Recenzija: Terra Nova (1. sezona) – serijala.com
Trenutno čitaš
Recenzija: Terra Nova (1. sezona)

Recenzija: Terra Nova (1. sezona)

U godini 2149. zemlja je prenapučeno i prezagađeno mjesto za život na kakav smo navikli danas. Priliku za novi početak nudi portal koji omogućuje vraćanje 85 milijuna godina u prošlost, u doba kada je zemlja u svojem punom sjaju, sa pregršt prirodnih blagodati i raskoši, ali i živim bićima željnih mesa – dinosaurima. Kvaka je u tome što portal omogućuje prolaz samo u jednom smjeru; kada jednom zakoračite u prošlost, povratak u budućnost je nemoguć. Barem se tako činilo ispočetka…

Kolega je recenzirao pilot, stoga se ovdje neću previše baviti uvodnim stvarima nego se osvrnuti na nastavak sezone i razdoblja koja je serija prolazila do finala. Prvu sezonu možemo podijeliti na tri dijela; prvu polovicu sezone (ne računajući dvosatnu premijeru), drugu polovicu sezone, te dvosatno finale. Svaki dio pati od određenih nedostataka, i dok je prvi, najbanalnije rečeno – dosegnuo dno, u drugom dijelu sezone priča se napokon usredotočila na glavnu radnju, a finale je donijelo niz naivnih rješenja od kojih poneka vrijeđaju gledatelja. Krenimo redom…

Prva polovica sezone

Ovo se odnosi na sve epizode nakon premijere pa do šeste (uključivo). Ako se kojim slučajem odlučite gledati Terra Novu, najbolje je poslije pilota odmah pogledati sedmu epizodu i nastaviti maraton do kraja. Prvi dio sezone je toliko katastrofalan da ne vjerujem kako postoji hrvatska riječ koja bi opisala tu bijedu, jad i čemer. Od milja, ovaj dio sezone zovem CSI: Terra Nova. Isprva su to bili dinosauri tjedna; znate, otkriju novu vrstu dionsaura pa se njima bave kroz cijelu epizodu, dok je glavna radnja upotpunosti zanemarena. Kasnije je krenulo još i gore, maknuli su dinosaure te na njihovo mjesto postavili ljude, pa sam gledao čistokrvni procedural smješten radnjom 85 milijuna godina u prošlost. Drugim riječima, sve ove epizode su nepotrebni filleri, što je vrlo glupo za sezonu od 13 epizoda.

Mmm, što tu imamo? Izgleda kao doručak...

Druga polovica sezone

Nakon udara meteora u sedmoj epizodi, što je za Terra Novu imalo iste posljedice kao udar EMP-a, krenulo se s fokusiranjem na glavnu radnju. Iznenađujuće, taj trend nastavio se i rastao sve više kroz nadolazeće epizode da bi se u jedanaestoj stvari pripremile za finale. U drugoj polovici sezone serija je ono što je trebala biti od samoga početka, međutim, kada je napokon taj problem zakrpan, procurilo je na drugoj strani, pa novi nedostatci izlaze na vidjelo. Naivna rješenja, predvidivi preokreti, i ono što me najviše zasmetalo, tretiranje gledatelja kao da ima IQ identičan dinosaurima.

* * *

U nastavku teksta spoileri

* * *

Ok, možda bih i prešao preko toga što scenaristi imaju tako nisko mišljenje o nama gledateljima da i sama serija nema bedasta i smiješna, odnosno, niska rješenja. Jedan od primjera: Vilin konjic, sredstvo preko kojeg su Sixersi špijunirali Terra Novu. Sve do devete epizode Konjica nigdje ga na vidiku, a onda se odjednom pojavi u dotičnoj epizodi, ljudi ga slučajno vide, postaje sumnjiv, istraživanje počinje i eto ga… Sama ta priča oko krtice je promašaj, hoće li se scenaristi ikad sjetiti nečeg domišljatijeg od ubacivanja krtice? Zašto uvijek mora biti taj netko koji radi iznutra? To je dosad već devettisućaosamstočetrdesetisedam puta viđeno, ta priča ne drži vodu.

