljen da, ta jedna rečenica kojom se ispričava što nije napisao još milijardu znakova o premijeri je stvarno veliki problem. Mislim da je samo (samo) zapisao sve što sam se pitao dok sam gledao.

  Uf, a sad Noel Murray pa onda Lostpedia. I onda odbrojavanje do srijede. Pas mater. Sve po starom.

 • Evo, malo apdejtano s dvije teorijice. Necu vise apdejtati jer bih mogao svaka dva-tri sata samo zapisivati što sam vidio/pročitao/da mi je palo napamet.

 • Jos si skupljam dojmove, moram jos jednom procitati recenziju i bar preletjeti epizodu ponovo. Dvije-tri stvari zasad koje si preskocio:
  – Kršćan Shepard ce vjerujem igrati ulogu ovdje. Sad je nestao sa aviona, u original timelineu je nestao iz lijesa. Ne usudim se nagadjati kakve tocno veze ima sa Jacobom, ali nisam sklon vjerovati da je Sayid novi Jacob. Ok, mrtvo je mrtvo, on je sad ziv i sigurno ima neki twist, ali eto, my money da nije Jacob “u njemu”. Mada djeluje dovoljno ocito zasad. Iskreno, ne bih ni htio to, nisam siguran koliko bi Andrews bio uvjerljiv Jacob nakon “Sayida the torturera”. Meni bas ne odgovara. Ali bar nije Jack. To bi bilo nakaradno.
  – Jack imao ogreban / krvav vrat u alt tajmlajnu. Koliko su povezani tajlmlajnovi, hoce li doci do problema radi odvajanja? Hoce li se spojiti na kraju?
  @Statler ma iz nekog razloga filtrira brejkove. Ne znam zasto. Jel’ to WP po defaultu radi i kod vas?

 • “Pretpostavka je da je pravi Sayid stvarno mrtav i da je Jacob sad našao svoj loophole i uzeo tijelo Sayida, kao što je to Onaj drugi učinio s Lockeom.”
  ne bih se složio, jer Smoke nije uzeo Lockovo tijelo. Lockovo tijelo je i dalje samo tijelo, dok Sayidovo tijelo priča. xD
  I malo bi čudno bilo da Jacobove prve riječi budu “šta se desilo?”

 • istina underdark. :) mada svejedno mislim da sayid nije sayid. vjerojatno nije ni jacob, ali mislim da nije ni sayid. mozda i je, ali je neka caka u igri… ma vidjeti cemo. ;D

 • Hmmm, zanimljive ideje… Jacob==Sayid mi je nekako nategnuto, svakako moguće ali sumnjam da je istina, a ako nije zašto su onda morali “štopat” koliko dugo bude pod vodom???, što bi bilo da su ga pustili čim se počeo trzat?… Nakon ponovnog gledanja zapeo mi za oko Miles, gore u recenziji se ne spominje a mislim da bi moglo bit bitno,nekako se sumnjivo zagledo u Sayida dok je ovaj još olfo mrtav a i tko zna je li Juliet stvarno samo ili uopće rekla tj. htjela reći “It worked”, hmmm…. =P

 • @Krešo nama rade line breakovi… al wordpress.com ima Intense Debate po defaultu (odlična je stvar, ima threadove :D)

  Hehe, odlično je i kak je najvjerojatnije objašnjenje za ova dva timelinea u deleted sceneu iz prošle sezone (ovo s kamenom i potokom). Jooooj, ne mogu razmišljati više o tome, jooo… falilo mi je to teoretiziranje i to da sam izgubljen i pojma nemam kaj će se desiti, nisam bio ni svjestan koliko.

  http://hijinksensue.com/2010/02/03/a-pentagrams-loins/ ovaj alternativni timeline u stripu sucksa. :)

 • Ee, glede Sayida. Na ovo sam totalno zaboravio – Lostpedia:
  “In healing young Ben at the Temple in 1977, Richard notes that Ben will not remember what happened, that he would lose his innocence and would always be “one of us.” (“Whatever Happened, Happened”)”

 • ja sam malo razmišaljo o black smoke i locke… kad su pucali na Lockea bio je u prostoriji, onda je nestao i smoke se pojavio izvana, onda se smoke povukao, otišao je van iz prostorije i onda se Locke pojavio u prostoriji. kako? zašto? :izgubljen:

