Recenzija: Awake – Ja ću budan sanjati – serijala.com
Trenutno čitaš
Recenzija: Awake – Ja ću budan sanjati

Recenzija: Awake – Ja ću budan sanjati

Kada objavljujemo recenzije novih serija, volimo si uzeti vremena pa pogledati bar dvije-tri epizode prije donošenja bilo kakvog suda. Piloti su najčešće vrlo nedorečeni i odmaknuti od ostatka serije, s naznakama onoga u što će se priča tek pretvoriti. Ili bar u što bi se trebala pretvoriti. Nekada, zapravo dosta često, taj se potencijal iz pilota prospe i nestane već do četvrte ili pete epizode i na seriju zaboravimo da je uopće postojala (Alcatraz?). No, ponekad se pojavi pilot iznimne kvalitete, koji jednostavno zahtjeva da napišemo nešto i kažemo vam da morate pogledati i vi. Awake je taj pilot iznimne kvalitete.

Autor serije je Kyle Killen, čovjek koji je prošle televizijske sezone također imao najbolji broadcast pilot, Lone Star, koji je Fox otkazao nakon samo dvije epizode. Lone Star je uz svu silinu promocije te isključivo pozitivne reakcije kritike, potonuo u svojoj premijernoj večeri kao Titan… Costa Concordia. Moderni smo, koristimo i moderne reference. Gledatelji se nisu okupili oko malih ekrana i Lone Star je nakon dvije emitirane epizode skinut s programa, a ostatak snimljenih epizoda skuplja prašinu negdje u Foxovim arhivama. Da budem iskren, ne očekujem da će Awake preživjeti treći ili četvrti tjedan emitiranja, što zbog tematike, što zbog NBC-a, ali vidjet ćemo, to je nešto na što ne možemo utjecati.

Jason Isaacs, Awake; NBC

Uz Killena, scenarističko-producentske dužnosti na seriji ima i Howard Gordon, koji je ove sezone već obavio vrlo dobar posao na Showtimeovom Homelandu.

Mike Britten (Jason Isaacs, odličan u Showtimeovom Brotherhoodu, pogledajte to, ako već niste) je detektiv koji se vraća na posao nakon prometne nesreće u kojoj je on sudjelovao sa svojom ženom Hannom (Laura Allen) i sinom Rexom (Dylan Minnette). Mike se svako jutro poslije nesreće budi u drugoj realnosti, jedna u kojoj mu je preživjela žena, i druga, u kojoj mu je preživio sin. Da bi razlikovao u kojoj se realnosti trenutno nalazi, Mike nosi crvenu narukvicu za realnost u kojem mu je žena preživjela i zelenu narukvicu za onu u kojem još uvijek ima sina. Serija također koristi simpatičan efekt dvobojnih filtera (crveni i plavkasto-zelenkasti) da bi gledatelji lakše mogli raspoznati gdje se Mike trenutno nalazi.

Pored filtera i narukvica, serija se trudi olakšati nam raspoznavanje realnosti Mikeovim psihijatrima (sjajni B. D. Wong i Cherry Jones), kojima odlazi pričati o svojem problemu, i policijskim partnerima (Wilmer Valderama i Steve Harris). Čak i uz sva ta pomagala, u nekim trenucima tokom pilota zablokirate na sekundu, ne znajući gdje se naš glavni junak trenutno nalazi. Kao što to ni on sam ponekad ne zna. Negdje na polovici epizode, realnosti se naizgled počnu pretapati jedna u drugu i Mike se počne gubiti u svemu tome. Pored ove priče, koja će činiti kostur serije, pilot nudi i dva proceduralna dijela, odnosno dva policijska slučaja, koja našeg rastrojenog junaka odvraćaju od duplog života. Znate da ne volimo baš proceduralne serije, ali Killen je, bar u pilotu, imao dva specifična i veoma zanimljiva slučaja, koja nisu ovdje samo radi popunjavanja vremena trajanja epizode.

Redatelj epizode, David Slade, zajedno je s kinematografom Feliksom Parnellom napravio fantastičan posao, čineći od Awakea jedan od vizualno najljepših pilota još Kingsa Francisa Lawrencea. Teško je za očekivati da će Awake u narednim epizodama izgledati jednako impresivno, ali moram priznati da sam imao dojam da gledam (kratki) holivudski film, u kojeg je utrpana solidna količina novca.

