Video: Kako nastaju vizualni efekti u serijama? – serijala.com
Trenutno čitaš
Video: Kako nastaju vizualni efekti u serijama?

Video: Kako nastaju vizualni efekti u serijama?

Pripremili smo galeriju video isječaka koji prikazuju kako nastaju vizualni efekti u serijama, odnosno kako scene izgledaju prije i nakon što se u post-produkciji obradi snimljeni materijal. Iznenadit ćete se kad vidite koliko je scena zapravo snimano na pravim lokacijama, a koliko na zatvorenom setu pred zelenim platnom.

Game of Thrones

Dvije različite kompanije radile su efekte na prvoj sezoni Igre prijestolja, a rezultat je jednako impresivan.

Boardwalk Empire

Boardwalk Empire lanjski je dobitnik Emmyja za najbolje vizualne efekte, a sljedeća dva videa prikazuju impresivne setove – i još impresivnije realistične efekte.

The Walking Dead

The Walking Deadu je teško osporiti jedno – vrlo lijepo izgleda. Također vrlo zgodan prikaz postepenog dodavanja efekata, od “gole” snimljene scene, do ušminkanog krajnjeg rezultata.

Terra Nova

Ne, video ne daje odgovore što je točno koštalo 20 milijuna dolara, osim avionske karte prema Australiji za svih 10, ili koliko već, izvršnih producenata.

House

Zanimljiv dodatak s DVD paketa 4. sezone serije, u kojem producenti govore o procesu nastajanja vizualnih efekata.

Star Trek: The Original Series

Povodom četrdesete godišnjice serijala, originalni Star Trek bio je u potpunosti remasteriran, odnosno ušminkan za HD izdanje. Sve epizode dorađene su, a vizualni efekti iznova napravljeni kako bi stara cura Enterprise lijepo izgledala na velikim televizorima.

Star Trek: The Next Generation

Također, povodom 25. godišnjice koja se slavi ove godine, slično je urađeno i s drugim po redu Star Trek serijalom, onim Picardovim. TNG se priprema za Blu-ray izdanje, a nedavno je izdan “testni paket” od tri epizode, koji se može kupiti za nekih 85 kuna. Prva sezona remasteriranog HD izdanja izlazi tokom ove godine.

Doctor Who

Ljudi zaduženi za vizualne efekte objašnjavaju proces snimanja i njihovog kasnijeg dodavanja za petu sezonu serije.

Knight Rider

NBC-jev remake Knight Ridera iz 2008. godine bio je negledljivo smeće, ali video barem lijepo prikazuje kako je novi Ford Mustang GT prolazio kroz VFX tretman.

Razno

Sljedeća tri videa su demonstracija rada s vizualnim efektima tvrtke Stargate Studios, a prikazuju njihov rad na nizu televizijskih serija, tipa Heroes, Event, Hitna služba, Ugly Betty, Grey’s Anatomy

24

Niz videa u nastavku su uglavnom isječci scena iz epizoda koje sadrže malo zahtjevnije vizualne efekte ili demonstracija kako izgleda scena snimana na setu pred zelenim platnom, a kako završna montirana scena.

Pročitaj još

Bones

CSI: NY

Episodes

Event

Heroes

Pan Am

Rescue Me

Teen Wolf

The Cape

Ugly Betty

5 komentara
  • Odličan članak… moram priznat da sam za neke serije vidio i očekivao da se toliko upotrebljavaju efekti i snimanje pred zelenim pozadinama i slično. Ali recimo nisam znao da 24 i slične serije za obične scene gradom koriste istu tehnologiju. Očito im je to daleko jeftinije i praktičnije postalo u današnje vrijeme. Za koju godinu niti setove neće imati samo hangare s plahtama :D

  • Tragedija serije Terra Nova je ta kaj su priča i scene “snimljene” u 22. stoljeću djelovale bolje (i bile su, meni osobno, zanimljivije) od toliko oglašavanih specijalnih efekata sa dinosaurima..

  • Čovječe, pa nisam ni znao da se to toliko lažira mjesto snimanja. Odeš u neki šumarak, a kad tamo oni srede da izgleda kao da si nadomak New Yorka s ubitačnim pogledaom (24). I to nisam znao da se to toliko masovno upotrebljava. Zanimljivo.

Odgovori

Serijala je online magazin posvećen aktualnim i popularnim televizijskim serijama, kritici i novostima.

© 2009-2023 Serijala.com, sva prava pridržana

ISSN 2459-5861