Tjedni top 5: Stotinu Da Vincijevih mjesečevih djevojki u prljavoj Južnoj Dakoti – serijala.com
Trenutno čitaš
Tjedni top 5: Stotinu Da Vincijevih mjesečevih djevojki u prljavoj Južnoj Dakoti

Tjedni top 5: Stotinu Da Vincijevih mjesečevih djevojki u prljavoj Južnoj Dakoti

Tjedan pred nama je krcat novim epizodama starih favorita, a uspjelo se ovdje ugurati i nekoliko premijera i finala. Nakon finala True Detectivea i Lookinga, Girls su ostale usamljene nedjeljom navečer na HBO-u, no i one završavaju svoju treću sezonu 23. ožujka, ali vratit će se rano sljedeće godine u četvrtoj. Na CW-u imamo premijeru znanstveno-fantastične serije The 100, ali i povratak vrlo dobrog improvizacijskog showa Whose Line is it Anyway?. Kolege koji se ne zovu Krešo svakako se vesele i novoj epizodi Arrowa, koji se vraća nakon tjedan dana pauze. Na britanskom ITV-ju imamo finale druge sezone Mr. Selfridgea, a čitatelji bi se mogli veseliti i drugoj sezoni Starzove serije Da Vinci’s Demons. Tjedni top 5 ne odražava nužno stvari koje pratimo redovito, već kao lagani podsjetnik na bitnije premijere, finala i slične važnije tjedne epizode. Brojčane oznake ispred serija nisu odraz kvalitete od veće prema manjoj koliko samo… brojevi.

1. Girls i Moone Boy

Druga sezona HBO-ove serije Girls bila je odlična. Stvarno je. Prekrasno finale druge sezone u retrospektivi podiglo je ne samo cijelu sezonu, nego i samu seriju, na jednu višu razinu. Trenutačna, treća sezona, zasad nije bila toliko pamtljiva, no možda će samo finale sezone opet izvući kojeg asa iz rukava i zacementirati status serije kao jedne od najbitnijih koja se emitira na televiziji. Možda ne nužno jedne od najboljih, ali sigurno okupira zeitgeist televizijskog vremena i prostora, da ne govorimo o velikoj većini gledatelja / dvadesetinešto-godišnjaka koji se obožava pronalaziti u likovima kao da zaista žive u New Yorku i druže se u klubovima i kafićima koje posjećuju njeni likovi. Ili ih samo aktivno obožava mrziti. Lena Dunham je nedavo čak i priznala da nije radila seriju da bi se netko u njoj prepoznavao, a i da je velika većina likova u seriji hiperbolizirana do granice neukusa. Bilo kako bilo, mi i dalje gledamo, serija je i dalje vrlo dobar odraz, ne nužno izgubljenosti koliko jebivjetravanja, ali s velikom dozom nekakvog must-watch elementa.

S druge pak strane, godinu i pol smo čekali povratak simpatične komedije Chrisa O’Dowda i eto – nakon mjesec i pol je gotova sezona. Nešto kao Raising Hope, serija koju nitko neće zamijeniti za revolucionarnu, ali zabavna, simpatična i smiješna. O’Dowd je, nažalost, ostao bez HBO-ove komedije Family Tree, ali nadamo se da će mu ova potrajati još koju sezonu. Treća je obećana još lani.

http://www.youtube.com/watch?v=-Cya8Aukpgk

2. The 100 i Whose Line is it Anyway?

Drama smještena 97 godina nakon nuklarnog rata, kada se brod sa 100 maloljetnih delikvenata vraća na Zemlju u potrazi za novim domom. Spomenimo još da je serija napravljena prema knjizi Kass Morgan, a Henry Ian Cusick (Lost) i Kelly Hu (Arrow) su među glavnim glumcima. Naručeno je trinaest epizoda za prvu sezonu, a u ovom CW kutku spomenimo i kako će se serija emitirati srijedom poslije Arrowa tako da su velike šanse da će svih trinaest ugledati svjetlo dana. Prije otkazivanja, jasno.

