Ažurirano: The Wire na HRT-u svakim danom oko 23 sata – serijala.com
Trenutno čitaš
Ažurirano: The Wire na HRT-u svakim danom oko 23 sata

Ažurirano: The Wire na HRT-u svakim danom oko 23 sata

HRT je danas najavio svoju jesensku shemu, kao posljednji među domaćim televizijskim kućama. Imat ćemo pregled otkupljenih serija na domaćim programima kroz koji dan, no želimo istaknuti otkup jedne od najboljih serija televizije – HBO-ovog The Wirea. Odnosno, “Žice”, kako se već ranije prevodila serija kod nas.

Serija Davida Simona (Homicide, The Corner, Generation Kill, Treme), možda najvećeg televizijskog autora današnjice, jednako je bila zapostavljena među domaćim televizijskim kućama, kao i među američkim gledateljima i žirijima televizijskih nagrada. Tokom pet godina emitiranja i 60 epizoda, serija je dobila “čitave” dvije nominacije za Emmy. No, Simona vjerojatno nije previše briga. Na HBO-u je imao, a ima i danas sa Tremeom, nesputani prostor za stvaranje, neopterećen gledanošću i nagradama. Kako sam kaže, The Wire je priča o Baltimoreu, ljubavno pismo gradu u kojem je kao novinar radio 12 godina. Vrlo realna priča o korupciji, birokraciji, drogi, ovisnosti, novinarstvu, školstvu…

Nažalost, ne znamo još u kojem će se terminu prikazivati serija, HRT nije uključio satnicu u svoj izvješću, a raspored još uvijek nije ažuriran. Nadamo se najboljem.

Od ostalih stranih serija iz jesenske sheme, HRT najavljuje nove sezone serija Silent Witness, Dirty Sexy Money, Without a Trace, House, Gossip Girl, Lark Rise to Candleford i 24. Press izvješće je u nastavku, via hrt.hr.

Nadopuna 8. rujan, 19:00 – HRT je ažurirao svoj raspored u kojem stoji da će se The Wire emitirati svakim radnim danom oko 22:45 sati.

[spoiler]V.d. glavne urednice HTV-a Gordana Mrđen 5. rujna 2011. iznijela je Programskom vijeću novu shemu koja počinje 19. rujna.

Naglasak je stavljen na uspostavljanje ravnoteže između različitih sadržaja i vremena njihova prikazivanja.

U prijepodnevnim satima na Prvom programu HTV-a prevladavaju emisije jednostavnije forme – od servisnih informacija i uključivanja u jutarnji život u Dobro jutro Hrvatska do putopisnih i igranih serija. Istodobno na Drugom programu prikazuju se emisije iz Dječjeg programa.

Poslijepodne obilježavaju emisije namijenjene različitim dobnim skupinama, među kojima i one za stariju populaciju (Treća dob i Drugo mišljenje). S Hrvatskom uživo i vijestima u 17 h ulazi se u predvečerje koje počinje vrlo uspješnom emisijom Osmi kat (prema ocjeni gledatelja kroz fokus grupe, emisija koja je imala isključivo izvrsne ocjene za koncepciju, produkciju, uređivanje i vođenje) i nastavlja se igranom serijom prije Dnevnika u 19.30. U isto vrijeme na Drugom su programu emisije za djecu i mlade.

„Prime time“ – serije, politički i društveni programi

Termin između 20 i 23 sata počinje dramskim serijama, kvizom ili glazbenom emisijom. Slijede politički i društveni programi (Puls Hrvatske ponedjeljkom i Otvoreno utorak-četvrtak), emisije o gospodarstvu (Svijet profita), Europskoj uniji (To je Europa), kulturi (Pola ure kulture) i emisija koja potiče humanitarno djelovanje (Misija). I dalje ćemo gledati vanjskopolitički magazin Paralele, ali i tjedni magazin Oko globusa. Nakon Dnevnika 3 i Vijesti iz kulture predviđeni su kulturološki sadržaji (dokumentarni i europski filmovi).

