Recenzija: Penny Dreadful — Zabavni horror koktel – serijala.com
Trenutno čitaš
Recenzija: Penny Dreadful — Zabavni horror koktel

Recenzija: Penny Dreadful — Zabavni horror koktel

Naziv nove Showtimeove serije potiče od naziva za jeftine, senzacionalističke priče, koje su se prodavale za sitniš u Velikoj Britaniji u 19. stoljeću. Akteri tih priča bili su serijski ubojice, vampiri, vukodlaci i monstrumi, ali Londonom je u tom periodu harao pravi monstrum — Jack the Ripper, iliti Jack Trbosjek.

Jack je ubijao prostitutke na svirep način u siromašnom kraju Londona, Whitechapelu i postao jedan od najozloglašeniji serijskih ubojica u povijesti. Pošto njegov identitet nikada nije otkriven, i dalje je fascinantna ličnost, a o njemu postoje brojne teorije. Ljude iz visokog društva Londona tog vremena je privlačilo natprirodno, iako je svijet išao ka tehnologiji i suvremenom dobu. Često su se održavale zabave sa seansama prizivanja duhova, pa ne čudi da su ljude fascinirale takve horor priče.

penny_dreadful_3

Serija Penny Dreadful odvija se u Londonu 1890-ih, kada su ubojstva Jacka Trbosjeka prestala, ali se još uvijek osjećaju posljedice i u ljudima vlada strah. Događaju se nova ubojstva i sumnja se na Jackov povratak ili njegovog plagijatora. Tu počinje radnja serije, kada istraživač sir Malcolm Murray (Timothy Dalton) i njegova misteriozna pomoćnica Vanessa (Eva Green) okupe neobičnu družinu i pokreću istragu, jer sumnjaju da iza svega stoje mnogo opasnije sile, koje nisu ljudske.

Likovi su preuzeti iz čuvenih gotičkih romana, koji su sada u javnom vlasništvu, kao što su Drakula, Frankenstein i Dorian Gray. Prije premijere postojale su određene usporedbe i optužbe za kopiranje odličnog stripa (i lošije filmske adaptacije) Alana Moorea, The League of Extraordinary Gentlemen, gdje su spojeni likovi iz čuvenih djela britanske i viktorijanske literature kao što su Dracula, Dr. Jekyll i Mr. Hyde, Sherlock Holmes i drugi. Također, spajanje horor likova iz različitih djela radilo se i prije Mooreove Lige i u tom pogledu, Penny Dreadful nije najavljivala ništa dosad neviđeno.

penny_dreadful_5

Ipak, ekipa ispred i iza kamere je obećavala, a prve dvije epizode su odličan uvod u ovu priču. Kao i ovogodišnje hit serije True Detective (HBO) i Fargo (FX), Penny Dreadful je plod mašte jednog scenarista, a njegovu umjetničku viziju prenose četiri poznata redatelja od kojih će svaki režirati po dvije epizode.

Autor je John Logan, scenarist nagrađivanih hitova kao što su Gladijator, The Last Samurai, The Aviator, Rango i Skyfall, a producent Sam Mendes, redatelj filmova American Beauty, Revolutionary Road i Skyfall. Mendes je trebao režirati barem pilot, no obaveze mu nisu dopustile veći angažman.

Serije sa kabelskih kanala sve više privlače zvučna glumačka imena, pa ovdje imamo Timothyja Daltona (James Bond), Evu Green (The Dreamers, Casino Royale), Josha Hartnetta (Pearl Harbor, Black Hawk Down, Lucky Number Slevin) i Billie Piper (Doctor Who, Secret Diary Of A Call Girl).

penny_dreadful_4

Iako je većina promotivnih materijala u fokusu imala Hartnetta, a najpoznatije glumačko ime je Dalton, prava zvijezda serije je Eva Green. Osim što dobro izgleda, plijeni svojim prisustvom na ekranu, kao misteriozna Vanessa, pomoćnica sir Murrayja, koju proganjaju nepoznate demonske sile. Eva Green je već u drugoj epizodi pokazala svoj talent, kada u sjajnoj sceni u toku seanse prizivanja duhova na zabavi, nju zaposjeda demon iz egipatske mitologije. Ona je u jednom trenutku ranjiva, a u drugom okrutna i spremna da ubije, a na njenom licu se suptilno ocrtavaju razne emocije, dok terorizira ostale sudionike seanse.

