Pregled: Jesen na domaćim programima – serijala.com
Trenutno čitaš
Pregled: Jesen na domaćim programima

Pregled: Jesen na domaćim programima

Iako to ne bi zaključili pogledom kroz prozor – jesen na televiziju polako stiže, a domaće televizijske mreže predstavile su svoje jesenske sheme. U SAD-u jesenska shema službeno počinje idućeg tjedna, a i naši lagano počinju s promjenom programa. Iako dosad nismo imali naviku naročito detaljnog praćenja programa na domaćim televizijama, za ovogodišnju televizijsku jesen pripremili smo pregled otkupljenih stranih serija na domaćim programima s nacionalnom koncesijom – HTV1 i 2, Nova TV, Doma TV RTL i RTL2 – te onim kabelskim koje su orjentirane stranom serijskom programu – HBO, Fox Crime, Fox Life te AXN.

Tradicionalno, s par godina zakašnjenja – uz poneki friški izuzetak – stižu nove sezone uglavnom tipično generičkih, ispranih i bljedunjavih procedurala, koji pale kod masovne publike. No, ima i par svjetlih primjera. HTV je konačno otkupio fantastični The Wire, RTL2 najavljuje Modern Family, Fox Crime ponovo će sa mizernim danom zakašnjenja emitirati novu sezonu The Walking Deada, a HBO isto radi sa Boardwalk Empireom – ali nažalost, samo u On Demand usluzi.

U tablicama ćete naći i termine emitiranja, no kako su podložni promjenama, za detalje pogledajte službene rasporede programa televizijskih kuća.

HTV

Kao što smo već pisali, glavna vijest čitavog pregleda, samim time i stranog serijskog programa nacionalne televizije je otkup The Wirea, iliti Žice, u domaćem prijevodu. Većina, zapravo sve velike HBO-ove drame – od Oza, preko Sopranosa, pa čak i Deadwooda te Six Feet Under – emitirale su se na nekoj od domaćih televizija. Zaboravit ćemo na trenutak da je prošlo gotovo desetljeće od početka serije, jer HTV je otkupio svih pet sezona, a prikazivat će ih u kasnovečernjem terminu svakim radnim danom negdje prije 23 sata.

Ostale serije u jesenskoj shemi uglavnom su nove sezone serija koje su se već emitirale na HTV-u. Šesta sezona kod nas tadicionalno omiljenog Dr. Housea emitirat će se ponedjeljkom u 20:50 sati na prvom programu HTV-a. U Americi uskoro kreće osma, možda i posljednja sezona serije Hugha Lauriea, pa HRT-ovci kasne dvije godine za originalnim emitiranjem. Osma sezona akcijskog 24 još nema termin emitiranja, no posljednju sezonu Jacka Bauera moći ćete ispratiti na HTV-u.

Preferirate li krim-procedurale, ponedjeljkom nakon Housea ide sedma i posljednja sezona policijske serije Without a Trace (Bez traga), a petkom u 22 sata britanska forenzička drama Silent Witness (Nijemi svjedok). Isti dan, u terminu Nijemog svjedoka, ide druga sezona relativno friške trashy sapunice Dirty Sexy Money (Prljavi seksi novac), sa vrlo pristojnom glumačkom postavom (Peter Krause, Donald Sutherland, Natalie Zea, Lucy Liu, Blair Underwood). A kad smo kod grešnih zadovoljstava; srijedom, nakon što fino pogledate utakmicu Lige prvaka, večer možete nastaviti uz drugu sezonu Gossip Girl (Tračerica).

SerijaSezonaTerminŽŽanr
248-drama
Dirty Sexy Money (Prljavi seksi novac)2Petkom, 21:00, HTV2drama
Gossip Girl (Tračerica)2Srijedom, 23:25, HTV2drama
House (Dr. House)6Ponedjeljkom, 20:50, HTV2drama
Lark Rise to Candleford2Pon-pet, 18:30, HTV1drama
Silent Witness (Nijemi svjedok)13Petkom, 21:50, HTV2drama
The Wire (ŽŽica)1-5Pon-pet, 23:00drama
Without a Trace (Bez traga)7Ponedjeljkom, 21:35, HTV2drama

Nova TV i Doma TV

Ne nužno najbolja, ali vjerojatno najpopularnija serija na programima Nove i Doma TV je The Vampire Diaries (Vampirski dnevnici). Nova, druga sezona kreće 15. rujna, a nastavlja se u istom terminu kao i prva – svakim radnim danom u 23 sata.

