Recenzija: Barry — humoristična serija o mentalnom zdravlju plaćenog ubojice – serijala.com
Trenutno čitaš
Recenzija: Barry — humoristična serija o mentalnom zdravlju plaćenog ubojice

Recenzija: Barry — humoristična serija o mentalnom zdravlju plaćenog ubojice

Junak nove HBO-ove humoristične serije, Barry, plaćeni je ubojica s PTSP-om kojeg vuče iz Afganistana, a glumi ga Bill Hader. HBO i Showtime su tijekom godina popularizirali polusatne “humoristične” serije, koje samo tehnički i radi Akademijinih pravila bivaju ukalupljene unutar tog čudnog binarnog sustava u kojem su serije isključivo samo drame ili komedije. Dramedija je jedna grozna, ružna riječ koju nećemo upotrebljavati, a sve ostalo je predugo, opisno i nimalo prijateljski nastrojeno za pisanu riječ.

Barry, osmodjelna serija koju će HBO početi prikazivati od ponedjeljka, 26. ožujka, još je jedan plesač na ivici disonance gdje nikad niste potpuno sigurni što gledate i zašto na rasporedu ispod naslova debelim slovima piše “humoristična serija”. U jednom se trenutku lomi mentalno zdravlje njenog glavnog junaka, u drugom jurišnim puškama i ostalim vatrenim oružjem kirurški precizno on ubija ljude, a u trećem se pokušava probiti kao kazališni glumac koji ne može zapamtiti jednu rečenicu teksta. Dosta je ovdje različitih tonova.

Naslovni junak serije je Barry (Bill Hader) – bivši marinac, sadašnji plaćenik kojeg menadžer šalje iz Clevelanda u Los Angeles kako bi likvidirao ljubavnika žene čečenskog mafijaša. Prilikom dolaska u Los Angeles Barry uviđa da je njegova meta zapravo glumac bez posla u lokalnom kazalištu gdje se, igrom slučaja, i sam po prvi put u životu pronalazi. Barryjeva sanjarenja o prestanku ubijanja za novac podudaraju se s težnjom uklapanja u društvo ove skupine siromašnih glumaca. Barry nije baš dobar, zapravo vrlo je loš i ne može odigrati jednu rečenicu na pozornici, ali prilikom jednog izljeva emocija primjećuje ga kazališni mentor, redatelj predstava i propali glumac Gene Cousineau (Henry Winkler), a družba ostalih glumaca prihvaća ga u svoj krug. Među glumcima i glumicama ovdje je i Sally (Sarah Goldberg), osoba s kojom Barry osjeća posebnu povezanost, možda baš zbog činjenice da takvih odnosa tijekom svog života baš i nije imao.

Kad Barry odbija ubiti mladog glumca, Čečeni mu za tu izdaju odlučuju pretvoriti život u pravi pakao i ovdje kreće cijela zavrzlama radnje.

Tijekom osam epizoda Barry gradi svoju priču i tangentira u vrlo neočekivanim smjerovima sve do samog finala koje pokušava raspetljati brojne čvorove koje je zapetljao tijekom svoje kratke sezone. Ovo je prilično neobična serija za HBO koji je tijekom godina imao svoju ponudu takvih, ali ovakav čudovišni hibrid kakvog su stvorili Bill Hader i Alec Berg (Seinfeld, Curb Your Enthusiasm) rijetko kad funkcionira kako bi trebao – i zato je pravo čudo što nakon prve dvije-tri epizode uhodavanja serija pronalazi savršeni omjer kojeg vodi odlični i potpuno drugačiji Bill Hader od onog iz SNL-a. Osim glavne uloge Hader se prihvatio i režije i scenarija i divota ga je gledati u ponešto ozbiljnijoj ulozi u kojoj, ovaj put, drugi likovi pomalo sprdaju njega.

Odličnu glumačku postavu upotpunjuju rijetko kad bolji Henry Winkler kao Barryjev mentor i šarlatan koji okuplja ovu šašavu ekipu glumica i glumaca koju predvodi sjajna i slabo poznata Sarah Goldberg. Barryjev menadžer je Stephen Root, čovjek koji lakoćom gradi svoje gotovo uvijek sporedne likove, a najveće iznenađenje je fantastični i fantastično osebujni Anthony Carrigan koji svojim nastupom duhovitog pristalice pop-kulturnog senzibiliteta jednostavno osvaja.

Barry je zanimljiv projekt s mreže koja se nikad nije libila prikazivati šarolik spektar svakakvih serija, ali rijetko koja je uspjela uspješno spojiti ovakav miš-maš različitih žanrova, atmosfere, tonova i dinamike. Barry nije ogroman trijumf, ali ima “ono nešto” što će vas tjerati da ga gledate iz tjedna u tjedan. No, kad se već išlo u ovakav neobičan projekt, HBO je možda trebao pokušati i popularni Netflixov model od kojeg bi serija uvelike profitirala. Osam tjedana je velika investicija vremena, a nešto sporiji i slabiji početak mogao bi već u samom startu odbiti neke gledatelje. Palac gore od nas nakon prve sezone, a ako serija i završi nakon osme epizode – iskreno, nećemo imati ništa protiv.

Barry počinje s emitiranjem 26. ožujka u 21:30 na HBO-u i emitirat će se svakog ponedjeljka. Serija će biti dostupna i putem HBO GO platforme.

7.5 10 1
7.5

Žanr: Serija koja je i drama i komedija

Autor: Alec Berg i Bill Hader

Mreža: HBO

Glume: Bill Hader, Sarah Goldberg, Henry Winkler, Anthony Carrigan, Stephen Root

Datum premijere: 25. ožujak 2018.

Datum premijere (HR): 26. ožujak 2018.

Cijela prva sezona pogledana je za recenziju.

Komentari (0)

Odgovori

Serijala je online magazin posvećen aktualnim i popularnim televizijskim serijama, kritici i novostima.

© 2009-2023 Serijala.com, sva prava pridržana

ISSN 2459-5861