Downton Abbey – najomiljenija serija kritičara u 2010. godini – serijala.com
Trenutno čitaš
Downton Abbey – najomiljenija serija kritičara u 2010. godini

Downton Abbey – najomiljenija serija kritičara u 2010. godini

Downton Abbey, poster

Britanska dramska serija Downton Abbey ušla je u Guinessovu knjigu rekorda kao najpriznatija serija na svijetu u 2010. godini prema Metacriticu na kojem je zaradila ocjenu 92 od 100. Radi se o servisu koji agregira recenzije kritičara, dodjeljuje im ocjenu te prikazuje prosječnu ocjenu za sezonu neke serije.

Time je Abbey postala jedina britanska serija kojoj je to pošlo za rukom. Prethodnih godina tu nagradu su osvajale uglavnom američke tv serije uključujući Mad Men, Sons of Anarchy i Modern Family. Za one koji ne znaju, ova drama Oskarovca Juliana Fellowesa (Gosford Park) je najuspješnija britanska periodna drama u posljednjih 30 godina, a radnja je smještena neposredno prije početka Prvog svjetskog rata u fiktivnom Downtonu Abbeyu, domu aristokratske obitelji Crowley i prati živote njih i njihovih slugu.

Ove godine je nominirana za 11 Emmyja, a dosad je pokupila 2 tehnička od 6 nominacija. Druga sezona u Ujedinjenom Kraljevstvu kreće večeras, dok je američki PBS ovih dana potvrdio da će u SAD-u prikazivanje započeti u 2012. i to ponovno u sklopu njihovog Masterpieca koji je trenutačno najdugovječnija primetime serija u SAD-u (prikazuje se od 1971.). Iako je ove godine na Emmyima priznata kao mini-serija nagađa se da bi iduće godine mogla naći svoje mjesto u glavnoj kategoriji drama – no ništa još nije sigurno.

Večeras se Downton Abbey se bori za svoje preostale Emmye, a pretpostavlja se da će mu najveća konkurencija biti Mildred Pierce sa HBO-a, koji je unatoč ne baš sjajnim kritikama pokupio najviše nominacija ove godine – čak 22.

3 komentara

Odgovori

Serijala je online magazin posvećen aktualnim i popularnim televizijskim serijama, kritici i novostima.

© 2009-2023 Serijala.com, sva prava pridržana

ISSN 2459-5861