Lost: Gdje se čuda događaju – serijala.com
Trenutno čitaš
Lost: Gdje se čuda događaju

Lost: Gdje se čuda događaju

Sredinom treće sezone konstantno se prigovaralo Lostu da ništa ne objašnjavaju (što čak ni tada nije bila istina, već se samo na jedan odgovor pojavljivalo tri puta više pitanja – skoro kao i sada, uostalom), no samo godinu dana kasnije to se pretvorilo u “hoće li sve uspjeti objasniti do kraja šeste sezone?”. U to još uvijek nismo sigurni; sigurno je samo (i više puta ponovljeno od strane Damona i Carltona) da nikada neće objasniti sve, niti će ono što objasne objasniti u detalje, uspoređujući situaciju sa Phantom Menaceom i midiklorijanima. I mogu reći da ih razumijem potpuno – već je i bilo situacija koje su se tome prilično približile: Rousseau i njezina ekspedicija – sve što smo vidjeli u This Place is Death mogli smo i sami dovoljno dobro deducirati, no što raja želi, raja i dobije. Nadajmo se samo (a osobno, vjerujem da će tako i biti, kao što sam im vjerovao i proteklih pet godina) da će uspjeti naći dobar balans znanstvenih, pseudoznanstvenih i fantastičnih objašnjenja i mistike. Na kraju krajeva, o tome se serija i radi, bilo na razini likova, bilo situacija. No, da ne duljim.

Prije čitanja, ako niste, svakako pročitajte ostale članke posvećene povratku Losta:

Smoke Monster

Vjerojatno i najstarija nepoznanica na otoku, jedina postavljena još u pilotu, a neriješena. Što znamo o njemu? Znamo da je neka vrsta sigurnosnog sustava, da može “usnimiti” sjećanja osoba koje promatra i na temelju toga im biti sudac, porota i egzekutor. Zašto, što je i tko ga je postavio tu – priroda, stare (egipatska?) civilizacije koje su obitavale na otoku ili netko treći – nadamo se saznati. Znamo i da može poprimiti izgled umrlih osoba; nejasno je trebaju li mu za to i njihova tijela – zbog toga je i bitan Richardov razgovor s Benom o njegovoj majci i pitanje je li umrla na otoku ili van njega. Moguće je i da je Osoba u crnom njegova personifikacija, što dalje postavlja pitanje: je li Monster zao ili dobar? Ili neutralan? Blast door map koju je Radzinsky nacrtao u Swanu na nekoliko mjesta referencirala je “Cerberusa” i “Cerberus Ventove” za koje se vjeruje da se odnose na Monstera i rupe u zemlji iz kojih smo vidjeli da izlazi.

Monster

A možda je i samo napižđena žirafa.

Mistična ozdravljenja na otoku

Naravno, Locke je ovdje prvo što pada na pamet. Osim njega, tu su Rose, Jinovi spermiji i mnogi drugi; jedan od najboljih primjera je i Mikhail, neuništivi Ukrajinac koji se dvaput vraćao nakon što smo ga otpisali. Moguće je i da je Richardovo nestarenje posredno vezano uz taj fenomen, premda on kaže da je za to zaslužan Jacob – možda je on sam njihov izvor, no iz nekog razloga je (za nešto, možda samo za presjecanje životnih putova) bilo bitno da neke osobe dotakne. Iako se čini da je Jacob Lockea vratio iz mrtvih nakon pada kroz prozor (je li i to bilo bitno da on postane loophole?).

Mikhail

Znamo samo da je otok selektivan u ozdravljenjima i da nikako ne može vratiti ljude iz mrtvih. Mrtvo je mrtvo. U svakom slučaju, o tom fenomenu moramo saznati nešto više.

Brojevi

Brojevi su, prilično sam siguran, završena priča. Barem što se tiče njihovog izvora i uzroka. Eksplicitno je to rekao i Damon Lindelof.