Nova TV svoje strane serije tradicionalno emitira u negledljivim terminima, pa vam vjerojatno neće biti naročito bitno da se četvrta sezona 30 Rocka (Televizijska posla) emitira nedjeljom za vrijeme ručka (13h), a The Beast (Zvijer, sa Patrickom Swayzeyem), Medium (Medij) i Heroesi (Heroji) ponedjeljkom ili utorkom oko tri sata u noći.

Tokom rujna, svakim radnim danom navečer na Doma TV (od 21:45) ide prva sezona Mike & Molly (Billy Gardell, Melissa McCarthy), najnovija humoristična serija Chucka Lorrea autora Two and a Half Men i The Big Bang Theory. Slijede Chase (Potjera) lanjska brzo otkazan akcijski procedural Jerrya Bruckheimera, te već spomenuti Vampire Diaries.

Nova TV

SerijaSezonaTerminŽŽanr
30 Rock (Televizijska posla)4Nedjeljom, 12:50komedija
Heroes (Heroji)4Ponedjeljkom, 2:45fantastika
Medium (Medij)5Pon-uto, 3:30fantastika
The Beast (Zvijer)1Utorkom, 3hakcija

Doma TV

SerijaSezonaTerminŽŽanr
Mike & Molly1Pon-pet, 21:45fantastika
Chase (Chase)1Pon-pet, 22:10akcija
GLΩRY DAZΣ (Sjajna vremena)1-drama
Zakon brojeva (Numb3rs)4Subotom, 21:00drama
The Vampire Diaries (Vampirski dnevnici)2Pon-pet, 22:55fantastika

RTL i RTL2

RTL je najavio velik broj serija za jesen, među kojima se najviše ističe Modern Family (Moderna obitelj). Otkupljena sa podnošljive dvije godine zaostatka, najgledanija serija prošle sezone dolazi na RTL2 u zasad nedefiniranom terminu. Jedna od rijetkih serija kod koje gotovo da ne postoji nesrazmjer između popularnosti kod kritike i publike. Iako će većina kritičara, skupa s nama, istaknuti da druga sezona nije na razini prve – i dalje je to jedna od najboljih aktualnih televizijskih komedija.

Pročitaj još

Matični RTL “prime” i dalje voli procedurale američkog CBS-a, pa od ove jeseni novim sezonama CSI-jeva pridružuje još jedan: Hawaii Five-0, koji je lani krenuo s prvom sezonom. U glavnim ulogama ove havajske policijske serije, remakea originala iz sedamdesetih, su Alex O’Loughlin, Scott Caan, Daniel Dae Kim i Grace Park. Uz to, Mentalist preklani Emmyem nominiranog Simona Bakera nastavlja se trećom, te Bones (Kosti) petom sezonom. Sve to u vrlo dobrim terminima, što nam ne znači baš ništa, pošto se radi o dosadnim generičkim kriminalističkim serijama…

Na RTL-u 2 vrtjet će se kombinacija starijih provjerenih favorita i jeftinih brzo otkazanih serija, koje su im vjerojatno stigle u paketu s nekim atraktivnijim programom. Popularni vam Dexter emitirat će se petkom u 22 sata, a tu su još dvije SF serije naprasno otkazane nakon dvije sezone – Dollhouse Jossa Whedona (Kuća tutaka) i Terminator: TSCC iliti Sarah Connor: Kronike u beskrajno čudnom prijevodu. RTL će prikazati nekoliko sezona najpopularnijih dviju komedija u vašem izboru najboljeg od sezone 2010/11The Big Bang Theory (Teorija velikog praskanja) i How I Met Your Mother (Kako sam upoznao vašu majku). Usto, otkupljene su obje sezone sjajne, ali užasno potcjenjene komedije Better Off Ted, (Znanstveno lud) satire o multinacionalnoj znanstvenoj kompaniji.