Jason Isaacs i Laura Allen, Awake; NBC

Sve u svemu, pilot Awakea fantastično je isplaniranih, napisanih, odglumljenih i izvršenih četrdeset i pet minuta televizije. Većih zamjeraka nemam, možda ih i ne želim pronaći, ali dovoljno sam impresioniran viđenim pa vam preporučujem da bar bacite oko na NBC-jevu novu seriju. Konceptualno zanimljivo, tehnički bezgrešno, Awake je najbolji pilot koji sam gledao ove godine (doduše, nisam ih mnogo ni gledao), a jedina zamjerka mu je ona najveća. Ta što se nalazi na NBC-u, mreži koju više nitko ne gleda i koja je u govnima do grla. Trinaest epizoda je naručeno, vrlo vjerojatno već i snimljeno, tako da je najgore što možemo iz svega ovoga izvući – lijepi boxset sa svih trinaest epizoda. Awake svoju premijeru ima u četvrtak, 1. ožujka.

8.3 10 1
8.3

Žanr: Drama

Autor: Kyle Killen

Mreža: NBC

Glume: Jason Isaacs, Laura Allen, Steve Harris, Dylan Minnette, Michaela McManus, DB Wong, Cherry Jones, Vilmer Valderama

Datum premijere: 29. veljače 2012.

17 komentara
  • Serija koju treba pogledati i po okončanju iste… iznova je pogledati. Neće Vam biti glupo i nećete osjetiti onaj “već viđeno” štih.
   Nedoumice na koje si tijekom cijele serije postavljate pitanja, odgovor- e, pa neću Vam reći. Vjerujte, kad je pogledate cijelu, poželjet ćete je još jednom.
   Igre sa psihom, inače imaju onaj “onkraj” oćut, a ovdje je sve upakirano u ljudsku priču, pokušaju da život pobijedi.

 • meni je pilot pristojan,ali ne vidim realnost u kojoj bi serija mogla dobiti drugu sezonu…

 • ja dok sam gledao imao sam utisak da je serija s kablovske a ne nacionalne mreže što se tiče atmosfere, (odsustva) patetike, samog izgleda serije itd. ali opet nisam video kuda će da se kreće. ok, zanimljiva je ta podela na svet sa sinom i svet sa ženom ali šta s tim? sve mi izgleda da će ovo biti obični procedural sa eto tom kvakom. nem pojma… videćemo. 50/100.

 • Tolko si ga nahvalio, a ocjena samo 83?

  Ok, znam da ocjena nije najbitnija i da ih vi sa Serijale najradije nebi ni stavljali, al opet, to mi je malo prenisko, po tekstu (i kolicini hvaljenja) bi covjek pomislio da ce imati 90+

 • Meni odličan pilot, ali jel će ostati i dalje takva, vidjet ćemo :) Alcatraza se baš sjetih dok čitah recenziju, niti skužila da ga više ne pratim hm.

 • Serija je jako zanimljiva i sa filozofske strane, naročito se to odražava u razgovorima s psihijatrima. Da li Britten stvarno živi dvije različite stvarnosti ili je jednu izmislio, ali koju? I da li je to uopće bitno? Možda ostalima je, njemu nije…

  Jedino mi nije jasno ono curenje dijelova kriminalističkih slučajeva iz jedne stvarnosti iz jedne u drugu. Kakve to ima veze s bilo čime? OK, u prvoj epizodi mu je pomoglo da otkrije da je otmičar vozio kamper, ali sve to mi izgleda nekako labavo. Možda će to na kraju i biti jedan od dokaza da je jedna od stvarnosti u biti samo san?

 • Mene je Pilot epizoda oduševila i radujem se novim epizodama.

  Mnogo mi se dopada kako su ubacili efekat overlaya u boji pa se raspoznaje u kom je svetu glavni lik trenutno. :)

Odgovori

Serijala je online magazin posvećen aktualnim i popularnim televizijskim serijama, kritici i novostima.

© 2009-2023 Serijala.com, sva prava pridržana

ISSN 2459-5861