Thenumbers

Znamo da su to konstante Valenzettijeve jednadžbe, jednadžbe koja predviđa kraj čovječanstva, te da je jedan od primarnih ciljeva Dharma Initiativea promjena neke od tih konstanti. Znamo i da se pojavljuju posvuda, a ako je vjerovati Hurleyevom praznovjeru, ne donose sreću (što i ide uz teoriju da su vezani uz smak svijeta). Moguća je i njihova povezanost uz razgovor Jacoba i Onog drugog, gdje Crni tvrdi da tko god dođe na otok, stvari uvijek budu iste (“They come. They fight. They destroy. They corrupt. It always ends the same.”), na što Jacob odgovara da to samo jednom završava, a sve između je napredak. Možda je to (u mikrokozmosu otoka) upravo primjena Valenzettijeve jednadžbe – situacije se ponavljaju, sve dok se jednom nešto ne promijeni. Što se tada događa? Jesu li detonacija bombe i Jacobova smrt promjena u poretku, promjena u varijablama? Je li zato Jacob izveo Obi-Wana i pustio Bena da ga ubije?

Black Rock

Brod nasukan nasred otoka, prema polu-kanonskim izvorima (Lost Experience) prevozio je robove s Tajlanda. Bio je u vlasništu Magnusa Hansa (Alvarovog djeda), a za njega se vjeruje i da je bio kapetan na brodu za vrijeme njegove posljednje misije. Druga opcija za kapetana je i Richard Alpert, no to su samo nagađanja. Je li brod koji su Jacob i Neprijatelj promatrali bio upravo Black Rock? Ne znamo, no ako je, kako se onda našao usred otoka? Vjerojatnije zvuči da je brod plovio svojim normalnim kursom, no da je netko tada premjestio otok donkey wheelom upravo na mjesto kojim je plovio Black Rock i tako ga nasukao usred kopna. Nije li predivna serija u kojoj je ova druga opcija logičnije rješenje?

The Black Rock

Adam i Eva

Dva kostura, muški i ženski, nađena u špilji na otoku još tamo u House of the Rising Sun (1×06), a ove nadimke im je dao Locke. Uz sebe imali su samo dva kamena, crni i bijeli. Otkad su se pojavili, Damon i Carlton tupe nam da su vrlo značajni za mitologiju i dokaz da je ona isplanirana od početka. Dakle, definitivno ćemo saznati nešto više o njima, inače bi to bila totalna prevara. Makar, možda je ovaj dio o mitološkoj relevantnosti vezan samo uz putovanje kroz vrijeme (a činjenicu da je to dio mitologije sada i predobro znamo). Nagađa se da su to kosturi nekih od putnika s leta 815, dospjeli tamo tko zna kakvim vremenskim skokovima (Jack i Kate, Sawyer i Kate, Sawyer i Juliet te, najčešće spominjani, Rose i Bernard). Vidjet ćemo ima li kakve istine u tome, no sjetimo se da se i o Jacobu govorilo (osim da ga nikad neće objasniti) i da je sigurno on netko od putnika, pa je objašnjenje na kraju ispalo totalno nepovezano, drugačije… i bolje.

Adam and Eve

Bolest

Ovo je jedna bizarna. Danielle Rousseau tupila je o “Sicknessu” od koje su svi članovi njezinog tima poludjeli. No, Danielle nisu svi kotačići u glavi bili podmazani, a kako smo kasnije u petoj sezoni vidjeli, moguće je da je Bolest povezana nekako i sa Smoke Monsterom. Je li to ista bolest protiv koje su se Desmond i Kelvin cijepili? Je li ta bolest ikada postojala ili je to bio samo jedan od Dharminih psiholoških testova (kao što je to bila i kompletna postaja Pearl)? I naposlijetku, ima li to ikakve veze s bolešću trudnica?

Soba 23

Pretpostavit ću da ni o njoj nećemo saznati puno više te da je možemo otpisati kao još jedan od Dharminih psiholoških mindfuckova. Ali ozbiljno, i da, ‘prostite na izrazu, koji je kurac s tom sobom? Nekako se uopće ne uklapa u ostatak stvari poznatih o Dharmi, a još manje u filozofiju Othersa (no, vjerojatno je Ben prvi koji ju je koristio, a znamo da je on promijenio štošta u njihovoj filozofiji). Što su tamo radili Waltu? Isto što i Karlu? Ili nešto drugo? Zanimljivo je (a nešto u tom smjeru je i Damon natuknuo) što se ona nalazi na Hydra otoku, otoku na kojem je Dharma istraživala životinje (točnije, koliko znamo, polarne medvjede i morske pse), te da je namjena sobe bila za testiranje životinja, ne ljudi. U svakom slučaju, evo potpunog videa, za vaš psihodelični užitak:

Hram

Iliti The Temple. Othersima očito vrlo bitno mjesto (i mjesto na kojem se osjećaju sigurnima), koje smo vidjeli samo izvana, ako isključimo podrum u kojem obitava Monster. Neobično je što, iako je to očito prastara lokacija, lokacija Othersa ima i svoje Dharma obilježje. Također, unutra je nešto što liječi djecu. Je li to Jacobov drugi dom? Ili možda Nemesisov dom?

Koliba

Jacobova koliba, koja nije ista kao i koliba koju su sagradili Rose i Bernard. Ovu je sagradio Horace Goodspeed (i kada smo to saznali, aktualne su bile teorije da je upravo on Jacob), no kako točno ona mijenja lokacije, ne znamo. Prilično je sigurno da krug pepela oko nje služi kako bi se njezini stanovnici zatočili unutra, a isto tako (prema Ilaninim riječima), Jacob već dugo nije bio tamo. Znači li to nakon što su Locke i Ben oštetili krug pepela, ili ranije? Je li pri njihovom prvom posjetu u kolibi bio Jacob? Više je obrisom ličio na Gospona u crnom. Zašto je Christian sada tamo (no više o tome kasnije)? I tko je drugi bio s njim unutra kada je Hurley provirio unutra kroz prozor?

eye

Dostava namirnica helikopterom

Nije upitno kako se ista izvodi (avion, helikopter), niti zašto se neka letjelica nije čula prije no što je hrana spuštena (letjelica je vjerojatno bila van područja vremenske dilatacije otoka), nego zašto ona postoji i dvanaest godina nakon što je Dharma prestala postojati? Razlike u vremenu nisu tolike (osim ako nisu linearne, što bi bilo zanimljivo, ali nimalo nemoguće). Da, može ih se pozvati i ručno kompjuterom u Flameu, ali… postoji li Dharma van otoka? I, jesu li Othersi održavali iluziju da je na otoku sve u redu? Pa nije Dharma valjda tako naivna. S druge strane, Carlton je izjavio jednom da, iako je uvriježeno mišljenje da se Purge dogodio 1992., to možda nije točno. Kaj?

Šapati

Još jedna potpuna nepoznanica prisutna gotovo od samog početka serije. Poznato je samo da se pojavljuju kada su Othersi u blizini i da se sastoje najčešće od izmijenjenih i obrnutih dijaloga koje smo čuli u toj epizodi, u flashbackovima. A ponekad su prisutni i kad se pojavi Christian Shephard. Što nas dovodi upravo do njega.

Christian Shephard

Meni jedan od omiljenih likova. Kad vidim ime John Terry u creditima za epizodu, znam da će biti odlična. Budući da znamo da mrtvi ostaju mrtvi, jer mrtvo je mrtvo, on je dakle, mrtav. U jednom od bezbroj svojih davanja informacija bez da išta kažu, Damon je rekao da od svih likova čije su se prikaze pojavile, Christiana, Yemia i Kateinog konja svrstavaju među “undeadove”. (Koga briga za Kateinog konja.) Pojavio se u 18 epizoda, što na otoku, što u flashbackovima i to s najviše poveznica s drugim likovima. Gdje je njegovo tijelo – je li ono što vidimo u biti njegovo tijelo, animirano nekom nepoznatom silom, zašto obitava u Jacobovoj kolibi i radi li za Jacoba kao što tvrdi ili za njegovog neprijatelja? Ili za nekog trećeg? Samog sebe? Smoke Monstera? Zašto konstantno ima taj samodopadni “znam-sve-ili-ako-ne-sve-puno-više-od-vas” smiješak? Kamo vodi Sun i Bena? Vot da fak?

