Sada kad je Hannibal završio impresivnu prvu sezonu, što nas čeka dalje? – serijala.com
Trenutno čitaš
Sada kad je Hannibal završio impresivnu prvu sezonu, što nas čeka dalje?

Sada kad je Hannibal završio impresivnu prvu sezonu, što nas čeka dalje?

Prvi dio teksta lišen je spoilera, dok dio nakon podnaslova “Kamo dalje?” slobodno preskočite, ako niste pogledali čivavu sezonu. Prije toga možete baciti oko i na inicijalnu recenziju serije.

Ovog tjedna završena je prva sezona Hannibala, iznenađujuća na više razina. Prvo, iznenađuje što je serija uopće preživjela prvu sezonu i dobila drugu. I potom, iznenađujuće odlična, praktički univerzalno hvaljena. Iskoristit ću priliku i likovati jer ovog puta nisam ureknuo seriju nakon odličnog starta, pa je ova gotovo kontinuirano bila na visokom nivou, sve do besprijekornog finala kojim je sezona zaključena.

Bryan Fuller i njegov tim nadogradili su početne epizode pričom koja je čak i poneke monotonije fillere i proceduralni balast (koji je svejedno bio bitan za “bigger picture”) upakirala u zaokruženu i smislenu cjelinu. Mads Mikkelsen je drugačiji dr. Hannibal Lecter od Bryana Coxa i Anthonyja Hopkinsa i ulogu je učinio svojom dostojno popunivši poprilično velike cipele filmskih prethodnika. Fulleru ide priznanje što je Hannibala prikazao inteligentnim i spretnim, bez da Jacka Crawforda, Willa Grahama i ostalu FBI-jevu ekipu učini slijepima i naivnima, nakon što ih je ovaj čitavu sezonu ismijavao kopirajući zločine drugih ubojica te ih ponekad servirao na pladnju – doslovce (“teletina” iz finala).

hannibal-dancy

Hannibal se poigravao sa Grahamovim ludilom tjerajući ga sve bliže (mentalnoj) provaliji, a Hugh Dancy fantastično je oživio njegovu empatiju sa žrtvama, suočavanje (mentalnim) posljedicama ubojstva iz prve epizode te zavirivanje u mračan um ubojica. Sumnjam da će glasači primjetiti seriju, no da je bila gledanija i s tog aspekta uspješnija, bio bi realan kandidat za Emmy. Zabavno je primjetiti kako Dancy, suprug Claire Danes, ima poprilično sličnu, podjednako zahtjevnu i razmetljivu ulogu poput agentice Carrie Mathison u Homelandu. U tim je momentima Hannibal najviše briljirao vizualno. Čak i kad sami slučajevi te ubojstva nisu bili toliko interesantni, Dancy i popratni vizuali bili su perfektni. Teško je vjerovati da su neke poprilično jezive i grafičke scene leševa bile slobodno prikazane na konzervativnoj nacionalnoj televiziji. Jezivosti atmosfere dodatno je doprinosila kulinarska strana dr. Lectera kojeg smo rijetko viđali kako ubija, a češće kako pedantno servira svoje žrtve. Zgodan i upečatljiv trik, kao podsjetnik na Hannibalovu kanibalsku stranu i ilustracija njegove zastrašujuće poremećenosti.

Kamo dalje?

Alan Sepinwall sa HitFixa ulovio je showrunnera i autora adaptacije, Bryana Fullera, na čašicu razgovora u kojem otkriva svoje planove za naredne sezone. Množina, da. Druga sezona osigurana je usprkos slaboj gledanosti, a zahvaljujući internacionalnoj koprodukciji u kojoj NBC samo dopunjuje budžet. Fuller je i prije premijere spominjao da ima višesezonski plan, čemu smo se prerano smijali. U idućoj sezoni gledat ćemo drugačijeg Willa Grahama, sada kada su strane okrenute, nakon što je serija završila lijepim obratom uloga u odnosu na one kakvim smo ih gledali u filmovima. Graham je sada svjestan što mu se dogodilo i bit će prijetnja Hannibalu.

Do teoretske četvrte sezone trebali bi dostići događaje romana “Red Dragon”, iz kojeg serija vuče inspiraciju, prvog u serijalu koji je napisao Thomas Harris. Peta sezona dotakla bi se najpoznatije filmske ekranizacije serijala, Kad jaganjci utihnu, no tu počinju i problemi. Trenutno su otkupljena samo prava na likove iz spomenutog romana “Red Dragon”, a one iz Jaganjaca – prvenstveno Clarice Starling – drži studio MGM. Osim ako Fuller odluči pribjeći taktici robe s placa, pa njen lik nazvati Carly Sretling. Ili nešto. Također, u prvom dijelu intervjua, Fuller govori o stvaranju već spomenutog vizualnog stila serije, (ne)očekivanoj obnovi, NBC-jevoj podršci te važnosti kulinarske strane serije.

16 komentara
  • Osobno sam dojma da su zadnjih par epizoda bile pomalo smiješne ali ukupni dojam je vrlo dobar s nekoliko odličnih epizoda.

  • Serija s najboljom atmosferom! Nakon The Followinga nisam očekivao ovako dobru seriju na tu temu. Svaka čast Fulleru.

  • Upravo sam prije par minuta završio sa maratonom Hannibala i pogledao posljednju epizodu tako da seriju zaista moram pohvaliti…od moga početnog entuzijazma koje nije preraslo u veliko zadovoljstvo koliko sam očekivao posljednje 3-4 epizode zaista su jako lijepo zaokružile prvu sezonu kao jednu smislenu cjelinu..servirana “teletina”u završnici mi je bila zaista zabavna a Willow i Lectorov posljednji susret i njihov pogled bili su zaista sjajan završetak sezone…Nova sezona bi mogla odista biti jako napeta…

  • Da su je otkazali, mislim da bi se ubio, jer ovo je jedna od najboljih ako ne i najbolja nova serija, Fuller je BOG!

  • Hannibala obozavam, Dead Like Me mi je simpatican, Pushing Daisies mi je u pocetku bio zanimljiv, ali mi je dosadio mada planiram da je zavrsim, pilot Mockingbird Lane je lepo izgledao.. Kakav je Wonderfalls?

  • jedna samo opaska, nepravedno je dok nabrajate Lectere zaboraviti i na sjajnog Gasparda Ulliela

  • Na pocetku jako dobro no nisam izdrzao do kraja. Iako jako dobro snimljeno, sama prica nije bas nesto. Nije ni horror a ni psiho triler, prica nije doradena do kraja, barem se meni tako cini. Jedna od naj monotonijih serija koje sam do sada gledao,

  • Poslije Californication, pitao sam se što će scenaristi i producenti izmisliti da bi šokirali gledatelje. Definitivno, Hannibal je nadmašio sva očekivanja u morbidnosti. Koji je smisao prikazivanja svih detalja ubojstava i iživljavanja na žrtvama za priču? Kao da je za Dextera trebalo pokazati kako on sjecka svoje žrtve na komade… Čemu zagađivati um grafičkim i jezivim slikama leševa bez obzira na odličnu glumačku ekipu i vizualno izvanredan stil serije? Ne vjerujem da ću nastaviti gledati dalje drugu sezonu.

Odgovori

Serijala je online magazin posvećen aktualnim i popularnim televizijskim serijama, kritici i novostima.

© 2009-2023 Serijala.com, sva prava pridržana

ISSN 2459-5861