Ono što je također prednost serije, ali neke će možda i odbiti, je što ne daje sve informacije odmah, već gledatelju ostavlja da donosi zaključke tko je tko i kakve su im namjere. “Show, don’t tell” jedan je od ključnih televizijskih principa koji lošija televizija često zanemaruje, ali ne i Penny Dreadful.

Logan očekuje da smo do sada već vidjeli dovoljno adaptacija ovih djela te da dovoljno dobro poznajemo likove, pa nas često ostavljaju “u mraku”, tjerajući da se vraćamo u idućoj epizodi po nove informacije. Neke od glavnih likova lako ćete prepoznati i prije nego što otkriju tko su – primjerice, lako možemo zaključiti da je doktor koji eksperimentira nad leševima Frankenstein, a mladić koji voli pozirati za portrete Dorian Grey. S druge strane, likovi američkog revolveraša Ethana Chandlera (Josh Hartnett), tajanstvene Vanesse (Eva Green) i prostitutke Brone koja ima tuberkulozu (Billie Piper) su stvoreni za seriju i nemaju svoj pandan u romanima, a jednako su dobri likovi kao i književni.

penny_dreadful_2

Iako u seriji postoji mješavina svega i svačega, Penny Dreadful želi (i za sada manje-više uspijeva) biti ozbiljna serija, koja postavlja pitanja o tome šta znači biti čovjek i zadržati ljudskost, kakva je sva zlodjela čovjek spreman učiniti da zaštiti ono što voli i gdje je granica između života i smrti te može li se preći.

Ali prije svega toga, Penny Dreadful je jako zabavna serija koja izgleda sjajno, kao visokobudžetni film: ulice Londona su opasne i prljave, a interijeri i kostimi raskošni i elegantni. Scene nasilja su užasno zadivljujuće, kao u Hannibalu. Naravno, obzirom da je ovo Showtime, dobit ćete i nekoliko scena golotinje i seksa. Što nikome ne smeta.

Penny Dreadful je provokativni horor sa sjajnom glumom i produkcijom, koji i pored toga što nije naročito originalan, dovoljno je drugačiji da zasluži vašu pažnju u prvoj sezoni od osam epizoda.

7.5 10 1
7.5

Žanr: Horor, triler, misterija

Autor: John Logan

Mreža: Showtime

Glume: Reeve Carney, Timothy Dalton, Eva Green, Rory Kinnear, Billie Piper, Josh Hartnett

Datum premijere: 11. svibanj 2014.

13 komentara
  • Misterija, fantastika, akcija, dobra glumačka ekipa, odlična produkcija – sve skupa za mene dovoljno dobro

  • ugodno, jako ugodno iznenađenje :)))). savršena produkcija, gluma odlična, eva green najbolja definitivno. priča poprilično jednostavna ali sa sjajnim minijaturama unutar svake epizode,odličnim dijalozima, scenaristički perfektno. bilo bi idelano kada bi ista ekipa radila nešto manje prozaično od horor pričica tipa penny dreadful, iako je i ovakav horororčić pravi horor :D. jedino mi se ne sviđa u naslovu-zabavno, zabavno bi bilo nešto tipa neobavezno i glupavo a ovo ni izdaleka nije glupavo.

  • Prvu sam epizodu pogledala kao kompromis svojoj boljoj polovici, jer ne gledam serije ovog tipa, međutim, ugodno me iznenadila; glumci odlični, atmosfera jeziva, i naravno, smrdljivi i nenadmašni London 19.st

  • Nakon od gledanih 8 epizoda mogu potvrditi da je recenzija bila točna. Mračna, ali bez obzira na unaprijed poznate likove odlično od glumljena i bogato opremljena serija.

Odgovori

Serijala je online magazin posvećen aktualnim i popularnim televizijskim serijama, kritici i novostima.

© 2009-2023 Serijala.com, sva prava pridržana

ISSN 2459-5861