800px-FreezingFever

Claire

Slična priča kao i Christian (ipak su rod). Uzmimo kao točnom pretpostavku da je Claire mrtva (kad netko zoljom raznese kuću u kojoj ste, a ista tada padne na vas, to je prilično razumno za pretpostavku). Dodatan dokaz su Milesovi čudni pogledi i komentari upućeni njoj nakon tog događaja. Ako je sve to točno, tada je ona isto što i Christian, kao i on pojavljivala se nakon smrti i van otoka (doduše, u Kateinom snu), te tu misterija nema. Osim naravno, onog, WTF is Christian Shephard?

Pozitivci i negativci, Ben i Widmore, Bram i Ilana, crno i bijelo

“We’re the good guys” rekli su u nekom trenutku svi gore navedeni pojedinci. Simbolika crnog i bijelog (dobrog i zlog?) provlači se još praktički od pilota i to u seriji u kojoj granica između ta dva pojma nije samo varijabilna ili nepoznata, već gotovo da i ne postoji.

Locke_backgammon

Kao da nije bilo dovoljno komplicirana situacija s Benom i Widmoreom, koji su naočigled na suprotnim stranama, no obojica tvrde da rade za dobro otoka, a obojica su i muljatori (dapače, retrospektivno, iako se Widmore od prvog pojavljivanja u Live Together, Die Alone činio šupčinom, Benovi postupci manje odgovaraju pozitivcima od Widmoreovih); u petoj sezoni pojavili su se i Bram i Ilana. Bram i Ilana rade za Jacoba, u to možemo biti sigurni (koliko u bilo što u Lostu možemo biti sigurni). Znači li to da su na Benovoj strani? Strani Othersa? Zašto onda ne znaju za Bena? Znači li to tada uopće da su pozitivci, i posljedično, je li Jacob uopće pozitivna figura u cijeloj priči? Ima li smisla tu pričati (koliko god to te individue voljele govoriti) o dobrim i lošim akterima, dobru i zlu, pozitivnom i negativnom, crnom i bijelom? Ili se samo radi o borbi za nadmoć dvije strane koje su jednako pokvarene?

Rikard, Jakov i Ezav

Ja… oni… gdje… kako… ne, ne želim uopće počinjati.

jacobrichardnemesis

Još 1 dan, 3 sata i 18 minuta do početka šeste sezone.

7 komentara
 • Meni najbolji clanak u ovoj trilogiji :).
  Znao sam i kad si predlozio clanke da ce mi taj biti najdrazi, ali svejedno.

  Od ovih misterija, uvijek je lijepo vidjeti Smokija, nadam se da ce uci dalje u njegovu ulogu, ali nadam se i vjerujem da se nece zeznuti i objasnjavati STO je on, kako funkcionira i od cega je napravljen.

  Black Rock i ovo sa namirnicama nije previse potrebno dirati. Shepard me jako interesira, a od onog sto nisi spomenuo posebno, mene Walt uvijek interesirao. Ono malo sto su ga kasnije ubacivali nije bilo nist posebno i mislim da bi trebali objasniti zasto je poseban, sto su mu radili Othersi i slicno. Mislim da su u pocetku govorili da ga nece biti u S6, ali to je bilo i za Harolda, pa eto ga sad. Any news on that?

 • Jel ima negdje timeline Losta? Bas crta, na kojoj je oznaceno sto se kada dogodilo, bez previse texta? Pogotovo me zanima dio prije 22.9.2004.

 • @kv Walt… meni se čini da im (producentima) je u prve dvije sezone Walt bio super i da su njegovo prebrzo odrastanje za kretanje radnje mislili kako će samo objasniti time travelom i stvorili puno misterija oko njega… a zadnje dvije godine cijelu njegovu priču pokušavaju pomesti pod tepih… ali pristojno, tak da ne izgleda da su zaboravili na njega.

  Ne nadam se puno tome, rađe bi više… Milesa recimo, nego Walta :) Makar, mislim da sam negdje čitao da će se i on pojaviti opet.

  A Harold… to je bilo isto jedno od onih: OK što su to ispričali, ali nije stvarno bilo potrebno. Problem je bio i u tome što su izhypeali njegov povratak u S4 (i to kao regulara), samo da bi bio u 3 epizode i onda umro.

Odgovori

Serijala je online magazin posvećen aktualnim i popularnim televizijskim serijama, kritici i novostima.

© 2009-2023 Serijala.com, sva prava pridržana

ISSN 2459-5861