Produkcija Awakea, potencijalno najbolje zimske serije, privremeno obustavljena – serijala.com
Trenutno čitaš
Produkcija Awakea, potencijalno najbolje zimske serije, privremeno obustavljena

Produkcija Awakea, potencijalno najbolje zimske serije, privremeno obustavljena

Kada je proljetos NBC objavio trailer za Awake, to je instantno postala naša najiščekivanija nova serija sezone. Drama o detektivu koji živi u dvije odvojene stvarnosti, jednoj u kojoj je u atomobilskoj nesreći poginula njegova supruga, dok je u drugoj poginuo sin.

Kritičari koji su uspjeli pogledati pilot ističu ga kao daleko najboljeg u konkurenciji novih serija na nacionalnim mrežama, iako se premijera očekuje tek ove zime. Jedina zamjerka vezana je uz potencijalnu neodrživost koncepta kroz daljnje epizode, kamoli sezone.

Seriju je kreirao Kyle Killen, autor vrlo dobrog, no legendarno neuspješnog Lone Stara (otkazan nakon dvije epizode), a uz njega bi je trebao voditi showrunner Howard Gordon, ujedno su-kreator Showtimeovog Homelanda. Gordon je prethodno radio na Buffy i Angelu, te tokom većeg dijela serije 24 bio njen glavni scenarist.

I eto – danas stižu vijesti o privremenoj obustavi produkcije serije kako bi se scenaristima dalo više vremena da isplaniraju radnju i dovrše scenarije. Upravo se dovršava snimanje šeste epizode, a najavljena pauza trebala bi trajati čak mjesec dana.

Vulture, koji je prvi objavio vijest, navodi Gordonove riječi ohrabrenja kako takve stvari nisu neuobičajene, a događale su se i tokom njegovog rada na 24. No, ovako dugačke pauze nisu baš standardne, a nerijetko znače i put ka televizijskom groblju. Gordon ipak vjeruje da NBC i studio 20th Century Fox i dalje imaju povjerenja u seriju, pošto su odlučili nastaviti plaćati ključno “ne-scenarističko” osoblje tokom perioda koji će za njih u suštini biti plaćeni odmor.

Dobra stvar za Awake jest da serija ne lovi neki određen datum premijere, već je najavljena za midseason. Gordon očekuje da će biti spremni tokom siječnja, kao što je planirano. Ako zbilja uspiju na vrijeme dovršiti produkciju bez žurbe da stignu ostvariti rokove, zapravo se može raditi o pozitivnoj stvari. Scenaristički dio je ionako najvažniji posao na televizijskoj seriji, a ako autori time dobivaju priliku da pažljivije i kvalitetnije isplanira tok radnje prve sezone – to bolje.

Dakle, ono što hoćemo reći jest da se zapravo ništa drastično nije promijenilo. Dobrodošli u svijet zabavnog novinarstva, ponudite se kolačima. I pogledajte ponovo trailer. Stvarno je dobar.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=aDbF8b9wkMs[/youtube]
Komentari (1)
  • Da pogledao sam foršpan i slažem se da serija ima super premisu… Bumo vidjeli kak će to dalje ići i jel bu kaj vredilo jer gro serija se činilo odličnim na papiru, ali bi žešće kiksale na ekranu…

Odgovori

Serijala je online magazin posvećen aktualnim i popularnim televizijskim serijama, kritici i novostima.

© 2009-2023 Serijala.com, sva prava pridržana

ISSN 2459-5861