RTL

SerijaSezonaTerminŽŽanr
Bones (Kosti)5Srijedom 21:50drama
CSI: Miami9Četvrtkom, 20:00drama
CSI: NY7Petkom, 21:00drama
Desperate Housewives (Kućanice)7-drama
Hawaii Five-O1Ponedjeljkom, 21:40drama
Mentalist3Pon-pet, 20:00drama
Privileged (Na visokoj nozi)1Subotom, 17:00drama
The Pillars of the Earth (Stupovi zemlje)mini-drama

RTL2

SerijaSezonaTerminŽanr
Better Off Ted (Znanstveno lud)1-2Pon-čet, 22:00komedija
Dexter2Petkom, 22:00drama
Dollhouse (Kuća lutaka)2-fantastika
Fresh Prince (Princ iz Bel Aira)3Pon-pet, 19:00komedija
HIMYM (Kako sam upoznao vaššu majku)2-5-komedija
King of Queens (Kralj Queensa)3Pon-pet, 20:20komedija
Modern Family (Moderna obitelj)1-komedija
Rescue Me (Vatreni dečki)6-drama
Terminator: TSCC (Sarah Connor: Kronike)2Pon-sri, 22:30fantastika
The Big Bang Theory (Teorija velikog praska)2-4-komedija

HBO Adria

Još 5. rujna krenula je HBO-ova mini serija Mildred Pierce s Kate Winslet i Melissom Leo u glavnim ulogama. Nominirana je za čak 21 Emmy nagradu, a dosad je osvojila tri, u tehničkim kategorijama. Nalazi se u konkurenciji najbolje mini serije ili televizijskog filma, a Kate Winslet favorit je ženske glumačke kategorije. Zasad nismo dobili najave HBO-ovih serija za listopad, no trenutno traje emitiranje komedije Episodes sa Mattom LeBlancom u glavnoj ulozi, a uskoro se nastavlja The Middle (Sredina) s drugom sezonom. Na sestrinskom kanalu HBO-a, Cinemaxu, kreće druga sezona Trema, druge i trenutno aktualne serije Davida Simona.

SerijaSezonaŽŽanr
Episodes (Epizode)1komedija
Mildred Pierce1drama
Better With You (Bolje s tobom)1komedija
The Middle (Sredina)2komedija
Treme2drama

Fox Crime i Life

Fox Crime i Life tokom rujna i listopada, kao i obično, vrte velik broj različitih stranih serija, što starijih, što malo novijih, no svakako najznačajnija (i najnovija) stavka njihovog programa je The Walking Dead. Druga sezona Živih mrtvaca, u lokalnom prijevodu, na Fox Crime stiže 17. listopada – samo dan nakon američke premijere na AMC-u. Emitirat će se u večernjem terminu, svakog ponedjeljka u 22:20 sati. Sedam epizoda emitira se od listopada, nakon čega serija ide na pauzu do veljače, kada se nastavlja preostalih šest epizoda.

SerijaSezonaŽŽanr
Ally McBeal5drama
Bones (Kosti)3drama
Breakout Kings (Kraljevi bijega)1akcija
Desperate Housewives (Kućanice)7drama
Everybody Loves Raymond (Svi vole Raymonda)1-5komedija
Ghost Wisperer (ŠŠaptačica duhovima)5fantastika
Glades (Detektiv na Floridi)1drama
Happy Endings (Sretni svrššetci)1komedija
HIMYM (Kako sam upoznao vašu majku)5komedija
It's Always Sunny in Philadelphia (Sunčana Philadelphia)4komedija
Lipstick Jungle (Džžungla u gradu)2komedija
Melissa and Joey (Melissa i Joey)1komedija
Numb3rs (Zakon brojeva)6drama
Nurse Jackie (Sestra Jackie)2komedija
Prison Break (Zakon braće)4drama
Private Practice (Privatna Praksa)4drama
Rules of Engagement (ŠŠkola za parove)5komedija
Sex and the City (Seks i grad)1-6komedija
The Walking Dead (ŽŽivi mrtvaci)2fantastika

AXN

Među novim serijama na AXN-ovom programu za rujan najavljene su druga sezona Leveragea te treća sezona Syfyevog SF-a Sanctuary, s Amandom Tapping (Stargate SG1, Atlantis) u glavnoj ulozi.