U isto vrijeme na Drugom su programu, uz prijenose sportskih događaja, igrane serije (upravo je otkupljena slavna američka serija Žica -The Wire), filmovi i emisije za mlade (glazbena emisija Hit TV, Animatik – emisija o umjetničkoj animaciji i animiranim filmovima, Traumatologija koja prati ekstremne sportove te emisija u kojoj se svojim filmovima predstavljaju mladi hrvatski autori).

Večernji program vikendom u znaku je iznimno vrijednih i atraktivnih proizvoda HTV-a (dramska serija Loza, Hrvatski kraljevi, Ples sa zvijezdama…) kao i niza premijernih igranih filmova te filmskih klasika.

S emitiranjem nastavlja kultni HTV-ov talk show Nedjeljom u 2.

Emisija OTVORENO emitirat će se tri puta tjedno, od utorka do četvrtka, bavit će se jednom aktualnom temom. Voditelji i urednici emisije bit će Mislav Togonal i Hloverka Novak-Srzić. Namijenjena je javnoj raspravi u kojoj će sudjelovati značajne osobe iz javnog života a obrađivat će aktualne društvene i političke teme. Prema rezultatima istraživanja, ¾ ispitanika fokus grupa izjasnilo se da bi ponovno željeli gledati emisiju Otvoreno.

Vanjskopolitički magazin OKO GLOBUSA tjedni je pregled najvažnijih događaja u svijetu autorice Elizabete Gojan. Dio tema bit će posvećen i značajnim zbivanjima u regiji.

Dokumentarno-informativni serijal TO JE EUROPA autora Damira Matkovića daje priliku našim gledateljima da sami provjere kako žive građani u Europskoj uniji. Glavni junak emisije je gledatelj HTV-a koji traži odgovor na svoje pitanje vezano za EU, a kamera prati njegov put do odgovora.

Regionalni program dobiva potpuno novi koncept. U projektu će biti uključena kompletna dopisnička mreža HTV-a u Hrvatskoj. Od ponedjeljka do petka emitirat će se Regionalni dnevnik na Drugom programu u 18 sati. Sastojat će se od dva dijela. U prvih 20 minuta pokrivat će se svi najvažniji događaji i teme koji se tiču naših županija. Regionalni dnevnik gledat će cijela Hrvatska, a u sklopu njega bit će i regionalna prognoza koja će, uže nego u ostalim informativnim emisijama, pokrivati prognozu po regijama. U drugom dijelu, od 18.20 do 18.30, gledatelji će moći gledati Županijske panorame koje će se emitirati iz studija HTV-a u Zagrebu, Splitu, Osijeku, Rijeci, Bjelovaru, Čakovcu te Zadru i Šibeniku i u kojima će gledatelji moći vidjeti regionalne događaje i teme.

DRAMSKE SERIJE – Loza (scenarist: Vlado Bulić, redatelji: Dario Pleić i Goran Rukavina) dramska je serija u kojoj se kroz obiteljsku intrigu oslikava suvremena gospodarsko-politička stvarnost. Provodi i sprovodi (scenaristi: Branko Ružić i redatelji: Vinko Brešan i Goran Kulenović ) humoristična je serija koja komičnim zapletima i raspletima odražava našu stvarnost, a Stipe u gostima u četvrtoj sezoni jednako će osvajati publiku svojim duhovitim dijalozima i situacijama (scenarist: Ognjen Sviličić, redatelji: Dražen Žarković i Ištvan Filaković).

HRVATSKI KRALJEVI – igrano-dokumentarno-obrazovni projekt autora Domagoja Burića prikazuje najranije i po mnogočemu najzanimljivije razdoblje hrvatske povijesti od doseljenja Hrvata do kraja vladarske dinastije Trpimirovića u 11. st. U seriji je korištena najmodernija kompjutorska 3D tehnologija te raskošna kostimografska i scenografska izvedba koje pridonose uspostavljanju uzbudljive slike hrvatskoga srednjovjekovlja.

SVE U 7 novi je kviz rađen prema formatu Risking it all, emitirat će se dva puta tjedno. Koncipiran je na postavkama suprotnim od popularnog Milijunaša.

BITKA ZA VUKOVAR dokumentarna je serija koja u 10 epizoda prikazuje tragediju grada heroja, njegovih stanovnika i branitelja u Domovinskom ratu. Ovu seriju HTV emitira u povodu obilježavanja 20. godišnjice pada Vukovara.