Štih Brannona Brage se itekako osjeti kroz cijelu sezonu i to je jedna od stvari koja najviše bode u oči. Nakon što napravi obećavajući pilot, sav potencijal baci u vodi narednih nekoliko epizoda (khm, FlashForward), onda se sjeti malo posvetiti glavnoj radnji, ali to radi na načine koje smo već 85 milijuna puta vidjeli u nekim drugim serijama. Nema originalnosti. Sve što vidite u Terra Novi je prekopirano i negdje drugdje već viđeno, a vrhunac toga svega dosegnut je u finalu, kada sve to skupa zapakirano gledate u završnim dvjema epizodama popraćeno nešto većom količinom efekata, akcije i pucnjave.

Meteori
Meteori

Kroz cijelu prvu sezonu škrtarilo se na dinosaurima, tek ih ponekad vidimo, čisto da ne zaboravimo kako oni lutaju tamo negdje vani u divljini. S tehničke strane serija izgleda dobro, no CGI dinosauri su trebali izgledati bolje. Vrlo su neuvjerljivi, što posebice dolazi do izražaja u sceni kada su Jim i Taylor na pecanju. Nisam očekivao vrhunske efekete, ali trebalo se još poraditi na dinosaurima, iako treba naglasiti kako ima izuzetaka i pojedinih prikaza gdje izgledaju barem zadovoljavajuće. No, ovo je serija čiji je pilot, navodno, bio jedan od najskupljih televizijskih pilota…

Finale

Očekivano, daleko najviše stvari izdogađalo se u finalu, nego sve skupa u cijelom dosadašnjem tijeku sezone. Kao što sam naveo već prethodno u tekstu, od raznih bezveznih, predvidivih i klišejiziranih stvari do onih srcedr(a)pajućih. Evo jedne: kada se Lucas navodno pokaje i traži oprost od oca zagrljajem pa kifla – nož završio u bubregu. Bilo je jasno kako se Lucas neće obratiti tako lako (izgleda svima, samo ne njegovom ocu) i nevjerojatno je kako lik kao što je Taylor niti malo ne posumnja, već slijepo povjeruje. No kao da to nije dosta, još jedno zaglupljivanje, pa nakon što je pogođen s dva metka, Lucas ustaje iz jarka i uspijeva pobjeći tako da ga njegov otac i Skye ne skuže, a udaljeni su od njega svega nekoliko metara. Izgleda, normalna pojava za scenariste serije.

Situacija kada Jim mora neprimjetno upasti u vozila koja kane napustiti Terra Novu je također za plakanje. Tip (invalid) stane ispred kolone, navodno se ne može pomaknuti, i tako se odvlačenjem pažnje Jim bezbrižno smjesti na poziciju i idemo dalje. Sve su to jeftina rješenja koja vrijeđaju gledateljevu inteligenciju. Ovo su tek primjeri ostali mi u svježem sjećanju, a kada bih sjeo, izdvojio vremena i naveo svaki takav, trebao bi mi još jedan zaseban članak. Serija obiluje takvim situacijama. A upravo su one bitne, jer su ključne za daljnji razvoj radnje, a donose samo ono već viđeno, apsolutno nikakva nova kreativna rješenja.

Završetkom sezone stigla nova pitanja u vidu misterioznog kipa
Završetkom sezone stigla nova pitanja u vidu misterioznog kipa

Scena kada Jim u 2149. godini bježi iz Centra Nade, a on se urušava u eksploziji, instantno me podsjetila na finale FlashForwarda kada je tamošnji glavni lik (kojemu se imena više ne sjećam) također bježao iz zgrade koja se urušava pod eksplozijom. I kažu onda, originalna serija s maštovitim idejama? U pitanje su se dovodili životi glavnih glumaca, što je bio još jedan epic fail. Jasno je svima da ovo nije serija od koje bi očekivali da će ubiti glavnog lika već u prvoj sezoni, stoga su takve scene suvišne i sasvim nepotrebne, pa su sva ona dramatiziranja i napetosti teške budalaštine.

Finale je zaključilo radnju prve sezone i sve čime se ona bavila. Lucas je osmislio način kako bi portal funkcionirao u oba smjera, pa bi onda iz 85 milijuna godina u prošlosti dovlačili rude u 2149. godinu, te gledali samo na svoje dupe i ostvarenje što većeg profita. Sve se završilo onako kako biste i očekivali, a u zadnjim minutama stiže par misterija koji namještaju priču za sljedeću sezonu.