SerijaSezonaŽŽanr
Leverage (Osveta)2drama
Sanctuary (Utočšte)3fantastika
11 komentara
 • 1. što neku mulinacionalnu kompaniju čini “znanstvenom”? Better Off Ted
  2. kakve veze ima “Leverage” s policijom
  3. Kad će “Hellcats”? DomaTV? (btw, ja nemam nikakvog ukusa)

  • 1. Sto neku kompaniju cini “mulinacionalnom”?
   2. Nista, povrsno pisanje iz glave bez fact checkinga. Zapravo se ponosim sto ne znam nista o seriji.
   3. Zar bi trebao biti? Nismo dobili nikakav release, bar se ja ne sjecam.

 • Lark Rise to Candleford počinje 10. listopada u 18:30 na Prvom.
  Od 23.09. na Drugom počinje sedma sezona BBC-jevog My Familyja, a 21. i 22. bit će prikazani Božićni specijali 2006.
  Na Drugom će u poslijepodnevnim terminima od 19.09. prikazivati neke dječje/teen sapunjare H20: Just Add Water i Degrasii (vrijedno spomena samo ovako putem komentara).

  Na Doma TV od 17.09. u 21 sat ide četvrta sezona Numb3rsa.

  Nije mi jasno kako HIMYM na RTL2 ide u 20 sati kad u 20:20 prikazuju King of Queensa, a od 19:20 do 20:20 dvije epizode Princa? Mogli bi uskoro, u sklopu svog slogana “Samo zabava”, realizirati moderni sitcom blok od 20:00 – Modern Family + TBBT + HYMYM, a ranije neka idu ovi starinski Prinčevi, Kraljevi itd. jer i ovako samo reprize vrte, kao i na onom kriminalnom RTL Plusu (pitam se što je sljedeće, RTL na kvadrat?)
  E, da. Navodno je RTL otkupio The Event, Burn Notice i Lipstick Jungle, ali čudno kako se time (još) ne hvale…

  • Ni ja se ne bih hvalio Eventom.

   Ne cudi me Burn Notice, zapravo bih ocekivao da ce vec prije zagristi prema USA Networku. Ocito ciljaju prema takvim serijama, CBS / USA.

   Stavljao serije koje su naveli u press releasovima, nemam bas volje kopati po rasporedima, a ionako ih daju unaprijed za tjedan – dva.

   Re RTL2: Mozda ide nakon Princa i Kralja. Jos nema HIMYM i TBBT u rasporedu. Termini su pokupljeni odavde: rtl.hr/televizija/programi/serije/
   Pa ako oni grijese…

   • Vidim sad, ti termini za HIMYM i TBBT na toj stranici stoje od srpnja. HYMYM su najavili od pon do čet u 22:00 ali su se predomislili pa ih zamijenili s Tedom. Inače, dužni su na RTL2 prikazati do kraja petu sezonu HYMYM (uvijek ukinu negdje oko 15 ep.; ostatak su jedino prikazali u nekom kriminalnom terminu vikendom na RTL1), a za TBBT su obećali sezone 2-4.

  • kao i “tatica u nevolji” za kojeg nebi ni znao da se emitiro kod nas da nisam ovdje pročito. očaj

 • Nova/Doma još imaju otkupljene “Drop dead diva”, “V”, “Justified”, “Harry’s Law” i “The Big C”.

Odgovori

Serijala je online magazin posvećen aktualnim i popularnim televizijskim serijama, kritici i novostima.

© 2009-2023 Serijala.com, sva prava pridržana

ISSN 2459-5861