VRTLARICA, autorska emisija Kornelije Benyovsky-Šoštarić, afirmira aktivan odnos prema prirodi i bavljenje vrtlarstvom te podiže svijest o očuvanju okoliša.

ANIMATIK je serija emisija o umjetničkoj i festivalskoj animaciji unutar koje se, uz razgovore relevantnih gostiju u studiju, prikazuju animirani filmovi. Ovaj sadržaj u skladu je i s preporukama europskih institucija koje potiču proizvodnju animiranih programa zbog važnosti toga segmenta na umjetničkom, gospodarskom i kulturnom planu.

Ove sezone gledatelji HTV-a uživat će u velikim filmskim ostvarenjima. Možemo se pohvaliti uistinu sjajnim filmskim programom. Među ostali na HTV-u ćete gledati King’s speach, Slumdog millionaire, The queen.

Na male ekrane stiže i nova sezona serije „Nijemi svjedok“. Hvaljena serija “Prljavi seksi novac” vraća se s drugom sezonom.

Obožavatelji vrhunskih TV serija zasigurno će doći na svoje jer će HTV ove godine prikazati hvaljenu dramsku kriminalističku seriju “The Wire”.

Nastavlja se i prikazivanje serije Bez traga, Dr. House ulazi u 6. sezonu, Tračerica u 2., a prikazat ćemo i 8. sezonu serije 24. Očekuje vas i 2. sezona Lark Risea do Candleforda.

Bogat sportski program

Nedjeljom popodne nastavlja s emisijom Olimp. Srijedom prenosimo nogometnu Ligu prvaka, četvrtkom Euroligu. Na HTV-u ćete gledati i Davis cup, Rukometnu ligu prvakinja, Rukometnu ligu prvaka, hokej – Ebel ligu, Svjetsko prvenstvo u gimnastici, Svjetski kup u gimnastici, Svjetski skijaški kup, kvalifikacije nogometne reprezentacije za Euro 2012., Snježnu kraljicu, Europsko prvenstvo u nogometu, Olimpijske igre u Londonu…[/spoiler]

13 komentara
 • Ekšli, prekjučer je najavljena :D

  Svaka čast na The Wireu, ostalo ništa posebno… A očito da ove godine (ipak) ne planiraju/ne mogu prikazati Boardwalk Empire.

   • Slažem se. A ja sam prvo vidio na txt-u, pa na webu, dok na press roomu ništa (važno da su pod uskoro stavili najavu neke sapunjare, a pod objavama – opet ništa).

    • Slabo mi koristi taj press room kad nema nikakvih mogucnosti obavjestavanja na mail. Nemam namjeru svaki dan par puta provjeravati jesu li oni sto dodali.

     A RTL nije ni poslao najavu sheme mailom, nego sam slučajno našao PDF na rtl.hr guglajući.

     A mozda sam ja previdio nesto, nisam skuzio od Nove, npr, jer su strane serije zakamuflirali pod filmski program :))

     • Ma, očito ih sve moraš nazvati telefonom u Press odjel i zamoliti da ti pošalju. Na kraju prije pronađu čitatelji nego mediji koji trebaju to najaviti. Da, i ja sam našao PDF na rtl.hr na linku Press (imali su nedavno neki redizajn portala…). Ne znam otkad si ti kod njih na mailing listi, ali meni je puno bolje bilo kad je prije par godina i RTL imao svoj press room (kao sad HRT), i od tamo su se skidali press kitovi (satnice, epizode, generalne najave i fotke). Sad imaju FTP, a opet fotke nisu ni blizu na raspolaganju kao za Novu TV (za sve aktualne serije, filmove i emisije).

      Je, Nova je u priopćenju sakrila serije pod podnaslovom Filmski program :D

 • ako se možemo pouzdati u tradiciju, “Žica” će se emitirati subotom na HTV2 (iza emisije HNL, wink wink nudge nudge)
  osim toga, uopće me ne bi iznenadilo da su zli geniji s HTVa otkupili samo prvu sezonu

Odgovori

Serijala je online magazin posvećen aktualnim i popularnim televizijskim serijama, kritici i novostima.

© 2009-2023 Serijala.com, sva prava pridržana

ISSN 2459-5861