Zaključak

Terra Nova je kilometrima daleko od onoga što sam očekivao, prvi dio sezone da i ne spominjem, a od onog dijela kada radnja prati ono što je trebala od samoga početka, serija pati od sindroma Brannona Brage. Istina, moram priznati, od sedme epizode pa do kraja niti u jednom trenutku serija mi nije bila negledljiva, niti sam razmišljao odustati, unatoč svim tim nedostacima. Čovjek se nada iskorištenju potencijala, pa čak i u ovakvoj situaciji, s promjenama u redovima scenarista druga sezona ima prilike postati bolja i usredotočenija, međutim, šanse za to su gotovo nikakve.

Likovi ostaju zatrpani razvojom radnje i nebitnim stvarima, tako da su vrlo slabo razvijeni. Vrijedi izdvojiti Jima (Jason O’Mara) kao zanimljivoga, pogođene jesu uloge Taylora i Mire, ali potencijal slabo iskorišten. Dobili smo i novog najiritantnijeg lika godine, a to je Jimov sin Josh. Negdje u ranku onog malog iz V-a. Dobra stvar je što se, kako je sezona odmicala, sve manje pojavljivao na ekranu. Skye (Allison Miller) je jedina od ženskog glumačkog dijela koja me je oduševila, doduše, više pojavom i izgledom nego ostalim stvarima, ali eto, barem nešto.

The awkward moment kad izgubite dragu osobu
The awkward moment kad izgubite dragu osobu

U suštini, za Terra Novu se može reći – tresla se brda, rodio se miš. Što se tiče ocjene najjednostavnije bi bilo ocijeniti prema skali od 1 do 5 gdje bi serija dobila dvojku od mene. Nije nešto najgore što sam gledao, ali zbog očekivanja i onoga čega je mogla biti definitivno veliko razočarenje i ispodprosječno ostvarenje. Može poslužiti za usputno gledanje, tu i tamo se zadesi koje ugodno iznenađenje poput dinosaura u kontejneru, tu i tamo koji impresivni vizualni efekt, ali ako govorimo o nekoj pravoj kvaliteti, to je ovdje nepostojeće. Šteta, s obzirom kako je pilot nudio pregršt toga i zasada i ostao najbolja epizoda serije.

4 10 1
4

Žanr: Fantastika

Autor: Craig Silverstein, Kelly Marcel

Mreža: FOX

Glume: Jason O'Mara, Stephen Lang, Shelley Conn, Allison Miller, Christine Adams

Datum premijere: 26. rujna 2011.

18 komentara
 • Ja kad sam gledao trailer mislio sam da ce se serija bavit istrazivanjem i prezivljavanjem u predhistorisko doba tj da ce glavna tema biti dinosauri. Ali nisu nego neki politicki problemi odnosno tko moze iskoristavat taj novi svijet…

 • Nažalost, nekako sam predosjećao (kao i većina ovdje čini mi se) kako će završiti ovaj projekt, doduše malo sam i pogrješio obzirom da serija ipak nije otkazana već je 50-50.

  Poprilično su me razočarali efekti, neznam gdje su se te financije trošile, ali od tih sjajnih efekata ništa nismo vidjeli, pogotovo što se plastičnih dinosaura tiče.

  Dosta gluposti je nabrojano, ja bi nadodao još jednu vezanu uz finale kada očekuju dolazak 11.kolone (? valjda je) u kojoj se očekivao i dolazak ovih “loših dečki” i tada Taylor postrojava cijelu vojsku tako da se svi nakupe na jednu hrpu – idealno za ono što slijedi, a to je dolazak onog bombaša-samoubojice, a Jim dotada još grli Joshovu curu. Svaki dio te scene apsurdniji jedan od drugog.

  50/100 uz nadu kako nas nešto bolje čeka u 2.sezoni…

  • Da… Nisam htio time gnjaviti time u reci, ali još jedna iritantna stvar je kako su prikazivali Jima cijelo vrijeme, od eksplozije pa do buđenja… Jelte, umjesto da su prikazali tu svu akciju, napad na Terra Novu, pa predaju nakon što je ubijeno 26 ljudi (malo raskoši za oči), oni odluče svu tu akcijsku poslasticu ukinuti i taj dio priče ispričati kroz Jimove oči koji ni ne gleda…

 • Heb’ga, podcjenjivali oni moj IQ ili ne, serija je meni i boljoj polovici bila sasvim ok za ubiti vrijeme i veselili smo se svakom nastavku. Ne bih isao u nekakve ekstremne ocjene, pa 60-70 biva nekakav nas okvir. Vidio sam daleko katastrofalnijih gluposti na ekranima.

  Taylor i Jim kao likovi potpuno spasavaju situaciju. Ide ta nekakva uigranost i suradnja medju njima, dok je kod ostalih likova donekle forsirana, cak prenemagajuca.

