David Letterman je otišao kao jedan od velikana late-nighta – serijala.com
Trenutno čitaš
David Letterman je otišao kao jedan od velikana late-nighta

David Letterman je otišao kao jedan od velikana late-nighta

Nakon preko 6.000 emitiranih epizoda late nighta — od čega gotovo 2 tisuće u NBC-jevom Late Nightu i preko 4 tisuće u CBS-ovom Late Showu, David Letterman se prošle srijede povukao s malih ekrana. Ekrana koji su za vrijeme njegovog staža izrasli u goleme ekrane.

Iako ćete na internetu ćete naći gomile oproštajnih tekstova koji se prisjećaju najboljih Lettermanovih trenutaka, lako je zaboraviti njegov doprinos late night žanru. Pogotovo ako ste — kao mi — sada tek u kasnim dvadesetima ili čak mlađi. Mlillenijalci. Nešto kao što ćete danas nekom 20-godišnjaku teško objasniti da je Željko Pervan nekad bio duhovit, samo što uopće nije ni blizu slično.

Svaka generacija ima svoje idole; Stewart, Colbert i Conan, pa sada i Fallon te Kimmel izbor su mlađe generacije, dok je Lettermana vrijeme ipak malo izguralo sa svjetla pozornice. No Dave je nekad, iako ne toliko davno, bio “onaj čudan”. Uvrnut, eksperimentalan, hrabar i… drugačiji.

Svoju posljednju, 4.263. emisiju emitirao je 20. svibnja, nakon preko dva desetljeća staža na CBS-u. Bio je nasljednik ikone late nighta, Johnnyja Carsona, iako 1992. godine nije dobio njegov The Tonight Show. Iako ga je Carson favorizirao, tada praktički jedini late night show u biznisu dobio je Jay Leno.

Letterman je do tada 11 godina vodio Late Night, da bi izborom Jayja Lena za Carsonovog nasljednika odlučio preći na konkurentski CBS i pokrenuo vlastiti Late Show. Ironično, njegov nasljednik postao je Conan O’Brien, koji je također trebao sjesti na voditeljski stolac The Tonight Showa, institucije late nighta — ali i njega je istisnuo Jay Leno.

Sa preko tri desetljeća nasmijavanja publike u ponoćnom terminu, Letterman je prestigao svog idola, Johnnyja Carsona, kao najdugovječniji late night komičar u show businessu. Osmog rujna njegov stolac dobit će jedan od trenutno najeksponiranijih komičara, Steven Colbert. Neosporivo genijalan voditelj bliži našoj generaciji, no vidjet ćemo kako će funkcionirati u formatu koji, zapravo, nije drastično mijenjan desetljećima…

Komentari (1)
  • letterman je odavno zreo za mirovinu, ferguson je bio dobar, njega mi je žao što ga nema; colbert je ok ali steward je bolji; i on uskoro odlazi u mirovinu

Odgovori

Serijala je online magazin posvećen aktualnim i popularnim televizijskim serijama, kritici i novostima.

© 2009-2023 Serijala.com, sva prava pridržana

ISSN 2459-5861