 • Super mi je što mđ kaže da je smoke monster totalno objašnjen i što pritom to naziva smoke monster. Da je imalo objašnjen onda bi se zvao npr. that cloud of evil nanobots with an ability to mimic anything that can’t walk through a circle of ashes or some shit… što je, primjećujete, opet niakvo objašnjenje. Sviđaju mi se ovi komentari. I WANT MOARRRR

 • @underdark Ja mislim da je to najeftiniji mogući način da ti netko pokaže da su oni u biti ista osoba/stvar/whatever. Jer kolko bi para morali spiskat da se vidi kak se locke pretvara u smokiea i obrnuto? Ona loša cgi underwater scena na početku dokazuje ovo moje. BTW što je ono selo (kuće, ljuljačke) ispod vode?

 • Da, al why the fuck je ispod vode cijeli otok? Nuklearna bomba? I’m no expert, ali tak ne radi nuklearna bomba.

 • Pa dobro, pitao si za selo :)
  Probao sam sad napisati neko objasnjenje, ali sam obrisao sve jer ne uspijevam sloziti normalno objasnjenje zasto ni u jednom timelineu nema posljedica eksplozije :) Osim recenice “da je promijenilo neke kljucne dogadjaje koji su doveli do trenutnog stanja”, ali opet ne uspijevam ugurati razlog zasto nije sve otislo u pm nakon bombe :)

 • @mb jiboteperun a kaj bi ti da ti objasne više? Sad više nije bitno u biti kaj je smoke monster… nego kaj je Man in Black. Za smoke monstera sad znamo kaj može napraviti, ko je, kaj ga može spriječiti (što smo u biti već sve i znali, samo sad imamo konačnu potvrdu).

  A za otok pod vodom ja sam mislio da je to jasno da je bomba odletila i onda je sve potonulo? A nuklearna bomba ni ne teleportira ljude 30 godina u budućnost pa se i to dogodilo.

  A i mislim da nisu mogli eksplicitnije pokazati da je Flocke smoke monster (isto to su napravili i u S5 – Dead is Dead – prvo kad Ben summona monstera, a onda Locke izađe iz džungle i onda opet kad ga Locke odvede ispod templea, nestane, a smoke monster se pojavi). Samo kaj je sad eksplicitno rekao “SORRY YOU HAD TO SEE ME LIKE THAT”

 • BTW lajkam jako i teoriju da je Juliet rekla “we’ll get some coffee” ili što već i “it worked” jer je, slično (a opet različito) Desmondu prebacila svijest u paralelni timeline (kuuuul) i tamo ona ide na kavu sa Sawyerom i sve je dobro u svijetu :)

 • “A za otok pod vodom ja sam mislio da je to jasno da je bomba odletila i onda je sve potonulo? A nuklearna bomba ni ne teleportira ljude 30 godina u budućnost pa se i to dogodilo.”
  Mislim da potonuce nije direktna posljedica eksplozije. Bas fizicke. Otisao bi otok i sve na njemu u pm, a ne da bi ljuljacke ostale.

 • Ljuljačke i ringišpili uvijek prežive kataklizme, pročitah negdje da je to jedan od najčešćih goofova na filmovima…

 • Razmišljao sam o Richardu: možda se kupao u izvoru dulje nego šta pješčani sat pokazuje?

 • Zanimljive su mi teorije oko Sayida, ali nešto mi nije logično: Man in black uzeo je Lockeov lik, ali ne i tijelo – zašto bi Jacob sad ušao u Sayida?

 • Pozz. Prije svega velika pohvala za navedene autore gore ispisanih tekstova.
  Ne kuzim vise ko pije ,a ko placa na Ostrvu. Vidjeli smo da je Bem pozvao Smokea,da je uvukao francuze pod hram,da je Smoke sigurnosni sistem hrama(otoka),da su se Othersi cesto motali oko istog,a isto tako i da novopeceni Othersi zive tamo. Sta sad,opsta uzbuna i bojazan od istog tog sig.sistema!!! Da li to znaci da su ovi novi Othersi bili imuni na Smokea dok je Jakob bio ziv,a da su sad postali ranjivi??

Odgovori

Serijala je online magazin posvećen aktualnim i popularnim televizijskim serijama, kritici i novostima.

© 2009-2023 Serijala.com, sva prava pridržana

ISSN 2459-5861