  Je li moglo (mnogo) bolje? Svakako. Jesam li razocaran (potpuno)? Nikako. Cini li me to tupavim? Mozda. ;)

 • Eto… pridružujem se vojsci ludi koju su očekivali puno, a dobili, pa ono s obzirom na kraj sezone i nije sad tako loše. Sve napisano u recenziji stoji. Specijalni efekti, pogotovo ta scena s pecanjem, su loši, gotovo ponekad i kriminalno loši pogotovo uzimajući u obzir da su godinu dana polirali efekte :O

  Ako mogu usporediti, osobno mi je ova serije uz sve svoje mane daleko bolja od primjerice razvikanog The Walking Deada koji u dosadašnjih 13 epizoda nije ponudio apsolutno ništa osim vizualnog identiteta. Ovdje smo barem dobili priču, koja im mane ali smo ju dobili. Likovi imaju mana, ali ok nije tako loše ima tu i svijetlih točaka. Kao što je i autor rekao Mira i Taylor su perfektno pogođeni.

  Sve u svemu, volio bi da ju obnove, naravno uz pojačan tim scenarista. Ovdje ima brdo potencijala, nadam se da će to i FOX prepoznati…

 • uf da sam bar prije znao da od 7 pocinje nesto nebi se mucio s ovim a ovo je bila stvarno muka,ovu 6 epizodu sam cak i ubrzavao samo da prode sto inace nikad ne radim….vec sam mislio skroz odustati ali ajde pogledat cu jos tu 7 da vidim jel fakat ima kakvih pomaka :)

 • Meni je i dalje najveća misterija gde su oni utrošili novce i zbog čega je ovo skupa serija, jer sigurno nije na plate glumcima. Ili je sve ovo novi trend post modernih serija…zombi serija bez zombija, Playboy serija bez golotinje, doba dinosaurusa bez dinosaurusa…
  Ako bude druge sezone, očekujem da pola radnje se dešava u 2149, a to će tek da bude nezanimljivo…

  • Pusti ti to, meni su scene iz 2149. bile među boljima u cijeloj seriji budući da su dinosaurusi razočarali žešće..

 • mislim da su svi vise ocekivali od ove serije ali ipak nije toliko katastrofalno lose kao sto je vi ovde ocrniste.

 • “Naivna rješenja, predvidivi preokreti, i ono što me najviše zasmetalo, tretiranje gledatelja kao da ima IQ identičan dinosaurima.” WIN!!! XD

  ja nisam ni pilot uspjela odgledat do kraja :( žao mi je, ako mi je pilot smeće onda mi je smeće i svoje vrijeme mogu trošiti bar na smeće koje nema iritantnih klinaca i neprobavljivih dijaloga i tako to :P (znaaam da se po pilotu ne smije suditi serija, al do sad nisam čula ništa toliko pozitivnog da bi me privuklo natrag). iako me zanima kakva priča se vrti oko onog novootkrivenog starog kipa kojeg sam prvi i vjerojatno zadnji put vidjela u ovom čalnku, al mislim da ću to samo porčitati negdje nakon što se priča izemitira, just for curiosity’s sake

 • mene serija užasno podsjetila na V,traljavošću,iritantnim sinom glavnog junaka i naposljetku finalom kad se nasralo svega i svačega…predviđam da će i trajat kao V…

  • I meni je bilo na pameti uspoređivati ovo s V, ali… Nema smisla. V mi je daleko gori od ovoga. V je bio cijelo vrijeme na granici teško gledljivog i negledljivog, dok je Terra Nova startala solidnim pilotom i teško gledljive su jedino one epizode koje se ne dotiču glavne radnje, a ona druga polovica kad krene razvoj glavne radnje, ni pomislio nisam odustati, ono, gledljivo je, nego te ubije u pojam taj razvoj i to sve što sam objasnio u reci… Ipak, Terra Nova i nakon svega ovoga ima fine šanse da opet bude nešto od nje, da bude solidna serija u drugoj sezoni, pa… živi bili pa vidjeli. Iako, dok je Brannon Braga tu ja se ne nadam previše, ova bi serija mogla funkcionirati ok jedino kad bi on odstupio ili imao malo manju ulogu.

Odgovori

Serijala je online magazin posvećen aktualnim i popularnim televizijskim serijama, kritici i novostima.

© 2009-2023 Serijala.com, sva prava pridržana

ISSN 2459-5861