Whose Line is it Anyway je malo teže objasniti, to je predstava koja se sastoji od panela s četiri izvođača koji stvaraju likove, scene i pjesme na licu mjesta, u improvizacijskom stilu. Zabavno i nadasve duhovito. Dakle, nije bilo uopće teško za objasniti, pogledajte nekoliko skečeva pa zaključite da li je WLIIA? za vas. U biti, pa sigurno ste na isječke naletjeli tokom besmislenog surfanja internetovima, a svaki drugi dan se titlovani screenshotovi iz emisije dovuku do naslovne strane Reddita.

http://www.youtube.com/watch?v=3-qspf2lrl4

3. Mr. Selfridge

O ITV-jevom Selfridgeu nismo baš mnogo pisali, makar je čak i naša javna televizija uspjela prikazati cijelu prvu sezonu na svojem programu, bez da smo reagirali. Riječ je o povijesnog dramskoj seriji o Harryju Gordonu Selfridgeu (Jeremy Piven) i njegovoj robnoj kući Selfridge & CO, s mjestom radnje u Londonu. Mr. Selfridge je lagana televizijska razbibriga, idealna za nedjelju poslijepodne, a druga sezona serije završava ovaj tjedan.

4. Da Vinci’s Demons

Baš kao ni za seriju iznad, nikad se nismo raspisali niti za Da Vinci’s Demons. Prošle godine serija je uspjela odnijeti laskavu titulu najiščekivanije serije godine po vašem izboru, a veliki dio uredništva vjerojatno bi se složio da je Da Vinci’s Demons serija o Da Vinciju i njegovim demonima. Autor serije je David S. Goyer, poznat i kao onaj treći što je s Nolanima radio na trilogiji Dark Knight, ali i kao redatelj pilota za, sada već skoro pet godina stari, pilot FlashForwarda. Ovo služi samo kao podsjetnik da je Serijala stara skoro pola desetljeća. Da Vinci očito svoje obožavatelje među čitateljstvom ima, a nas ipak nije pridobio. Možete nas pokušati razuvjeriti, svakako (ne trebate).

5. Deadwood

Peto mjesto ovaj put neće pripasti CW-ovom Arrowu, već nečemu što se ne emitira ovaj tjedan. Osim ako ne živite u Sjedinjenim Američkim Državama i pratite maraton na HBO-u, naravno. Ovaj tjedan obilježit ćemo desetu godišnjicu premijere jedne od najboljih serija u povijesti, a to je Milchev Deadwood. Pored Sopranosa i The Wirea, Deadwood je činio okosnicu zlatnog doba HBO-a, stoga ako niste još pogledali — bacajte se u prljavi svijet Južne Dakote i uživajte u 36 predivnih epizoda Deadwooda. Nema na čemu.

9 komentara
  • Meni je ova sezona Girls zapravo puno bolja od prethodne koja mi je u nekoliko navrata bila nepodnosljiva. Jedina stvar koje se od druge sezone trenutno distinktivno sjecam je ona nesretna epizoda sa stapicem za uho, dok sam siguran da ce mi svada u fake-Hamptonsu i Adamova sestra (medu ostalim) ostat u boljem sjecanju.

  • pratim jedino da vincija i simpa mi je. zabavno, fina scenografija, gluma solidna, priča ide brzo, zanimljva, zna biti hororistično duhovita hehe,kao ona sa draculom, lik koji ga je utjelovio odličan. nadam se isto takvom nastavku i u drugoj sezoni.

  • Za The 100
    “Naručeno je trinaest epizoda za prvu sezonu, a u ovom CW kutku spomenimo i kako će se serija emitirati srijedom poslije Arrowa tako da su velike šanse da će svih trinaest ugledati svjetlo dana. Prije otkazivanja, jasno”.

    Odakle ti da će serija biti otkazana? Prvi dojmovi kažu da se radi o super seriji sa kompleksnom radnjom. Kada teško pogriješiš sa ovom prognozom, znaš li koliko će vrijediti tvoje mišljenje? Zašto jednostavno ne promijenite ime stranice iz Serijala.com u cw-possibleteenseries-alert-hateclub.com?

      • Samo govorim što sam pročitao. Seriju još nisam pogledao tako da neznam. A evo baš jutros gledam da im je The 100 najgledanija premijera od 2010, tko zna možda i valja. Šta te briga je li na Oxygenu, Adult Swimu, E!-u ili CW-u ako vrijedi. Gledaj serije a ne mreže

Odgovori

Serijala je online magazin posvećen aktualnim i popularnim televizijskim serijama, kritici i novostima.

© 2009-2023 Serijala.com, sva prava pridržana

ISSN 2459-5861